Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • osztraksajt

    őstag

    Sziasztok, véleményre lenne szükségem. A kivitelezést meg tudom oldani, mind a fizikai mind a papírmunkát, tehát nem kivitelezőt keresek.

    Alapvető adatok:
    Debreceni családi ház bramac tetővel majdnem pont déli tájolású 28 fokos dőlésszögű, árnyékolás nélkül, 29db napelem kényelmesen felrakható, emiatt optimalizáló, okos napelem stb nem szükséges. Kb 8-9kw-os rendszert szeretnék feltenni, van PHEV autónk ami indokolja a nagyobb rendszerméretet, ki is adja a felület.

    Ha gagyibb napelem irányába megyek el akkor 35K/db áron tudok venni 285W-os Amerisolar napelemet ami 29 darabnál Kb 1M forint.
    Ha komolyabb napelemben gondolkozom (Pl Canadian Solar CS3L-330P) akkor ugyanezt a teljesítményt 25 darabból kapom meg ami 1,5M. A tartószerkezet valamivel olcsóbb lehet emiatt, bár az a 4db-ra eső már nem akkora tétel.
    Érdemes még egy inverter árát pluszban rádobni hogy minőségibb napelemmel szórjam meg a tetőt vagy kb semmi jelentősége, max 10-15 év múlva jön ki valami különbség ha kijön egyáltalán? Addigra meg már úgyis mindegy, kb fényévekre leszünk a mostani technikától.

    Ahogy átböngésztem a Solardepo oldalát az alábbi kérdés merült fel bennem:
    - Az azonos wattszámú mono és poli napelemek kb azonos árban mozognak. Mért lenne akkor érdemes egyáltalán monokristályosban gondolkozni? Pl a Canadian Solar CS3K-300P 51,5K, Longi LR6-60PE 50,5K, viszont a szórt fényben a poli elvileg többet termel, míg a csúcsteljesítményük közel ugyanakkora. Van valami egyéb különbség amire nem gondolok, hőtűrés, élettartam stb?. A 330W-os mono és poli pedig már szinte totál ugyanabban az árban van.

    - Érdemes abban gondolkozzak hogy a három fázisra három külön-külön invertert tegyek fel? Elvileg a lehetőség adott amennyire utána tudtam nézni. ABB 3kw engedélyes invertereket tudok venni 130K/db áron, akkor a 9kw meglenne 390K-ból, még akár egyet ledobozolva tartaléknak is vállalható az összára. Míg a 8-9kw-os Fronius, Growatt stb. bőven 550-600k magassága. Nyilván a rendszer hibatűrése is nagyobb lenne a három inverterrel, nem egyszerre hal meg a három. Ahogy olvasom ezek az inverterek nem az örök élet +1 nap tartósságról híresek.

    Nyilván jobb lenne minél olcsóbban megúszni a dolgot, de elgagyizni sem akarom.

Új hozzászólás Aktív témák