Hirdetés

Bluetooth billentyűzetek

Bevezető, telepítés Pocket PC-re

Kis méret és kényelmes szövegbevitel... két fontos dolog, melyek együtt sajnos megvalósíthatatlanok. A mobiltelefonoknál megszokhattuk, hogy a numerikus billentyűzettel tudunk SMS-t írni, ezen metódus használatát egyesek elképesztően magas szintre fejlesztették, nincs is vele gond. De mi a helyzet akkor, ha okostelefonunkon valami hosszabb szöveget, netán egy e-mailt kell beírnunk? És abban az esetben, ha ugyanezt egy billentyűzet nélküli Pocket PC-n kell megtennünk? Nos, ilyenkor jönnek képbe a Bluetooth-os billentyűzetek..


Neki könnyű

..melyekből két meglehetősen impresszív példányt kaptunk a SpeedShop jóvoltából. Semelyik nem különösebben új darab, a hagyományos kialakítású Stowaway billentyűzet már több éve kapható, a lézeres Celluon pedig lassan második születésnapját ünnepelheti. Cikkünk megjelenésének apropóját az adja, hogy előbbi kiegészítő ára drasztikusan csökkent az utóbbi hónapokban, ami annak köszönhető, hogy az akkumulátorok/adapterek gyártásával foglalkozó iGo nevű cég kezébe került a ThinkOutside termékének forgalmazási joga - csak az, a gyártással ugyanis már leálltak. A dolog részleteit sajnos nem tudni, pedig érdekes lehet, hiszen az amerikai ThinkOutside több évig vezető szerepben volt a Bluetooth-os kiegésztők piacán. A lényeg viszont az, hogy meglehetősen olcsón juthatunk hozzá a billentyűzethez, amit a következő oldalon alaposan meg is nézünk!


iGo Stowaway Ultra-Slim Bluetooth Keyboard

Mielőtt azonban erre sor kerülne, szükséges pár szót ejtenünk az eszközök telepítéséről. Az efféle kütyük használatához önmagában nem elég, ha készülékünk Bluetooth kompatibilis, driver telepítése is szükséges. Ebből adódóan egy "átlagos" készülékkel nem is kompatibilisek, a fenti képen látható Nokia 3500 is csak a méret szemléltetése miatt ülhetett a billentyűzet tartójába. Ha viszont Windows Mobile, Symbian vagy PalmOS alapú eszközzel rendelkezünk, bátran nekifoghatunk a kissé nehézkes telepítésnek.


A Projection Keyboard a nyerő választás, ha a Celluont akarjuk használni

A billentyűzeteket egy Windows Mobile 2003SE operációs rendszert futtató PDA-val teszteltem. Mindkét eszközhöz kapunk egy telepítő CD-t, viszont már a driverek telepítése is elég nehézkes. Eleve nincs WM 6 driver, ami néhány felhasználót biztos megijeszt - persze az új gépekkel is működnek a cuccok, csak a WM 5 drivert kell telepítenünk. A Stowaway-hez .cab és .exe formátumú fájlt is kapunk, a Celluonnél viszont újabb akadályba ütközünk, mivel külön mappában van a Widcom és a Microsoft BT stack driver. Ezzel ugye az a gond, hogy a legtöbb felhasználónak valószínűleg fogalma sincs arról, hogy milyen Blutooth van a gépében. Az érdekesség kedvéért először a rossz - azaz nem az én gépemhez való - drivert raktam fel, ami sajnos feltelepült, csak nem működött, valószínűleg ez is okozhat némi fejtörést egyeseknek. Miután végeztem, jött az üzembe helyetés, mely mindkét kütyünél eltérő. A lézeres cuccot elég bekapcsolnunk, majd el kell indítanunk egy szövegbevitelt lehetővé tevő alkalmazást, ahol ki kell választanunk a billentyűzetet a szövegbevitelt lehetővé tevő programok közül. Ez elindít egy programot, ami csatlakozik a billentyűzethez, működik, szuper.


A Stowaway Ultra-Slim konfigurálása

Az Ultra-Slim Keyboard esetén az a furcsa, hogy nem a gyári BT drivert használja. Először párosítási módba kell raknunk az eszközt, majd rá kell nyomnunk a Today képernyő aljába frissen bekerült - engem nagyon idegesítő - billentyűzet ikonra. Csatlakozáskor ugyanazt a jelszót kell beírnunk a PDA-n és a billentyűzeten is, igény esetén választhatunk titkosított adatátvitelt is. Nem egyszerű tehát az első csatlakozás, de 5-10 perc alatt azért megoldható, utána már nem lesz gondunk.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés