Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Abu85

    HÁZIGAZDA

    válasz snecy20 #91231 üzenetére

    Igen is, meg nem is. Az AMD-nél a CPU mindig egy körrel előbb van, mint az APU. Tehát a CPU-nál a 4000 lesz a Zen 3, de az APU-nál a 4000 az még Zen 2.

    De ha csak a CPU érdekes, akkor a jövőre érkező frissítés az Zen 3. Igazából az AMD-nek rohadt egyszerű most váltani, mert semmihez nem nyúlnak hozzá, csak a chiplethet. Elég egy apró, lapkát letervezni, és onnantól kezdve a teljes asztali, beágyazott és szerver kínálat lecserélhető, mert a tokozáson az IO lapka mellé nem a Zen 2 chipletet rakod, hanem a Zen 3-at. Ugyanazzal az IF interfésszel kapcsolható be. Ezért nincs refresh, mert költségben ugyanannyiba kerül a Zen 3-at berakni, mint mondjuk egy új Zen 2 steppinget csinálni.

    Az Intel azért csinál sok refresht, mert ott azért nagyon nagy költségei vannak ám egy új platform bevezetésének. Nem csak kicserélnek egy lapkát a tokozáson, és minden jön magától, hanem nagyon durva átalakítások kellenek, amelyekre rengeteget kell költeni.

    (#91233) snecy20: Nem fogják a CCX-es koncepciót elhagyni. Lényegében ez a felépítés, ami miatt most szanaszét verik a piacot. Az Intel is ugyanilyen felépítés felé tart, csak ezt évekig tart kifejleszteni, átönteni chipletbe, stb. Az, hogy a CPU complexen belül mi van, már részletkérdés. Azért viszik el a modult négyről a nyolc mag felé, mert úgy majd egyszerűbb lesz 16-magos chipleteket építeni, ha gyártástechnológiát váltanak. Maga az IFIS a lényeg, ugyanis az az optimális, ha két IFIS-sel van a chiplet bekötve az IO lapkára, de ha maradnának a mostani CPU complexnél, akkor egy 16-magos chiplethez már négy IFIS kellene, ami aránytalanul megnövelné a tokozási költségeket. Emiatt az AMD már előre arra készül, hogy a következő generációk skálázódását megoldják a Zen 3-nál. Önmagában a Zen 3-ra ennek a váltásnak különösebb hatása nem lesz, de gondolni kell a Zen 4-re és a Zen 5-re, ahol már kulcstényezőnek fog számítani, és ettől a váltástól tudnak majd például 128-magos lapkákat kínálni szerverbe. Sőt, a jelenlegi pletyik alapján maga a CPU chiplet is egyre kisebb lesz, és a Zen 5-nél már csak egy CPU complexből áll majd mindenképpen, annak ellenére, hogy a Zen 4-nél kettő van tervezve, viszont ezeket a chipleteket onnantól egymásra fogják tokozni. Először kettőt, aztán négyet, tehát így fog történni a skálázódás. Gyakorlatilag emeletesen, a memória is ott lesz mellettük, emeletesen, illetve a Zen 5-tel a fő fejlesztés, hogy maga az SSD is integrálva lesz a tokozásra, vagyis gyakorlatilag TB-nyi adatmennyiséget lehet majd elérni elképesztően alacsony késleltetéssel, illetve kb. 100 GB/s-os sávszéllel. Azt nem tudni, hogy ebből mennyi jön le asztali szintre. A fejlesztéseket leginkább a szerverpiac indukálja, asztalon pedig ezekből elhagyhatsz bármit, a chiplet miatt legózás az egész.

    [ Szerkesztve ]

    Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

Új hozzászólás Aktív témák