Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • nagy.matyika

    aktív tag

    válasz Raidon #33602 üzenetére

    Nem leharapás volt, megkérdeztem, hogy mit nem értesz rajta, mert megkönnyítetted volna a dolgom, de akkor leírom megint mindenre kiterjedően. ;)

    Gondolom az alapgondolat is kérdéses már, hogy most akkor 3.5 GB-os a kártya vagy 4 GB.

    Mivel a kártya teljes memóriakapacitása végig címezhető, ezért ténylegesen 4 GB-os a kártya. Ez volt az első pletyka, ami felmerült, hogy ez a kártya nem is 4 GB-os, ezért ilyen jogcímen vegyék vissza a boltok mondván, hogy megtévesztették a vevőket. Ez álhír a fent említett miatt.

    A felvetés alapja az, hogy a 970 ugyan úgy a GM204, mint a 980-nak, de vagy, azért mert így akarták "megvágni" a teljesítményt, vagy azért mert inkább gyártói selejtet adtak el 970 néven, két memória egység közös L2 Cache-et kénytelen használni. Most ez nyilván kényes, hiszen lassulást eredményezhet, de csak abban az esetben, ha egyszerre használja a két memória.

    Ez a lassulás remek módon orvosolható egy jó driverrel, ami biztosítja, hogy úgy legyen cserélgetve a memória tartalma, hogy az említett "utolsó" 512 MB-ban a legkevésbé használt adatok legyenek tárolva. Nyilván azt az esetet is ki kell zárni, hogy a két memória egyszerre használja az L2 Cache-t. Egy szó, mint száz, mivel ez könnyen orvosolható, így meg is tették. A kártya tökéletesen működik, még akkor is, ha éppen 3,5 GB fölötti memória használatot monitoroz az ember. ( ez persze becsapós, mert abban bele számíthat, az oprendszer által használt rész, illetve nem használt memória lapok is ).

    Pl. ma az új AC Syndicate-ben sikerült 3.9 GB VRAM használatot produkálnom úgy, hogy a játék nem volt mikrolaggos, mint anno, de ettől függetlenül állítanom kellett a beállításokon, mivel GPU limit miatt nem volt meg a stabil 60 FPS.

    Szóval a kártya jelenleg is Bestbuy, pont, mint egy évvel ezelőtt. Tessék boldogan használni :P ;]

    Intel I7 4770K, Gigabyte Z87-HD3, KLEVV Urbane 2400 MHz 2*8 GB, Gigabyte GTX 970 g1 Gaming, OCZ Agility 3, WD Green 1 TB, Scythe Grand Kama Cross 2, Noiseblocker Eloop stb.

Új hozzászólás Aktív témák