- Milyen okostelefont vegyek?
- Poco X6 Pro - ötös alá
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Lesifotón és renderképen a Huawei Mate 70 Pro
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- OnePlus 7T - távolról pont tökéletes
-
Mobilarena
Ez egy agyalós-beszélgetős Covid-19 topik. Érvelni kötelező, a másikkal foglalkozni tilos, rettegőzés duplán, a szemlélet tudományos (a "meddig maradjanak a lezárások", azaz a társadalmi rész elfér, de csak szűken/járványhoz kapcsolódóan), ergo nem oltásellenes, nem hit alapú. Ami ebben a szellemben íródik, marad, ami nem, az nem, téríteni meg se próbálj.
Új hozzászólás Aktív témák
-
looser
addikt
Erről eszembe jutott egy nem túl régi Tóta W. cikk. Előfizus, de talán az elején még elolvasható ez a jópofa részlet :-)
Tóta W. Árpád: Bízni bennük életveszélyes
"Nagy volt az öröm, amikor februárban megérkezett a kínai vakcina. Dicsősége a keleti nyitásnak. Lám, nemcsak a gőgös Nyugaton van élet, hanem az új barátainknál is, akik nem baszkurálnak minket a sajtószabadsággal meg egyéb buziságokkal. Vélemény.
Jó, hát műszakija nem volt. Nem műszakival megy, hanem benzinnel. Az árus, akitől Petiminiszter megvette a cuccot, egy fénymásolt, gyűrött, kínai nyelvű papírt adott hozzá, de nem is kell válságban a szócséplés. Elég, amit elmagyarázott a pult felett: itt felül megnyom, hegyén kijön vakcina.
Öreg enberbe nemjó! – mondta még a kínai kofa felemelt ujjal, mert alapvetően tisztességes kereskedő volt, és annyit kiókumláltak a Négy Tigris Kutatóintézetben, hogy hatvan felett necces a hatás. Petiminiszter boldogan fizetett, nem is számolta. Itthon pedig jelentette, hogy az üzlet megköttetett, lehet tovább gúnyolódni a hanyatló Nyugaton. Úgy is lett, és hónapokig tolták, hogy a nyugati szállítások akadoznak, ezzel szemben a kínai és a szovjet, bezzeg... szintén akadozik, de amennyi jön, az életmentő.
És megnyertük az oltási versenyt. Sajnos ez nem olimpia, szóval inkább az van, hogy a verseny márciustól júniusig meg volt nyerve majdnem, aztán különféle balszerencsék és ármányok következtében átvették a vezetést mások, kínai vakcina nélkül."
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
viharhozo
addikt
válasz #86564352 #32399 üzenetére
Szputnyikról mikor hallani problémát? Ja tudom, azzal semmi probléma.
Ha nincs, akkor nincs. Del-Amerikaban sztem boven 10 millio folott nyomtak ki belole, eleg nehezen hiszem, h az egesz kontinensen senki nem kiabalt volna. Legalabbis a ket klasszik (verrogkepzodes, szivizomgyulladas) nincs.
Azert azt erdemes tudni, h a Gamelaja Ebola-vakcinaja tudtommal ugyanez a technologia, es annak megvan mindenfele engedelye, tehat "csak" az uj virust kellett implementalni.
Durvasága miatt töröltem - moderátor.
-
Cs1csó
félisten
válasz #86564352 #32390 üzenetére
+1
Amúgy akkor még annyira talán nem követtem a topikokat itt, de mivel kormánymédia agymosott tartalmait még véletlenül sem tudom nézni (amúgy is keveset "tévézek" (tévézés=lineáris tévéadás) mivel minden ilyen adó törölve van a műsorlistámból tehát még véletlenül sem tudok oda kapcsolni persze M4 megmaradt pár válogatott meccs miatt bár az is sok)
Ezért máshonnan elsősorban netről már nagyon korán átjött ez az egész, és úgy is lett. -
törölt tag
válasz Dottorei #32400 üzenetére
Ki mondta, hogy nem véd a Szputnyik? Szerinted a vektorosok közül melyikről van több információ: AstraZeneca, Janssen, Szputnyik? A nyugatiakról hallottam már leállított batch-ről, mellékhatás kockázat tanulmányokról, az oroszról kevésbé köszönhetően a híres keleti transzparenciának. Ha ez számodra trollkodás, akkor baj van a szövegértéssel. Amúgy szóba se hoztam a minőségét, hanem utazási szempontból írtam bizony tudni lehetett már télen, hogy keletivel utazni EU-ban problémásabb lesz, utólag erre senki ne szidja az EU-t, nem beszéltek zsákbamacskát. Tény a WHO és EMA sem kapott megfelelő adatot az engedélyhez. WHO papírt még a Sinopharm is összehozott, a nyugatiakból a legrosszabbnak tartott J&J is rendelkezik minden engedéllyel, mert a procedúrát lefolytatták megfelelően. Tehát ha utazás fontos volt, akkor inkább kértem volna Janssent, mint Szputnyikot, hiába az orosz jobb elvileg. Én megvártam a Pfizert, nekem a keleti már télen kiesett amikor még csak mondogatták vesznek belőle.
Azért szabad legyen szkeptikusnak lenni. Nyugatiakról vektoros vagy mRNS azért kiderülnek dolgok, adott szállítmány probléma, persze az orosz az tökéletes. Okééé. Főleg úgy, hogy AZ, J&J problémák ahogy kiderültek, akkor a hasonló technológiájú Sputniknál nem lehet semmi? Én most biztos nem kérnék a két mRNS oltásomra harmadiknak AZ-t, Janssent, Szputnyikot, utóbbi nincs is hiába a #legjobb. (illetve a keletiek alapból kiesnek utazás miatt)[ Szerkesztve ]
-
Cs1csó
félisten
válasz GypsFulvus2 #32391 üzenetére
Ezzel nincs gond, de itt is egyetértek twofatcat fórumtárssal, hogy aki mégis beadatta magának a Szputnyikot (azért, hogy minél hamarabb védett legyen) az utána ne ágáljon amiatt, hogy nem tud Horvátban, Görögben nyaralni.
Bár ez nekem kicsit ellentmondásos félti az egészségét de utána már keresztülutazná a bolygót és töménytelen ismeretlen emberrel kontaktolna.
Vagy ami még álságosabb, 500-600k forintot elköltene nyaralásra de az már büdös neki, hogy 8k-s tesztet csináltasson amikor kimegy vagy amikor visszajön az utazásból (akár egész családnak ha családi nyarlás, pedig ez a nyaralásra félretett összeg kb. 5 max 10%)Megjegyzem mivel nekem akkor és most sincs tervben külföld ezért akár én is beadathattam volna a Sino-t vagy a Sputnyikot de ezt nem tettem pedig lehetett volna mert:
1. sajnos február végén elkaptam a vírust (addig még az én korosztályomnak nem volt lehetősége semmivel oltatni) tehát már nem hajtott a tatár hogy oltakozzak hiszen kvázi védettséget szereztem
2.a keleti vakcinák trükkös beszerzése - beszerzőkön keresztül stb. pl. a kínai volt a legeslegdrágább elérhető vakcina a világ legalábbis számunkra talán 32 euró a Pfizer talán ennek harmada volt nem tudom fejből de utána lehet nézni - és nem akartam ezzel is a NER lovagok zsebét tömni, ezért inkább vártam a Pfizer-re, elég későn is regisztráltam valamikor április végén és nemsokára már telefonon is hívtak a háziorvosomtól és mondtam, hogy majd akkor keressen ha lesz Pifzer (akkor már annyira ideges voltam, és dühös az egészre, hogy úgy döntöttem semelyik másikkal nem oltakozom: se a régebbi generációs nyugati vakcinákkal pl. AZ és Janssen de már a Moderna-val sem foglalkoztam mert arról meg tudtam, hogy elbaxták a gyártást és alig jött pár ezer Magyarországra tehát úgy voltam vele, hogy csak Pfizer.)
Végül így is lett és ugye viszonylag hamar valamikor május közepén már mehettem is. -
Cs1csó
félisten
válasz viharhozo #32402 üzenetére
Nem azzal van a gond, hogy egy vakcina a valóságban mennyire jó vagy sem, hanem arról, hogy vannak nemzetközi sztenderdek a vakcinafejlesztésre is annak dokumentációjára stb. tehát ha valaki nem csak és kizárólag saját országának fejleszt ( vicc az, hogy pont Oroszország és Kína olyan bazi nagy országok és olyan hatalmas lakossággal rendelkeznek, hogy évekig bőven elég lett volna nekik a saját lakosságuk számára való mennyiség legyártása nem kellett volna nekik a külföld persze ezen országok politikusainak semmit sem ér a saját állampolgárai élete - meg is értem milliárdos lakosságszámnál - és annál többet a külföldi valuta amiért az oltást el lehet adni.
-
fatal`
titán
válasz Cs1csó #32387 üzenetére
Csakhogy vagyunk egy páran, akik idén nem terveztek utazni (külföldre), viszont tavasszal a tomboló járvány közepén elfogadtuk az oroszt.
Akkoriban még szó sem volt arról, hogy kiszállunk az EU-s szerződésből és jövőre nem lesz mivel oltani. Az uniós igazolvány pedig, ha jól láttam csak 1 évig érvényes.
Utólag baromi könnyű okosnak lenni.
[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
válasz OPiiPO #32388 üzenetére
Nem, 7méterre kellett ahhoz vmi nagyobb kő alatt lakni, hogy az ember ne vegye észre, h évek óta hidegháború zajlik, ráadásul Kína felelősségéről már 2020 elején derültek ki infómorzsák. Ráadásul a vakcináknak nem volt semmiféle nyugati engedélye, a Pfizer-Moderna-Astra triónak meg volt. Miért tételezi fel valaki, hogy egy engedély megadása automatikus? Senki se bukott még a kocsijával műszaki vizsgát?
Apósom mindenféle figyelmeztetés nélkül rájött és 1x utasított vissza sinot, 2x szputnyikot, csak hogy ne legyen gubanc, amikor unokázni jön. Nem lett, de a Szputnyikosok még mindíg karanténeznek + dupla tesztet fizetnek UK-be utazáskor.
30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
t72killer
titán
válasz Dottorei #32400 üzenetére
+#32402: Ez nem így működik. Ha importálsz egy kocsit pl Amerikából, akkor hagyod rajta az Alaszkai rendszámot és mindenféle "hivatalos cécó" nélkül mész vele a Budaörsi teszkóba bevásárolni?
Szuper, ha nincs vele semmi baj, akkor tessék elintézni a papírmunkát. A gyártó dolga, ő kapja a bevételt az eladások után.#32411: kocsim nem volt Mo-on, az igaz
[ Szerkesztve ]
-
Kékes525
félisten
[ Szerkesztve ]
Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.
-
t72killer
titán
ADE-mumus, csak most találtam rá: Infection-enhancing anti-SARS-CoV-2 antibodies recognize both the original Wuhan/D614G strain and Delta variants. A potential risk for mass vaccination?
A gyakorlatban úgy tűnik, nem élesedett a probléma: "However, although the results obtained so far have been rather reassuring1, to the best of our knowledge ADE of Delta variants has not been specifically assessed. Since our data indicate that Delta variants are especially well recognized by infection enhancing antibodies targeting the NTD, the possibility of ADE should be further investigated as it may represent a potential risk for mass vaccination during the current Delta variant pandemic. In this respect, second generation vaccines7 with spike protein formulations lacking structurally-conserved ADE-related epitopes should be considered."
-
Vesa
veterán
"kékesék mérettek antitestet mindenféle kombóban és működik. onnantól, hogy van antitest, minden mindegy, hatott a cucc."
Ok, de ott van még a biztonság kérdése is. Azéé nem véletlenül tartott korábban sok-sok évig forgalomba hozni egy vakcinát. Ott nem csak a hatásosságot vizsgálják hanem azt is, mennyire biztonságos a cucc. Azt is tudjuk, hogy a fázis 3 után sem vehető készpénznek semmi, a szélesebb körű alkalmazáskor természetesen még jöhetnek elő olyan problémák, melyeket pár tízezer tesztalanynál nem vettek észre. Éppen ezért, olyan gyártótól, aki még ennyit sem tud produkálni, én biztosan nem fogadok el oltást, sem magamnak, sem a gyerekeimnek. Nem az alkalmazott technológia miatt, hanem a gyártó linkeskedése, és egy kommunista ország erősen kérdőjeles adat-hitelessége miatt.
Utólag persze lehet, hogy fordul a kocka és az jár jól, aki sinót kapott, mégha erre eddig semmilyen adat nem is utal, de ez egyrészt benne van a pakliban -ha minimális szinten is-, másrészt még mindig az a legjobb módja egy döntés előtti mélegelésnek, ha az aktuális, hiteles és tudományosan bizonyított adatokból indulunk ki. Mert a másik módszer egy kvázi szerencsejáték, állandó utólagos önigazolás kereséssel, amire ugye itt is látunk példát.
Szóval a technológiát én sem vetem el, de majd akkor fogok vele foglalkozni, ha a normális fázisokon átment, publikált transzparens adatokkal operáló gyártó áll elő vele. Ez pedig nem a sinopharm!
[ Szerkesztve ]
A tudomány a valóság költészete!
-
t72killer
titán
Ez most ilyen rohamtempó volt, világjárvány közepén tolták ki a vakcinákat - sokaknak tényleg azt kellett (volna...) mérlegelni, hogy ok, vakcinától saccolok 1/10e esélyt vmi rondaságra (mert ugye a nagy rohanásban adat még nincs, csak viszonylag kevés oltástól meghalt esetet olvasni a sajtóban...) vs élő covidot van 10%esélyem elkapni és ha elkapom van 1% esélyem vmi rondaságra, tehát enyhe 10x-es faktor előnyért megyek oltásért. Nem 10'000x, mint egy aszpirinnél vagy tetanusz-oltásnál.
Más: a variáns-tüskék lelkivilága: nem csak azok a kritikus aminosavak cserélődtek, más is változott.
[ Szerkesztve ]
-
Vesa
veterán
válasz t72killer #32416 üzenetére
Nem a tavaszi hiányra céloztam -bár továbbra sem tartom helyes döntésnek a kínai beszerzést-!!
Most arról indult a komment lánc, hogy van egy fázis 1/2 vizsgálat pár gyerekkel, aztán innen esetleg egyenes út vezethet a magyar/néhány más országban tömeges alkalmazáshoz. Ami nem egy védhető álláspont véleményem szerint.A tudomány a valóság költészete!
-
t72killer
titán
válasz Ringman #32381 üzenetére
A francia kuzin: "Spread of SARS-CoV-2 Delta variant infections bearing the S:E484Q and S:T95I mutations in July and August 2021 in France"
#32417: ja, énse, még ma is eléggé sötétben tapogatózunk az összes mellékhatás esélyeit és az esetleges problémás faktorokat tekintve. Én pl idén Aug utolsó hetében jutottam el a 3ismeretlenes egyenlet megoldási síkjára a fenti logika szerint.[ Szerkesztve ]
-
Kékes525
félisten
"Ok, de ott van még a biztonság kérdése is. Azéé nem véletlenül tartott korábban sok-sok évig forgalomba hozni egy vakcinát."
Ez egy félreértés. A hosszú vizsgálatoknak nem közvetlenül a biztonságra való törekvés volt az oka.
1. Nem állt rendelkezésre megfelelő mennyiségű erőforrás (pénz, kutató, műszer, vegyszer). Most a kutatók, fejlesztők dúskálnak a pénzben, rendelkezésre álló kutatókban, asszisztensekben, műszerben, vegyszerben.
2. Nem állt rendelkezésre megfelelő mennyiségű ember a fázisvizsgálatokhoz. Eddig évekig kellett keresni azt a 40 ezer embert, amit most szinte pillanatok alatt a rendelkezésre állt a járvány miatt.
[ Szerkesztve ]
-
Vesa
veterán
válasz t72killer #32416 üzenetére
Ez egy nagyon érdekes cikk! Van benne rossz hír, de jó is akad azért. Egyelőre úgy tűnik, hogy a mutációk komolyabbak mint gondoltuk, ugyanakkor az antitestek még így is képesek a semlegesítésre, bár a kutatók által megfigyelt három hatékony monoklonális semlegesítő antitestetből egy (RBD-chAb-15), már hatástalan az N501Y mutáció által védett alfa, béta vagy gamma variánsok ellen. Szerencsére a másik kettő még így is képes a semlegesítésükre. Egyre többet tudnak a vírus működéséről. Jó hír, hogy folynak ilyen jellegű kutatások is.
-
Vesa
veterán
válasz Kékes525 #32419 üzenetére
Ennek ellenére 1,5 év alatt képtelenek voltak fázis 3 vizsgálati eredményt szakfolyóiratban publikálni. Amit beadtak a WHO-nak, az pedig rendkívül hiányos.
Nem írtam, hogy egyedüli értelme a biztonság vizsgálata, de egyértelműen fontos része a vizsgálatnak! Olyannyira, hogy az enedgélyező hatóságok ezen adatok alapján döntenek egy vakcina forgalombahozatali engedélyéről. Éppen a sino kapcsán jegyezte meg a WHO, hogy semmilyen szinten nincsenek meggyőződve a biztonságos alkalmazásról, mert a benyújtott -hiányos és elégtelen- adatokból nem vonható le következtetés ezen a téren.
-
viharhozo
addikt
válasz #86564352 #32404 üzenetére
Megint ujabb dolgot keversz ide. Azt siman el tudom kepzelni, h egy-egy szallitmany rossz/hibas es ezt eltusoljak. De nem ez volt az eredeti felvetes.
A Szputnyik nem produkalja a ket (talan) legveszelyesebb mellekhatast. Pont. Emellett a hatekonysaga nem rosszabb, mint barmelyik masik vakcinae, ez szinten gyakorlati tapasztalat. Azert nincs egesz Del-Amerika az oroszok zsebeben, es itthon is hire ment volna, ha tomegevel lepnek el a korhazat a Szputnyikosok.
Durvasága miatt töröltem - moderátor.
-
Kékes525
félisten
Visszaolvastam, a kínaira reagáltál, abban igazad van. Szerintem volt 3. vizsgálat, nagyon hihetetlennek tűnik nekem az, hogy nem lett volna, de nem hozták nyilvánosságra, mert a szlogenjük az az volt, hogy jobb mint a nyugati vakcinák. A fázisvizsgálatok pedig ezt nem támasztották alá.
-
daneel_hu
addikt
"Április elején, amikor beadattam magamnak a Szputnyikot azért tettem, mert abban a helyzetben ez az élet és a halál közötti választás volt. Pár héttel korábban halt bele egy jó barátom, aki nálam pár évvel fiatalabb volt, nem dohányzott, nem ivottt, nem volt túlsúlya és nem volt semmiféle alapbetegsége. Egy rokonom pedig, aki szintén fiatalabb, még összel, az alfától nyomorodott meg (45%-os tüdőkapacitás veszteség). Választhattam, hogy Szputnyik, vagy semmi. Pontosan tudtam, hogy politikai okok miatt az EU soha nem fogja elismerni az orosz vakcinát, de nem érdekelt. Az érdekelt, hogy a hatékonysága jobb, mint az elismert nyugati vektorvakcináké, és ha beadatom, akkor életben maradok. Azt, hogy most sem lehet vele utazni az EU egyik szánalmas, képmutató gyökérségének tartom, de nem érdekel. Ha nem kell a pénzem, majd elköltöm a horvátoknál."
A kérdés inkább az, hogy mire fel nem tartozkodhatsz oltottként (legyen Szputnyik) mondjuk Németországban, ellentétben egy német állampolgár antivaxxerral?
Mivel ugye náluk sem kötelező az oltás.
A német antivaxxer téblábolhat a saját államában, TE pedig nem mehetsz oda, csak mert EMA , WHO meg kisfaszom...
Ennek sok értelme nincs.Értem, hogy nincs EMA-engedély ezért nem használható xy országban, és nem is adatják be.
De azt el lehetne ismerni, hogy védettséget ad. -
Kékes525
félisten
"kékesék mérettek antitestet mindenféle kombóban és működik."
Adatok gyakorlatilag a 2xSinopharm + 1xmRNS-re van. 1 ember jelentkezett a vektoros felhívásomra. Janssen volt, de még nincs eredmény. Néhányra emlékszem hogy volt, de most nem jelentkeztek.
Amúgy valószínűsítem, hogy a vektorosoknak is működni kell, mint booster. Fordítva már nem tudom mennyire lenne jó. Azaz a többire Sinopharm, mint booster. Nem ismerjük igazából, hogy a Sinopharm miért jó a várakozással ellentétben primernek. Ha ezt megtudjuk, akkor talán elméletileg is megjósolható lesz az, hogy fordítva működik e.
[ Szerkesztve ]
-
Vesa
veterán
válasz viharhozo #32423 üzenetére
"A Szputnyik nem produkalja a ket (talan) legveszelyesebb mellekhatast."
Ezt mire jelented ki? Van ehhez hiteles study? Épp az a baj, hogy az oroszoktól NINCS megbízható adatszolgáltatás! A nyugati vakcináknál azért tudunk a problémákról, mert ott átlátható a rendszer, nem egy liliputi kézivezérli a tudományos közösséget is saját céljainak megfelelően.
-
törölt tag
válasz bajtokarpi #32422 üzenetére
A valóságot írta le. Ha utazás fontos szempont volt, akkor nem keleti, ilyen egyszerű. Az EU többi országa megoldotta keleti vakcina nélkül is.
Tavasszal nem tudhattad a brazil, argentin, szerb Szputnyik eredményeket. Miközben AstraZeneca kapcsán címlapon volt az is, ha valaki a szokásosnál büdösebbet fingott tőle. Szputnyikról kevés info volt akkor. [link]Az remélem megvan, hogy akármilyen szuper a Szputnyik, a szállítást nem tudták tartani. Mexikó se kapott eleget, brazilok is huzavona ott is adat hiányában probléma az engedéllyel, aztán mégis megadták feltételekkel, aztán nyáron már lemondták, szóval érdekes... nálunk se úgy indult a kapacitás és többet nem is vettek, szóval teljesen mindegy vett volna vagy nem az EU belőle, mert nem tudták volna szállítani. Közben azért dörzsölik a tenyerüket az oroszok, hogy sikerült egy kis port kavarni az EU-ban. Nem furcsa EMA, WHO, brazil hivatal mind azt mondták nem elégséges adat amit szolgáltattak? Jól összebeszéltek az egész világon szegény tisztességes oroszok ellen! Egyébként ha félreteszem, az engedély, utazás témát és hogy Putyin, Bolsonaro, Orbán félék ajánlgatják, én tudományos alapon azért se kértem volna a Szputnyikot, mert adeno vektoros lévén nem tudod ha kell még, hogyan működik. Hiszen a szervezet már felismeri. Ezért is a booster programban a vektoros oltottnak most mRNS-t adnak. A messenger előnye többször kaphatod. A Moderna a legbikább a nagyobb dózis miatt, a Pfizert kicsit előbb kell tuningolni.
Itthon minek megy híre témával is szabad legyen szkeptikus lennem. Nálunk a beadott oltás a lényeg mantra ment, amikor több ország már felfüggesztette az AZ, J&J vagy AZ esetében második dózisnak már mRNS-t kínáltak, nálunk ment minden mintha mi se történt volna. Olyan beszámolók alapján biztos a cigi vagy antibébi, hát így képzelem milyen komoly itthon a vakcina probléma nyomonkövetés, felderítés, a Sinosok ötöde nincs elég antitest problémával se foglalkoztak addig amíg nem vált cikivé, hogy inkább Romániába utaznak. Olyan lehet a nyomonkövetés mint amilyen a tesztelés, kontaktkutatás volt. Én Pfizeresként ha felhívnám a háziorvost, éppen szúr a szívem mit mondana? Hogy szoktam-e stresszelni. Hát persze, Mo-on élek. Akkor nem az oltástól van, nyugodjak meg.
-
HÁZIGAZDA
így van! akkor és ott azt lehetett kérni vagy semmit. nyilván az egészség az első, az utazás másodlagos!
..ami nem jelenti azt, hogy aki megvédte ott magát, az soha többet nem akar utazni, és elég nehezen is viselem az ilyen jellegű okoskodásokat így utólag. pfizert nem lehetett választani, a gyerekek végig jártak közösségbe és full kitettek voltunk, nem volt logikus várni. akkor és ott.
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
Cs1csó
félisten
..ami nem jelenti azt, hogy aki megvédte ott magát, az soha többet nem akar utazni,
Erre én pl. nem utaltam, tehát az "soha többé" faktort kihagynám, de még BŐVEN benne vagyunk a járványban még mindig nem telt el két év sem hogy velünk van és még mindig nem telt el egy év sem hogy van oltás rá, a kórházak xarban vannak stb. jah és még piszok sokan nem oltották be magukat és sokan vannak antitest nélkül stb.
[ Szerkesztve ]
-
Tigerclaw
nagyúr
Azt nem hiszem, hogy az illetekes magyar szakmai hatosag hanyagabb lenne, vagy alacsonyabban lenne itthon a lec, de valoszinuleg mar olyan idoket elunk, ahol mar nem maradt talan egyetlen fuggetlen hatosag sem az orszagban. Minden kezi iranyitas ala kerult, mint a rendszervaltas elott. Vegul is egypartrendszer van ujra.
Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.
-
HÁZIGAZDA
válasz Cs1csó #32432 üzenetére
ezt a kommented nem értem, de mindegy is: attól még, hogy valaki az első elérhető vakcinát kérte, jogos igénye, hogy utazzon. világos, hogy nincs eu-s engedélye, ezért az eu nem hagyja jóvá, de daneel_hu kérdése is rámutat, hogy azért van rés a pajzson, egy oltatlan nyomi meg össze-vissza mászkálhat ugyanott.
de természetesen kivárom a sorom, majd utazok, amikor lehet pcr nélkül. elvileg most vizsgálják is a 2 sputnik + 1 nyugati szitut.
-
bajtokarpi
őstag
válasz #86564352 #32428 üzenetére
Az a baj, hogy ez a valóság. Mikor tombol a járvány, és adott esetben csak Sputnyikot ajánl fel a doki, hidd el nagyon sokan elfogadták, mert a félelem, és a józan ész ezt diktálta. Konkrétan egy orosz rulett :-) volt akkor várni mondjuk egy Pfizer-re, vagy Modernara. Az meg, hogy így a szőnyeg szélére tolták a Szputnyikot, akkor még egyáltalán nem volt biztos.
battletag: bossi#2666
-
Cs1csó
félisten
Valószínűleg elbeszélünk egymás mellett. Tehát már tavaly év végén tudható volt, hogy a nem engedélyezett vakcinával bajos lesz az utazás így aki ennek tudatában (bármilyen egyéb okból) beadatta magának az ilyen vakcinát ne reklamáljon ha utazás esetén plusz költségekbe vagy nehézségekbe ütközik.
Ez persze nem jelenti azt, hogy ez az állapot ÖRÖKKÉ fog tartani, még 1-2 év és remélhetőleg normalizálódik annyira a helyzet - akár ezek a "pária" vakcinák is kaphatnak engedélyt vagy addigra mindenki felvesz még egy-két nyugati booster-t és mehet amerre lát.
-
HÁZIGAZDA
válasz bajtokarpi #32435 üzenetére
igen, ez a másik, kb. biztos voltam benne, hogy nyárra mindenki mehet mindenhova, mert oltott vagy és ne haljon meg a turizmus -- benéztem
-
HÁZIGAZDA
válasz Cs1csó #32436 üzenetére
az volt tudható tavaly év végén, hogy az akkori helyzetben bajos lenne. úgy amúgy hetente változik minden. mivel a delta áttöri az oltást, igazából az sem lenne meglepő, ha globálisan korlátoznák az utazást stb.
de elviselem, hogy nem tudok utazni kényelmesen a sputnikkal, még ha nem is tartom teljesen logikusnak. nem utazom, oszt annyi.
-
Ringman
nagyúr
elvileg most vizsgálják is a 2 sputnik + 1 nyugati szitut.
gyakorlatilag is, jó lenne ha eü-szempontból értelmes döntés születne.(mondjuk nem lenne tilos egy döntéstámogató tanulmányt összehozni, hogy olajozottabban menjen az ügymenet)
Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
Cs1csó
félisten
válasz bajtokarpi #32435 üzenetére
"nem volt biztos" de várható volt, ez sem gond, bízni valamiben emberi tulajdonság a probléma, hogy utána az ezzel oltottak teljes hévvel reklamálnak, hogy biza ők pikk-pakk utazni akarnak plusz költségek és nehézségek nélkül, ha ez a gond.
Persze ilyenkor jön a szöveg, hogy "én is ugyanolyan ember vagyok" meg az " nekem is ugyanolyan jogaim vannak" stb. szövegek pedig nincs, és ez biza sokaknak fáj. Mivel visszakanyarodok a legelejére: már tavaly év végén tudható volt, hogy a nem engedélyezett vakcinákkal való utazás problémás lehet, és lett is. Az önáltatókkal nehéz mit kezdeni.
-
HÁZIGAZDA
válasz Cs1csó #32440 üzenetére
éljen a bürokrácia, hatalmas nemzeti tapasztalatunk van abban amúgy is, hogy hogyan akasszunk meg logikus dolgokat a papírra hivatkozva (mielőtt bárki kihámozza belőle, hogy szerintem bármilyen terv, engedély, "papír" hülyeség -- ilyet nem mondtam)
-
Cs1csó
félisten
Nem mondtam hogy jó ez de itt két nagy erő is mondhatni ugyanabba a irányba hajtotta a dolgokat:
1. az EU - és úgy általánosságban a nyugat - továbbra sem bírja az oroszokat (lásd USA tankhadosztályok telepítése Lengyelországba) tehát ha direkt nem is akadályozza őket de a szabályok UTOLSÓ BETŰIG való betartatásával kvázi indirekt módon betartanak nekik2. az oroszok pedig szintén nem bírják a nyugatot (főleg mikor pár éve az olaj árával jól alájuk vágtak vagy akár ami történt/történik Ukrajnával kapcsolatban de akár a ISIS elleni harcban is voltak gondok ) és azzal, hogy nem tettek eleget maradéktalanul a dokumentáció átadásával meg is lett az indok, hogy az EU szívózhasson velük.
Az igazság, hogy túl büszkék az oroszok, várható volt, hogy nem fognak lehajtott fejjel alázatos képpel arany tálcán átnyújtani a dokumentumokat a "dölyfös" EU-nak és ez lett az eredménye.
Egy kis csavar a végére: az oroszok ravaszak, mivel amúgy is gyártási gondokkal küzdöttek tehát még a saját országukat sem tudták ellátni és a távol- és közel-kelet vígan vásárolta tőlük a vakcinát ezért - és ez a lényeg - nem is voltak rászorulva az EU-ra vagy akár az USA-ra hiszen már az elején tudták, hogy 1. nem fognak gazsulálni 2. úgy sem tudnak eleget gyártani
Persze MI magyarok akik "jóban vagyunk" az oroszokkal (PAKS II, Putyin személyes látogatása stb.) kaphattunk vakcinát, aminek egy részét be is adtak.
-
forceberg
veterán
-
OPiiPO
veterán
válasz Cs1csó #32436 üzenetére
"így aki ennek tudatában (bármilyen egyéb okból) beadatta magának az ilyen vakcinát ne reklamáljon" - remélem csak egy sima mezei troll vagy, mert ha ezt komolyan is gondolod akkor az gond.
[ Szerkesztve ]
"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."
-
Ringman
nagyúr
thread a vírusmennyiség belégzéséről és a vírusterhelés lehetséges csökkentéséről:
[link]vö. intézkedések.
Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
Cs1csó
félisten
válasz OPiiPO #32447 üzenetére
Ez - ahogy Parci is írta politika - ahogy én mondom az erősebb kutya baxik, ez van. Lehet szeretni lehet nem szeretni. Röviden: kína, orosz rossz. Ennyit kell tudni, ha a nyugati világhoz akarsz közeledni. Ez ellen lehet ágálni, az igazságtartalmát kritizálni de ez van.
Nem hinném, hogy troll vagyok hanem inkább cinikus, vagy kiégett.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Automobilista 2
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Ingatlanos topic!
- Milyen légkondit a lakásba?
- Autós topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest