Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • #40935168

    törölt tag

    válasz psycroptic #3612 üzenetére

    Auto iso, mostanában auto WB is, úgyis raw-ban lövök. f/8 mert ez optimális mélységélesség-fényerő kombót ad még azelőtt, hogy a diffrakció jobban elkezdené megenni a "szuperfelbontó" jóféle üveget, normál matrix metering, éggel és ilyenekkel nem törődöm, ami kiesik a gépből, az - hála a csodálatos szenzornak, ami 8MP-re leméretezve is csodás képet ad ;] ;] ;] - összevissza húzogatható :))

    De ha választanom kellene, inkább az égre súlyoznám az expót (nem full ráállítani, csak picit arra súlyozni), mert shadow-ból könnyebb visszamenteni a sötétebbre vált tájat, mint a kiégett égből visszahúzni a felhőket láthatóra. De mondom, én csak súlyozok max, nem totál égre állt expót csinálok mert az tényleg nagyon sötét felszínt eredményez, amiből már a visszakorrekció sem csinál csodát.

    Nagyjából ennyi, AF maradhat, ha igazán karcot akarok, akkor állvány, stabi kikapcs, liveview, 10x nagyítás a képbe, MF, tekerget-beállít, 10mp önkioldós katt, de bevallom, a magas Tátrában Zakopane-ban kézből lehet ilyet lőni stabis obival simán, szóval én a Tami 24-70 mellett nem tökölök állvánnyal, se LiveView-val, csak megállok, levegő kifúj, úgymarad, feszes test-könyök és katt, belenagyít, nyugtáz hogy jó.

    Fókusz vagy a tökvégtelenre (ultramesszi fák, egyéb pici motívumok) vagy ha hegyről fotózol völgyet, dombot, lankákat, stb.. akkor egyharmadra vagy kétharmadra, attól függ, hol a templom, ami a figyelmet vonzza. :)

    A kompozíció szerintem fontosabb, például ha gyönyörűen tükröződő csendes tavat fotózok, mindig középen van a horizont, a kép felénél, mert úgy adja ki szépre (akár, de ez sem feltétlen, pl. Lillafüred Hámori tó nem), míg bármilyen egyéb standard tájfotónál inkább bárhol máshol, csak középen ne legyen horizont.

    Én .. így csinálom.

Új hozzászólás Aktív témák