Hirdetés

20Decebel True Wireless Earphones - a hangerő megvan

Némi távolságból a Xiaomi alá tartozik ez a termék, az alapvető minőség nem is rossz, de sok szempontból gyerekcipőben jár még a történet.

Ha azt mondom, 20decebel, talán kevesen tudják hova tenni a márkát, a felettük lévő 70mai már jóval ismerősebb lehet, főleg, ha valaki már keresett valaha okostelefonos alkalmazással párosítható dashcamet az autójába. Az egész céget birtokló Xiaomi pedig nyilván mindenkinek egyértelmű, érdekes kérdés azonban, hogy ha a Xiaominak évek óta megszokott, jó minőségű palettája van, akkor mégis mit keres itt ez a termék, ráadásul a Xiaomi.hu-tól. Ami biztos, hogy a fejlesztési munkálatok teljesen különállóan mennek a két márkanév mögött (a Xiaomi jellemzően szabadkezet ad a távolabbi ökoszisztéma alá tartozó márkáknak, viszont nem is mindig illesztik be őket a saját rendszerükbe), teljesen más a kialakítás, a szoftveres háttér és a hangzásvilág is, így tulajdonképpen a 20decebel csak egy plusz lehetőség a felhasználóknak, ám az anyacég termékeihez képest itt még valamelyest érződik a kiforratlanság és a kezdetlegesség.


[+]

Kezdjük az alapoktól: egyszerű fehér kartondobozba nyúlunk, odabent pedig a terméken kívül a Type-C töltőkábelt és háromféle szilikon illesztéket találunk. A töltőtok közepes méretű laposkavics forma, mindenféle nyomógomb nélkül, kizárólag egy négy ledből álló töltésjelzővel. Csatlakoztatni egyszerű, kivesszük a feltöltött füleseket a tokból, és a rajtuk lévő érintőgombok valamelyikének hosszú nyomásra piros-kék villogás keretein belül kereső módba áll, és már lehet is rámenni.


[+]

Van benne viselésérzékelés, és kezelni is igen egyszerű, a bal oldalon állíthatjuk az aktív zajszűrést (ki, be, illetve zajbeengedő módba), visszaléphezünk a zenével, vagy épp aktiválhatjuk a hangasszisztenst, a jobb oldal pedig a zene megállításáért, a következő számra való lépésért, vagy szintén a hangasszisztensért felelhet. A hangerőt mindenképpen a mobilon vagy az egyéb forráson fogjuk állítani, hiszen azt nem vezérelhetjük közvetlenül, viszont maga az érintőfelület dicsérhető, hiszen pontosan érzékel, és nem kell erősen fülbe nyomni.

Ergnomóiáról beszélni egy fülhallgató esetén nagyon nehéz, hiszen megannyi fülméret és kialakítás létezik, mindenkinek más a kényelmes, a 20Decebel viszont objektív mércével is kissé alulmarad a legjobbaktól: egyrészt a vetőcső műanyag vége nagyon közel van a gyári gumiharang végétől, ezért ha kicsit határozottabban nyomjuk be a fülünkbe, tud fájni a műanyag pereme, másrészt aránylag bumfordi is az eszköz, az alsó és belső domborítása nekem roppant kényelmetlen volt már félórás viselés után is. Persze nem mindenki tudja kipróbálni vásárlás előtt, és van, akinek ennél sokkal ducibb fülhallgatók sem kellemetlenek, viszont akinek érzékenyebb a füle, az lehet, hogy más irányba kell nézzen, ha látatlanban vásárol. Mindenesetre sem a fizikai izolációra, sem pedig az akár 30dB-s aktív zajszűrésre nem lehet panaszkodni, ha ez az eszköz fixen a fülünkben van, aligha fognak zavarni a környezet zajai.


[+]

Tipikusan mélytónusú, az alsó-középtartományt masszívan kiemelt hangzásról beszélhetünk, sok energia mászik át a 9 milliméteres hangkeltőkön, a maximális hangerő pedig egészen brutális, már-már túlzó. Nagyon oda akarja tenni magát a mélyekkel, tere is van annak, amit csinál, de ilyen mennyiségben már a közepek rovására megy, a magastartományban meg simán csak nem prezentál komolyat, ott van, hallható, de nincs meg benne az életteliség, amit sokan csilingelő formában várnak el a hangkeltőjüktől. A szub-basszus tartomány sokszor kevésnek is tűnik, de valójában nagyon egészséges mennyiségben van jelen, kicsit inkább az arányok vannak eltolódva, amiatt tűnik szerényebbnek. Szokásos AAC/SBC kodekeken megy a kommunikáció, közepes bitrátával, akár 120 ms-os, alacsony késleltetéssel.

[+]

A viselésérzékelős megállítás nem nagy újdonság, viszont az üzemidő egyébként nagyon jó, 8 óra egyhuzamban bárkinek elég kell legyen, és további két töltéssel 16 órát lehet ehhez még adni pluszban a bruttó 360 mAh-s tokkal. Mindez zajszűrés nélkül értelmezendő, zajszűréssel majdnem feleződnek a lehetőségek, de még 4-4,5 óra is bőven elég lesz egyszerre, hagyni kell a fülnek némi regenerálódást. IPX4 nedvességállóságról beszélhetünk, de ettől függetlenül ez nem egy igazi sportfüles, szilikon támaszték nélkül a kevésbé stabilan ülő fülesek közé sorolhatjuk. A 20Decebel alkalmazása alap dolgokra (EQ, zajszűrés, szoftverfrissítés) elegendő, de szintén elég kezdetleges, és nem is működött hibamentesen nálunk.


[+]

22 ezer forintos hazai, végfelhasználói áron a 20Decebel csomagja papíron nagyon rendben van, viszont ahogy egy gyártó első terméke általában, úgy ez is kissé kiforratlan, és akadnak gyermekbetegségek. Ez a piac egyre inkább telítődik minden irányból, a termékek pedig folyamatosan fejlődnek, és ahogy bő egy éve még ez a kütyü is nagyon simán belefért volna egy ajánlott kategóriába, mostanra erős konkurensek tucatjai teszik kissé jelentéktelenné ezt az eszközt. Egyedi hangzásvilágát biztos sokan megkedvelik, de a kényelmi kompromisszumokkal már valószínűleg kevesebben akarnak majd együttélni. A műfaj koronázatlan királyait ebben az árszegmensben továbbra is a Huawei és a Honor teszi le az asztalra szerintünk, de Xiaomi márkanév alatt is elképzelhetően jobb füleshez juthat az ember.

szentkuti11

Előzmények

Hirdetés