Hirdetés

LG blog: Knock Code minden LG telefonon

A G2-n debütált az LG duplakattintásos kijelzőt feloldó és lezáró mechanizmusa. Ennek ott és akkor apropója volt az is, hogy a G2-nél a telefon hátuljára költöztették azokat a gombokat, amelyek általában a készülékek oldalán kapnak helyet. Így aztán ki kellett találni egy olyan megoldást, amelynek segítségével az asztalon hentergő mobil anélkül is életre kelthető, hogy azt meg kéne emelni. Az LG egyébként már 2008-ban levédette ezt a technológiát. A dupla kattintásos módszerről azonban kiderült, hogy olyan hamar hozzászoknak a felhasználók, hogy önkéntelenül próbálkoznak vele más termékeknél is. Nem is meglepő, hogy azóta már számos konkurens cág kínálatában van olyan modell, ami képes erre. Egy átlagos telefonhasználó naponta 110-szer kapcsolja be mobilja kijelzőjét. Az sok.

Az LG azonban csavart egyet a dolgon és kitaláltak egy sokkal menőbb, sok esetben könnyen használhatóbb, de egyszerűen működő védelmi rendszert is a koppintás köré, ennek a neve lett Knock Code. A lényeg, hogy ha már úgy is figyeli a kijelző érzékelőfelülete, hogy lekapcsolt állapotban hozzányúlunk-e, akkor meg lehet azt is csinálni, hogy arra is figyeljen, hogy mindezt hol tesszük meg. Az LG telefonok képernyőjét virtuális négy részre osztották (gyakorlatilag mintha képzeletben hosszában és keresztben húznánk egy vonalat) és mindenki létrehozhat ezen a négy területen egy maximum nyolc érintésből álló mintát, amit vakon is be tud ütni.

Ez azt jelenti, hogy rengeteg kombináció jöhet létre (több mint 80 ezer variácó létezik), nem lesz élő ember a földön, aki nekiáll majd végigpróbálgatni egy ilyet. A dolog kétféleképpen működik. Vagy hagyományos módon, egy gombbal feloldjuk a kijelzőt és a lezárt, de világító képernyőn ütögetjük be a kódunkat, vagy - és ez az igazán menő - már rögtön a kikapcsolt kijelzőn megtesszük ezt. Ha jó sorrendben ügyködtünk, akkor feltárul a kezdőképernyő.

Persze mint minden kódot, ezt is hajlamos elfelejteni az ember. Ezért amikor a Knock Code-ot konfiguráljuk, akkor kétszer is végig kell zongoráznunk a mintát, majd ezt követően egy négy számjegyű numerikus kódot is meg kell adnunk. Ha ugyanis ötször egymás után félreütjük a mintát, akkor a telefon már azt fogja elvárni, hogy a számgombokkal a másodlagos kódot adjuk meg.

Szerkesztőségünk tagjai a mindennapok során úgy tapasztalták, hogy bár kell némi idő ahhoz, hogy az ember agya automatikus ráálljon, hogy a feloldás során mi a teendője, de ezt követően olyan természetességgel simul bele a napi telefonhasználat rutinjába, mintha mindig is így védtük volna a készülékünket illetéktelen kezekbe történő kerülés esetén. Persze a Knock Code nem óhajtja felváltani az Android rendszerű gépekben egyébként elérhető, hasonló célt szolgáló lehetőségeket, akinek nincs rá szüksége, annak nem kötelező használnia. Mindenesetre a Knock Code egy jó példa arra, hogy miért is kapta meg februárban a leginnovatívabb mobilgyártó díját az LG, nagyon úgy fest, hogy a koreai központban sokan és sokat gondolkodnak azon, hogy mik azok a hasznos funkciók, amik az LG modelleket kiemelhetik a mezőnyből. A Knock Code pont ilyen.

  • Kapcsolódó cégek:
  • LG

Azóta történt

  • LG blog: Az egységes L széria

    A koreai gyártó készülékújdonságai kapcsán mindenképp pozitívum az átláthatóság, a szolgáltatások árszegmenstől független megjelenése.

Hirdetés