- Motorola Edge 40 - jó bőr
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- A Mobvoi eddigi legkeményebb órája a TicWatch Atlas
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Telekom mobilszolgáltatások
-
Mobilarena
Tomato firmware
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dzsekó
addikt
válasz Lasersailing #10350 üzenetére
Valószínű, hogy a gond a rezes diginél van csak, ha a diginél van a gond egyáltalán.
-
zsolt_64
senior tag
Akkor közkívánatra !
Router : ac66u_b1 freshtomato: 2020.8 _ ISP: Digi 1000/300 (FTTH).
És a megoldás: nvram törlés után ppoe kapcsolatokban Redial interval = 70A probléma gyökere a "PPPoE: timeout waiting for PADO packet" probléma.
Észevettem hogy a boot után mindig konnektál. a probléma akkor jön amikor valami olyasmit módosítasz ami reconnetet vált ki. ekkor egy végtelen connect próbálkozásba fut.
A probléma gyökere az hogy nem adja ki a pppoe PADT parancsot. a Digi serverésnek meg valószínúleg 60 s tineoutja val a sessionre.
Érdekesség ha megnyomod a disconnect gombot akkor kiadja és azonnal lehet vissza konnektálni. Hangsúlyozom hogy ez a megoldás csak a Digi-mnen lett kitesztelve, de ott alaposan, próbálkoztam még olyannal is hogy csal az ONT-t áramtalítottam, és visszajött.
Persze 1 kicsit többet kell várni , de működik.
Minden más funkció ezek után hibátlanul megy, pedig jó alapsan felkonfiguráltam a gépet.[ Szerkesztve ]
-
zsolt_64
senior tag
válasz zsolt_64 #10356 üzenetére
Itt folytatom, de az elírásokat már nem tudtam javítani.
Az hogy merlinen miért fut hibátlanul , az azért lehet, mert a merlin valószínűleg kiadja a PADT-t, ahogy a tomato nyomógombja is. Valahol találtam erre utalást. De hogy a gugli pado timeout" keresésre kidobott találatokban mennyi marhaságot írnak össze...
A 70 sec pedig tapasztalati úton jött ki : kezdtem 300- al aztán feleztem jó sok türelem kell hozzá.
Most jól meg van konfigurálva , a wifi másik ipcím tartományban, nas , logolás, static dhcp és Dynamic DNS, egyéb nyalánkságok... minden működikJa és nem játszom , és a router sincs földhözvágva, csak egyszerűen tartóst teszt kell. pl lássak 18 órányi ppoe konnekt időt...
[ Szerkesztve ]
-
Dzsekó
addikt
válasz zsolt_64 #10359 üzenetére
És ha a Connect mode-ot Keep alive-ról Connect on demand-ra teszed, az nem segít?
Nekem volt olyan szolgáltatóm, ami a keep alive-ot nem bírta. Még 13 évvel ezelőtt, Interware volt a neve. Azóta persze sok minden változott.
Akkor már csak az a kérdés, hogy petir-nek és Lasersailing-nek mire van beállítva a connect mode és azon belül a redial interval. Írhatnátok ti is srácok!
Minél több infó van, annál jobban ki lehet kerülni a szívásokat. Illetve petir Te is megpróbálhatnád a Connect on demand-ot, ha azzal nem jó, akkor Keep alive és azon belül a redial interval 70-re.
Én sajnos nem tudok segíteni a tesztelésben, mert DHCP-n vagyok PPPoE helyett.[ Szerkesztve ]
-
zsolt_64
senior tag
-
tjsz
Topikgazda
Sziasztok!
Telekom 1000/1000-es csomagjához kaptam gey SagemCom 5670-es router-t. Szépen DMZ-be raktam az egyik LAN portján csücsülő N18U-mat (FreshTomato firmware).
CTF nélkül 300/300-as sebességet mutatott a speedtest.net, CTF bekapcsolása után 600/600-t. Meglátásom szerint itt a vége az N18U-mnak. Van esetleg valaki, akinek ennél gyorsabban megy 1000-es net N18U-n Tomato-val?
Ami pozitív tapasztalat: CTF bekapcsolása után továbbra is működik a port forward, szóval ez csak a korábbi firmware-re volt igaz, hogy CTF bekapcs után nem megy.
-
titán
-
mobilizmo
addikt
Nekem a gyengébbik 1000-es előfizetésem van (azt hiszem 1000/50), valami Kaena nevű HGW-vel, ugyanúgy DMZ-ben egy N18U, most mértem 944/27.03-at. Szóval szerintem nem fizikai határ. Mondjuk azt nem tudom a speedtest.net mennyire mérvadó.
Bonyolult problémákra mindig akad egyszerű, könnyen érthető, téves válasz.
-
tjsz
Topikgazda
válasz Intruder2k5 #10367 üzenetére
-
deflex
tag
Érdekes. Nekem is nehezen áll össze. A tkom telefonon jelezte, hogy minden rendben van náluk, mennie kell (de nem kapcsolódott fel az Asus routerem, hiába volt bekapcsolva az 5670-esen a PPPoePassthrough). Utolsó lehetőségként kapott az 5670-es egy resetet, majd PPPoePassthrough bekapcs. Azóta műxik.
[ Szerkesztve ]
-
tjsz
Topikgazda
-
tjsz
Topikgazda
válasz zsolt_64 #10377 üzenetére
ONT elérése (tegyük fel, hogy 192.168.1.1 az IP címe):
1. Ha DMZ és 1 WAN-od van, akkor "simán" (az IP címével).
2. HA DMZ és 2 WAN-od van, akkor Tomato - Advanced - MultiWAN routing-ban beállítod, hogy 192.168.1.1 eléréséhez csak a WAN1-et használja (ha WAN1-en van az ONT)
3. Ha pppoe passthrough és 1 WAN, akkor "route modem IP"-hez írd be az ONT ip címét
4. Ha pppoe passthrough és 2 WAN, akkor - nekem - nem akart működni.
[ Szerkesztve ]
-
-
tjsz
Topikgazda
válasz Lasersailing #10379 üzenetére
A CTF nekem is be van kapcsolva, mert enélkül alig 300-al ment (próbáltam). CTF-vel ment 600/600-al. A DMZ vagy "PPPoE passthrough" tesztelésbe azért mentem bele, mert kíváncsi voltam, hogy van-e sebesség különbség közöttük. De úgy tapasztaltam, hogy nincs.
Amikor a Telekom-nak említettem, hogy bocsesz, de "csak" 600/600 van, akkor azt mondták erre, hogy ez több, mint a garantált (nagyon jó pofák). Mindegy, ezen a 240 Ft-on nem múlik, illetve az eddig 300/75-höz képest mindenesetre jobb.
-
tjsz
Topikgazda
válasz zsolt_64 #10381 üzenetére
Akkor ezért nem működik. Gondold végig logikusan: az ONT-t lan oldali IP címe 192.168.1.1. Ez azt jelenti, hogy a router-ed WAN oldala egy másik 192.168.1.x-es IP címet kap (most hagyjuk figyelmen kívül, hogy nemcsak 255.255.255.0 maszk létezik). A router-ed belső IP címe 192.168.1.1 és az ottani gépek is 192.168.1.x-es címet kapnak. Vagyis amikor beírod a böngészőbe, hogy 192.168.1.1 akkor ez elmegy a tomato-s routerig, ő rájön, hogy ez az ő címe és megjeleníti a tomato web felületét (tehát a kérésed nem megy el az ont-ig).
Megoldás #1: a routered belső IP címét átírod - mondjuk 192.168.2.1-re, módosítod a DHCP beállításait (192.168.2.2 - 2.254). Innentől kezdve a számítógéped kap egy 192.168.2.x-es IP címet, amikor böngészőbe beírod, hogy 192.168.1.1, akkor ez a kérés elmegy a router-ig, ő rájön, hogy ez az IP címzett csomag nem az övé, és tovább passzolja az ONT-nek. Az ONT pedig válaszol.
Megoldás #2: az ONT IP címét írod át 192.168.2.1-re, módosítod annak a DHCP beállításait, a routered kap egy 192.168.2.x-es IP címet. Innentől kezdve, ha a számítógépeden beütöd, hogy 192.168.2.1, akkor az elmegy a tomato routerig, az passzolja az ONT-nek, az pedig válaszol.
Egyébként: csak jelzem, hogy elvileg nem igazán jó dolog az, hogy ha a router-ed WAN oldalán és LAN oldalán is ugyanaz az IP tartomány van. A te példádnál maradva 192.168.1.1 - 254 között. Ugyanis ebbe a legtöbb router beleőrül, a tomato viszont normálisan tudja lekezelni.
[ Szerkesztve ]
-
zsolt_64
senior tag
Az a bajom hogy most nem tudom megnézni hogy mi az ont ip címe. Invitelnél ez 192.168.100.1 volt, de ez most nem működik. közvetlenül kellene gépet rákötni, de most nem verhetem szét a cuccot.
A wan-lan oldali cím egyezést meg nem tudom hogy beleőrül-e, a merlin és most a tomato kezeli, de a gyári sem zavarodott bele.
Van valami amivel ki lehet deríteni az ont ip címét kábelezés nélkül ?[ Szerkesztve ]
-
MODERÁTOR
-
zsolt_64
senior tag
válasz Intruder2k5 #10385 üzenetére
szerintem az ont nem router módban van, mert a ppoe felhasználónév/jelszót a routerben adom meg
Tracing route to google.hu [172.217.18.67]
over a maximum of 30 hops:
1 <1 ms <1 ms <1 ms RT-AC66U-B1 [192.168.1.1]
2 2 ms 1 ms 1 ms 10.0.0.1
3 * * * Request timed out.
4 * * * Request timed out.
.........stb[ Szerkesztve ]
-
MODERÁTOR
-
zsolt_64
senior tag
válasz Intruder2k5 #10387 üzenetére
Ok kösz akkor hogy Digi-s lettem ez átalakult.
Érdekesség hogy amíg Inviteles voltam , addig a 192.168.100.1-en el lehetett érni, és átálláskor csak az üvegszál "túloldalán" variáltak[ Szerkesztve ]
-
Dzsekó
addikt
válasz Lasersailing #10379 üzenetére
És ha átállítod a Redial interval-t 70-re, akkor nem javul meg a freshtomato?
-
Dzsekó
addikt
Egy sima modemnek elvileg nincs IP címe (mint egy switch-nek, annak sincs), ha modem üzemmódba kapcsolod a szolgáltató routert, akkor utána azért nem lehet elérni. Neked ezzel a route modem IP-vel sikerült elérned PPPoE passtrough-os modem-routert? Azért kérdezem, mert ha igen, akkor ezeknek a hibrid eszközöknek elvileg akkor megmarad az IP címe valahogy.
Azt viszont nem értem, hogy miért kell másik hálózatban lennie a modemnek, miért nem jó, ha marad az 1.1-en, routert meg beállítod 1.100-ra pl. Mert főroutert és alroutert így kell beállítani és ezután összekötni a LAN portjukat. Így látható mindkét router webfelülete is.
Én anno rákötöttem a szolgáltató által adott eszközt közvetlenül PC-re. Másik router nincs, fix 1.100 beállítva PC-n, 1.1-en elértem a szolgáltató eszközt, átkapcsoltam PPPoE passtrough-ba, ezután már nem értem el a szolgáltató eszközt 1.1-en PC-ről. Innen tudtam, hogy modem üzemmódba kapcsolt a szolgáltató eszköz. Ezután szoktam rákötni a routert. Az összes szolgáltatónál így kapcsoltam át, és mindnél működött eddig szerencsére.
Ezt a route modem IP-t eddig nem ismertem, ezért kérdezem, hogy működik-e. Én most kipróbáltam, mert emlékszem az eszköz IP címére, és nem működik, pedig másik hálózatban van/volt.[ Szerkesztve ]
-
-
tjsz
Topikgazda
válasz Dzsekó #10392 üzenetére
"Azt viszont nem értem, hogy miért kell másik hálózatban lennie a modemnek, miért nem jó, ha marad az 1.1-en, routert meg beállítod 1.100-ra "
Szolgáltatói eszközök "tudása" eléggé korlátolt (távelérés, biztonság, stb.) + belelátnak a szolgáltató emberei. Tehát én mindig a saját router-em mögé dugom el a teljes belső hálózatomat.
Másrészről ha a szolgáltatótól kapott eszközöd LAN oldalán és a saját router-ed LAN oldalán ugyanaz az IP tartomány van, akkor abból "összeveszés" lehet. (párszor már tapasztaltam)
[ Szerkesztve ]
-
Dzsekó
addikt
válasz Lasersailing #10394 üzenetére
Ja igen, Te írtad régebben, hogy nálad megy. Érdekes, hogy normál beállítással Neked meg jó. Akkor ez valami Digi körzetes gond lehet. petir-nek nem jó. Kíváncsi lennék, hogy neki redial interval 70-el megjavul-e.
-
Dzsekó
addikt
Ha két routert kötsz össze a LAN-jukon, akkor egy hálózatban kell lenniük, különben nem látják egymást rendesen és akadozva működnek dolgok. Általában mindenki azt csinálja, hogy hagyják eltérő hálózaton a szolgáltató routerét, és kilóra rákötik a saját routert a WAN porton keresztül. És akkor hol mennek hol nem mennek a hálózati szolgáltatások. Más kérdés, hogy ha egy hálózatban van a két router, akkor a szolgáltató mit lát. Ezért szoktam modem üzemmódba kapcsolni a szolgáltató routert, és akkor nem nagyon tudnak rácsatlakozni szerintem.
-
petir
senior tag
válasz Dzsekó #10396 üzenetére
Sajnos nem sok időm volt foglalkozni vele
Feltettem a legfrissebb ! Net kapcsolatot nem piszkáltam szóval betárcsázás nem volt viszont WIFI-n rácsatlakoztam az 1200GU-ra kapott IP-t kapcsolat felépült és kábelen lógtam rajta nem indult újra. Változtattam SSID-t telefonról 5 Ghzes ágra csatlakoztam nem indult újra.
Most azt nem tudom , hogy valamit belenyúltak ennyire és javítva lett az új fw vagy mi van
Ha lesz időm és nem lógunk a neten ennyien akkor kipróbálom mindenképp úgy is , hogy közvetlen közvetlen N66u építse fel a kapcsolatot.
[ Szerkesztve ]
-
Dzsekó
addikt
Mert úgy AP/Repeater-ként lehet működtetni. A fő routeren lévő hálózatot kiterjesztem egy másik helyiségben vagy másik emeleten. Ha a kábelezés nem megoldható, akkor WDS, az kb. ua. csak vezeték nélkül. Mindkét esetben ugyanaz a hálózat. Tomato és DD-WRT tud olyat, hogy a WAN port LAN portként működjön, ezt beállítva al router WAN-jába is köthető a fő router LAN-jából jövő kábel. Itt az is jó megoldás, ha fő router LAN-ját fali aljzatba kötsz és egy másik emeleten lévő fali aljzat csatlakozást rápatchelsz a szekrényben, és oda kötsz egy wifi routert, ami a földszintről kapja a netet, és tovább osztja vezetéken és wifin. Emeletes családi házban is csináltam így jelerősítést. Igaz, ott kábel híján maradt a WDS, de működött.
Saját router WAN portjába van csatlakoztatva nálam is a szolgáltatói router LAN portja, de a szolgáltatói router modem üzemmódban van, és a saját router "tárcsáz be", ebben az esetben csak a WAN port a jó. De ha már a szolgáltatói eszköz router üzemmódban van, akkor ott a saját routert LAN-ra kell kötni és egy hálózatba kell állítani a két routert. Így PC-vel lehívható mindkét router webfelülete. Saját routernél DHCP-t le kell tiltani, vagy mindkét routerbe sávosítani kell a DHCP-t, hogy ne legyen ütközés. Viszont mivel egymás mellett van a kettő, ennek sok értelme nincs, és DDNS sem megy saját routerről, mert a szolgáltatói vezérli a netet. Ha routerként üzemelő szolgáltatói eszközre rákötsz egy saját routert úgy, hogy a WAN-ba kötöd és még egy hálózatban sincsenek (mindenki ezt csinálja), akkor hol működik, hol nem, valamelyik PC-nek a szolgáltatói oszt IP-t, valamelyiknek a saját router oszt. Nyomtatás és SMB megosztás néha megy néha nem, és általában csak az egyik routert éred el webfelületen, attól függően, hogy melyiktől kapsz IP-t. Általában annak a webfelületét éred el, amelyikre rá van kötve/csatlakozva az adott PC/laptop. Szóval úgy kész káosz. Nekem ez a tapasztalatom. Ha szolgáltatói routert modem üzemmódba kapcsolsz, akkor tök mindegy, hogy mi volt az IP-je, mert modemként elvileg nem hívható be (nekem nem is sikerült soha). Visszakapcsolni router üzemmódba csak úgy lehet, hogy a reset gombját hosszan nyomod, és akkor visszatér gyári állapotba, aminél routerként üzemel.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
● Olvasd el az összefoglalót!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest