Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • mumtaz

    senior tag

    Újabb multiwan-al kapcsolatos probléma. Illetve a probléma nem ez, hanem az, hogy ugye multiwan-t használok jó ideje. Korábban írtam is róla, hogy a szolgáltató wifi-n nyomja a netet és tőlem két AP is elérhető. Azonos IP, azonos hozzáférés, viszont ami közelebb van, az jóval terheltebb és lassabb rajta a net, ellenben, ami távolabb van, azon gyorsabb, de nem mindig elérhető (függ az időjárástól, vagy attól, hogy Mariska néni hová parkolja le a kis polskit).
    Amire eddig azt hittem a multiwan-ban, hogy működik, az valójában nem működik.

    Hitem szerint úgy használtam, hogy vételre a WR1043-at használtam multiwan-al és egy WA901ND volt az, ami intézte a saját itthoni hálózatomat. Ugye a kívánalom az lett volna, amit a windows alapból tud, hogy elsődlegesen a preferáltabb hálózathoz csatlakozzon, ha elérhető és csak akkor csatlakozzon a másikra, ha a preferált nem elérhető. Azt hittem, hogy működik, de nem. Volt, hogy teljesen megszakadt a kapcsolat, mert nem csatlakozott át. Gondolom, hogy alapból a multiwan-t úgy találták ki, hogy élő kapcsolatok között váltogasson, vagy ossza meg a kapcsolatot.
    Na itt a gond, mert ugye folyamatosan pingeli a beállított IP-t (pl DNS szervert, vagy amit megadunk neki), hogy ellenőrizze a kapcsolat meglétét. Viszont az a baj, hogy a két AP nem ugyanazt a csatornát használja és amikor a preferált eltűnik, akkor automatikusan - átváltva a másik AP-ra - átáll a 3-as csatornára. Ha a preferált megjelenik, akkor ugyan látszólag felkapcsolódik rá, de a hozzáférést nem adja át neki, míg a pingelés nem jár sikerrel. Ami ugye lehetetlen, mivel zárol a 3-as csatornára, így a pingelés nem járhat sikerrel.

    Na mindegy. Mivel a WR1043 képes több wifi kapcsolatot/hálózatot fenntartani így marad egy lehetőség. Mégpedig az, hogy a WR1043 kliensként felkapcsolódik az egyik szolgáltatói AP-ra és egyben kiszolgálja az itthoni hálózatomat is. Itthon úgyis mindegy, hogy "zárol" az AP csatornájára. A WA901 pedig felcsatlakozik a másik szolgáltatói AP-ra, így a WR1043-on a multiwan-ban a WAN és a WWAN között kell csak dolgoznia és nem függök a csatornáktól.

    Na most itt is adódhat probléma. Nevezetesen az, hogy a WA901-et a WR1043 WAN portjára dugva nem érem el. Tehát WAN-ként üzemel, de a WA901 router konfigját így nem érem el sem böngészőben, sem putty-val. Switch-ként, illetve azzal, hogy mondjuk törlöm a WAN interfészt nem lesz jó a dolog, mert akkor meg multiwan-ban nem tudom beállítani, hogy ez az egyik forrás.

    [ Szerkesztve ]

    -=- ASUS TUF B450-PRO GAMING - AMD Ryzen 7 1700X - G.Skill Aegis 2x8 GB DDR4@3200MHz - Sapphire RX 5700XT Nitro+ 8GB - ASUS ROG Strix Flare HU - REVOLTEC FightMouse ELITE - RIOTORO ENIGMA G2 850W Gold - Cooler Master MasterCase MC500Mt -=-

Új hozzászólás Aktív témák