- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Huawei P30 Pro - teletalálat
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- iPhone 16 vagy Oppo Reno13?
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Mobil flották
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
dugesz77
őstag
válasz szivgy #23398 üzenetére
Lehet érdemes lenne már eleve a mozgását is ellenőrizni a tűs módszerrel. Valami nagyon nem okés. Én tuti már rég szétszedtem volna az egészet és teljesen az elejéről összeraktam volna,hogy hol a gond.
-
DrojDtroll
veterán
válasz DrojDtroll #23401 üzenetére
dragonra gondoltam, csak lejárt a szerk idő
-
Saccco
nagyúr
válasz DrojDtroll #23403 üzenetére
A Dragon az egyféle, a Trianglelab által forgalmazott.
█ 3D nyomtatás és tervezés █ Tiny Whoop - Eszik-e vagy isszák?! https://goo.gl/9BEyy7 █ Teszteljünk egereket együtt, van 5 perced erre? http://goo.gl/ulKVSn █ - Üzenet vége - █
-
zsolti_20
senior tag
Szép napot emberek! Az egész hétvégét rááldozva végre meglett az eredmény, még sikerült egyet nyomtatnom a nyomtatóval mielőtt teljesen eltávozott az élők sorából.
[link]És két videó hogy már nyomtatni sem lehet vele.
[link]
[link]Gondoltam, hogy nem úszom meg a dolgot már elég régóta egy alaplap cserével. Mert az elején is minden alkatrész stimmelt, jól voltak beállítva a dolgok, de mégis csúnya volt a nyomtatás.
-
2thletme2day
őstag
válasz zsolti_20 #23405 üzenetére
Nem biztos, hogy végleg meghalt. Nálam akkor csinált ilyet a nyomtató ami az első videón látható amikor az utólag beszerelt filament runout sensor vezetéke rossz sorrendben volt a kis műanyag házban és rossz pinre adott jelet. Módosítottál valamit a a vezetékezésen, pineken esetleg?
-
zsolti_20
senior tag
válasz 2thletme2day #23407 üzenetére
Eloszedtem egy regi PC tapot, amin volt V1 es V2 12v aga, Ezekrol levagtam a csatlakozot, ossze kotottem oket, ugyan igy teve 2 GND-vel.
Kiszereltem az eredeti tapot, es csatlakoztattam a helyere a PC tapot. Ezzel mukodott az asztal felmelegitese, de tobbre sajnos nem volt idom. Mikor az eredeti tappal akartam az asztalt melegiteni akkor csak siman lekapcsolt.
Erdekes dolog, hogy 1 ag nem volt eleg a PC tapbol, elkezdett fustolni. Marmint az alaplap resznel fustol es nem a PC tap. De ketto mar eleg neki.
Illetve amikro csak 1 agat kotottam ra, akkor az asztal felmelegitese nagyon lassan tortent, raadasul sokszor le is allt bad heating temperature errorral.
ma este ha haza erek lesz tobb idom es megprobalom kitalalni, hogy oldhato meg hogy errol uzemeljen.
Kozben rendeltem egz hotendet ebayrol kb 6 ezer ft-ert. Egy klont amit elotte javasoltatok. -
azbest
félisten
válasz zsolti_20 #23408 üzenetére
ja, hogy neked nem is tevo tarantulád van, hanem az újabb tevo tarantula pro... nem kerestem vissza a régebbi kommentekben.
Láthatóan folyton újraindul, valsz a táp rövidzárvédelme tiltja le, mert látni, hogy a led is villan. Zárlatos valahol valami. Tipikusan valamelyik fűtőbetét lehet első körben esélyes. A két piros összeér valahol. Ha a szenzorral is összezár, akkor pedig a boardon leég a vezérlő chip. A rövidzárlat magában valsz a board mosfejtét égeti le.
Nem jó ómen, ha egy táp ággal füstöl az elektronika, ezért rákötsz kettőt. Meg kellene szüntetni a rövidzárlatot. Akkor nem vágná le a rendes tápját sem.
Utána megnézni, hogy mi égett le a zárlat miatti túlterheléstől a boardon. De esélyes, hogy a board javításra vagy cserére szorul. Mivel ad még képet, ezért a mosfetre tippelek. Ha viszont kifejezetten mázlista vagy és nem a mosfetből kimenő, hanem a bemenő táp kábel lett zárlatos, akkor akár meg is úszhatta.[ Szerkesztve ]
-
zsolti_20
senior tag
válasz azbest #23409 üzenetére
Hasonlora tippeltem en is miutan, amikor kulon az astalt akartam melegiteni, csak siman kikapcsolt.
Ha jol tudom van a PSU-ban rovidzar vedelem amit rakotottem, igy annak is le kellett volna kapcsolnia.
Milyen szerepet tolt be a mosfet az elektronikaban? Mi a dolga pontosan? Vagy csak szimplan a futesvezerlo szerepet tolti be es a bazison kapja az ugymond utasitast? Ezzel lenne megoldva heatbed le es fel kapcsolasa? -
azbest
félisten
-
azbest
félisten
válasz zsolti_20 #23412 üzenetére
Határ a csillagos ég.
Ellenben, ha úgy fogalmazom meg, hogy mi az egyik legjobb ár-érték arányú mostanában, akkor valószínűleg a bigtreetech skr mini e3 egyik változata [link] Van már v2.0, de nem vagyok róla meggyőződve, hogy megéri a másfélszeres árat. A 4 vezérlő sem nagy hátrány, mert a dual z csak passzív elosztós, legfeljebb dual extruderhez kéne ötödik vezérlő.
A raspi szerintem is inkább csak külső extra. Önmagában nem is elegendő a vezérléshez.
[ Szerkesztve ]
-
Saccco
nagyúr
[link] - Prusaslicer 2.3 nagy dobása a custom support lesz, ecsetes színezős módszerrel lehet kijelölni a területeket. (26:30-nél kezdődik)
█ 3D nyomtatás és tervezés █ Tiny Whoop - Eszik-e vagy isszák?! https://goo.gl/9BEyy7 █ Teszteljünk egereket együtt, van 5 perced erre? http://goo.gl/ulKVSn █ - Üzenet vége - █
-
Saccco
nagyúr
válasz Saccco #23414 üzenetére
*26:30-nál
Az ironing és az egységes felületkitöltés is komoly. A keresés funkció is sokszor jól jöhet. Egyre szimpatikusabb a dolog, az utóbbi időben csak a PS-t használom.
-
Saccco
nagyúr
-
Joshi
titán
válasz Saccco #23417 üzenetére
Mivel az S3D keményen fizetős történet, gondolom nem akarnak egy bugos szoftvert kiadni. Én itt látom a csúszás okát.
ui.: PLA mivel oldható? De úgy általában érdekelne hogy egyes anyagokat mivel lehet oldani. Ha esetleg van erre egy táblázat, vagy leírás annak a linkjét megköszönném. THX.
[ Szerkesztve ]
-
dugesz77
őstag
Megérkezett ma ez a Capricorn PTFE bowden. Milyen maximális hőmérsékletig lehet ezt használni? Jó két hónapja ezt a Chep által ajánlott hotend fixet használom teljes megelégedéssel viszont eddig 240 fok fölé nem mertem vinni ,mert egy viszonylag olcsó bowdent használtam hozzá.
-
zsolti_20
senior tag
-
senior tag
válasz dugesz77 #23421 üzenetére
Őszintén szólva én nem mennék 240 fok fölé szívesen olyan hotenddel ahol a PFTE cső hozzá ér a nozzlehoz. (Arról nem is beszélve, hogy ez egy Alis rendelés, ahol nincs semmi garancia arra, hogy ez a cső tényleg annyit bír.)
https://reprap.org/wiki/PTFEHa már ilyen magas hőmérséklet kell, inkább valami allmetal V6 vagy NF Crazy, etc.
Aztán az is kérdés, hogy a jelenlegi hotendben lévő thermisztor meddig tud mérni. (és a firmwareben meddig van engedve)
üdv.: Boldog Ferenc
-
azbest
félisten
válasz zsolti_20 #23422 üzenetére
A bigtreetech board 32 bites, nem 8, mint a gyári. Ahogy linkeltem, többféle változata is van, van amin tmc2209 driverek vannak integrálva, de van olyan, ahol cserélhető tmc2208-akat adnak hozzá hasonló áron. Van pár különbség köztünk, de mindkettő jó, csak vannak plusz képességei a 09esnek.
A boardot egyébként arra az esetre linkeltem, hogy ha elfüstölted a mostanit. A hotbed-et nem is értem minek akarod cserélni, ha nincs megsérülve. A külső mosfet jó lehet, de a board maga is tartalmaz beépítve mosfetet, hiszen azzal szabályozza a fűtést. A külsővel esetleg gyorsabban fel tud melegedni.
Szerintem mielőtt ki akarod maxolni a nyomtatót, próbáld meg megtalálni, hogy mi zárlatos, mi ment tönkre. S ha nem vált működésképtelenné, akkor rájönni arra, hogy eddig miért nem működött jól, mi van rosszul összeszerelve vagy mit csinálhattál rosszul. Ettől persze érdemes lehet már megrendelni az új boardot, ha csendesebb és gyorsabb nyomtató a cél később, de az is el fog füstölni, ha zárlatos a fűtés vagy rosszul van bekötve valami. És az is csúnyán nyomtat, ha valahol valami nem jó vagy rosszul van beállítva.
[ Szerkesztve ]
-
dugesz77
őstag
válasz fboldog #23423 üzenetére
Nem akarom természetesen túltolni inkább az érdekelt ,hogy a 250 fok körül még használható-e ez a fajta. Az igazság az,hogy ismerős vett egy tekercs háklisabb ABS filamentet ő is 240 fokig próbálta csak valamiért nem volt jó így átadja a tekercset . Én megpróbálnám kicsit feljebb is hátha csak az kell neki . Nem lakótérben üzemel a nyomtató, dobozolva van, levegő csere is megoldott (épített szekrényben van).
-
nagyúr
-
fape
senior tag
Milyen nyomtató? (sorry ha már írtad korábban)
- nem kap esetleg plusz hűtést az egyik oldal? Pl board hűtő ventitől, táp venti?
- esetleg csak egyik oldalon van Z rendesen megfogadva/hajtva (single Z?) és másik oldal mozog/lötyög és/vagy lehajlik egy kicsit?Nem ezeket a drónokat keresik!
-
nagyúr
Bocsi, Anet A8, dual Z, pont azon az oldalon van a board hűtő venti, amelyik jó lett , a másik oldalon semmi, se huzat, se ajtó, bútorok vannak arról az oldalról. Bár most jobban meggondolva a "jó" oldalon kap egy kis plusz hűtést a board irányából, a másik oldalon esetleg meg lenne olvadva?? Az extruder hőmérséklete 195 fok, a tárgyhűtő 100%-on ment végig. Azt se gondolom, hogy kimaradt volna egy-egy step, mert a függőleges fal is tökéletesen egyenes körülötte.
Szóval egyszerűen nem értem. Egyedüli probléma az lehet, hogy nedves a filament, a retract-ot feljebb vettem 2-ről 3mm-re, mert kicsit szálazott. De ha ez okozott volna problémát, az máshol is hagyott volna látható nyomokat, nem? Nyomtatás közben nem pattogott egyébként, az jelentheti, hogy nem is nedves a filament?
A szeletelő progi pedig Prusaslicer 2.2
Az előző hsz-ben a "sátán" eredetileg "darab" lett volna, hülye autocorrect[ Szerkesztve ]
-
azbest
félisten
Néztem is, hogy elléggé stilizált a sátán arrafelé, de már semmin sem lepődöm meg.
Egyébként az elkészült g-code-ot valami nézegeető programmal le tudhatod ellenőrizni. Akár a slicer is lehet be tudja olvasni, de online nézegető is van. Ha esetlg üreges, akkor nozzlenél kisebb falvastagság be tud kavarni. De szeletelő előnézetben a rétegeken átpörgetve is lehet esetleg látni.
Az ujjlenyomatodat kinyomtatva lehet fel tudjok oldani mostmár a telefonodat
[ Szerkesztve ]
-
Reggie0
félisten
válasz azbest #23429 üzenetére
Biztosabb grafitos szilikonnal kionteni az ujjlenyomatot. Mi regen PCB-t gyartottunk eloszor(levilagitottuk az ujjlenyomatot,majd lemarattuk) es arra ontottuk ki a szilikont, a rezreteg vastagsaga adta a barazdat. Ha talalsz ESD-s kiontoszilikont az is jo, kozel all a szaraz bor ellenallasahoz, ha nem ultrahangos vagy optikai lenne a szenzor.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz azbest #23429 üzenetére
Asszem meg is van:
Azon a részen egy rétegnyi a falvastagság és nincs mögötte infill, ami több kérdést vet fel, mint amennyit megválaszolt. Miért így szeletelt, miért hagyja üregesre? Miért csak az egyik oldalon esik össze a fal? Talán tényleg a plusz légmozgástóL Vagy a tárgyhűtő nem hűt egyenletesen? Mit állítsak a prusaslicer-ben, hogy ne hagyjon lukakat indokolatlan helyeken??Ujjlenyomatra: LOL
-
Mr. Erikszon
senior tag
Sziaszok, Ender 3-hoz milyen kiegészítőket érdemes kinyomtatni?
-
nagyúr
Megnéztem, a Cura nem csinál bele ilyen lyukat, a PS viszont bármit állítgatok, mindenképpen így szeleteli.
Nagyon szimpatikus nekem a PS, sokkal emberközelibb, mint a Cura, de elég sok a hülyesége... Asszem várok a további kísérletezéssel addig, amíg kijön a 2.3. Vajon mikorra várható?[ Szerkesztve ]
-
zsolti_20
senior tag
válasz azbest #23424 üzenetére
Munka elott volt egy kis idom megbontani a gepet, es meg is talaltam mi fustolt el. Ahogy allitottam az asztalt, az alatta levo rugokrol lekopott a festek, a rugo pedig elkezdte a szigetelo anyagot szinte lecsiszolni az asztal aljanal. Igy rovidre zart es a rugon levo festek kezdett egni. A rugo teljesen fekete lett a zoldbol plussz kb a fele rugalmassagat is elvesztette, megkemenyedett. Gondolom a nagy ho hatasara. Ezeket kicsereltem, plussz tettem szigetelo anyagot a rugo es az asztal koze. Vissza szereltem a gyari tapot es lass csodat mukodik a gep.
Viszont ujabb hiba jott elo. Az elso layert nagyon szepen nzomtatja az asztalra, utana pedig olyan mintha 0.2-es nozzlehoz adagolna az anyagot. Nekem 0.4-es van.Szoval mintha fele annyi anyag jonne ki mint kellene, de a beallitasok mintha 0.4-hez lennenek allitva. Igy amit utana csinal az valami szivacsos allagu lesz hajszalvekonz layer vonalakkal.
Elsora arra tippeltem, hogy a hotend homerseklete alacsony igy megnoveltem 215fokra, gondoltam utana majd csokkentem 5 fokokkal. De ugyan ezt a hibat tapasztaltam. A PLA-t kihuztam a nyomtatas vegen es nem lattam, hogy az extruder belemart volna valahol. Igy a homerseklet megfelelo lehet, de valamiert fele annyi anyagot ad a hotendnek mint kellene. Lemertem utana mennyit ad ki 100mm-nel es pontosan 100mm-ert, igy a multkori kalibracio meg mindig megfelelo.
A hotend nincs eldugulva, mert mar szet szedtem ketszer is hogy bele nezzek de teljesen tiszta belulrol.
Lehet hogy a cura szorakozik velem? -
zsolti_20
senior tag
válasz Reggie0 #23435 üzenetére
Eloszor en is az extruderre gondoltam, igy egybol ra alltam a megfigyelesere, de nincs semmi kosz ott, es kattogni sem kattog. Ugy gondoltam nem tudja adagolni a hotendnek mert nem eleg meleg, es csak forog ott a fogaskerek, de szo sincs errol. Mintha 0.2-re lenne allitva minden. Nehez elmagyarazni es sajnos kepet nem tudok jelenleg csatolni rola.
De kb mint ez:
[link]Csak a falaknal is. Igy par layer utan mar a fej tul magasan van es a levegobe kezd nyomtatni. Lehet kikapcsolt ventilatorral kellene megprobalnom?
Szerk.: talan ez kozelebb all a probemahoz:
[link][ Szerkesztve ]
-
Saccco
nagyúr
Változtasd a vonal vastagságát. Vagy kapcsold be a detect thin wall kapcsolót, ha esetleg nincs. (Layers -> Quality rész -> Detect thin walls)
Viszont előfordul, hogy 1-1 tárgy miatt szeletelőt kell váltani, mert nem tudja megoldani.
-
fape
senior tag
válasz Reggie0 #23430 üzenetére
Mr robotban nyomtattak egy negatívot: https://www.youtube.com/watch?v=JjNYoz-YZaM
Szal akár popkult utalás is lehetett az ötletNem ezeket a drónokat keresik!
-
Brain75
senior tag
válasz zsolti_20 #23442 üzenetére
Szia
Nekem is volt most ilyen problémám. Nem volt dugulás viszont az extruder kattogott és kevés anyag jött ki.
Nekem is az első réteg után.
Nozzle-t cseréltem és minden gondom megoldódott.Üdv
/LOGITECH Kormány, Játékvezérlő, Hangfal, Egér, Billentyűzet, Dell, Toshiba, Fujitsu, Acer notebookok és minden egyéb elektronikai termék szakszerű, gyors JAVÍTÁSÁT vállalom/
-
dugesz77
őstag
válasz Mr. Erikszon #23432 üzenetére
Első körben a venti védőt és a filament bevezetőt mondanám (itt fent van mind a kettő) plusz extruderhez ezt a bevezetőt. Kábelekhez klipsz , extruder tekerő.
[ Szerkesztve ]
-
azbest
félisten
válasz zsolti_20 #23442 üzenetére
ha látványosan hézagosan nyomtat, akkor pedig mégiscsak extruder körüli a probléma. Viszont így, hogy mondtad a kalibrálást, hogy úgy megfelelő hosszan tekerte le, így a cura a gyanús.
Volt valamelyik újabb verziónál egy olyan hülyesége, hogy a beálításoknál (lehet nyomtató profilban) nem volt hajlandó elmenteni a nozzle méretet. Ellenőrizd vissza, hogy a curában tényleg jól van-e beállítva. Nem csak közvetlenül a parmétereknél, amit nyomtatás előtt állítasz, hanem a cura nyomtató kofigurációs részén is nézd meg, mert ott is van nozzle állítás.
Ha esetleg megvan még egy régebbi gcode fájl vagy pléda a hozzá kapott sd kártyán, ami jó volt, akkor megpróbálhatod azt nyomtatni.
(#23447) Reggie0
naja, persze érdemes mindent ellenőrizni. Terhelés alatt lehet mégsem csúszik olyan jól a szál, ha valami nem jó.
Nekem is megvoltak már a saját magam szivatásai korábban. Pl amikor a direct extruderembe való pár centis ptfe cső darabot kifejeltettem és beletekeredett a filament a nagyobb térbe. De volt már olyan is, hogy nem vettem észre, hogy hosszabbak a csavarok és emiatt nincs meghúzva valójában az extruderem rögzítése (bmg klón + full metal v6 klón). És volt valami extruder kalibrálós történetem is, amikor mindig más érték jött ki, mert valamit figyelmetlenségből nem húztam meg vagy raktam jól össze.[ Szerkesztve ]
-
Reggie0
félisten
válasz azbest #23446 üzenetére
En is tapasztaltam hasonlot, de megis extruder problema. Azaz konkretan a bowdenes rendszer miatt van, a bowden ellenallasa es rugalmassaga okozza, hogy irany vagy sebesseg valtozasnal az extrudalas nem tudja lekovetni a fej mozgasat es anyaghiany lesz belole. Foleg a sarkok utani gyorsulasi szakaszon latni a hianyt, mig a stabilizalodott sebessegu reszen tokeletes a fal. Illetve ott is jol nyomtat, ahol kis tavolsagon belul (1-2 mm) ismet iranyvaltoztatas van, mert nem tud felgyorsulni, igy kicsi a sebesseg ingadozasa(pl. castle in the cloud-nal a kiallo oldalu kofal). Abban pedig biztos vagyok, hogy az extruder precizen adagol, mar 1:3 atteteles, dupla fogaskerekes hajtas van, elobb szakitja el a ptfe csovet, minthogy megcsuszna a filament.
A hiba nagyobb sebessegnel jobban kijon, ime par pelda(a cucc oldalara van dontve, a kep aljanal levo oldalan allt nyomtataskor):Az is erre utal, hogy a lukak, sarkok korul csak az egyik iranyban hibazik, megpedig ahol gyorsul a fej.
[ Szerkesztve ]
-
Tikakukac
titán
Kíváncsiság kedvéért csak raktam egy 1.5mm-es hézagolót az extruder rugójához még grátisz. El is tűnt az infill szakadozás.
Azért örülök, hogy lassan 1 év után kicsiszolódik a gép. Viszont tényleg építeni kell egy Voront. Úgy tűnik lesz rá igény, hogy sokat nyomtassak, oda pedig már nem akarok ennyi vackolást.A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.
-
Saccco
nagyúr
válasz Tikakukac #23448 üzenetére
Itt is kell tökölni az első réteggel. Legalábbis a mesh-sel megszívattam magam. Igazából nem is kellene, de ha már lúd!
Lagrange nem szereti a sűrű mesh-t.
Még kell egy nozzle scrubber, hogy tutira ne legyen maradék filament a nozzle hegyén, így biztosan jó lesz az offset.Mondjuk ez a kalibráció és a kitanulás része.
Bicubic logika mellett egységes lett az első réteg, most viszont túl közel van a nozzle.
-
dugesz77
őstag
Hátha ráharap valaki. Banggood-nál az Ender 5 Pro a bf0c6a kuponnal most 355$-ért elhozható Cseh raktárból.
Új hozzászólás Aktív témák
- Elemzés A 3D nyomtatás sikerének alapja
- Goldshell Mini DOGE pro bányagép 205MH/s 220W Dogecoin LTC (LTC Doge Bells termelésre is jó) miner
- Bontatlan Lenovo ideapad 3 "Kis Gamer" Laptop -25% 15,6" RYZEN 7 5700U 16/512GB FHD Radeon 2GB!!!
- Honor 200 Lite 256GB, 1 Év Garanciával, Kártyafüggetlen
- Apple iPhone 11 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 13 Pro Max 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával,
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest