Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Kernel

    nagyúr

    válasz AG Sheppard #20240 üzenetére

    Ilyen előfordul, mivel az ember szeme nem mérőkamera, de akkor nappal is finomítani kell rajta, utána mondjuk este is, csak lehetőleg úgy, hogy rontsuk vissza ugyanoda. Míg végül kialakul egy elfogadható optimum.

    Sötétben a látás hozzá tud szokni az eltérő árnyalathoz is úgy, hogy fehérnek hisszük, közben nem az.

    Olyan is van, hogy fekete-fehérre levéve már semlegesnek látszik egy videó, de a színt ráadva az arcok mégis pirosodnak, amikor nem is az RGB-beállításokkal lehet a gond, hanem a színdekódolással. Ilyet TV-nél a piros-zöld eltolással lehet korrigálni, kicsit a zöld felé billentve. A PotPlayer lejátszó is tud ilyet mellesleg, amit én távszabályzóra is konfiguráltam, így a különböző minőségű videók hibáit nézés közben is tudom korrigálni.

    Azzal is lehet próbálkozni, hogy több kijelző / TV menjen egyszerre, ezeket egymáshoz képest viszonyítani. A látás ugyanis relativizálásban nagyon jó (nyilván hasonló az ízérzékelés is, a hideg-meleg érzet, vagy épp fülre a frekvenciák összehasonlítása), de a hozzászokás megtévesztő tud lenni.

    ---------------------------------
    Szélsőséges példa, még 20 év után is eszembe jut, amikor egy TV-t javítottam helyszínen, tápjavítás után elindítom és látom, hogy a képcső széthajtva, emissziószegény, elszíneződött. Miközben a tulaj lelkesen húzgálja be a függönyt (hogy egyáltalán látni lehessen valamit) és mutatja, hogy milyen szép képe van és mennyire meg van vele elégedve.

    Egyszerűen az évek során, ahogy pusztult le a képcső, a látása úgy szokott hozzá folyamatosan. Ezt persze máskor is tapasztaltam, de ez volt a legdurvább.

    Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

Új hozzászólás Aktív témák