Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • And

    veterán

    válasz ZoliX22 #58992 üzenetére

    Nem akarlak elkeseríteni, de ez még mindig nem járható. Azt kellene elfogadnod, hogy az antennanyereség nem egy önmagában létező és mástól független jellemző, hanem minden esetben az irányhatásból fakad. Ez rögtön két okkal is szolgál arra, hogy miért nem olyan jó ötlet a kamerára - amelyet a drón cipel - nagyobb nyereségű antennát tenni:
    1.) Méret (és ezzel tömeg-) növekedés, ami mindig velejárója a nyereség emelésének. Az eredetiével megegyező méretben és súlyban egyszerűen nem kaphatsz jelentősen nagyobb nyereséget.
    2.) Maga az irányhatás, ami azt jelenti, hogy a megnövelt nyereség csak egy kitüntetett fő sugárzási irány környezetében érvényesülhet. Mégpedig úgy, hogy minél nagyobb a nyereség, annál kisebb lehet csak az a hasznos térszög, amelyben az kialakul.
    Vagyis egy a térben szabadon repkedő eszköze nem tehetsz erősen irányított (azaz 'nagy' nyereségű) antennát. Kültéren, egy szintben bőven feletted elhelyezkedő eszközön még egy körsugárzó nyeresége sem nagyon növelhető, mert az a vízszintes nyílásszög csökkenésével jár, egy körsugárzó nyeresége pedig eleve nem növelhető olyan mértékben, mint egy brutális iránysugárzóé.
    Nem véletlenül szokták a vezérlő oldalon növelni a nyereséget: a kezelőt nem zavarja a megnövelt sugárzó vagy tükörméret, és képes a drón felé célozni vele. Visszafelé ugyanez nem annyira kivitelezhető.

Új hozzászólás Aktív témák