Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • And

    veterán

    válasz RexpecT #1229 üzenetére

    Egy antennának önmagában nincs se jelszint, se zajszint nevű paramétere, ebből következően jel/zaj viszonya sincs. [Mod: itt valszeg. a vett AP-ra, annak térerejére gondolsz. Ha a vett jel teljesítménye -66dBm, a zajé pedig -85dBm, akkor a vételi jel/zaj viszony szemléletesen 19dB.] Olyan passzív antenna sem létezik, amelyik ''erősítős''. A dBi (nem a dBm !) antennanyereséget takar, és nem database index.
    #1225: A jel/zaj viszony a vételi minőséget takarja. Optimális értéke nincs (minél nagyobb, annál jobb), de van egy minimális értéke, amelynél a kapcsolat még egyáltalán működik, ill. egy adott wlan-eszköznél minden rádiós linksebességhez tartozik egy-egy érzékenységi v. jel/zaj adat.
    #1224: Soha ne vedd készpénzek az ilyen távolsági adatokat! (Az eladó volt legalább annyira korrekt, hogy az akár szót odaírta. Egy ember is kihúzhatja egy szál gumicsónakon az Atlanti-óceánon, akár 60 napig, volt rá példa ;).)
    Az atennanyereség _nem_ feleltethető meg egyértelműen az áthidalható távolságnak. Az igaz, hogy 12-14dBi nyereségű antennákkal jó esetben áthidalható néhány kilométer, de ez egy csomó más dolognak _is_ a függvénye. A jó antenna a nagytávú összeköttetésekhez szükséges, de önmagában nem elégséges feltétel.

    [Szerkesztve]

Új hozzászólás Aktív témák