Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Cifu

    nagyúr

    válasz Peace #1350 üzenetére

    A probléma az, hogy a 40K idővonalának emberi birodalomra vonatkozó részének "érdekes" régiója magáról az IstenCsászárról szól, márpedig a HH csak egy szelete ennek, nem itt kezdődik, hanem a Császár felemelkedésével, ahogy a Föld feletti uralmat megszerezte (Thunder Warriors-éra). Aztán jött a Primarch-ok kifejlesztésének, szétszóródásának és összegyűjtésének időszaka. Majd a Galaktikus Hadjárat, a Birodalom újraépítéséért. Ezek után jön csak a Horus lázadás.

    Ezekről nem sokat tudunk.

    A HH-ról már kifejtettem a véleményem, erősen hullámzó a minősége, sok közülük nagyon gyatrán van megírva, és sajnos sok esetben a korábbi Lore-t lendületből tökön szúrják (Nikea zsinat, Űrfarkas lore, stb.).

    Persze, megértem én, hogy ahhoz, hogy a 40K-t tovább lökjék az End Days felé, ahhoz vissza kell nyúlni a HH-hoz, de szerintem ezt megtehették volna a HH nélkül is. Egyfelől ugyanakkor megértem a GW stratégiáját (bevételgenerálás a novellákból), csak nem értek egyet vele. Nem koherens a régi Lore-al, a különbségeket meg elintézik azzal, hogy ez az új Lore, fogadd el, és kussolj...

    [ Szerkesztve ]

    Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

  • girion

    csendes tag

    válasz Hintalow #1348 üzenetére

    Szép gyűjteményed van az már biztos. És azzal is egyet értek hogy a HH nem mindenkit mozgat meg. Nem is annyira mert jobb lenne ha a legendák ködébe veszne, egyszerűen csak nem elég jól van megírva. Mindig küszködök hogy legalább annyit elolvassak belőle ami magyarul van, de előbb-utóbb félreteszem mindegyiket és visszatérek a 40k-hoz. Ez van, már az elején elveszített az a korszak.

    Likeolom amit Cifu ír. Reméljük most a 41k-val jó irányba lendülnek a dolgok. Reméljük.

    [ Szerkesztve ]

  • Peace

    nagyúr

    válasz Cifu #1351 üzenetére

    És ezekre mind van is utalás a HH-ban. De itt pedig ugye főleg feltételezések, elméletek, homályos rébuszok vannak. Szerintem erről még talán beszéltünk is régebben. Hogy vajon a Káosszal lepaktálva közös erővel hozta-e össze a Primarchákat vagy ez csak egy újabb hazugsága volt a Káosz erőinek. Vagy hogy tökéletesen tisztában volt-e azzal, hogy miképp fog végződni Hórusz lázadása és minden a tervei szerint alakult. Én szeretném azt hinni, hogy nem így tervezte és nem volt tisztában a háború kimenetelével. De talán pont ezért is imádom ennyire, mert sok a homályos folt, a misztikum és a saját képzeletedre bízzák, hogy mi is állhat a háttérben. Persze mindig jön egy csúcsrajongó, aki megmondja a tutit. De én szeretek megmaradni a saját elképzeléseimnél sok esetben.

    Mondjuk ez az 50+ könyv valóban túlzás és egyértelműen csak a bevétel miatt lett ennyire túltolva. Ez a régi lore, új lore dolog is hülyeség basszus. Tuan is megmondta, hogy Ian Watson könyveket sem lehet újra kiadni, mert már nem a kánon részei. Ugyanaz a hülyeség, mint SW esetében. Ahol egy tollvonással félresöpörték a sok 100 kiadott regényt és novellát...

    [ Szerkesztve ]

  • reelc

    veterán

    válasz Peace #1353 üzenetére

    Nem védeni akarom a Disneyt, hogy hirtelen "Legenda" lett több évtized könyve, képregénye, de ott legalább egy huszárvágással megoldották mi kánon, és nem hiszem, hogy a közeljövőben ezen változtatnának.
    (Nem tetszett a húzás, és azt sem tartom fairnek, hogy könyv és képregény magyarázza majd azt, amit a moziban kellett volna látnod. De ez van.)

    Amúgy ha létezne és jól meglenne írva pár könyvben, engem érdekelne a Császár felemelkedése, hogy ragadta magához a hatalmat, hogy tűnt ki a többiek közül, stb.
    Amúgy a trónjáról lehet tudni, hogy ő tervezte? Az életében épült? Az ok, hogy létfenntartó, de eleve ez volt a célja?

  • Cifu

    nagyúr

    válasz Peace #1353 üzenetére

    Pontosan ez a bajom, a saját véleményem szerint a HH egyértelműen a pénzhajhászás miatt csinálták. Kellett a nagy Primarch-ok istenítése. Tök jó, de nem ilyen rágógumi szerűen. Lehetett volna 20 könyv a 20 légiónak (nem 18!), ahol tisztába tették volna a hátteret, meg mondjuk 5 könyv magáról a HH történetéről. Ha jól lenne megírva, így lenne.

    A másik bajom pedig a lore esete. Ha azt látnám, hogy valóban rendbe teszik a lore-t, és koherens világot építenének, akkor elengedném az 1990-es években felállított Lore-t, és isteníteném az újat. Csakhogy nem azt látom, hogy a GW rendbeszedné a lore-t, hanem azt, hogy vagy tucatnyi író mind-mind a saját kis burkában él, és nem csak a 20 évvel korábbi novelláknak és Codexeknek, de nem egyszer az éppen aktuális Codex-eknek is ellentmond az, amiről írnak. Ez lehet az író lustasága (hogy nem követi a Lore-t), de mondjuk arra is jó példa, hogy a GW magasról tesz a koherens világkép fenntartására...

    A Tuan meg esetleg mielőtt ilyen csacskaságokat jelent ki, tegye fel a kérdést magának, hogy akkor hogy a fenébe vannak akkor az Ian Watson könyvek fent a GW saját hivatalos kiadványai között a Black Library-n? :U

    Ettől még lehet, ezt kommunikálják, de élek a gyanúval, hogy nem ez a valódi ok, hanem a inkább a kiadói jogok...

    A Star Wars példa amúgy azért jó példa, mert ott egyértelmű mi a helyzet a lore-al. A GW-nél koránt sem...

    [ Szerkesztve ]

    Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

  • Cifu

    nagyúr

    válasz reelc #1354 üzenetére

    Az Arany Trónusról Itt írtam.

    Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

  • reelc

    veterán

    válasz Cifu #1357 üzenetére

    & (#1355) jsk: Köszönöm mindkettőtöknek!

    Szépen összefoglaltad, így már világos!

  • jsk

    senior tag

    válasz Cifu #1356 üzenetére

    Kapható a Black Library-n, de jelzik is, hogy azért ez nem teljesen illeszkedik abba az univerzumba, amit most ismersz. Igaz nem is jelentik ki, hogy most kánon vagy nem.

    "READ IT BECAUSE
    It's the epic conclusion to the mind-bending trilogy that looks back at the Warhammer 40,000 universe as it was twenty years ago. It may not quite fit into the Imperium we know and love, but it's a great tale from a master storyteller, and well worth a look..."

    [ Szerkesztve ]

  • Matej

    tag

    válasz Cifu #1356 üzenetére

    Sajnos egyet kell értenem veled.
    Anno homályos utalások voltak a HH-ra és okaira. A Császár lépései nagy részben ismeretlenek voltak és jót tett nekik ez az ismeretlenség.
    Majd kijöttek a könyvek, ülsz, olvasol és azt mondod, "Ne már a császár tényleg ekkora balfék? Ne már, a Császár ennyire nem látja, mi történik körülötte? Ne már, a Császár tényleg tökörúgja saját magát és a birodalmat?".

    Félre ne értsétek tetszik a 30K világ, és nagyon sok szereplő is bejön, de sajnos elő-előbukkan, hogy a király meztelen. :(

    KÁnon, nem kánon, az Inkvizítor szerintem abszolút must have, ha nem is a történet, de a hangulat, a világleírás miatt. Akkor még tényleg lehetett érezni, hogy "in the grim darkness of the far future there is only war"

    MaTeJ

  • Cifu

    nagyúr

    válasz jsk #1359 üzenetére

    Arról volt szó, hogy azért nem lehet kiadni őket, mert nem a lore részei.

    A GW megjegyzi, hogy egy korai Wh40k lore-t tartalmaz a könyv háttere, ám ettől még árulja...

    Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

  • jsk

    senior tag

    válasz Cifu #1361 üzenetére

    Hétfőn megkérdezem őket cégen keresztül. Nézzük meg, hogy most mit válaszolnak. Kíváncsi vagyok 🙂

  • girion

    csendes tag

    Ha GW úgy döntene hogy elmeséli a Császár felemelkedését vagy valami más olyan történetet amire már két mondatnál többet utaltak, akkor tuti bele bukna egy hatalmas retcon gödörbe. Olybá tűnik így működnek náluk a dolgok. A szerkesztői oldalon rá kellene csapni egy-két ember kezére. Elméletben vannak akik az egész lore-t fogják össze, de gyakran tőlük erednek a legnagyobb problémák. Laurie Golding-ot, a lelkes rajongóból lett continuity editort például sokat láttam már szidni. Meg ugye vannak írók akik annyira jól mennek vagy annyira régi motorosok, hogy nekik többet néznek el. Gondolom Abnett vagy McNeill kezére ritkábban csapnak oda ha szét akarnak valamit retconolni vagy szembe mennek a korábbi lore-ral.
    Aztán vannak olyan alázatos emberek mint Peter Fehervari, titkos Warhammer irodalmi pápa, akik őszintén be merik vallani ha nincsenek benne kellően egy-egy téma lore-jában. Kérdezték is tőle hogy miért nem ír erről vagy arról a témáról, és ő megmondta hogy hiába csodálja és imádja az eldarokat, nincs annyi ideje hogy olyan mélységben elmerüljön a lore-jukban hogy aztán abból bármilyen történetet merjen írni. Bár hozzá kell tenni azt is hogy neki van egy független főállása, éjszakánként és hétvégenként foglalkozik csak Warhammerrel. Akkor ír valamit csak ha tényleg megérik benne egy történet, azt el tudja adni a BL-es szerkesztőknek és sikerül is keresztül verniük a kiadó rendszerén. Cserébe minden írása egy ajándék. A Császár adja hogy jövőre megjelenhessen az új regénye a Rhapsody Eternal.

    (Mellékesen megjegyzem szégyen hogy egyik gyűjteményben se láttam Fehervarihoz köthető könyvet.)

    Watsont annyira nem is bánom hogy nem nyomják különösebben. Az Űrgárdista az jó volt, de az Inkvizítoros könyveit nagyon nem bírom. Kíváncsi lennék milyen lenne ma a Warhammer ha anno nem ő fut be a GW-nél az első 40k regényre hanem mondjuk Stephen Baxter tervezett regénye születik meg.

  • Peace

    nagyúr

    válasz girion #1363 üzenetére

    Szégyen, nem szégyen, de nem hallottam még a nevét. Melyik könyvével érdemes kezdeni?

  • girion

    csendes tag

    válasz Peace #1364 üzenetére

    Óh, egy újabb aspiráns! Ne félj! Lépj be nyugodtan a Dark Coil rengetegébe. Nem fog fájni... sokáig.

    Ahogy [itt] is írja, a történetei ugyan egy hatalmas keresztbe kasul kapcsolódó hálót alkotnak, de bármelyiket lehet önállóan élvezni és nincs kitüntetett kezdő és végpont benne. A legkézenfekvőbb szerintem a legfrissebb, a [Requiem Infernal] (van belőle szép hosszú beleolvasó is). Nagyon jó könyv. A Fire Caste is érdemes lehet kezdőpontnak, mint első nagy lélegzetvételű írás a 40k-ban. A cím ne tévesszen meg, roppant keveset szerepelnek benne a tauk, habár ők adják a történet egyik mozgatórugóját. Eredetileg Thunderground volna a címe. (A főszereplő arkánok mitológiájában az ember életének végső megmérettetése a thunderground)

  • Cifu

    nagyúr

    válasz girion #1363 üzenetére

    Ha GW úgy döntene hogy elmeséli a Császár felemelkedését vagy valami más olyan történetet amire már két mondatnál többet utaltak, akkor tuti bele bukna egy hatalmas retcon gödörbe.

    A Horus Heresy sorozat kapcsán számtalan lore problémát állítottak fel, sok morgás volt ezek miatt a rajongók részéről. Törődött vele a GW? Na ugye...

    Bár azt el kell ismerni, hogy a játék 8. kiadás előtt mintha valami változott volna, mert egy fokkal nyitottabbak a community felé. De az is tény, hogy így is lazán dobálóznak a lore-al, és nem zavarja őket különösebben, ha valaminek nem olyan a fogadtatása, ahogy azt ők elvárták (hello, Ynnari...).

    Az Űrgárdista az jó volt, de az Inkvizítoros könyveit nagyon nem bírom.

    Az Űrgárdista szvsz alapmű, az Inkvizítor szerintem korrekt... a maradék két komplett novella annyira nekem sem a szívem csücske... Szvsz Watson a végére már nagyon unta a banánt, csak be akarta valahogy fejezni a Káoszgyermeket, legyen már túl a szerződésben vállalton, és írhasson valami másról. Olyan is lett... :(((

    Kíváncsi lennék milyen lenne ma a Warhammer ha anno nem ő fut be a GW-nél az első 40k regényre hanem mondjuk Stephen Baxter tervezett regénye születik meg.

    Egyfelől azért a rövid novellákból volt előtte már egy gyűjtemény (Deathwing), igaz az is 1990-ben jött ki.

    Nem tudom tényleg lett volna-e Baxter féle Wh40k regény (most hallok erről először), de bármennyire is szeretem Baxtert, szerintem ő túlságosan is Hard Sci-fi oldalról közelítette volna a témát. Nem pejoratív értelemben földhözragadt a Wh40k-hoz. Imádom a Hard Sci-fi-t, de ha végiggondolja az ember az alaptörténetet, elég nehéz lenne ezt abban a formában megvalósítani...

    Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

  • Cifu

    nagyúr

    válasz Peace #1364 üzenetére

    Én mondjuk a Nightfall-t ajánlom elsőre (a Heroes of the Space Marines-ban lévő short story), ha bejön az, hogy építi fel a Káoszgárdistákat, akkor nyugodtan ugorj neki a Fire Cast-nak, tök más történet, de az írásmód azonos. Vagy ha szereted a sötétebb vonulatot, akkor a Genestealer Cults-ot.

    Egyébként én mondjuk azért ajánlom, mert jól esik a Wh40k vonalon nem-Imperial bázisú (és nem SM-ről vagy IG-ről szóló) könyveket olvasni.

    [ Szerkesztve ]

    Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

  • reelc

    veterán

    válasz Cifu #1368 üzenetére

    Na ilyeneket egyszer szívesen olvasnék magyarul.
    A "másik" oldalról. Vagyis mindenki másról. :)

  • girion

    csendes tag

    válasz Cifu #1366 üzenetére

    [Itt] van Baxter cikke a GW 80-as évek végi szárnypróbálgatásairól a könyvkiadás terén. Illetve az abban szerzett tapasztalatairól és apró hozzájárulásáról. Érdekes kortörténet.

  • girion

    csendes tag

    válasz Cifu #1368 üzenetére

    Ha nem Imperial bázisú, akkor javaslom még az Out Caste, Sanctuary of Worms, Vanguard, The Greater Evil történeteket amik tau sztorik. Kb ebben a sorrendben nő is a hosszuk.

    A legjobb, nem regény hosszúságú sztorik egyébként szerintem az Angels Resplendent/Angles Penitent történetek. Crown of Thorns, Thirteenth Psalm, Walker in Fire.

  • Cifu

    nagyúr

    válasz girion #1370 üzenetére

    Wow. Köszi, nagyon érdekes tényleg! :R

    Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

  • Peace

    nagyúr

    válasz girion #1365 üzenetére

    [link] Nem sok írását lehet beszerezni. Gondoltam, hogy gonosz módon megpróbálom 1-2 ebook-ját lekapni, kis rövid novellákat, de nem találtam. "Requiem Infernal" az egyetlen könyv, amit megtaláltam megvásárlásra...

  • girion

    csendes tag

    válasz Peace #1374 üzenetére

    A BL oldalán mindent meg lehet venni. Igaz a Requiem Infernal kivételével mindet csak ebookban. Még talán pár újabb antológia amibe betették egyik másik sztoriját. A Thirteenth Psalm az az Infernal! második kötetében volt. Azt a többi történet miatt is érdemes lehet beszerezni.

  • Düsseldorf

    tag

    válasz Cifu #1351 üzenetére

    " A probléma az, hogy a 40K idővonalának emberi birodalomra vonatkozó részének "érdekes" régiója magáról az IstenCsászárról szól, márpedig a HH csak egy szelete ennek, nem itt kezdődik, hanem a Császár felemelkedésével, ahogy a Föld feletti uralmat megszerezte (Thunder Warriors-éra). Aztán jött a Primarch-ok kifejlesztésének, szétszóródásának és összegyűjtésének időszaka. Majd a Galaktikus Hadjárat, a Birodalom újraépítéséért. Ezek után jön csak a Horus lázadás.
    Ezekről nem sokat tudunk."

    Áprilisban megjelenik Wraight: Valdor: Birth of the Imperium kötete, ez elvileg sok kérdésre választ ad. És mivel Wraight írásai a jobbak közé tartoznak, csalódás aligha lesz.

    "A HH-ról már kifejtettem a véleményem, erősen hullámzó a minősége, sok közülük nagyon gyatrán van megírva, és sajnos sok esetben a korábbi Lore-t lendületből tökön szúrják (Nikea zsinat, Űrfarkas lore, stb.)."
    A minőség hullámzó, igaz, de mutass egy 50+ kötetes sorozatot sztenderd minőségben, ez teljességgel nonszensz elvárás, még ha egy emberről is van szó, nemhogy 8-10 szerző esetén. Abnett könyvei is hullámzóak, pedig ő egy ember, de még Agathe Christie vagy maga Asimov se írt sztenderd minőségben, még neki is van jópár könyve ami a "kár volt erre ezt a 8 órát elpazarolni" kategóriába esik. Ha azt nézzük mennyien írják, reálisan nézbe jobb mint ami várható lenne.

    Lore: mivel A korábbi lore sok esetben egy nagy rakás fos volt, igencsak felületes, ráadásul sok tekintetben értelmetlen, logikátlan, így ha egy-egy írónak volt elég esze v. mersze a zőccséget felülírni, az csak üdvözlendő. És nem mindegy h. valaki a szerepjátékok v. az irodalom oldaláról nézi a lore inkompatibilitásokat. Az űrfarkasos felülírás se akkora ellentmondés mind hiszed, a másik topikban írtakat majd megkeresem és bemásolom ide, mert szó nincs akkora eltérésről, több esetben az olvasottak félreértelmezése okoz galibát.

  • Düsseldorf

    tag

    válasz Cifu #1351 üzenetére

    na átkopiztam a másik topikból a felvetéseidre a válaszom:

    "Másik lore "csoda" a Space Wolf-okkal kapcsolatosan ugyebár többször előkerült az, hogy "A Fenrisen nincsenek farkasok" (there are no wolves on fenris). Ezt a HH-ban ejtették el először (A Thousand sons), és azóta is ismételgetik, de kifejteni nem fejtik ki. Azt még hozzátették, hogy sose voltak farkasok a Fenris-en. A legáltalánosabb magyarázat az, hogy a Space Wolf-ok alakulnak át farkasokká.
    Ütközési pont 1.: Ez teljesen új lore, a 4th edition Wh40k-ig sehol sem említették. A 2nd Edition SW Codexben még egy betű nincs erről.
    Ütközési pont 2.: Az akkori és a mostani lore szerint is Leman Russ-t egy Thunderwolf nevelte fel. Vagyis bizony voltak ott farkasok eredetileg is. Sőt mi több, Freki és Geri, Russ két farkasa is Thunderwolf, velük együtt nőtt fel (úgy is mondhatjuk, hogy közös anya nevelte őket, "testvérek").
    Ütközési pont 3.: A Space Wolf Codex egyik alapvető vonása, hogy a beavatási szertartásként le kell vadászni egy Fenris-i farkast (Fenrisian Wolf), az igazán nagy férfiak egyenesen a Thunderwolf-ra (ezt inkább nem magyarítanám ) vadásztak. Namost ez esetben a saját elfajzott testvéreikre vadásznak? Ez még Űrfarkas mércével is meredek lenne..."

    Akik nem a szerepjátékok alapján/miatt olvassák a regényeket, vagy az egymásnak ellentmondó kodexeket nem veszik ennyire komolyan, azoknál ezek a problémák fel sem merülnek.
    Továbbá, akik a legáltalánosabb magyarázatot képviselik, azok vagy nem is olvasták a Thousand sons vonatkozó részét, vagy nem értették meg az ott írtakat.
    Bár Magnus nem fejt ki mindent, kellően homályosan hagyja a részleteket, teret engedve a képzelőerőnek, az feketén-fehéren kiderül hogy a fenrisi "farkasok" a technológia aranykorában a világra előként érkező telepesek/felfedezők által nagyon fejlett génsebészeti módszerekkel továbbfejlesztett v. átalakított megtervezett élőlények, amelyek különféle állati és emberi géneket is tartalmaznak, és amelyek bizonyos szegmenseit (Canis Helix) a space wolfok genomjába is átemelte a Császár (innen lehet a feltevés az átalakulásról).
    Azt Magnus se tudta, magukkal hozott farkas volt a prototipus amit átalakítottak (ez szvsz. hülyeség a köbön, kizárt h.15000 körül egy telepes űrhajó farkasokat v. akár csak kutyákat vitt volna magával bárhová, akár csak lefagyasztott génállomány formájában is) , vagy egy helyi élőlényt szabtak át (ennek ad sokkal nagyobb esélyt). Az se lett kifejtve, a fenrisi "farkasok" miféle emberi géneket kaptak, és az milyen pluszt ad nekik, csak sejtet és homályosan utalgat, de ezek szigorúan véve tényleg nem farkasok, csak kinézetre tünnek annak:
    "Magnus gave a studied shrug and said, “You look at those beasts and you see wolves, but is that only because it is what you expect to see?”
    “What else would we see?” asked Hathor Maat. “They are wolves.”
    “When you have travelled as far as I have, and seen as I have seen, you will learn that it is possible to look beyond the expected and into the true heart of a thing.
    ...
    “I can look past the flesh and muscle of that beast, paring back the bone into the heart of its marrow to read every scar and twist in its genetic code. I can unravel the millennia of change back to the logos of its origins,” said Magnus.”"
    Épp ezért a lenti ütközési pontok valójában nem állnak fent, mert kinézetre farkas még egy psziképességű thousan son-nak is (pláne más közönséges embernek v. akár űrgárdistának is), de ténylegesen nem azok. Ezt ügyesen kimagyarázták - csak ez már vagy nem jutott el sokakhoz, vagy magas volt a magyarázat :D

  • girion

    csendes tag

    Rohadt telefon. Inferno! második kötete.
    [link]
    Most jelent meg a negyedik kötet. A borítón Inkvizítor Sabbathiel, a most magyarul megjelent képregények egyik főhőse. Szóval róla is biztos lesz történet.

    [ Szerkesztve ]

  • Düsseldorf

    tag

    válasz Matej #1360 üzenetére

    szerintem a BL-nél is feltünhetett hogy nagyon balféknek tünik a Császár, ezért pl. a MAsters of Mankind-ban sokat beszél arról, mit és miért nem láthatott előre, illetve hogy a veszélyek mértéke és forrása ismeretlen maradt számára is. Érthető, jó analógiát is hoz ennek megértetésére annak a custodesnek akivel ezt közli (álmokon keresztül), nekem tetszett.
    És igen, felkészült ugyan sokféle veszélyre, akadályra, de az ellenfelei is hatalmasak és ravaszak, igy mindent nem láthatott előre. Főleg azért mert a jövő változik, van ami rejtve maradt előtte is (elrejtették), és ugyebár van szabad akarat, ami bármikor keresztbe húzhatja a legtökéletesebb tervet is.
    De a járványháborúkban Guiiliman is arról gondolkodik a végén, miért érti meg "apja" pár, korábban érthetetlennek tartott lépését és titkolózását is. Sőt, az egyébként gyakran túlzásokba eső fanatikus inkvizíció titkolózásra és ismeretek elfojtására épülő módszerei miért tekinthetők valahol logikusnak. Szóval vannak írók akik igyekeznek koherensebbé tenni a világképet, csökkenteni a problémákat, csak ezeket is észre kellene venni, nem csak azt, mi nem stimmel.
    Persze van ami így is nettó ostobaság a részéről, de hát erről pont azok a korábbi lore verziók tehetnek, amelyek felülírása miatt annyit panaszkodtok. 1 szó mint 100, szerintem több lore felülírás kellene, és erre úgy kellene tekinteni, hogy az ismeretek bővülésével többet tud meg az Impérium is a saját múltjáról, mert Guilliman logosai rég elfelejtett és elfojtott tudást ásnak elő - azaz a lore változás nem a GW gonoszsága, hanem az Igazság terjedése :).
    akit az irodalmi Wh40k érdekel, azt ezt egyébként nem bánja (észre sem veszi), a szerepjátékosok meg nyilván morognak majd miatta, de gondolom átgondolják a kiadónál melyik mennyi benefitet hoz :)

  • Peace

    nagyúr

    válasz Düsseldorf #1381 üzenetére

    Én abszolút nem vagyok hardcore fan, csak mocskosul imádom az egész Univerzumot!!! Volt szerencsém játszani a 8. kiadással meg Blackstone Fortress-el, de mással sajnos nem. Ezen kívül maradnak nekem a videójátékok (na de azokat inkább hagyjuk is!!! :O :((( ) meg a könyvek! De az ilyen Lore összeférhetetlenségeket meg ellentmondások annyira nem akasztanak meg. :)

  • Düsseldorf

    tag

    válasz girion #1363 üzenetére

    "Ha GW úgy döntene hogy elmeséli a Császár felemelkedését vagy valami más olyan történetet amire már két mondatnál többet utaltak, akkor tuti bele bukna egy hatalmas retcon gödörbe. "

    Úgy látszik a GW vagy nem ennyire félős, Wraight-ot megbízták egy ilyen feladattal, egész kötet szól majd erről, tavasszal jelenik meg Valdor: Az Impérium születése.
    ami állítólag sok eddig titkos, homályban maradt részletről lebbenti fel a fátylat :)

  • girion

    csendes tag

    válasz Peace #1382 üzenetére

    Széles spektrumú antológia sorozat. Van benne 40k, Age of Sigmar, még Blood Bowl is. A HH az ami tudtommal hiányzik. Vannak benne jó és rossz novellák is, kicsit zsákba macska. Annyiban jó hogy új témákkal és írókkal ismerteti meg az embert. Meg szerintem több a xeno történet.

  • Cifu

    nagyúr

    válasz Düsseldorf #1376 üzenetére

    A minőség hullámzó, igaz, de mutass egy 50+ kötetes sorozatot sztenderd minőségben, ez teljességgel nonszensz elvárás

    Egyfelől esetleg nem az esztelen pénzhajhászás kellett volna a sorozatot építeni, mert arra építeték.
    Másfelől pedig a gond az, hogy mennyire mélyek a hullámvölgyek. Mert a HH-ban eléggé mélyek tudtak lenni. Jópár regényt jobb lett volna újraíratni a szerzővel - végső esetben simán el kellett volna kaszálni...
    De nem tettek ilyet.

    Megpróbálhatták volna egy bizonyos igényességet támasztani, és azt mondani, hogy ebből nem engedünk, ne jelenjenek meg fércmunkák Wh40k logóval. Girion által korábban linkelt cikk mondjuk rávilágít, hogy már az 1980-as évek végén, de különösen 90-es évek elejétől sem sokban tért el ettől a GW mentalitása... :(

    még ha egy emberről is van szó, nemhogy 8-10 szerző esetén. Abnett könyvei is hullámzóak, pedig ő egy ember, de még Agathe Christie vagy maga Asimov se írt sztenderd minőségben, még neki is van jópár könyve ami a "kár volt erre ezt a 8 órát elpazarolni" kategóriába esik.

    Ez a kiadó felelőssége is. Lehetett volna azt mondani, hogy figyi pajti, ezt inkább a fiókban hagyjuk, és majd egyszer újraírod vagy ha nem lehet, akkor végleg a fiókban hagyjuk...

    A korábbi lore sok esetben egy nagy rakás fos volt, igencsak felületes, ráadásul sok tekintetben értelmetlen, logikátlan, így ha egy-egy írónak volt elég esze v. mersze a zőccséget felülírni, az csak üdvözlendő.

    Ezzel teljesen egyet is tudok érteni. Az eredeti Warhammer 40k: Rogue Trader világa például eléggé félkész volt, és menet közben pofozták ki (ebben a hsz.-ben leírtam a fejlődéstörténetet). Az első komolyabb Lore felülvizsgálat 1992-ben jött, a 2nd Edition Warhammer 40k-vel. Csakhogy amíg Andy Chambers és Rick Priestley irányított, volt egy kerek, kidolgozott, átgondolt rendszer. Ez az, ami az utóbbi cirka 15 évben szépen eltűnt.

    Szóval a Lore felülvizsgálattal semmi gondom, csak akkor legalább normálisan írják meg. A Nikea Zsinat vagy a Space Wolf lore például korántsem logikus vagy átgondolt. Hogy a folyton felemlegetett példával éljek...

    Akik nem a szerepjátékok alapján/miatt olvassák a regényeket, vagy az egymásnak ellentmondó kodexeket nem veszik ennyire komolyan, azoknál ezek a problémák fel sem merülnek.

    1.: Minek ad ki a GW Codex-eket, ha nem tartja szem előtt őket? Ez az ő felelősségük, és a Lore részei.
    2.: Ha legalább értelmes és jól átgondolt lenne az új Lore, akkor én lennék az első, aki hullámozva rajong a változás miatt...

    Ezt ügyesen kimagyarázták - csak ez már vagy nem jutott el sokakhoz, vagy magas volt a magyarázat

    Nem magyarázták ki ügyesen, ugyanis továbbra sincs tisztázva pontosan honnan eredeztethetőek a Fenris-i farkasok és mi a hátterük. Amit beidéztél azzal csak egy gond van: Magnus is rébuszokban beszél, és nem felel meg a logikának. Ugyanis ha emberi gének is lennének az "őshonos" Fenris-i farkasokban, attól még a Lupus főrendbe sorolják őket, nem pedig a Homo főrendbe...

    Szvsz Graham McNeill fejéből kipattant, hogy milyen jól hangzik az egész alapját adó aranyköpés, amit aztán megpróbáltak kifejteni valahogy. Nem igazán vált be...

    Szóval vannak írók akik igyekeznek koherensebbé tenni a világképet, csökkenteni a problémákat, csak ezeket is észre kellene venni, nem csak azt, mi nem stimmel.

    Azt nem vitatom, hogy vannak jobban sikerült novellák, amik próbálják a lore-t normálisan és logikusan kifejteni, engem az zavar, hogy ezek mellett viszont bőven van olyan, ahol ostobaságokat hoznak össze, a régi lore-t pedig egy tollvonással úgy húzzák át, hogy amit adnak helyette, az marhaság, nem következetes és nem logikus...

    Persze van ami így is nettó ostobaság a részéről, de hát erről pont azok a korábbi lore verziók tehetnek, amelyek felülírása miatt annyit panaszkodtok.

    Ez így egy rohadt nagy ferdítés, más szóval féligazságokkal akarod a saját nézetedet alátámasztani.

    A Nikea zsinat a sok közül a legjobb példa erre. A zsinatról pár mondatban volt szó a HH előtt, és nem is piszkálták különösebben, kvázi az jött le belőle, hogy a Császár így döntött, miután meghallgatta az érveket. Korábban szó sem volt arról, hogy a Császár megvitatja a "fiaival" az ilyen döntéseket, vagy Ő maga döntött, vagy megbízott valakit, akit alkalmasnak tartott arra, hogy döntést hozzon. Ahogy a HH-ban kifejtik a Nikea zsinatot, az még a HH-n belül sem koherens, hanem teljes logikátlanság és marhaság lett belőle. Sem előtte, sem utána nem volt hasonló "demokratikus tárgyalás", az egész koherenciája már itt szétesik.

    Amúgy engem azért zavarnak a hasonló HH béli lore felülírások, mert hajdan elég egyértelmű és kerek volt a történet. A Császár sem volt hibátlan, de megvolt az erő és az akarat ahhoz, hogy felépítse a Birodalmat az emberiség romjaiból. Hajdanában sem volt szeplőtlen (lásd Thunder Warriors történetszál), de azért síkhülyének nem lehetett nevezni. Ezt a lore-t összeállítók következetesen tartották is, sőt, a korai novellák is. Aztán jött a HH, és örömtáncot járva csinált belőle egy nagy hatalmú, de amúgy félkegyelmű bohócot...

    akit az irodalmi Wh40k érdekel, azt ezt egyébként nem bánja (észre sem veszi), a szerepjátékosok meg nyilván morognak majd miatta, de gondolom átgondolják a kiadónál melyik mennyi benefitet hoz

    A szerepjátékosok nem túl régóta moroghatnak, lévén, hogy az első valódi Wh40k szerepjáték 2008-ban jelent meg. Addig táblás játék volt ugyanis a Wh40k és spinoffjai...

    [ Szerkesztve ]

    Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

  • Peace

    nagyúr

    válasz Cifu #1386 üzenetére

    Nem is tudtam, hogy van igazi szerepjáték változata. [link] Ez lenne az? Mármint az első? Rendesen papír, ceruza, mint a Mágus, Shadowrun meg Vampire volt? Állat lehet!

  • Cifu

    nagyúr

    válasz Peace #1387 üzenetére

    Igen, normális pen & paper szerepjátékok.

    Egy sorozatot gyártott a Fantasy Flight Games (FFG), erre van a Wiki.

    Dark Heresy (2008): az Inkvizítorokkal lehetett játszani.
    Rogue Traders (2009): A bolygóközi felfedezők és kereskedők világa.
    Deathwatch (2010): Űrgárdistákra fókuszáló szerepjáték.
    Black Crusade (2011): Káosz követők játéka.
    Only War (2012): Imperial Guard bázisú szerepjáték.

    De 2017-től kezdve az FFG és a GW megszakította az együttműködést (állítólag a GW olyan feltételekkel ült le tárgyalni pénzügyek terén, ami nem volt elfogadható az FFG-nek), így ezt az irányt az FFG nem folytatja, hivatalosan már nem kaphatóak a gyártótól a szerepjátékok. ( FFG bejelentés a szakításról )

    Hogy a GW-nek mik a tervei ilyen téren, azt nem tudni, pletykáltak arról, hogy lesz "saját" Wh40k szerepjáték, de azóta sem hallani róla...

    [ Szerkesztve ]

    Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

  • Peace

    nagyúr

    válasz Cifu #1388 üzenetére

    Jaja, én is erre a wiki-re találtam rá egyből. Biztos jók lehetnek. Én sajnos kimaradtam ezekből a jó kis szerepjáték élményekből. Mindig csak bátyámékat néztem és hallgattam, ahogy tolják. Egyszer velem is játszott tesóm Mágust, de kinyírta a 4-es szintű lovagomat élőholtakkal. :DDD Ott véget is ért a szerepjátékos pályafutásom. Videójátékok terén viszont a kedvenc műfajom lett! Akár külső/belső nézetes, akár point and click CRPG, szinte mind jöhet! :)

  • girion

    csendes tag

    válasz Cifu #1388 üzenetére

    Van új 40k szerepjáték, Wrath and Glory. [link]
    A Cubicle7 fejlesztette, ugyanazok akik a 4. Kiadású Old World és a leendő Age of Sigmar játékot.

  • Cifu

    nagyúr

    válasz girion #1391 üzenetére

    Jaaa, tényleg, ezt még anno a német Ulisses Spiele fejlesztette ( itt van a boltjuk ), aztán tőlük került át a Cubicle7-hez, mivel a németek nem nagyon tudtak semmi tartalmat fejleszteni hozzá (állítólag).

    [ Szerkesztve ]

    Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

  • girion

    csendes tag

    válasz Cifu #1392 üzenetére

    Az meg lehet, nem nagyon figyeltem rá. A Fantasy Roleplayt beszereztem, de a Wrath and Glory már első pillantásra sem tetszett.

  • Djuree

    félisten

    na ma folytatom a martyrt ps4-en az új updatevel, kiváncsi vagyok. ha van kedve valakinek csatlakozni hajrá! :)

    LEGO gyűjtő és moc építő (munkát is keresek, bármit ami LEGOval kapcsolatos!), tankász, bringás, WH40k fan, MacGyver

  • Peace

    nagyúr

    Most végignéztem a Final Liberation összes átvezetőjét, nagyon komoly!!! A játékot csak kipróbáltam megjelenéskor, nem az én világom a stratégia. Chaos Gate viszont mai napig a legnagyobb kedvencem WH40K témában!!!!!! Abból mekkora lenne egy remake!!!

  • Düsseldorf

    tag

    válasz Cifu #1386 üzenetére

    "A minőség hullámzó, igaz, de mutass egy 50+ kötetes sorozatot sztenderd minőségben, ez teljességgel nonszensz elvárás
    Egyfelől esetleg nem az esztelen pénzhajhászás kellett volna a sorozatot építeni, mert arra építeték.
    Másfelől pedig a gond az, hogy mennyire mélyek a hullámvölgyek. Mert a HH-ban eléggé mélyek tudtak lenni. Jópár regényt jobb lett volna újraíratni a szerzővel - végső esetben simán el kellett volna kaszálni...
    De nem tettek ilyet."

    Igen, volt pár ilyen ultragáz kötet, de a sorozat elején. De utólag már léptek, az első 11 kötet 6 szerzője közül 3 többet nem kapott felkérést, még ha utólag is, de rájöttek hogy ezekért kár volt. Mondjuk az első 11 kötetben volt 3-4 tényleg elég nívó alatti.

    "Megpróbálhatták volna egy bizonyos igényességet támasztani, és azt mondani, hogy ebből nem engedünk, ne jelenjenek meg fércmunkák Wh40k logóval. Girion által korábban linkelt cikk mondjuk rávilágít, hogy már az 1980-as évek végén, de különösen 90-es évek elejétől sem sokban tért el ettől a GW mentalitása... :(
    még ha egy emberről is van szó, nemhogy 8-10 szerző esetén. Abnett könyvei is hullámzóak, pedig ő egy ember, de még Agathe Christie vagy maga Asimov se írt sztenderd minőségben, még neki is van jópár könyve ami a "kár volt erre ezt a 8 órát elpazarolni" kategóriába esik.
    Ez a kiadó felelőssége is. Lehetett volna azt mondani, hogy figyi pajti, ezt inkább a fiókban hagyjuk, és majd egyszer újraírod vagy ha nem lehet, akkor végleg a fiókban hagyjuk..."

    Igen, voltak ilyen kötetek, ez tény és ezt kellett volna tenni minimum 2 kötet esetén. De anélkül h. mentegetném őket, ha Asimov is írt gyenge köteteket, Stephen King jóideje már csak azt ír, de mégis kiadják őket, akkor ugyan miért pont pár GW-s szerző lenne kivétel?

  • Cifu

    nagyúr

    válasz Düsseldorf #1396 üzenetére

    Igen, voltak ilyen kötetek, ez tény és ezt kellett volna tenni minimum 2 kötet esetén. De anélkül h. mentegetném őket, ha Asimov is írt gyenge köteteket, Stephen King jóideje már csak azt ír, de mégis kiadják őket, akkor ugyan miért pont pár GW-s szerző lenne kivétel?

    Már elnézést, de az nem mentség, hogy más is ír kritikán aluli minőségben. :U

    Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

  • Düsseldorf

    tag

    válasz Cifu #1386 üzenetére

    "Szóval a Lore felülvizsgálattal semmi gondom, csak akkor legalább normálisan írják meg. A Nikea Zsinat vagy a Space Wolf lore például korántsem logikus vagy átgondolt. Hogy a folyton felemlegetett példával éljek...
    Akik nem a szerepjátékok alapján/miatt olvassák a regényeket, vagy az egymásnak ellentmondó kodexeket nem veszik ennyire komolyan, azoknál ezek a problémák fel sem merülnek.
    1.: Minek ad ki a GW Codex-eket, ha nem tartja szem előtt őket? Ez az ő felelősségük, és a Lore részei.
    2.: Ha legalább értelmes és jól átgondolt lenne az új Lore, akkor én lennék az első, aki hullámozva rajong a változás miatt..."

    1. Ebben igazad van, de most jön a DE: szerintem ez a vájtfülű keveseket zavarja csak, másrészt ilyen megosztott világnál teljes koherencia nem elérhető, továbbá ahol ennyire részletesen elkezdik kifejteni korábban 2 oldalban elnagyoltan és illogikusan összefoglalt 200 év eseményeit, ott elkerülhetetlen az ütközés az összedobott korábbi lore-al. szerintem maradva a HH-nél, korábban roppant elnagyolt címsorokból próbáltak csinálni lexikonrészletezettségű leírásokat, nem meglepő h. vannak ütközések.

    "Ezt ügyesen kimagyarázták - csak ez már vagy nem jutott el sokakhoz, vagy magas volt a magyarázat
    Nem magyarázták ki ügyesen, ugyanis továbbra sincs tisztázva pontosan honnan eredeztethetőek a Fenris-i farkasok és mi a hátterük."

    Kezdjük ott, a leírás szerint azok tényleg nem farkasok, mert annyi kiderül, a technológia aranykorában géntechnológiával előállított kimérák. Ez szerintem elég, mert mégis mit értessz pontos tisztázáson? Megadják a taxonomómiában használt nevezéktani elnevezéseket használva, mely lényeket használtak fel a "farkasok" létrehozásához? Vagy adják meg azt is, melyek mekkora genetikai hányaddal járultak ehhez hozzá? Vagy még pontosabb eredetleírás kell, a létrehozásuk dátuma, pl. Matthew McNeil és Shira Delaware által vezett genetikuscsapat 15 278-281 között? Ez nonszensz, ez egy regény, ebben épp elég magyarázat amit Magnus mond.

    "Amit beidéztél azzal csak egy gond van: Magnus is rébuszokban beszél, és nem felel meg a logikának. Ugyanis ha emberi gének is lennének az "őshonos" Fenris-i farkasokban, attól még a Lupus főrendbe sorolják őket, nem pedig a Homo főrendbe..."
    Nincs igazad. A Fenrisen honos xeno élőlény nem eshet semmilyen földi családba vagy rendbe, ehhez puszta formai hasonlóság a konvergens evolúció miatt nem elegendő.

    "Szvsz Graham McNeill fejéből kipattant, hogy milyen jól hangzik az egész alapját adó aranyköpés, amit aztán megpróbáltak kifejteni valahogy. Nem igazán vált be..."
    Szerinted. Szerintem meg ötletes magyarázat, és biológiailag és logikailag se hibás- és épp azért hagyott némi bizonytalanságot, hogy ne legyen támadható. Ezért írtam hogy okos.

    "Szóval vannak írók akik igyekeznek koherensebbé tenni a világképet, csökkenteni a problémákat, csak ezeket is észre kellene venni, nem csak azt, mi nem stimmel.
    Azt nem vitatom, hogy vannak jobban sikerült novellák, amik próbálják a lore-t normálisan és logikusan kifejteni, engem az zavar, hogy ezek mellett viszont bőven van olyan, ahol ostobaságokat hoznak össze, a régi lore-t pedig egy tollvonással úgy húzzák át, hogy amit adnak helyette, az marhaság, nem következetes és nem logikus...
    Persze van ami így is nettó ostobaság a részéről, de hát erről pont azok a korábbi lore verziók tehetnek, amelyek felülírása miatt annyit panaszkodtok.
    Ez így egy rohadt nagy ferdítés, más szóval féligazságokkal akarod a saját nézetedet alátámasztani."

    A fenrisi farkassal kapcsolatban McNeil jó munkát végzett, az h. nem értessz eléggé a biológiához, az nem az ő hibája. Amit adott magyarázat, teljesen korrekt.
    A Nikeai zsinatról meg egy szót nem írtam, igy nem is ferdíthettem róla ...

    "Amúgy engem azért zavarnak a hasonló HH béli lore felülírások, mert hajdan elég egyértelmű és kerek volt a történet. A Császár sem volt hibátlan, de megvolt az erő és az akarat ahhoz, hogy felépítse a Birodalmat az emberiség romjaiból. Hajdanában sem volt szeplőtlen (lásd Thunder Warriors történetszál), de azért síkhülyének nem lehetett nevezni. Ezt a lore-t összeállítók következetesen tartották is, sőt, a korai novellák is. Aztán jött a HH, és örömtáncot járva csinált belőle egy nagy hatalmú, de amúgy félkegyelmű bohócot..."

    Ezért írtam lejjebb, ameddig még nem jutottál el olvasásban, hogy elkezdték ezt korrigálni, lásd pl. a Master of mankind

    "akit az irodalmi Wh40k érdekel, azt ezt egyébként nem bánja (észre sem veszi), a szerepjátékosok meg nyilván morognak majd miatta, de gondolom átgondolják a kiadónál melyik mennyi benefitet hoz
    A szerepjátékosok nem túl régóta moroghatnak, lévén, hogy az első valódi Wh40k szerepjáték 2008-ban jelent meg. Addig táblás játék volt ugyanis a Wh40k és spinoffjai..."

    jó, leygen táblás játék, egyik se érdekel.

  • Cifu

    nagyúr

    válasz Düsseldorf #1398 üzenetére

    Ebben igazad van, de most jön a DE: szerintem ez a vájtfülű keveseket zavarja csak, másrészt ilyen megosztott világnál teljes koherencia nem elérhető, továbbá ahol ennyire részletesen elkezdik kifejteni korábban 2 oldalban elnagyoltan és illogikusan összefoglalt 200 év eseményeit, ott elkerülhetetlen az ütközés az összedobott korábbi lore-al.

    Egyfelől a "vájt fülű kevesek" tartották el évtizedekig a GW-t, és nagy részt ma is ők tartják el őket. A White Dwarf-ot még mindig több tízezer példányban adják el, és a "vájt fülű kevesek" vásárolják. Nélkülük nem lennének regények vagy számítógépes játékok sem, mert a GW-nek felkopna az álla...

    Másfelől még mindig ott tartunk, hogy sok más IP-ben sikerült fenntartani a lore koherenciáját, ez az IP tulajdonosától függ alapvetően. A GW is ügyelt például erre az 1990-es években. Akkoriban például a Squat-okkal nem tudtak mit kezdeni - Andy Chambers vallotta be utóbb, hogy egész egyszerűen senkinek se volt kedve foglalkozni az 'űrtörpékkel' (pontosabban azt mondta, hogy nem tudtak mit kezdeni velük, de gyakorlatilag ez ugyan az - közben létrehoztak féltucat fő fajt és átdesign-oltak több régebbit),ezért inkább a Tyranida rajzáskor egy Hive Fleet szépen letarolta a bolygóikat, effektíve kiirtva őket. A Squats faj a 3. kiadástól kezdve eltűnt jó időre... Hogy aztán a 6. kiadástól kezdve ismét felsorolják őket az elfajzott fajok között (fun fact: latin névvel Homo Sapiens Rotundus besorolással).

    Harmadrészt már leírtam, hogy korábban is volt szinte komplett átdolgozás, csak akkor nagyjából két ember ügyelt rá, akik elhivatottan és konzekvensen gondolkodtak. A 2000-es évek közepétől ez kevésbé volt jellemző, hogy finoman fogalmazzak, noha egyesek azt mondják, kezd a GW megváltozni. Hiszem, ha látom...

    Kezdjük ott, a leírás szerint azok tényleg nem farkasok, mert annyi kiderül, a technológia aranykorában géntechnológiával előállított kimérák.

    Apró probléma, hogy még a legújabb (2018-as, 8. kiadás) Codex Space Wolf is mélyen hallgat erről, nem ok nélkül.

    Maradjunk annyiban, hogy a regényírók fantáziája elszabadult, de nem tudtak normálisan megmagyarázni a hátteret. Kitaláltak valamit, de az se nem koherensnek nem mondhatjuk, se nem áll párhuzamban a ismert Lore-al...

    Nincs igazad. A Fenrisen honos xeno élőlény nem eshet semmilyen földi családba vagy rendbe, ehhez puszta formai hasonlóság a konvergens evolúció miatt nem elegendő.

    Akkor ezt közöld a Games Workshoppal is, mert ők használják a Lupus Fenrisii latin megnevezést a Fenris-i farkasokra, ezen belül pedig ugye több alfajt is megkülönböztetnek.

    A fenrisi farkassal kapcsolatban McNeil jó munkát végzett, az h. nem értessz eléggé a biológiához, az nem az ő hibája. Amit adott magyarázat, teljesen korrekt.

    Tehát mivel a GW saját anyagai ellent mondanak egymásnak, Én nem értek a biológiához? :F

    Ezt nevezem logikának... :U

    jó, leygen táblás játék, egyik se érdekel.

    Rossz hírem van: a táblás játék az IP alapja a mai napig, amiből a regények születnek.
    Nem fordítva.

    Részemről ezt a parttalan vitát lezárom, nem ismered és nem is akarod megismerni az IP alapját adó játékot, ezért a finoman szólva sem koherens regényekből próbálod a világot összerakni azt. Ami persze így nem fog működni, de ezt a világ minden kincséért sem ismernéd el...

    Innentől ignore raktalak... :U

    [ Szerkesztve ]

    Légvédelmisek mottója: Lődd le mind! Majd a földön szétválogatjuk.

Új hozzászólás Aktív témák