Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Razermazer

    őstag

    válasz sestertius #4621 üzenetére

    Na erre én tudok egy nagyon jó megoldást, én és Blizzardking kolléga összeraktuk a kobakunkat és megalkottunk egy vezérlőt, ami minden vízhűtéses álma lehet.
    A kis kütyü 3 amperrel terhelhető(képet ne kérjetek mert aktív használatban van, de szakítok rá időt majd és lefotózom nektek)

    Bemenet: Sok tanakodás után a molexnél maradtunk, mivel az alaplapi csatlakozók ahány lap annyi féleképpen terhelhető 3 pinen, így maradtunk a jó öreg molexnél. Második bemenet egy 3 pines apa csatlakozó ez az én kérésem volt mivel egy ek dp 4.0-ás szivattyút használok aminek alapból 3 pin anya a kimenete. Teszem hozzá semeddig nem tart egy 3pin molex átalakítóval egyedi igényre szabni, ha valakinek molexes a szivattyúja, vagy így szeretné használni.
    Kimenet: 1 darab szintén 3 pines anya csatlakozó, ez nem másra szolgál mint fordulatszámot továbbit, ez igény szerint köthető előlapi vezérlőre, vagy alaplapi szabad ventilátor vezérlőre.

    Na de ez ugye snassz lenne ha csak ennyit tudna, a szerkezet bekapcsoláskor, legyen szivattyú vagy ventilátor rákapcsolva, 20-15 nem tudom most pontosan másodpercig 12-volton üzemelteti a rákötött eszközt, utána visszaveszi 7 majd 5 voltra fokozatosan.
    Az én Szivattyúm 5 volton és 5 volt alatt is üzemel, úgy látom ez az ek-k sajátsága, és menet közben ha kikapcsolom utána is indul 0-ról. De ugye ez gondot jelenthet például a ddc-nél(vagy más szivattyúnál esetleg), így beépítettünk egy pótmétert, amivel a minimálfeszt módosítani lehet pozítív és negatív irányba.

    Miért hasznos ez, kilehet vele tesztelni a szivattyú legalacsonyabb indítófeszültségét, így ha netán egy alaplapi vezérlőnél túl alacsony fordulatot állítunk be, vagy neagyisten egy előlapi vezérlőnél, vagy leállítjuk teljesen, akkor is szalad tovább csendesen a szivattyú.
    Itt említeném még meg, hogy a kimeneten csak mikroamperek és feszültségek mennek, így nem tesz kárt az értékes ventivezérlőkben és alaplapi vezérlőkben.
    Mit mondjak még imádom :D bevált tesztelem, teszteltem működik, pöpecül teszi a dolgát.
    Most gondolkodunk egy pwm-es változat megalkotásán, amit az alaplap 4 pines csatijára lehet tenni és minden rábízni az alaplapra. Biosba beállítja az ember amit akar és mehet a menet.

    Nekem ennyi csatlakozó elég volt, tehát egyéni óhajjal és sóhajjal, a kollégát kell zargatni.
    Remélem sokaknak hasznára fog válni ;)
    Hozzáteszem, én csak az ötletgazda és igénytámasztó voltam, a munka dandárját a szaki végezte :R .

    [ Szerkesztve ]

    Sic Transit Gloria Mundi, "mindjárt lesz itt heresima és ne bassza ki"

Új hozzászólás Aktív témák