Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Bad Pritt

    nagyúr

    Na hát ha bárkiben bármikor felmerülne a kérdés, hogy mi korunk leglátványosabb filmsorozata, akkor a válasz teljesen egyértelműen a Rings of Power lesz, egyszerűen nincs semmi, ami akár csak megközelítené ezt a mozifilmeket is megszégyenítő látványorgiát. Emellett is vannak pozitívumai, például fantasztikusan idézi meg Jackson filmjeit dizájnjával, kamerabeállításaival, zenéjével meg vágásaival, de mégsem érezni direkt majmolásnak, inkább tisztelgés. Jók a színészek is egyszerre elevenítik meg a könyvek szereplőit és építenek a jacksoni hagyományokra, teljesen simán belelátni ebbe az Elrond és Galadriel karakterbe az idősebb énjüket a Gyűrűk ura filmekből. Van néhány téma, ami egész érdekes módon kapott szerepet ebben a két órában, mint például hogy a tündék mennyire másképp érzékelik az idő múlását, vagy hogy a kisember miként élheti meg a lappangó gonosz jelenlétét.
    Mindezek mellett azért elég nagy katyvasz lehet sokaknak ez a két rész még úgy is, hogy ezzel a bárgyú térképen ugráló megoldással elég egyértelműen vezetik a nézőket. Én többször olvastam minden könyvet Tolkientól, nyilván betéve tudom a filmeket és több száz órákat töltöttem játékokkal, de még így is mellbevágó volt, ahogy ugrálunk helyszínek és karakterek között, amiknek és akiknek a neve avatatlan nézők számára nem mond semmit Elrondon és Galadrielen túl (illetve Gandalfot szerintem azért a többség felismeri még ilyen állapotában is). Nagyon furcsa a különböző sztoriszálak közti ütem is, mintha nem párhuzamosan zajlanának az események, illetve egyéni vélemény, de nekem nagyon nem fekszik, ahogy Jackson és azóta mindenki a törpöket ábrázolja Középföldén, morcosságuk amolyan comedic reliefként funkcionál szinte mindig, ráadásul sokszor elveszi bizonyos témák és jelenetek komolyságát ez a szinte karikatúraszerű ábrázolásmód, ami itt is jelen van ezzel a baromi erős skót akcentussal, bár a végén azért Durin király helyretette a dolgokat, ő elég komoly csávó.
    Ugyanígy nem tudom hova tenni ezt a sok helyen jelenlévő baromságot, hogy újabban mindig van egy szuperhős karakter. Ott volt rögtön a prológban a troll elleni harc, mennyire király lett volna valami olyasmi, mint amit a Gyűrű szövetségében vagy a Hobbit első részében láttunk, hogy csapatostul gyűrik le, de itt nem, itt Galadriel perdül-fordul, kezében a kard is mint egy habverő és egymaga levágja a csapatát meggyepáló szörnyet. A hajótöréses résznél már vártam, hogy a kis késével nekimegy a leviatánnak, de szerencsére volt eszük az íróknak. :D Ezeken kívül volt még néhány meh részlet, de nekem összességében pozitív csalódás ez a két rész, mint adaptáció, mint előzmény és mint önálló produkció is megállja a helyét, csak érdemes lehet egy Középfölde wikit beizzítani mellé.

    Some motherf*ckers are always tryna ice skate uphill.

Új hozzászólás Aktív témák