Android Wear 5.0 bemutató

Android Wear 5.0 bemutató

Az Android Wear egy fiatal platform, az első készülékek alig fél éve kerültek piacra, a Google ennek megfelelően nagy erőkkel dolgozik az okosórás rendszer fejlesztésén. Ezt mi sem mutatja jobban, mint a frissítések száma, a napokban érkezett 5.0.1 ugyanis a harmadik komoly update a megjelenés óta. Az órákra is megérkezett tehát a Lollipop, és bár a hordereje elmarad a telefonokon és táblagépeken látottaktól, újdonságok azért jócskán akadnak. A frissítés amúgy OTA módon telepíthető, az installáláshoz legalább 80 százalékon kell lennie az akkumulátornak.

A legfontosabb újdonság talán az úgynevezett watchface-ek, vagyis óralap-szoftverek gyári támogatása. Bár eddig is lehetett ilyesmit fejleszteni egy nem-dokumentált módszerrel, hivatalosan csak most került a külső fejlsztők kezébe a megfelelő eszköz, így a közeljövőben rengeteg új óralapra számíthatunk. A Google ennek örömére egy külön szekciót hozott létre a Play Store-ban, a kapcsolódó beállításokat pedig végre a telefonon futó Android Wear appon keresztül is el lehet végezni.

Az óra tetejéről lehúzható menü is komoly változásokon ment át, az eddig pusztán a készülék lenémítására használható felületen új beállítási lehetőségeket kaptunk. Három lépcsőben szabályozhatjuk az értesítések kezelését, valamint bekapcsolható a theatre (teljes némítás, csak érintéssel éleszthető fel a kijelző) és a sunlight (rövid ideig maximumra csavarja a fényerőt) mód. Előbbi egyébként a fizikai gombot kétszer lenyomva is aktiválható, utóbbi esetén háromszor kell klikkelni. Végül, de nem utolsósorban a beállítások panelt is elérhetjük a felületről.

Az említettek mellett számos további apróság jelent meg a rendszerben a frissítés után. A főmenü immár a használat gyakoriságának megfelelően sorrendezi a menüpontokat, így a gyakran használt funkciók mindig kéznél vannak. Az eldobott értesítéseket vissza lehet állítani, képkeresésnél pedig az óra is mutatja a találatokat. A telefonos Android Wear app is fejlődött, segítségével kikapcsolhatjuk a tilt to wake funkciót (a felfordítással feléledő kijelzőt takarja), képernyőfotót lőhetünk, illetve monitorozhatjuk az óra akkumulátorának és háttértárának állapotát. Az API szint pedig ugrott egyet, ami azt is jelenti, hogy egy rakás új eszközzel bővült a fejlesztői repertoár.

A frissítés tehát sok valóban hasznos újdonságot hozott, némelyikkel komoly hiányosságokat befoltozva, a watchface API-nak például a kezdetek óta elérhető kellett volna lennie. Az irány jónak tűnik, a Google egyelőre gőzerővel dolgozik a platform fejlesztésén, remélhetőleg ez a lendület a jövőben is megmarad. Az Android Wear a Lollipop frissítéssel vált igazán jól használhatóvá, ám most már lehet, hogy érdemes megvárni a második generációs okosórákat, mielőtt az ember készülékvásárlásra adja a fejét.

dr. Kind

A cikk elkészítésében a Telekom 4G/LTE mobilinternet volt segítségünkre.

Azóta történt

 • Már a Kodaknak is van androidos okostelefonja

  Az IM5 névre keresztelt készülék a középkategóriában próbálna szerencsét, méghozzá 5 hüvelykes HD kijelzővel és 13 megapixeles kamerával.

 • LG G Watch R - kerek történet

  Az LG okosórája az egyik legjobb, amihez eddig szerencsénk volt, a valódi, levágás nélküli kör alakú kijelző remek látványt nyújt, az üzemidő terén pedig új bajnokot avatunk.

 • Bemutatkozott az LG Watch Urbane

  Kerek kijelzővel szerelt prémium Android Wear okosórával rukkolt elő a kisebbik dél-koreai vállalat.

Előzmények

 • Samsung Gear Live - Ismeretlen ismerős

  A Gear-széria stílusjegyeiből építkezik a Samsung legújabb okosórája, az igazán komoly eltérések a motorháztető alatt vannak, a Gear Live ugyanis Android Weart futtat.

 • Motorola Moto 360 - a kör négyszögesítése

  Kipróbáltuk a Moto 360-at, melyet a legjobb okosóraként tartanak számon. Ez azonban az Android Wear platform fiatalsága miatt nem jelent sokat, a Motorola újdonságának van miben fejlődnie.

 • Lollipop rendszerbemutató

  A napokban debütált az Android 5.0 végleges verziója, a Lollipop, melyet az Android történelmének legnagyobb frisstéseként emlegetnek.

 • LG G Watch - minden kezdet nehéz

  Az Android Wear platform még nagyon friss. Egyelőre három olyan modellről tudunk, ami ezt használja, ezek közül az LG termékét kaptuk rövid időre kölcsön.

Hirdetés