- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Szinte csak egy nagy kijelző lett a Red Magic 10 Pro
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Milyen okostelefont vegyek?
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Android szakmai topik
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
-
Mobilarena
Az objektívekre két nagyon fontos adat jellemző, melyek alapján rendszerint azonnal be lehet őket sorolni. Ezek az objektív fényerejét és gyújtótávolságát jelző számok.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Byk01
őstag
válasz bbkmachine #23700 üzenetére
Jogos, tényleg a boltot említette.
De így, ha jó nagy kanyarral is, csak eljutott az információ az érdekeltekhez, hogy régi Sigma és Tamron obikban lehet olyan ,amiben nincs motor, és jelzés sem utal erre a tényre."Az obi, amivel lelátsz a víz alá halakat fotózni a halszem (halszemlélő objektív rövidítése)." - .mf "A jövő mi vagyunk: a fiatalok és az emberek." - Drotár Adrienn
-
_seth_
veterán
válasz kiskaktusz #23687 üzenetére
Nekem van 50 stm is. Azt nem mondanam, hogy nagyon kell de jo aron tudnek egyet garival es eppen meg elferne a tobbi kozott
Intel i7 13700KF - Gigabyte B760 Gaming X - Crucial DDR5 PRO 2x24 GB - Gigabyte RTX 4060 Gaming OC - Crucial T500 PRO 1TB + P5 Plus 2TB - TP-Link Archer TX50E - Zalman Megamax 600W - Gigabyte C301 RGB Black - Arctic Liquid Freezer III 360 RGB Black - SAMSUNG Odyssey 49" C49HG90DMRXEN
-
dfens
csendes tag
Sziasztok!
700D-vel és 50 STM-mel portrézgattam az elmúlt hetekben. Az arc élessége azonban nem mindig, sőt sajnos alig-alig lett igazán éles. Próbáltam mindent, rekeszt igyekeztem 3-4 körül, záridőt meg legalább 1/250 alatt tartani. De volt ahol 1/640 sem lett elég jó. Mire kell figyelni ilyenkor, tudnátok tanácsot adni? Plusz a fókusznak muszáj mindenképpen a szemen lenni, vagy elég az arcon bárhol? Bocsi a kicsit hülye kérdésekért, de még nagyon az elején vagyok...köszi
d -
.DLL
veterán
Igen, a szemnek mindenképp benne kellene lennie a mélységélességben, az elég zavaró ha a szemek rovására az orra hegye vagy a füle éles. Nem baj, ha ezek is de ne a szemek helyett.
Szerintem fókusz probléma, vagy a felszerelés pontatlan, vagy Te és a portréalany ingázik. FA visszajelzés után kb. azonnal lődd el a képet, mert időközben az emberek elmozdulhatnak.
(P.H.)
-
Tin
veterán
válasz bbkmachine #23706 üzenetére
milyen vázon? mert attól is függ...
a 700D-ben nincs AFMA, tehát ha ott a váztól el van állítva, az F1.8-on már nagyon kijön.
70D-n van, de ott meg van az ismert hiba.szal ez még nem biztos, hogy az obi baja. főleg, hogy nekem live view-ban mindig jól fókuszál, csak az meg ugye inkább csak statikus tárgyakhoz jó.
-
Tin
veterán
persze, nekem is volt 700D-m annó 3 napig, aztán visszavittem, mert nem tudott AFMA-t, és az obijaim meg nem voltak tökéletesek. a 70D-n is mindegyikhez kellett egy kicsit állítani, de nem gond, mert ott lehet. és az 50mm-esen kívül a többi konzisztensen jó is, az 50mm-est viszont néha mellélövi.
-
.DLL
veterán
válasz bbkmachine #23713 üzenetére
Igen-igen a tied szerencsés darab, nincs vele gond. Az előződ meg kifejezetten peches darab volt, mert a felét mellé lőtte, de én szintén évekig használtam 50/1.8 II-t, nálam nem volt ilyen durva a helyzet.
Mások meg az STM-nél is arról számolnak be, hogy azért azzal sem fenékig tejfelből van a kerítés.(P.H.)
-
_seth_
veterán
50 1.8 II nalam egész jó darab volt, 50 1.8 STM eddig 7-8 képen hibázott összesen, azt is egyszerre egymás után, az adott helyzet nem tetszett neki.
Tegnap az 50 STM mellé elhoztam egy 40 STM-et is, igaz, hogy csak 10 mm a difi de kirándulni pl jó lesz nagyon 2.8-on is kellően éles.
Intel i7 13700KF - Gigabyte B760 Gaming X - Crucial DDR5 PRO 2x24 GB - Gigabyte RTX 4060 Gaming OC - Crucial T500 PRO 1TB + P5 Plus 2TB - TP-Link Archer TX50E - Zalman Megamax 600W - Gigabyte C301 RGB Black - Arctic Liquid Freezer III 360 RGB Black - SAMSUNG Odyssey 49" C49HG90DMRXEN
-
Tin
veterán
válasz bbkmachine #23713 üzenetére
műanyag 1.8-asom nem volt, és nem mondanám, hogy az STM rossz. live view-ban mindig jó, tehát a fókuszával nincs gond.
érdekes módon, ha közelpontig csavarom kézzel a fókuszt, és onnan indítom az AF-et, akkor pontos. de ezt már más obinál is észrevettem. ha "csak úgy" fókuszál valahonnan, akkor azért néha hibázik.
az tény, hogy 3x állítottam AFMA-t azután, hogy azt gondoltam hogy "na most jó", aztn végülis hagytam egy köztes álláson. nincs akkora jelentősége, a fontosabb dolgokról mindig lövök 3-4 képet újrafókuszálással, szóval valamelyik mindig jó.
engem az AF lassúsága meg hangja jobban zavar, mert szívesen használnám videóra is, de így nem annyira esélyes. igaz, ahhoz a stabi is elkél.
-
_seth_
veterán
Mégis milyen rekeszértéken legyen szerencsétlen 40-es éles, ha 2.8-ról indul? Ez arra vonatkozott, hogy kezdő értéken használható, szemben pl az 50 1.4 nyitott rekeszes képeivel
-
bigsee
addikt
Sziasztok!
Egy kezdőnek (nekem) érdemes beruházni egy Nikkor 35mm/1.8 objektívbe úgy, hogy már van egy Nikkor 50mm/1.8 a tatyóban? Épület, tájfotók, apró részletek javarészt.
[ Szerkesztve ]
MDA Compact II - ... - Galaxy A54 5G
-
aleister
veterán
válasz bigsee #23719 üzenetére
Ha nem D90 vagy D7000 vázad van, akkor bátran megveheted ezt az obit. "Apró részletek" alatt nem tudom, hogy pontosan mire gondolsz, ha arra, amire én, akkor a 35 nem lesz jó választás, ellenben általános felhasználásra remek üveg.
Használtan 40-42 körül kapni. Ha esetleg nem jön be, ugyanennyiért el is tudod adni.Eladó ÚJ Adata DDR4 2 GB so-dimm ram QNAP vagy Synology NAS-ba.
-
BalaNce87
addikt
-
_seth_
veterán
Gondolom most az 50 1,4-re gondolsz, na igen arra ráfér a rekeszelés ugyanakkor 1,4-en is lehet vele fotózni sötét körülmények között alacsonyabb isoval.
Haverom pont most akart venni egyet de inkább 35 F2 IS lesz belőle, az azért komolyabb darab és F2-es rekeszen is már használhatóIntel i7 13700KF - Gigabyte B760 Gaming X - Crucial DDR5 PRO 2x24 GB - Gigabyte RTX 4060 Gaming OC - Crucial T500 PRO 1TB + P5 Plus 2TB - TP-Link Archer TX50E - Zalman Megamax 600W - Gigabyte C301 RGB Black - Arctic Liquid Freezer III 360 RGB Black - SAMSUNG Odyssey 49" C49HG90DMRXEN
-
bbkmachine
aktív tag
válasz bigsee #23719 üzenetére
Ez egy olyan kérdés, amit csak te tudsz eldönteni. Ha hátrébb sétálsz kicsit az 50-essel, akkor ugyan ott vagy, mint a 35-el. Most a kukacoskodók erre azt mondanák, hogy az 50-es jobban "kompresszálja" a képet, mint a 35mm. Szerintem meg akkora különbség nincsen, ergo annyit nem ér meg. Inkább vennék egy 24mm-est, ott már látványosabb a különbség.
-
-
bigsee
addikt
válasz bbkmachine #23724 üzenetére
Ilyesmit gondoltam én is, köszi!
#23721 aleister: épületrészletek, nem makró. D5100-re kellene.
Köszönöm!
[ Szerkesztve ]
MDA Compact II - ... - Galaxy A54 5G
-
Tin
veterán
válasz BalaNce87 #23722 üzenetére
az 50 F1.8 STM-et nem kell csavarni sehova, rendben van az élessége annak F1.8-on is, én kb csak azon fotóztam vele eddig. én csak azt írtam, hogy az én vázamon, ami 70D, hagyományos AF-al néha téveszt. de egyrészt a 70D-nél ez ismert, másrészt live view-ban nincs ilyen. tehát az obi jó.
ha tökéletes képet akarsz mindenféle képi abberáció nélkül, akkor rekeszelni kell, de akkor meg más lesz a mélységélesség is, meg minden.
szerintem szép képe van az 50/1.8-nak nyitva is. az tény, hogy a 35/2 viszont állat, nagyon azon gondolkoztam előtte, csakhát a zsé az zsé... játszós obinak és arcportrézni akartam valami olcsót, arra ez nekem tökéletes.
[ Szerkesztve ]
-
Fotonhámozó
senior tag
-
Tin
veterán
válasz Fotonhámozó #23729 üzenetére
bocs my bad, én az újra gondoltam, a 35 F2 IS-re.
-
aleister
veterán
válasz bigsee #23727 üzenetére
Arra a célra telével jobban járnál. Mivel statikus a témád, még csak fényerősnek sem kell lenni, elég, ha van benne egy jó stabi. Pl Tamron 70-300 VC.
A múltkor volt rá egy nagyon jó akció. Újként 80 körül.
Eladó ÚJ Adata DDR4 2 GB so-dimm ram QNAP vagy Synology NAS-ba.
-
Vicsoricsori
csendes tag
arcportrèhoz melyik objektìv èrnè meg egy d5300 ès egy d5200-hoz fixiben a legkedvezőbb árban? (f1.8)
-
A Zéé
addikt
válasz Vicsoricsori #23732 üzenetére
kimondottan arc és fejportrékhoz talán az AF-S 85/1.8 G lenne az optimális
kicsit tágabb portrékhoz meg kompromisszumosan az AF-S 50/1.8 GJust a simple Lineman...
-
A Zéé
addikt
válasz Vicsoricsori #23734 üzenetére
nincs AF.
Manuálozni meg ezen a gyutávon, nyitott rekesszel, olyan keresőkkel, mint amik a D3x00 és D5x00 vázakban vannak nem épp leányálomJust a simple Lineman...
-
80hun
addikt
válasz Vicsoricsori #23732 üzenetére
Kérdés az is hogy arcportréhoz mennyire akarsz a modellhez közel menni.
-
Vicsoricsori
csendes tag
válasz Vicsoricsori #23737 üzenetére
Mennyire szeretik a közelsèget? Laikuskènt úgy hogy nem portrèztam elsőre azt válaszolnám hogy nem igazán, egy 50-es mennyire belemászós?
-
A Zéé
addikt
AF-S jelű obikat kezeli, azoknál az objektívben van az AF motor.
Ami csak sima AF meg AF-D, azok kardános meghajtású objektívek, a vázban levő fókuszmotor segítségével állítanak élességet, ami az 5000 szériából is kimaradt.[ Szerkesztve ]
Just a simple Lineman...
-
80hun
addikt
Nikon objektíveknél csak az AF-S jelölésűeknél van AF.
Pl Nikon AF-S 50mm f1.8 G , ennél van AF.
Tehát amiben van fókuszmotor. Egyéb márkákból is csak a beépített fókuszmotorosnál van AF.Bizonyos vázakban van fókuszmotor pl D7000, D7100, D7200
-
80hun
addikt
válasz Vicsoricsori #23738 üzenetére
Ha azt akarod hogy az arca töltse ki csak a képet kb 1méter.
Itt meg tudod nézni az adatok megadása után melyik obi hogy viselkedik kb.
Figyelj arra hogy aps-c szenzor legyen beállítva. -
csupa csaki
tag
Sziasztok,
Bocsi az offert, de a Szurok topikba nem erkezett valasz mar egy ideje es utolagos engedelmetekkel itt kernek segitseget EZZEL kapcsolatban.
Koszi elore is -
forceberg
veterán
-
forceberg
veterán
válasz csupa csaki #23746 üzenetére
Olyat, amit linkeltél.
Az aláírásban lévőt küldték először tévedésből.http://www.flickr.com/photos/4ceberg
-
bbkmachine
aktív tag
Ha már úgyis off van, akkor lenne egy kérdésem: Ha több ND szűrőt egymásba tekerünk, akkor azzal romlik a képminőség? Tehát ha teszem azt, 4db ND2 szűrőt tekerek fel egyszerre egy darab ND8 helyett, akkor gyengül a kép minősége a több réteg miatt?
[ Szerkesztve ]
-
forceberg
veterán
válasz bbkmachine #23748 üzenetére
Nyilván romlik, de ami ND szűrőim voltak, az élességből nem igazán vettek el.
+ inkább fontos a rétegek közötti összevissza tükröződés, ezért nem ár a jó bevonat a szűrőkön sem.
De, csak 3db ND2-es kell, hogy ND8 legyen.http://www.flickr.com/photos/4ceberg
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest