2019. február 20., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Tesztek » Tudástár rovat

A Blackberry rendszer

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Itthon a T-Mobile és a Vodafone is forgalmaz Blackberry-t, mégis ritkán látjuk a szeder alakú készüléket.

Hirdetés

BES, a rendszer lelke

A Blackberry elsősorban cégek, nagyvállalatok számára hasznos. Egy olyan rendszerről van szó, amely lehetővé teszi, hogy az irodából kilépve is utánunk érkezzenek a céges leveleink, azokra válaszolhassunk, és még a naptárunkat is online szinkronizáljuk. Ez így nem hangzik túl nagy durranásnak, de ha mélyebbre ásunk, akkor kiderül, hogy a rendszert gyártó kanadai RIM gyakorlatilag mindenre gondolt, és egy olyan eszközt ad a vásárlók kezébe, amellyel gyakorlatilag idő- és forint-milliókat spórolhatnak meg. A Blackberry rendszer lelke a céges informatikai hálózatba telepített szerver, amely a Blackberry Enterprise Server nevet kapta. Ezt röviden BES-nek nevezik, a cikk további részében így fogunk rá hivatkozni. Első lépésként a BES-t fel kell telepíteni egy közepesen erős, a céges hálózatba kötött gépre. A BES kétféle levelezőrendszert ismer, a Microsoft Exchange és a Lotus Domino az a két legelterjedtebb vállalati e-mail szerver, amelyekkel kommunikálni tud a Blackberry szerver. Tegyük fel, hogy zökkenőmentesen bekerült a domainbe a BES, kommunikál mondjuk a céges Exchange-dzsel is MAPI kapcsolaton keresztül, és kilát az internetre is a tűzfalon át.

Most lépnek képbe a készülékek. A RIM által gyártott Blackberry telefonok saját oprendszert futtatnak, melyet nem meglepő módon Blackberry OS-nek hívnak. Nemrég mutatták be a készülékek új generációját, de a cikk írásának időpontjában még csak Nyugat-Európában kezdték meg a 7100 forgalmazását. Itthon általában a 7200-as széria fut, amely leginkább egy Palmra emlékeztet, hiszen nagy kijelzővel és QWERTY billentyűzettel áldották meg a tervezők. Használatba vétel előtt minden készüléket össze kell ismertetni a BES-sel. Ekkor generálódik egy közös kulcs, amit csak a BES és csak az az egy adott Blackberry készülék ismer. Ezen kulcs alapján titkosítják és fejtik majd vissza az adatokat, jelenleg a 3DES titkosítási algoritmust használva. Ha ez megtörténik, és a SIM kártyán is adott az operátor részéről a szolgáltatás, akkor elvileg nem menekülhetünk többé céges leveleink elől. A rendszer működése viszonylag egyszerű. A levél megjön az Exchange vagy a Domino szerverre, amellyel kapcsolatban áll a BES. A BES leszipkázza onnan a levél másolatát, és az internetet használva továbbítja azt a mobilszolgáltatónak, aki GPRS hálózaton keresztül továbbítja a készülékre. Visszafele ugyanez, csak fordítva. A Blackberry telefonok folyamatos TCP kapcsolatban állnak a szerverrel, aminek így egyből leszedik a levelet, ha érkezik. A dolog szépsége az azonnali szinkronizációban rejlik.

Nézzünk egy példát! Kis Pista, a Pistacég dolgozója vicces leveleket küld körbe a céges hálózaton, amely Word csatolmányt is tartalmaz. Kovács Géza épp házon kívül van, de a Blackberry készülékére megérkezik a levél. Amint megnyitja a levelet, az olvasott státuszba kerül, ha tehát Géza másnap bemegy dolgozni, akkor a benti gépén olvasottnak fogja látni. Géza szereti Pista poénjait, ezért megnyitja a dokumentumot, ám észreveszi hogy vallási vicc van benne, ami őt idegesíti. A Blackberry rendszer nagyon gazdaságosan bánik az adatmennyiséggel, a leveleknek, csatolmányoknak mindig csak akkora részét küldi le, amely elfér a kijelzőn (2KB), és ha felhasználó lentebb görgeti a szöveget, a BES pumpálja a további 2KB-os kis csomagokat. Géza ezért mindösse 2KB-os adatforgalmat generált azzal, hogy megnyitotta a csatolt fájlt, majd be is csukta. Géza tudja, hogy a cég legjobb nője, Noémi vevő az ilyen poénokra, és biztos nem kapta meg Pistától ezt a levelet, ezért továbbítja neki. Ilyenkor nem megy vissza a teljes levél a BES-re és onnan ki Noémihez, hanem csak a parancs Géza készülékéről, amit a BES továbbít a céges levelező szervernek. Újabb adatforgalom spórolás. Mindezek után Géza elégedetten törli Pista csatolmányos levelét, amely azt fogja jelenteni, hogy ha másnap bemegy dolgozni, akkor már nem lesz a postafiókjában ez az e-mail, hanem lehet, hogy Noémi randira hívó levelét olvashatja. Ha nem kapcsolja ki a Blackberry készüléket, akkor még munkába menetel előtt megtörténhet ez.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.