- iPhone topik
- MIUI / HyperOS topik
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Honor Magic V2 fél év után
- Telekom mobilszolgáltatások
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Lóugrással készül a Xiaomi mattolni
- OnePlus 7T - távolról pont tökéletes
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
-
Mobilarena
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
koala69
tag
Sziasztok! - van ket kulonbozo szobaban egy-egy eszkoz, amire HA-bol tudok audio tartalmat kuldeni. Van vmi praktikus megoldas, hogy egyidoben mindket eszkozre azonoz stream menjen ki? koszonom!
-
koala69
tag
a 1050 az eliras volt -- termeszetesen 1025b :-) , es az Enfiton-t is elirtam, Amfiton 50-AC022 a becsuletes neve! Igen - mindkettohoz a '80-as evekben jutotam hozza, a HS500-ast meg nem, a szovjet hangfalat viszont mar fel kellett ujjitani, a hangszorok gumi membran felfogatasa szetmallott 35 ev alatt.....
[ Szerkesztve ]
-
wowaccount
csendes tag
Sziasztok, lakasfelujitas elott tervezem az okos otthont. Figyelembe veve, hogy hozza fogunk (a villanyszerelo) nyulni a villamos halozathoz (kapcsolo athelyezes, uj kiallasok stb.), mi lenne a legjobb alternativa okos vilagitas kialakitasara, ha home assistantrol (is) szeretnem vezerelni. (lesz sajat szerver, es szukseges eseten sonoff zigbee dongle-t neztem HUB-nak). Ami meg kovetelmeny, hogy ne kelljen hozza internet / custom mobile app, hanem local networkrol menedzselheto legyen.
Ikea/Philips HUE okos izzok (vagy mas zigbee-s)
Jelenleg is Ikeas vilagitasom van egyik szobaban - a celnak megfelel, de neha zizeg az ego, es a 2 villanykapcsolo kenyelmetlen (figyelni hogy a hagyomanyost ne kapcsoljuk le). Az uj lakasban persze nem kell felszerelni hagyomanyos kapcsolokat feleslegesen. Illetve lehet azzal trukkozni, hogy az eloszobaba elhelyezek 1-1 kapcsolot a konyha es a nappali vilagitaskorere, de az adott helysegekben az adott lampakhoz tobb zigbees kapcsolot tarsitok. Itt azt az elonyt latom, hogy a kapcsolokat szabadon hordozhatom a lakasban, programozhatom, de ha valamit nagyon tonkre teszek (leall a zigbee hub), akkor van meg 1-1 hagyomanyos kapcsolo is. Ami meg elony, hogy a villanyszereleshez nem ertek (nem is feltetlen akarok) igy ezt teljesen magam tudom epiteni / modositani kesobbi igenyektol fuggetlenulShelly 1 PM / Shelly Dimmer
Itt ami tetszene hogy barmilyen vilagito testet hasznalhatok. Eddigi researchom alapjan megbizhatonak mondjak ezeket a wifis releket. Persze ha szeretnek szinhomerseklete meg szint allitani, akkor kenytelen leszek megvenni az okos izzot, igy az extra wifi rele okafogyott es feleslegesse valik. Valoszinuleg a villanyszerelovel kottetnem be, viszont ha meghibasodik nem biztos hogy magam szeretnem / tudom cserelni. (i'm a software guy) -
Pubszon
veterán
válasz wowaccount #34107 üzenetére
Szia.
Ilyen esetben, minden kapcsolóhoz egy oda-és egy vissza vezetéket kellene húzni, és minden lámpához egy külön vezetéket. Kapcsolónkként van egy közös és egy visszatérő vezeték. Lámpánkként szintén, de jobb ha a nulla és a fázis vezeték is külön van. Minden vezeték egy helyről induljon, ahol lesz a "központ".
Én így oldottam meg és hibátlanul működik!Nekem ESP8266-ok (ESPHome-al) vannak használva a világitás vezérléshez, a kapcsolókhoz csak 0V megy, mellyel lényegében csak 2 LED-et (Optocsatoló) kapcsolok.
Én mindent magamnak terveztem/csináltam.
(A kép készítésekor még csak félkész volt, azóta bővült és immár 4 hónapja hibátlanul működik)Tehát a világítás és az automatizálni kívánt eszközök és kapcsolóik külön vezetéken legyenek a hálózati áramtól. Bármilyen eszközt használhatsz, csak ezen a központi helyen kell szerelni!
[ Szerkesztve ]
ASRock X79 Extreme6, i7 4930K, 32GB DDR3, GTX 1080 G1, Corsair RM750x...
-
Fall-N
veterán
válasz wowaccount #34107 üzenetére
Én nem bonyolítanám túl. Ha Sonoff ZigBee USB dongle lesz akkor érdemes Sonoff ZBMininet szerelni a kapcsolók mögé, így a hagyományos kapcsolók működni fognak dry contacttal és HA alól is. Később lehet bővíteni más ZigBees cuccal is. Igény szerint ha utólag kell valami, akkor sem kell feltétlenül vésni, mert vannak elemes ZigBee kapcsolók.
Arra ügyelnék villanyszerelés szempontjából, hogy a kötődobozok mélyített kivitelűek legyenek (például sárga Schneider, fekete Legrand hatszögletű) és minden kapcsolóhoz menjen nulla is a fázis mellett. Ha lesz valahol esetleg LED szalag, akkor azoknak kell a tápegységek vésni nagyobb kötődobozt.
Többit amúgy is tudja egy villanyszerelő, mert a konnektorok és a világítás mindig külön áramkörön kell, hogy menjenek, külön kismegszakítóval. Szóval semmi különleges nem kell, csak a nulla a kapcsolókhoz és a mélyített kötődobozok.
[ Szerkesztve ]
-
wowaccount
csendes tag
válasz Fall-N #34109 üzenetére
"Szóval semmi különleges nem kell, csak a nulla a kapcsolókhoz és a mélyített kötődobozok." - ertem akkor ha ez meg van, akkor meg mindig vacilalhatok hogy Sonoff ZigBee relay vagy Shelly wifi relay-t tetessek be koltozes elott (lesz addig jo par honapom). Sot, gondolom az is megoldhato ha ugy dontok, hogy a kapcsolot fixen zarom valamivel, es a kapcsolo helyere a falon felmountolok egy akar IKEA-s kapcsolot.
-
kasza blanka
aktív tag
válasz LLKobe #34096 üzenetére
Még nem döntöttem, hogy milyen.
A szelep Danfoss, a danfoss cuccai Zigbeesek, de a ally gateway meg a termofej együtt 70+, amit nem hozna vissza a megtakarítás.
A kérdésem inkább arra irányulna, hogy milyen hub/gateway + termofej kombókkal tudom megoldani azt, hogy távolról is vezérelhessem, és ezek közül melyik a legolcsóbb.
Termofejre 20e körüli összeget kalkuláltam, de +50ezret egy gatewayre nem akarnék költeni, nem hiszem, hogy nincs olcsóbb megoldás, amivel a távoli vezérlés megoldható.
-
kasza blanka
aktív tag
válasz tototos #34099 üzenetére
Szóval ez a termofej közvetlenül tud kapcsolódni a routerhez és hub/gateway nélkül üzemeltethető? Mert akkor tényleg ez kell nekem
Szerk: de azért ha további okosításban gondolkodnék mondjuk zigbee vonalon, akkor milyen eszközök/lehetőségek vannak, amivel a neten keresztül távolról is vezérelhetem a különböző dolgaimat?
[ Szerkesztve ]
-
LouiS22
veterán
válasz kasza blanka #34113 üzenetére
Veszel egy bármilyen tuyás zigbee gatewayt, ehhez gyakorlatilag bármilyen zigbee-s tuya gyártott TRV-t tudsz társítani. Hátránya, hogy így a tuya cloudhoz láncolod magad.
Ha időtálló megoldást akarsz és nem szeretnél egy kínai cloud-ra hagyatkozni, akkor elindulsz a Home Assistant/Domoticz stb. vonalon. Szinte biztos, hogy akarsz majd mást is idővel Ehhez kelleni fog egy alap "vas" (raspberry pi), és egy zigbee dongle. De a topic 90%-a amúgy erről szól, ha visszaolvasol, sok, még fel sem tett kérdésedre is választ fogsz kapni.
[ Szerkesztve ]
Mielőtt kérdezel, nézd meg az 1. számú hozzászólást, vagy használd a keresőt, azért van!
-
tototos
őstag
válasz kasza blanka #34113 üzenetére
Igen ez egy wifis termofej amikhez csak egy wifi router kell.
Zigbee vonalon olyat választanék ami támogatott zigbee2mqqt által hogy ne függj egy kínai felhőtől. [link]
-
kasza blanka
aktív tag
válasz LouiS22 #34114 üzenetére
+tototos:
igen, a következő majd redőny lesz. bocs, de 34ezer hsz-t így melóban nem tudok végig böngészni.
melyik a legjobb ár-érték arányú gateway? mert a danfossé 50ezerért kicsit borsosnak tűnik.
a problémám az, hogy mikor nézegettem, elakadtam ott, hogy van, ami csak annyit tud, hogy lakáson belül szolgál hub-ként az eszközöknek, és pl telóval tudom vezérelni őket, de neten keresztül távolról már nem.
melyik lenne a legolcsóbb nem gagyi megoldás? konkrét eszközt ajánljatok, ha tudtok.
köszönöm
-
tototos
őstag
válasz kasza blanka #34116 üzenetére
Személyes vélemény: Én nem fektetnék hubba ha hosszú távon fejleszteni szeretnél.
Kérdés mikor szeretnéd a fejlesztést? Az általam linkelt shelly trv-hez semmi egyéb dolog nem kell. Ezt tudod használni fejlesztés után is.
Ami a shelly ellen szólhat az ára. 72 euró most a shopban, ezzel szemben egy zigbee ts0601 30-40 dollár körül mozog.
Szóval ha több szelepet vásárolsz akkor már kijön egy olyan összeg amiből kiépíthetsz egy komplett rendszert.Például HP T520,T530,T620, T630 gépek jó alapok. Ezekből olyan 20 ezer körül kapsz olyat amiben nagyobb ssd van és nem neked kell megvenni. Emellé az általad már említett sonoff zigbee usb 3.0 12 dollár környéke.
-
kasza blanka
aktív tag
válasz tototos #34117 üzenetére
Ez konkrétan egy garzon ami ki van/lesz adva. 2db szabályozható radiátor, amiből csak az egyikre akarok ilyet. Később esetleg redőny is megy rá. Tapasztalatok után a lakott saját lakásban is elkezdeném megcsinálni.
Mivel mérős a radiátor, ezért lenne fontos a távolról vezérelhetőség. Ha az nem lenne, akkor megvenném simán a danfoss termofejét, azzal lehet napi/heti programot is csinálni, de ha már pénzt költök rá, akkor legyen már meg a neten keresztül vezérelhetőség.
Ehhez a ts0601-hoz milyen eszköz kell, hogy neten keresztül is szabályozható legyen?
-
LouiS22
veterán
válasz kasza blanka #34118 üzenetére
egy zigbee gateway, amit az alin általában párban adnak is mellé (kb 6-7 ezer forint körül szokott lenni, most nyilván drágább lesz az elszabadult EUR miatt).
Mielőtt kérdezel, nézd meg az 1. számú hozzászólást, vagy használd a keresőt, azért van!
-
tradeelek11
aktív tag
válasz kasza blanka #34118 üzenetére
-
kasza blanka
aktív tag
válasz LouiS22 #34119 üzenetére
igen, gondoltam, hogy lesz ilyen áron is.
ezért nem értem, hogy ez miért 50e+
[link]tradeeelek11 - átgondolom :) köszönöm
és gondolom ezzel a danfoss ally eTRV is szabályozható ha zigbee-s mindkettő
vagy tudtok vmi olcsóbb TRV-t, mert most nézem, hogy ez a danfoss már 25ropi.
[link] ez végülis u.azt tudja, nem?
[ Szerkesztve ]
-
tototos
őstag
válasz kasza blanka #34121 üzenetére
Nem garantált. Zigbee nem teljesen szabványosított dolog. A tuya által támogatott eszközök több mint valószínű hogy mennek, de a gyártó specifikusak nem biztos.
Esetleg megnézheted a TADO-t is [link]
[ Szerkesztve ]
-
tradeelek11
aktív tag
Szinte biztos ,hogy nem.
De itt sokan ezt [link] vagy ezt [link] a TRV-ét
használjuk igaz HA alatt. Nem tudom hogy a Danfoss mivel tud többet.
Viszont ha már elindulsz ebbe az irányba(és nem egyből a HA), ezt a későbbiekbe be tudod integrálni HA alá. Sőt ehhez a gateway-hez később tudsz kapcsolni akár ilyen redőny vezérlőt:
[link](Amit linkeltél az nagyon hasonlít az első linkemre az BRT-100)
Tisztelettel
[ Szerkesztve ]
-
-
LouiS22
veterán
A Danfoss a TRV-k Rolls Royce-a, ha lehet ilyen hülye hasonlattal élni. Itt jelentős részben a márkát és a garantált supportot is fizeted. Meg azt a sokévtizedes tapasztalatot, ami mögöttük van.
-
LouiS22
veterán
Én ezt az oldalt erős fenntartásokkal kezelném, sőt, biztosan nem rendelnék tőlük. Kizárt, hogy az Aliexpressen dupla ennyibe kerülő terméket ennyiért (5600 Ft) haszonnal értékesítsék itthon!
[ Szerkesztve ]
-
Degeczi
nagyúr
válasz LouiS22 #34127 üzenetére
Nem itthon: ez egy deklaráltan Kínából szállító gagyi (termékoldalakat google translate-tel ferdítő) weboldal, egyetlen fizikai elérhetőségként egy londoni magánház címével - és mint egy kereséssel gyorsan kiderül, azonos a hírhedt, megtévesztő Ázsiacenter.com-mal és az "aliexpressz.hu"-val:
https://azsiacenter.com/content/rolunk-4
https://aliexpressz.hu/content/elerhetosegeink-19Nagyon messziről kerülendő valóban!
-
LLKobe
veterán
Üdv!
Ugye jól gondolom hogy google esetében nem megoldható hogy valami trigger hatására kérdezzen egy eldöntendő kérdést, és a válasz hatására csináljon valamit?
Természetesen HA közreműködésével
Ebben a videóban megoldotta a srác, csak amazon asszisztensekkel.[ Szerkesztve ]
Through the darkness of future past, the magician longs to see one chance out between two worlds... Fire walk with me!
-
e90lci
senior tag
Sziasztok
Szeretnék venni egy getawayt,hogy a wifi ap-t tehermentesítsem.Olyan kellene ami a HA val is működjön.Zigbee-s cuccok vannak,főleg Tuya.A HA egy synology nasson dockerben fut.Milyet vegyek?Köszi a tanácsokat előre is. -
e90lci
senior tag
válasz tradeelek11 #34136 üzenetére
Tuya alkalmazás (telefon),Home assistant (nas),Az a gond egyre több lesz belőle ezért akarok egy getawayt,nehogy sok legyen a wap ac (ap) nak.HA ban meg azért mert vannak erősítő,tvk,android boxok,nas,autó,szünetmentes táp,klímák,meg egyre bővülnek ezek is.Sonoff donglen is gondolkozom,de nyitott vagyok minden lehetőségre.Úgy gondolom ti tudtok ajánlani valami jót,értetek hozzá.
-
tradeelek11
aktív tag
válasz e90lci #34137 üzenetére
Ok
Én saját részről támogatnám a Sonoff sticket,
itt az a kérdés ,hogy rá lehet "kalapálni" a Syno-ra.
Ha jól emlékszem zsamiatt kollega használ Synoval Z-wave sticket
hátha tud neked ebben segíteni. Ha még sem működne akkor is mehet a stick
csak akkor a zigbee2mqtt-et feltelepíted 1 mini PCce, RPIre stb. (nekem is valami hasonló megoldás van) [link]Tisztelettel
-
e90lci
senior tag
válasz tradeelek11 #34138 üzenetére
Köszi
Be rendelek egyet .Megnézem hogyan lehet összehozni a synoval.Rpi ből csak egy régi B+ van itthon.Ha más nem van itthon egy Zotac mini pc.
Nagyon köszi a tippet.Ezer hála. -
Ezekiell
veterán
Tudtok mondani nekem pls olyan Zigbee-s relét, ami csengőkapcsolóval is működik 'edge' vagy 'momentary' módban, azaz megnyomod a csengőkapcsolót -> felkapcsol a lámpa, megnyomod még egyszer -> lekapcsol a lámpa.
A Shelly-k ilyenek, van bennük edge/momentary mód, de én Zigbee-t szeretnék ha megoldható.
Valaki tud ilyen zigbee switchről, ahol ez működik? Köszi!
Aki mibennünk nem bízik, az önmagában sem bízik. Aki mibennünk nem bízik, az a mi fényes békénkben sem bízik. És aki a mi boldog, fényes békénkben nem bízik, az áruló.
-
tradeelek11
aktív tag
-
Ezekiell
veterán
válasz tradeelek11 #34142 üzenetére
HA-val, és 0-val, saját appot semmiképpen se szeretnék használni, minden HA-val integrálódna.
Ez jónak néz ki tényleg, rendelek egyet próbának, köszi!
Aki mibennünk nem bízik, az önmagában sem bízik. Aki mibennünk nem bízik, az a mi fényes békénkben sem bízik. És aki a mi boldog, fényes békénkben nem bízik, az áruló.
-
Pubszon
veterán
Sziasztok.
HA kérdés.Van 3 entitás. Egy lámpa, egy mozgásérzékelő és egy gomb (nem kapcsoló!).
Hogyan oldanátok meg, hogy alapból a mozgásérzékelőre kapcsoljon a lámpa mondjuk 2 percre, de ha a gombot megnyomom akkor fel legyen kapcsolva mindaddig, amíg ismét megnyomom. utána szintén csak a mozgásérzékelőre kapcsoljon fel.Köszi.
ASRock X79 Extreme6, i7 4930K, 32GB DDR3, GTX 1080 G1, Corsair RM750x...
-
koala69
tag
válasz Pubszon #34144 üzenetére
szia - biztos mondanak majd egyszerubbet, de en letrehoznek egy helpert, aminek az "on" allapotat feltetelnek tennem be a mozgaserzekelo/lampa automatizalasba. Aztan letrehoznek egy gomb/lampa automatizalast, ahol a lampa on/off allapotaval forditottan valtoztatnam a helper allapotat --- amikor a gombot megnyomod, a helper "off" -lesz, es ezert a mozgaserzekeles utani x perc mulva nem kapcsol le a lamba, mert az az automatizalas nem fut le a feltetel miatt. gomb ujra megnyom, lampa le, helper "on"
-
ratkaics
senior tag
Sziasztok!
HA-ban van egy Grafana dashboard-om, amit megjelenítek a HA Dashboardján, de valamiért a trend időtartománya nem frissül. Tehát most is azoknak a napoknak a hőmérséklet alakulását látom, mint amikor elkészítettem a grafana dashboardot.. Persze az oldal tetején meg lehet változtatni az intervallumot, de a Grafana felületén látszik, hogy úgy van beállítva, hogy az utolsó 30 nap trendjét rajzolja ki, de ennek ellenére nem a mindenkori 30 nap előzményeit látom, hanem egy távolabbi 1 hónapot.
Mi erre a megoldás?
Köszi előre is mindenki segítségét!Olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó ....
Új hozzászólás Aktív témák
- Okos Otthon / Smart Home
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Pécs és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Építő/felújító topik
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Borderlands 3
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Asszociációs játék. :)
- iPhone topik
- Óra topik
- További aktív témák...