Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Dudee

    senior tag

    Talán csak félig offtopik a téma.

    1,
    Sokszor volt már szó róla, filmnézés esetén a lejátszón Limited tartományt, és nem Fullt kell használni. Ez tiszta, és így is teszek.

    Arról is volt szó, hogy konzolos játékok esetén is ezt kell használni.
    Egy picit azonban elbizonytalanodtam. De inkább leírom mit látok:

    Nemrég óta van PS4-em (DM-Fan: Alien Isolation, tényleg brutál ;] ).
    Pont ennél a játéknál vettem észre a gamma állítás közben (amikor épp látszania kell a logónak), hogy teljesen jobb szélre kellett állítanom a csúszkát, és akkor jelent meg a logó halványan. Rögtön gyanús lett. Megnéztem a PS4 videó beállításokat, ahol az RGB Range: Auto-ra volt állítva (a TVm Normálra).
    Ebből hamar leesett, hogy a PS4 Auto beállítás mellett valamiért a Full 0-255 tartományt küldi ki (állítólag HDMIn kerszetül lekérdezi a TVtől, hogy mit tud, és az alapján teszi ezt).
    Ha TV-t fullra tettem, akkor rögtön látszott, hogy helyreállt a dolog, és kb a csúszka közepén kezdett megjelenni a logó, és nem is bebukott fekete.

    Én a másik a megoldást választottam, Limitedre állítottam a TVt is, és a konzolt is. Az eredmény persze ugyanaz (esetleg egy picivel kisebb skálán kell így az árnyalatokat ábrázolni, de szemmel nem látszik különbség).
    Nem tudom jól járok-e így el. Egy picit elbizonytalanított, hogy a Sony mérnökök valamiért a full range-t állítják be automatán.

    Ehhez kapcsolódik a következő kérdésem is.
    2,
    Van egy olyan beállítás is a konzolon, hogy YCbCr Range. Ugyanúgy Auto, Full, Limited. Feltételezem, hogy ez kifejezetten BluRay lejátszás esetén érdekes.
    Kipróbáltam filmnézés közben a dolgot: állítgattam a TV-n a HDMI Range-t Full és Normál között, és érdekes módon ennek semmi hatása nem volt. Bizonyára én nem vagyok valamivel tisztában, de míg játék esetén (RGB színtér) nagyon látványos a különbség, BluRaynél semmi. Miért van ez?

    Köszi szépen!

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák