Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • ArthurShelby

    addikt

    válasz LuckyL #22987 üzenetére

    Gyógyszerész ügyben megszólítva érzem magam rokoni és ismerősi szál okán is. Pontos jogi ismereteim nincsennek, de azért részben megmutatnám a másik oldalt is.

    Már régóta kérdés, hogy egy gyógyszerész csak egy boltos, aki kiad neked egy dobozt, vagy több annál.
    Gyógyszerész 5év orvosiegyetemi képzés (aok, fok, gyok) után lehetsz. Persze szakasszisztens is adhat ki gyógyszert, de kell hogy legyen benn gyógyszerész is (aki úgymond felügyeli, és a felelőség részben ha nem egészben az övé). Ugyanis a gyógyszer méreg is lehet, az hogy minél hol a határ nehéz kérdés (c vitamint sem jó vödörrel enni, mert a vesének nem tesz jót). Az hogy mi gyógyhatású készítmény, mi táplálékiegészítő, mi vényköteles gyógyszer állandó vita tárgya. Pl szerintem gyúróspityu, aki fehérje porokat árusít, közel sincsen tisztában azzal, hogy pl az az értágító, vagy egyéb plusz adalékanyag milyen hatást, hatásmechanizmust vált ki. (Egyebként a gyógyszergyárak rendelkeznek az egyik legnagyobb jogászi háttérrel, mivel a gyógyszerengedélyeztetés, papirozás több éves feladat).
    A patikanyitásról annyit, hogy nem véletlenül van szabályozva, hogy hol lehet patikát nyitni. Ez népesség és területaránytól függ (bivalybasznádon valószínű kapnál engedélyt-ha lenne gyógyszerész végzettséged-csak forgalmad nem lenne). Még 2006-ban a kormány megszüntette ezt a korlátozást, és a multik rengeteg patikát nyitottak: veszteségesen tartottak fönn patikákat, emiatt sokan csődbe mentek, a multi viszont bírta.
    Ma már csak franchise van (alma patika, szimpatika...), ahol a szabadságod egy részét kell föladnod, cserébe egy-két gyógyszert olcsóbban tudsz árulni, mint más patikának a beszerzési ára.

    Kisebb patikák már eddig is fusiba vittek ki gyógyszert, de most már törvényesen is lehet. Honlapon raktárkészletet feltüntetni egyelőre tilos. A webes rendelés elég szürke/tiltott zóna.

    Érthető okokból az egészség nagy üzlet. Láttam k+f grafikonokat, teljesen más mértékegységnyi pénz van benne, mint az it-ban (ami szemelőtt van). A multiknak óriási erejük van, viszont magyarországon reletíve erős a gyógyszerész szakma (trianon után lett hangsúlyos, pl a hozzánk hasonló portugáliában kevesebb a gyógyszergyár). Aki gyógyszerész el tud helyezkedni patikában, gyárban, illetve kórházban (kórházi gyógyszerész az orvos mellett van, aki a pirulák összhatásat nézi ha pl valaki 20 félét szed). (Kórházi gyógyszerészből btw hiány van Mo-n, míg portugáliában nem, mivel ott nincs ennyi gyógyszer gyár).
    A lényeg, hogy a patikus a középréteget erősíti, nekik kell a nagy multikkal versenyezni. Egyre kevesebb magisztrális készítményre van igény, mindenki csak fancy dobozban lévő pirulákat/krémeket akar, és így látszólag szimpla boltosok lesznek.

    A rosszban mindig van valami megtévesztően jó, különben nem választanánk a rosszat

Új hozzászólás Aktív témák