Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • And

    veterán

    válasz chimy1 #1523 üzenetére

    A WDS-módot valami ilyesmire találták ki. Az AP-k azonos SSID-je például megoldható vele (sőt ha jól tudom, WPA-PSK kulcsolásnál egyenesen követelmény az egyforma SSID-k használata). Ekkor az AP-k a közelebbi, elérhető AP-val - akár többel is - WDS-kapcsolatban állnak. Az a része számomra nem világos, hogy mi a helyzet akkor, ha az összes AP egyben ugyanannak a vezetékes helyi hálónak is a része. A WDS ugyanis pusztán rádiós kapcsolattal is működik (WDS repeater), nyilván a felhasználható sávszélesség rovására.
    ''Fontos, hogy az egész hálózatnak WPA2-PSK titkosítást
    kell minimum használnia.''

    A WPA2 az nem a minimum, hanem egyenesen a maximum, ha nem tévedek ;). Tudomásom szerint pont WDS-módban nem lehet használni a WPA2-t, ellenben ma még a biztonság szempontjából szvsz. a WPA-PSK is elegendő.
    Konkrét típusokat nem tudok írni, mert olyan sokkal nincs tapasztalatom, de azt tudom, hogy külső firmware-rel egyes, gyárilag 'buta' routerek / AP-k is tudnak WDS-t. Nekem az a tapasztalatom (WRT54G/GL + DD-WRT firmware) a WDS-sel, hogy a kapcsolat hosszútávon nem igazán stabil: időnként újra kell indítani a routereket, mert különben kb. egy hét (de minimum több nap) után a link megszakad, a stabil térerő ellenére. A sima AP-kliens linkekkel nincs ilyen gond, de pl. időzített újraindítással v. WDS-watchdog -gal elvileg ez is orvosolható (csakhogy sajnos nem vagyok túl járatos a Linux és a crontab lelkivilágában).
    Mod: sejtem, hogy ezt a hibát inkább szoftver (firmware-) probléma okozza, és remélem, hogy a későbbiekben ezt orvosolják. De egy egyszerűbb router jóval olcsóbb lehet, mint egy gyárilag multifunkciós, az említett típuscsalád pedig annyira nem rossz vas.

    [Szerkesztve]

Új hozzászólás Aktív témák