Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • And

    veterán

    válasz VGYke #16756 üzenetére

    Először is tisztázni kéne már végre ezeknek a wifi-szabványokhoz tartozó, időnként "elméleti értéknek" csúfolt sebességeknek a mikéntjét. Merthogy bármennyire furcsa, ezek nagyon is gyakorlati sebességek, csak éppen a fizikai kódolási szint legalján léteznek. De mivel ezek egy adott módban állandóak (jó vételi jelszintet feltételezve, az auto-fallback, vagyis a csökkenő térerő miatti lassulás hatását itt kizárva, mert az konkrétan lassuló jelzési sebességet takar), jól jellemzik a szabvány teljesítőképességét. Hogy mi ezeket a maximális sebességeket nem látjuk viszont az alkalmazásokban, arról a 802.11 protokoll fizikai szinthez való közelsége, a félduplex működés (pl. időzítések, állandó és nagyon sűrű adás-vétel váltások) és a rengeteg egyéb infó / protokoll egymásba beágyazása tehet.
    Mivel az "54" és "300" Mbps az előbbiek értelmében a jelzési rátát jelenti, ezek állandóak maradnak az adott szabványú kliens felé, akármennyien is csatlakoznak az adott elérési pontra (AP vagy router). A kommunikációra fordított idő viszont természetesen megoszlik az egyes kliensek között, így a hasznos átvitel is csökken. De ettől még az eredeti értelemben vett fizikai jelzéssebességek maradnak, amekkorák voltak.
    Egyszer egy hozzáértő részéről megérne ez egy jó kis logout-bejegyzést, de elég bonyolult téma, ezért valószínűleg munkaigényes dolog lenne szájbarágós és közérthető módon leírni.
    #16752: "Rosszul értelmezed, pont erről beszéltem. Senkit nem érdekel, hogy egy 54es eszköz csatlakozva van a routerhez, főleg ha nem csinál semmit."
    Pedig de. Először is: ehhez a routert eleve minimum g-n mixed módba kell állítani, a mixed-mód pedig a régebbi szabványokkal való működőképesség megtartása érdekében mindenképp olyan többletforgalommal jár, amely hátrányos az elvileg nagyobb sebességű módra is képes kliens gyakorlatban elérhető sebességére. Vagyis g-s kliens(ek) jelenlétében az n-szabványú kliens hasznos sebessége a kompatibilitást lehetővé tevő mechanizmus miatt akkor is csökken, ha utóbbi csak egyedül forgalmaz. E lassulás mértéke persze kérdéses, de például b/g-mixed módban is eléggé észrevehető (CTS frame beiktatása), mondjuk a g-s kliens sebessége az eredeti maximumnak a fele lesz.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák