Alcor Gear és Race - kettő az olcsóbbak közül

  • (f)
  • (p)
Teszt – Írta: Bog | 2011-07-15 09:00

Két navigációs berendezés futott be hozzánk, olcsóak és olyan szoftver van rajtuk, ami okozott mókás pillanatokat.

Bevezető

Amikor egy partner azzal hív fel, hogy adna navigációs berendezést tesztelésre, általában elég hamar lezárjuk a beszélgetést. Mert jelzem, hogy tucatszám vannak szinte ugyanolyan képességű gépek a piacon, ha nem tud valami extrát a kütyü, akkor ne erőltessük, nekünk sem izgalmas, az olvasó sem rajong érte. Az Infopatika illetékese elővett azonban egy olyan fegyvert, amire nem készültem: a két Alcor PNA-t olyan szoftverrel hozták el nekünk, amilyet még nem volt alkalmunk próbálgatni. Nem mellesleg azzal is érveltek, hogy mennyire olcsóak a gépek, de ettől már ritkán szökik könny a szemembe.

Alcor Gear & Race
[+]

Egyáltalán: a PNA-k világa nagy változás előtt áll. Egyrészt az alkalmi júzerek szép lassan átállnak okostelefonra, másrészt pedig egyre több autóban gyárilag benne van a navi. Ezzel a helyzettel kellene versenyezni, nyilván árban szaladunk szépen lefelé, szoftver nélküli navikat 20 ezer pénz alatt lehet kapni, hogy aztán torrent vérpistikék ráküldjék az amúgy fizetős alkalmazásokat illegálisan, de nem kerül sokkal többe a full jogtiszta PNA sem. De még így sem mondhatni, hogy szárnyal a piac, ugyanis évek óta szinte mindenki ugyanarra a hardverre dolgozik, WinCE rendszerre, 4,3 inches, vagy némiképp nagyobb kijelzővel. Ennyi, néhány durvább gép kapott 800x480 pixeles megjelenítőt, egy-két kütyüben van WLAN, próbálnak páran fókuszálni arra, hogy médialejátszóként is működjön az eszköz, de ezek nem váltják meg a világot. Viszont a kínai gyártósorokon elkezdődött már a mozgolódás: hamarosan jönnek az Android alapú gépek, ami új távlatokat nyithat meg a PNA-k világában. Amik inkább tabletek. Vagy telefonok. Vagy akármik, de navigálásra is képesek.

Alcor Gear & Race
[+]

Visszakanyarodva jelen írásunk főszereplőihez, az Alcor Race és Gear két teljesen alapszintű navi, kedvező áron. Mindkettőn az Utinavi nevű szoftver teljesített szolgálatot, amely magyar fejlesztés, magyar hanggal, magyar menüvel. Ez volt a legfontosabb apropója annak, hogy a két kütyüt elvállaltuk.

Doboz, külső

Meglepő, hogy a nagyobb, 5 inches navinak sokkal kisebb a doboza. Egyébként a két csomag ugyanúgy néz ki, kékes színű, magyar feliratokkal, teljesen kulturált a csomagolás. A tartozéklista megegyezik: tartókar, USB kábel, szivargyújtós töltő van mindkét pakkban. TMC antenna nincs, de mindkét gép támogatja ezt a kiegészítőt, USB-s verziót érdemes hozzá beszerezni, ami töltő is egyben. A kisebbik gépnek hosszabb tartója van, de mindkettő igen masszív és jól állítható.

Alcor Gear & Race
[+]

A formaterv és az anyaghasználat tekintetében már vannak különbségek. A nagyobbik gép egyszerűen szebb, a 4,3 inches Gear eléggé baltával faragott kinézetet kapott. Itt az anyaghasználat is olcsóbb plasztik, az 5 inches modellen puha a borítás, kellemes kézben fogni. A kijelzők között nem csak méretben van eltérés, mert bár a felbontás azonos (480x272), a Race ablaka jobban látható, élénkebb, kevésbé tükröződik. Ebben az árkategóriában kifejezetten jónak számít.

Alcor Gear & Race
[+]

Csatlakozók szempontjából nincs eltérés. Mindkét kütyün miniUSB bemenet ücsörög, illetve 3,5 mm-es jack csatlakozót is találunk. A szoftver microSD kártyán kerülhet bele a készülékbe, bár mindkét gépnek 4 gigabájtos belső memóriája is van. A hátlapokon jókora helyet hagytak a hangszóróknak, s nincs is gond sem a hang erősségével, sem pedig a minőségével. A nagyobbik kütyün stylus is elbújt, bár ujjal is simán el lehet kezelni a készüléket.

Alcor Gear & Race
[+]

Vas, menü

Mindkét gépben 500 MHz-es processzor ketyeg a WinCE 6.0-s rendszer alatt. Ez az általánosságok szintjén bőven elég, a mellékelt Útinavi szoftver rezzenéstelenül elfutkorászott a hardveren. Hidegindítás után kellett 10-12 perc ahhoz, hogy pozíciót fogjon a GPS vevő, viszont utána stabilan tartotta azt, s elég hamar ráébredt az új útvonaltervezés szükségességére is akkor, ha direkt másfelé fordultunk. A kisebbik cuccban a bónusz az FM-transmitter jelenléte, amelynek segítségével mondjuk az autórádió által is értelmezhető frekvenciát tudjuk sugározni a memóriakártyáról játszott zenét.

Alcor Gear & Race
A Race menüje

A menürendszerek felépítése azonban teljesen eltérő. A kisebbik kütyüben visszafogott, négyzetes elrendezésű főképernyő fogadja a felhasználót, alapvetően szürke színvilággal. Külön ikont kapott a WinCE felület elérése, a navigációs szoftver elérési útját is a gyári GUI-n keresztül módosíthatjuk, de ez a másik gépben is ugyanígy van, tehát mindkét Alcor kütyü elég sok lehetőséget biztosít arra, hogy beletúrjunk a rendszer lelkébe. Az is megegyezik a két cuccban, hogy futó navigációs program esetén nem érhetőek el a médialejátszóban található szolgálatások, az eszközök és a játékok sem.

Alcor Gear & Race
A Gear menüje

A menürendszerben mindkét kütyü tökéletesen megfelelő sebességgel üzemel, a felépítés mindkét esetben logikus. A nagyobbik gép kezelőfelülete a WayteQ eszközök elrendezésére hajaz, egy alsó sávban vannak a funkciók, az aktuális menüponthoz nagyméretű, animált grafika tartozik. A kisebb cuccban az eszközök között számológép, naptár és jegyzettömb üldögél, az 5 inches testvérnél a számológép szintén megvan, de mellé egy átváltó került. Bár kevésbé hiszem, hogy bárki annak alapján választ navit, hogy abban milyen játékok vannak, de azért a teljesség kedvéért megemlítendő, hogy az Gear négy alkalmazást kínál, míg a Race ennek a dupláját hozza. Nem kell korszakos okosságokra számítani, sakk, go, aknakereső, ládatologató és hasonló logikai játékok lelhetőek fel.

Alcor Gear & Race
FM transmitter a Gearben

Zenelejátszó, képnézegető és e-book olvasó mindkét kütyüben van. Ezek mellett természetesen videók visszanézésére is van lehetőségünk. Ebben a két gép hasonlóan produkál, az mkv-re mindkettő behal, az avit viszik, de csak alacsonyabb felbontással, durvább esetekben szaggat a mozi. A Gear esetében – ahogyan említettem – van FM-transmitter, amely olyan öt méteres távolságban még teljesen jól szuperál – ennél több nem is kell egy kocsiba.

Alcor Gear & Race
Játékok a Race-ben

Navigáció

Az Utinavi teljes Eurpát felölelő verzióját kaptuk a készülékek mellé. A magyarul beszélő szoftver elég gyors és pontos, azonban TeleAtlas alapú térképekkel dolgozik, ami bizony nem túl jó hír. Bőven találtam olyan pontokat, amelyeket nem ismert az adatbázis, bár az évi egy frissítés (ami egyébként fizetős) vélhetően lassanként helyreteszi majd a dolgokat.

Alcor Gear & Race
Az Utinavi felülete

A kezelőfelület elég fapados, de megvan benne minden olyan funkció, ami a normális navigáláshoz kell. Semmi csilli-villi, de minden egyértelmű. Azért persze lenne még hová fejlődni, cím megadásánál például nem „szürkíti“ ki a nem lehetséges karaktereket a készülék, így egy félreütés elég problémás helyzetekhez vezethet. Nincsenek doborzati információk, 3D épületek, leginkább olyan a megjelenítés, mintha egy papírtéképen kolbászolna a minket szimbolizáló nyilacska.

Alcor Gear & Race
Az Utinavi beállításai

A magyar hang egész jó, érhető, tényleg magyar. Volt pár kereszteződés, ahol elfelejtett szólni, a tervezésben is néha voltak furcsaságok, de nagyjából rendben vannak a dolgok. Az alap női és férfi hang mellett van macás és lazacsávó is, Pheke egyből vágta, hogy Jankovics Péter adta az orgánumát és a dumáját a szoftverhez. Ez egy olyan úton mókás, ahol egyébként sem okvetlenül tévedünk el, de hosszú távon kissé fárasztó. Az Utinavi legnagyobb előnye viszont az ára, ez a teljes Európát ismerő verzió bruttó 13 lepedőt kóstál, az Alcor navikhoz megvéve csak 10-et, ami kimondottan kedvező. Van csak itthon navigáló verzió is, ez kicsivel hétezer forint alatti árával hódít. Ami még fontosabb, hogy a microSD kártyán érkező szoftver bármilyen WinCE, vagy Windows Mobile alapú cuccba betehető, ez tehát a Sygic mellett a másik alternetíva akkor, ha szoftver nélküli PNA-t veszünk.

Alcor Gear & Race
[+]

Összegzés. A két Alcor navi versenyképes árával tud leginkább hódítani a piacon. Nincs bennük különösebb extra, a nagyobbik gép képernyője az átlagnál jobb, a kisebbikben pedig ott az FM-transmitter. A mellékelt Utinavi igazából kellemes meglepetés volt, még akkor is, ha a hazai térképadatbázis produkál néha hajmeresztő helyzeteket. Mindenesetre az Alcor Race és Gear abszolút versenyképes a hasonló kialakítású konkurens termékek árát figyelembe véve. Ennek fényében mindkét termékre rá tudom ütni a Tetszett plecsnit.

Alcor Gear és Race

Bog

A tesztkészülékeket az Infopatika biztosította. Köszönjük.

A cikk elkészítésében a T-Mobile mobilinternet volt segítségünkre.