- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Alkalmazásbemutató: Keep
- Futott egy Geekbench kört egy új HTC készülék
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Apple AirPods Pro (2. generáció) - csiszolt almaságok
- Huawei Mate 10 Pro - mestersége az intelligencia
- Vodafone-ra áttért Digi Mobilosok
- Xiaomi Mi 11 Ultra - Circus Maximus
- iOS alkalmazások
Hirdetés
-
Megjelenési dátumot kapott a Star Wars: Hunters
gp A tervek szerint június elején végre befut a teljes kiadás mobilokra/tabletekre és Nintendo Switch-re.
-
Agyi chipes gyártóba fektetett a kriptocég
it A Tether 200 millió dollárt fektet a Blackrock Neurotech agyi chipes vállalatba.
-
Toyota Corolla Touring Sport 2.0 teszt és az autóipar
lo Némi autóipari kitekintés után egy középkategóriás autót mutatok be, ami az észszerűség műhelyében készül.
Új hozzászólás Aktív témák
-
gyapo11
Topikgazda
Ahol én ettem, ott nincs pincér, önkiszolgálós, és az összes kés egyforma, kb. fél mm vastag az "él" egyik oldalon recék amik nem érnek át a túloldalra, tehát dísznek lehet nevezni. Egyáltalán nem vág, próbáltam, semmi kedvem nem volt kinevettetni magamat ahogy percekig küzdök egy falat húsért. Előkaptam a bicskámat és probléma letudva.
menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
gyapo11
Topikgazda
hanem egy szép fanyelű (kézműves) bicskával
Mint Latinovits a Szindbádban, de az zöld gyöngyház szalonnázó volt, amivel a cseresznyepaprikából faragott a gyöngyöző húslevesbe. És Vendelin a pincér egyáltalán nem lepődött meg.
menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
veterán
-
gyapo11
Topikgazda
-
-
gyapo11
Topikgazda
Nekem volt egy bicskám úgy bő 40 éve, és azzal elég sok konzervet nyitottam akkoriban, sima éle volt de semmi sérülésre nem emlékszem. Magyar hagyományos formája volt, maskara, agancs markolathéjjal. Nincs meg, nem tudom megnézni hogy ki készítette.
menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
őstag
válasz gyapo11 #9261 üzenetére
15-25 éves korom között a konzerveket mindíg a fejesgörbémmel nyitottam. Embertelen mennyiséget, kollégiumban, kirándulásokon, nyaralásokon, másfél év katonaság alatt, vagy csak sima uzsonna, munkahelyi étkezés alkalmával. A kis májkonzervtől a lencsefőzelék kolbásszal nagykonzervig mindent. A felületi karcokon kívül semmi baja se lett, még az élét is őrizte valamennyire.
-
#86883328
törölt tag
Valakinek egy vadi új Mini Griptilian nem kell?
-
veterán
Ugyan létezik a világon már vagy 100 éve konzervnyitó, de ugye azt csak az használja akinek nincs bicskája
Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.
-
őstag
válasz Donki Hóte #9265 üzenetére
Hogyne lett volna konzervnyitó. Sőt a hadseregben a kanálgépen is volt konzervnyitó. De akkoriban nem cipeltünk magunkkal minden szart. Amit a bicska ki tudott váltani, az felesleges teher volt. Pl. 19 évesen a Bulgár tengerpartra egy katonai "szumkával"+kissátorral mentem le egy hétre, és nem hiányzott semmi. Most ugyanezt egy telepakolt Grand Picassoval csinálnám.
[ Szerkesztve ]
-
petipetya
nagyúr
Még nem nyitottam konzervet bicskával. Toljátok, vagy húzzátok a pengét közben?
"nincs rá lezsóidő"
-
Jahno
őstag
válasz sherlock82 #9267 üzenetére
Na, pont múlt héten vettem 2 utángyártott valamit és egy MH logósat. Érdekes, mert a HMeset bedugod a tartóba és tart. A kínainál adott pozícióban feszíteni és forgatni kell, aztán van egy kis bevágás meg 2 pöcök is, hogy oda bekattan. Érdekes. Ezt sem tudták rendesen lemásolni.
-
őstag
válasz petipetya #9269 üzenetére
A bicska hegyét belevágom a konzervtető szélébe. Aztán a penge hegyét nekitámasztva a konzerv belső oldalának (ott lesz a penge forgáspontja), a pengét lenyomom. Vág kb 1 centit, felemelem a bicskát a pengét odahúzom a vágás végéhez és ismétlem a mozdulatot. Kicsit hasonlít a nyeles konzervnyitós mozdulathoz. Csak annak van kapaszkodója a konzerv peremébe, itt a bicska hegye kapaszkodik bele a konzerv oldalába.
-
MODERÁTOR
Tudtok ajánlani 18-20centis pengéjű henteskést? lehetőség szerint vékony pengével és ne 50 ezerért Dick késeket találtam ami 10k körül mennek, de nem találtam infót a vastagságáról.
-
melkvi88
csendes tag
válasz gyapo11 #9218 üzenetére
Elnézést gyapo11 most vettem észre a válaszod.
Abszolút igazad van és az árban még talán olcsóbban is lehet egyedi kést készíttetni.
Ellenben a jelenlegi célom egy melós, nem vigyázós és valamennyire tartós fix kést találni 10-15e ft környékén. Sajnos amiket eddig találtam ebben az ár fekvésben nem igazán tetszenek küllemre.
Egyébként vannak egyedi konyhakéseim Szentkuti Kések-től. Örök darabok, de azért finomabban bánok velük, mert mégsem párezer forintos bolti példányok. Mellékelem képen a hozzászólásom végére, hátha valakit érdekel.
-
gyapo11
Topikgazda
válasz Donki Hóte #9265 üzenetére
Ez a bogár-rovar esete, minden bicska tud konzervet nyitni, de a konzervnyitó nem tud semmi mást.
menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
gyapo11
Topikgazda
válasz sherlock82 #9267 üzenetére
Én is. Még a kését is megéleztem, ha nem lenne nálam bicska (akkor már biztos meghaltam), akkor akár azzal is föl tudom szeletelni a paradicsomot.
menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
gyapo11
Topikgazda
válasz sherlock82 #9281 üzenetére
Simán leköszörültem, aztán 1000-es csiszolópapíron átfuttattam, talán még kapott kis polírpasztát is, rendes éles lett. Vésőélet csináltam neki.
menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
veterán
Nekem 4 db Dick Ergogrip késem van mindennapi használatra.
Megmértem a pengék vastagságát, a flexi csontozókésnek 1,3-1,4 mm a pengevastagsága, a normál konyhakéseknek, csontozókéseknek 2,4-2,6 mm a pengevastagsága.
Csak jót tudok mondani ezekre a késekre, kézreálló, stbil fogású a markolatuk vizes, zsíros tenyérben is, elég jól meg lehet élezni őket, az éltartósságuk viszont csak közepes.
Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.
-
sherlock82
senior tag
válasz Donki Hóte #9286 üzenetére
Régi disznóvágások jutnak eszembe ezekről a késekről
Te hentes vagy?Iphone 8, Adidas ultraboost 22, Casio G-Shock GBD-200-9ER
-
MODERÁTOR
válasz Donki Hóte #9286 üzenetére
Ah koszi, a 2.4-2.6 kicsit soknak tunik. Vagy jol lehet vele igy is szelni?
-
veterán
válasz sherlock82 #9287 üzenetére
Te hentes vagy?
Van nagy elektromos bontókalapácsom, de nem vagyok kőműves.
Van hegesztőapparátom, de nem vagyok lakatos.
Van autódiagnosztikai műszerem, de nem vagyok autószerelő.
Van gérvágó fűrészem, de nem vagyok asztalos.
Van a fiókban vagy 15-20 jó késem, de se hentes, se szakács nem vagyok
Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.
-
veterán
-
Fred23
nagyúr
válasz Donki Hóte #9290 üzenetére
"1 mm-es szeletekre vágni"
Ezért nem szoktam kérni, hogy szeleteljék, mindenütt ilyen vékonyra vagdossák, én meg tehetném a kenyérre 3-4 rétegben.
-
MODERÁTOR
válasz Donki Hóte #9290 üzenetére
Igen ilyenre gondolok amikor precizebben vekonyra kell szeletelni. Mondjuk teliszalamibol siman levagom 3 milisre, joazugy
-
Jahno
őstag
válasz Donki Hóte #9290 üzenetére
De ki a fene akar ilyen vékony kávéházi cuccot enni?
-
sherlock82
senior tag
válasz Donki Hóte #9289 üzenetére
Szóval nem , csak kérdeztem.
Én általában henteseknél láttam ilyen kést. Azért kérdeztem.Iphone 8, Adidas ultraboost 22, Casio G-Shock GBD-200-9ER
-
Zsombe
senior tag
Sziasztok!
Egyre inkább kacsingatok egy magyar tradicionális bicska felé. Amolyan mindennapos bicskára lenne szükségem, elsősorban étkezéshez.
Kérdéseim:
- melyik forma ajánlott? Szalonnázó nagyon tetszik, csak legális méretben nem igazán kapható, másrészt ránézésre "gyengének" tűnnek ezek a pengék, amennyiben nem csak étkezéshez használnám. Szimpatizálok még a cakli formával is.
- tudom, hogy ennek a pénztárca szab határt, de melyik késgyártót ajánlanátok, ami ár-érték arányban jó? Ahogy eddig olvastam a Kocsis nagy népszerűségnek örvend, de az ára is elég húzós.
- markolatból és pengéből milyen anyagot érdemes választani?+1 kérdés: manapság vannak még olyan vásárok, piacok ahol késkészítők is képviselik magukat és lehet tőlük helyben vásárolni?
''Élni annyit jelent, mint nevetni a halálon és belehalni a röhögésbe.'' - Boris Vian
-
gyapo11
Topikgazda
Évekig ebédeltem vajas zsemlét felvágottal, szalonnázóval. Fát faragni gyenge lehet de evéshez jó, viszont valóban hosszabb a penge 8 cm-nél. A többi magyar bicska bármelyik jó, mert a pengeforma a hegy felé felhúzott, ez tányéros vagy vágódeszkás műveletnél igen hasznos.
Késgyártókat nem ismerem, az én szalonnázóm Polyák volt, sajnos elveszett. Volt kis pengéje is a végén, erős volt, nem lötyögős. Ennek is elég húzós az ára.
Markolatnak az agancs tetszik, szépek a trópusi fák is, de a csont azért komolyabb anyag. Ha látványos kell akkor gyöngyház.
Vannak ilyen vásárok Kecskeméten, Polyák kések is szoktak lenni. Egyszer valahol egy kisebb vidéki városból jött késes termékeit néztem, a szalonnázónak illesztési hibái voltak, változó szélességű rések, nem tetszett, viszont olcsó volt.
Nem olyan régen, de még a komolyabb infláció előtt az Extrametálban néztem egy szalonnázót, de az a fehér műanyag markolathéj borzasztó volt, amúgy a bicska első körbenézésre rendben volt és 10 ezer alatt.[ Szerkesztve ]
menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
petipetya
nagyúr
Nekem kajálásra a Fejesgörbe és Maskara pengeformája vált be. A kettő lényegében ugyanolyan, csak a teljes bicska formájában van jelentősebb eltérés. A Cakli is jó választás lehet. Visszatérve a pengére, a Maskarával jól lehet deszkán és kézből vágni, illetve kenyeret kenni. A vékonyabb penge miatt ez utóbbi már nehezebb lehet egy Szalonnázóval.
A Szalontai, Révész és Papp ár/érték arányban jó választás lehet - hirtelen ők jutottak eszembe. Egymás mellé téve a Szalontai Fejesgörbét és a Papp Maskarát, az előbbinél a linerek is rézből vannak, míg az utóbbinál acélból. Nem tudom, hogy ez mennyire számít.
A penge anyaga függ attól, hogy hajlandó vagy-e fenni. Ha igen, akkor szerintem lényegtelen, csak rozsdamentes legyen. Persze egy idő után a drágább acélt is fenni kell, szóval... Markolatban csak fa és micarta van itthon, ezek közül az utóbbinak nyugodtabb szívvel mosom le a pengéjéről a kaját, hiszen mesterséges anyag. Hiába nem éri víz a markolatot, azért ilyenkor pár csepp rámegy innen-onnan.
Ha egy igazi kis mindenest akarsz, akkor bele kell nyúlni a pénztárcába. Vannak modern kialakítású tradi bicskák is, például a Nagy Csaba féle modern Maskara: a pengeméret legál, egykézzel nyitható-csukható, a markolat micarta, szóval a munkahelyi ebédlőn kívül a szokásos városi EDC-re is alkalmas. Persze van több készítő is, viszont egyiket sem könnyű beszerezni.
Ha már beszerzés, akkor a Szalontaira 2 hónapot kell várni, a Papp viszont kapható online is, a Révész pedig inkább személyesen - például a jövő hétvégén ott lesz a Lurdyban egy asztalnyi bicskával.
Egyébként szerintem a tradi bicskák kb. 9 centis pengével kényelmesebbek, legál ide vagy oda."nincs rá lezsóidő"
-
prsq
tag
Én - már ritkábban - egy Nagy Zoltán féle náderral eszem. (A náder leegyszerűsítve az "úri" cakli.) Már épp nem legális, a forma, méret egyébként tökéletesen megfelel a célra.
Révészt lehet kapni online is, bár eléggé nincs készlet jelenleg.
Evéshez én agancsot vagy trópusi, "vízállóbb" fát javasolnék markolatnak. Ja, és én nem tartom túl praktikusnak a díszített rugót (beleragad a kaja/kosz, stb.).
-
#86883328
törölt tag