Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Z.É.T.

    őstag

    Kemenesi FB

    🧬🦠Variánsok inváziója, harmadik hullám, soha sincs vége?

    Mostanában mindenki azt kérdezi tőlem, hogy mi van a legújabb variánssal és melyik vakcinát adassák be? Remélem néhány gyors választ tudok adni ezekre a kérdésekre.

    Óriási szükségünk lesz az elkövetkező hónapok során a média visszafogottságára, különben minden napra jut majd egy újabb clickbait cikk egy-egy megjelent variánsról. Fontos, hogy összetett módon értelmezzük a mutánsok megjelenését és jelentőségét. A vírusok mutálódása teljesen természetes folyamat, az is természetes, hogy ehhez bizonyos mértékig a védekezést is igazítani kell. Ha el akarunk igazodni a variánsok útvesztőjében jobb, ha észben tartjuk: Minden új mutáns „ártatlan” amíg nem bizonyosodik be, hogy „bűnös”.

    🧫A tudománynak idő kell, egy-egy új variáns vizsgálatára, ráadásul a laboratóriumi vizsgálat nem is teljesen összevethető a való életben tapasztalható hatással. Így leginkább a „terepi” megfigyelésekre lehet hagyatkozni.

    💉Biztos vagyok benne, hogy variánsonként és vakcinánként is lesznek jobb/rosszabb párosítások – jó hír, hogy van miből válogatni. Nagyon fontos tény, hogy a vakcinák által kiváltott immunválasz jóval összetettebb az antitestek megjelenésénél. Egyszerűen fogalmazva az antitestes immunválasz a fertőzés elkerülését segíti inkább, míg a sejtes immunitás a fertőzés hatékonyabb/ügyesebb/jobb kimenetelű kezelését. Így könnyen lehet, és egyelőre az adatok ezt mutatják, hogy még amennyiben egy-egy vakcina hatékonysága csökken is egy-egy variáns hatására, a sejtes immunitáshoz köthető védekezés még bőven a segítségünkre lehet. Ez elég lehet ahhoz, hogy a legfőbb cél, a súlyos megbetegedések számának visszaszorítása bekövetkezhessen. Az erre vonatkozó részletes adatok egyelőre érkezőben vannak.

    🤔A harmadik hullám a nyakunkon, az esetszámok nőnek, közben a vakcinálás is dübörög. Virológus szemmel egyértelmű, hogy amíg a vírus terjedése ilyen óriási mértékű és ezzel párhuzamosan a vakcinálás is folyamatban van, egyre több vakcinált emberrel való találkozás mindinkább a kikerülés felé tereli majd a vírust. A szakértők, a vakcinagyártók, a járványügyi szakemberek mind készültek/készülnek erre.

    ☝️Amit fontos észben tartani:
    Egy új vírusnál, mint ez a mostani is, létfontosságú, hogy biztonságos formában (erre való a vakcina) megismertessük az immunrendszerünket még az igazi fertőzés előtt. Bármilyen vakcina kiváló erre a célra, talán jövőre, amikor reményeim szerint sokkal csendesebb lesz minden, majd elemezhetjük, hogy melyik vakcina és milyen szempont szerint jobb a másiknál. A jelenlegi helyzetben életmentő lehet bármelyik.

    ☝️Hiába hallunk egy-egy variáns vakcina kikerüléséről, totális vakcina kikerülést egyelőre nem ismer a tudomány. A részletes adatokra különféle vakcina-mutáns kombinációkra vonatkozóan még várni kell. Egy-egy adat (pl: Dél-Afrikában az AstraZeneca hatékonysága az új variáns ellen) nehezen vonatkoztatható az egész világra, a helyzet jóval összetettebb ennél ezért minden adatot összetett módon kell értelmezni. Sokmindent nem tudunk még, de a válaszok érkeznek a tudomány részéről. És igen, lesznek kihívások a közeljövőben (új variánsok, borús eredmények stb), de minden kihívásra létezik megfelelő válaszlépés is.

    ☝️Sose lesz vége? De vége lesz – amit azonban átlagemberként tehetünk, hogy ez minél hamarabb megtörténhessen az az oltás mihamarabbi felvétele és a vírus terjedésének akadályozása. Ha elkényelmesedünk és kevésbé figyelünk, mert „úgyis itt a vakcina” akkor a vírus malmára hajtjuk a vizet. Vakcina és védekezés, mindkettő maximális bevetésére szükség lesz, hogy az idei év valóban a kilábalás éve lehessen.

    🖼️A mellékelt képen a járvány kitörése óta megelent és egymást folyamatosan "leváltó" újabb és újabb variánsok látszanak (forrás: https://nextstrain.org/ncov/global)

    ℹ️Források:
    Vakcinák hatásáról, immunválaszról és mutánsokról 22 percben (a többi előadás is nagyon érdekes, ajánlom mindet): https://www.youtube.com/watch?v=Ws4CWaAm_d0&t=3s
    Sejtes immunitás vs. új variánsok: https://www.nature.com/articles/d41586-021-00367-7
    Egyebek:
    https://www.nature.com/articles/d41586-021-00241-6

    https://www.nature.com/articles/s41577-020-00480-0


Új hozzászólás Aktív témák