Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • regvoltrossz

    tag

    válasz lugosi #13571 üzenetére

    Úgy, hogy az Új Munka Törvénykönyvbe egy csomó mindent átemeltek a Polgári törvénykönyvből. Sok olyan dolgot is, ami az eredeti környezetében egészen mást jelent mint az új helyén. Ha van köztünk jogász majd biztos elmondja miért is olyan nagy baj ez. Pontosan idézni nem tudom a törvény szövegét, de a lényeg ott van, hogy a Ptk. szerint ki járhat el a te ügyedben. Ugye elsődlegesen saját magad, ha akadályozva vagy ebben akkor az, akit ezzel megbízol, meghatalmazol, vagy ennek hiányában a közeli hozzátartozód. Ez utóbbira példa az ajánlott levél amit átvehet a nejed is ha nem vagy otthon. Namost ezt ami ugye egyszerű polgári ügyekben evidens átemelték ebbe a környezetbe, így például ha fel szeretnél mondani a munkahelyeden, azt ezentúl intézheti a közeli hozzátartozód is, mintha csak egy ajánlott levélről volna szó. Eddig ezt kizárólag magadnak kellett intézni, vagy ha nem akkor annak is megvolt a szigorúan meghatározott esete,(pl. baleset miatt meg se tudtál mozdulni) hogy ki és mikor és hogyan és még azt is vissza vonhattad személyesen bármikor.
    Ugyanígy ha felmondtak neked, azt is csak a munkaadód tehette eddig szigorúan megindokolva hogy miért és meghatározva milyen feltételekkel. Épp ez volt sokszor a szakszervezetek fegyvere amikor valami kis nyikhaj a cégnél ki akarta dobatni a dolgozót, jópár esetben úgy, hogy még a főnök sem tudott róla. Namármost az új MT szerint ezt ezután az is megteheti, akivel a munkavállaló a legtöbbször kapcsolatba kerül, vagy akitől a közvetlen utasításokat kapja, (pl. csoportvezető) akár indoklás nélkül is és később is ráér aláírni a főnök, vagy jóváhagyni. Ennek ezután nincs határideje, tehát akár már mondjuk másfél éve is folyhat ezzel kapcsolatban munkaügyi per, és ha akkor hagyja jóvá a nagyfőnök, akkor már vége is az egésznek.

    [ Szerkesztve ]

    Oly korban éltem én e földön, mikor a majom visszaszállt a fára,a százrészes tévédrámák közé,hol a hős daliás menedzser, lő, sose fél,s az elhagyott nő könnyek közt kefél. [Orbán Ottó]

Új hozzászólás Aktív témák