- iOS alkalmazások
- Megszületett a hivatalos Xiaomi HyperOS 2 globális terjesztési ütemterv
- Az első jel a Galaxy XCover 8 létezéséről
- Samsung Galaxy Fit 3 - keveset, de jól
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- iPhone topik
- Exynos 2500-zal szerelt Galaxy S25+ tesztelt Geekbenchen
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
-
Mobilarena
Milyen belső merevlemezt vegyek? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Calogero
addikt
Sziasztok!
Új HDD-t szeretnék vásárolni egy 3TByte-os WD RED EFRX-et váltana.
Elvárások:
- Halk
- Ha lehet ne parkolgasson
- Adattárolásra lenne használva, valamint erről néznénk a filmeket, a rendszer, programok SSD-ről futnak,
- Méret 6TByte
- Max : 60 000 Ft-om lenne ráEzeket néztem ki:
Seagate SkyHawk ST6000VX001
WD Blue WD60EZAZ
WD Purple WD60PURZ
WD Red WD60EFAXVálaszokat, tanácsokat előre is köszönöm
-
Atlantis
veterán
válasz Dzsekó #66545 üzenetére
Ha már a Purple van első helyen, nem lenne jobb a Seagate-től is a Skyhawk az Ironwolf helyett?
>>>>>>>> Creo Parametric ; Allplan Engineering ; McLaren F1 Team <<<<<<<< "A gondolkodás a lehető legkeményebb munka, valószínűleg ezért gyakorolják oly kevesen." - Henry Ford
-
felora:)
tag
Sziasztok!
Tudnátok ajánlani RAID0 -hoz winyót? 128Kb blockmérettel fogom használni, legalább 3TB/winyó, tehát összesen 6TB -ra lenne szükségem. Most jelen pillanatban
WDC WD3000FYYZ-05UL1B0 winyókat használok ilyen beállítások mellett, de lassan le akarom a koruk miatt cserélni. -
Dzsekó
addikt
válasz djzolee91 #66560 üzenetére
Mert nem mai csirke a HDD, de cache csak a kis fájlok betöltésénél számít, inkább op. rendszernél, ahol a pici fájlokat be tudja tölteni a cache-be. 256MB cache-nél sem érzel gyorsulást. De mivel 5400RPM, ezért lassabb egy 7200RPM-es HDD-nél. 1TB-nál már erősen ajánlott egy SSD (Samsung 860 EVO, vagy Intel ipari SSD).
-
Sgt. Chris
aktív tag
Hali!
Samsung SP2504C HDD-m felett lassan eljár az idő. Helyettes egy 2TB méretű vinyót keresek. Elolvastam a tájékoztatót, de nem tudok dönteni:
Seagate Barracuda 2tb (st2000dm008)
Western Digital Red 2TB SATA3 (WD20EFAX)
Western Digital Blue 2TB SATA3 (WD20EZAZ)Felhasználás: játékok, filmek (főleg 1080p/4k), fotók
A Seagate szimpatikus, de a WD-ben több a bizalmam. Nem tudom, hogy feltétlen kell-e a Red, vagy elég a Blue?
ASUS ROG Strix B350-F, AMD Ryzen 5 1600, 2*8GB DDR4 Corsair Vengeance LPX, ASUS RX470 4GB STRIX, Samsung EVO 970 250GB+Adata SP920 128GB SSD, 1TB+2TB WD HDD, FSP Hyper 600W
-
Janoo_07
aktív tag
Sziasztok,
5-6 TB-os WB Purple-t szeretnék venni. Leginkább torrent futna rajta, illetve filmek PLEX-en keresztül TV-n. Játékra ott az SSD... Gondolom erre kiváló választás. Eddig egy 3TB-os PURPLE volt erre, de kezdem kinőni. Az 5400-as fordulat pedig erre elég. A megbízhatóság a fontos 2 halott GREEN után .
A kérdésem az, hogy most melyik szériszámosat érdemes venni, korábban több is volt ha jól tudom, valamelyik újabb valamelyik régebbi volt...
Köszi előre is!
[ Szerkesztve ]
-
tibaimp
nagyúr
válasz Janoo_07 #66563 üzenetére
Purple esetében tulajdonképpen mindegy, nincs olyan maszatolás a gyártó részéről, mint a Red esetében az SMR/CMR variálás, mind CMR-es.
szerk:
5TB-s nincs, 6-os van, WD60PURZ
A 8TB-os esetében létezik most WD82PURZ, korábban volt 81-es. A 82-es 7200-as és 256MB cache-es, az tuti, a másikat pontosan nem tudom mi volt a különbség, de szerintem az 128MB cache volt csak.[ Szerkesztve ]
A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...
-
genlog
aktív tag
Itt sokan ajánlgatnak 7200-as HDD-ket, de azt tudni kell, hogy pl. 4K videó nézésénél sincs előnye a lassabbal szemben, mert az is bőven elegendő, játékhoz viszont a legújabb címek esetén már SSD ajánlott. Adattárolásra bőven jó a lassabb, ráadásul a legnagyobb előnye: halkabb.
A 7200 mint valami hajtómű, éjszaka zavaró lehet egy másik szobában alvónak is. -
Derrewyn
senior tag
válasz Sgt. Chris #66562 üzenetére
Ha az adatlapodon szereplő a géped, akkor szerintem 20 ezer Ft-ot leginkább egy jóféle 500 GB-os SSD-re lenne érdemes elköltened.
Játékoknak, programoknak sokkal jobb lenne, de akár a teljes rendszert is érdemes lenne átrakni mondjuk egy 860 EVO-ra.A linkelt merevlemezek mind SMR-esek ráadásul, olcsók, de nem is ajánlottak.
-
csibe1
addikt
"Amennyiben normális házba és megfelelő rögzítéssel használja az ember őket, nincsen zavaró hangjuk. Persze ha egész éjszaka seekelnek az egy másik történet."
Amennyiben... és a többi, és a többi...
Szóval ez elég sok mindentől függ amit a kérdező jó eséllyel nem vett figyelembe." Bármi megtörténhet,még a pók is foghat halat. "
-
-
Janoo_07
aktív tag
válasz tibaimp #66571 üzenetére
Nálam is ezek a kis maszatolások zavarók. Egy WB Blue 1 TB 7200-asból jönnek a hangok és egy normális Fractal Design Meshify C-ben van normális rögzítéssel... Az új HDD-vel ki is megy a házból.
@tibaimp - Köszi! Akkor csak rendeljek egy 6TB-osat. Azzal gondolom nem lehet gáz ilyen felhasználásnál hogy "csak" 64 MB cache van benne.
[ Szerkesztve ]
-
aktív tag
válasz Dzsekó #66475 üzenetére
Időközben olvasgattam és kutattam egy picit. Úgy tudom a Wd red/Wd red pro whincesterek halk, alacsony hőmérsékletűek és átlag felhasználóknak, adattárolásra bőségesen elég a sebességük. Szóval egy Wd redet néztem ki. A kérdés az, hogy ügye ezek NAS -ba szántak 24/7 időtartamra. Ha napi szinten szoktam ki-be kapcsolgatni a gépemet, akkor ez árt a NAS whincestereknek? Van valamilyen negatív hatása a Wd red whincesterek számára az, hogy naponta szoktam ki-be kapcsolni a pc-m? Vagy nem kevesebbé ártalmas a ki-be kapcsolás a NAS whincesterek számára mint pl. egy Barracuda Pro típusnak?
Visca el Barcelona!
-
Sgt. Chris
aktív tag
válasz Derrewyn #66568 üzenetére
Hali!
A gépemben 2 SSD (Samsung 970EVO M.2 250Gb+Adata 920SP 128Gb) van, plusz egy 1TB WD+a cserélni kívánt ősrégi 250GB-os Samu. A rendszer természetesen a 250-es SSD-n van, a gépigényesebb játékok az Adatán, míg a filmek, fotók, meg minden más a normál HDD-ken, mivel a tárhely a kevés, így az 500as SSD nem lenne megoldás, ezért kellene egy min. 2TB-os HDD helyette.
A kérdés lényege a 3 tipus közül melyik felelne meg erre a célra leginkább, úgy, hogy azon is lenne természetesen játék is, mivel a legtöbb új game már 50+GB méretű, hamar kifut a 128-as Adata a helyből. (és így lenne az 500as, általad javasolt SSD-vel is, gondolom)
ASUS ROG Strix B350-F, AMD Ryzen 5 1600, 2*8GB DDR4 Corsair Vengeance LPX, ASUS RX470 4GB STRIX, Samsung EVO 970 250GB+Adata SP920 128GB SSD, 1TB+2TB WD HDD, FSP Hyper 600W
-
titán
válasz Sgt. Chris #66575 üzenetére
Szia!
Ebben a méretben én ebből a típusokból választanék: WD20PURZ, ST2000VX008
-
tibaimp
nagyúr
válasz Janoo_07 #66572 üzenetére
Igen, most néztem, nálunk is a nagykerben, 64MB-os 6TB-ig sz összes PURZ. Utána ugrik a cache méret 256MB-ra (8TB-tól), illetve a 14/18TB-os verziókban már 512MB van.
Szerintem nyugodtan veheted, nem lesz vele gond.
[ Szerkesztve ]
A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...
-
Dzsekó
addikt
válasz CsigaGyilkos #66574 üzenetére
Ha csak filmnézésre kell a HDD, akkor elég egy 5400RPM-es is, ami olcsóbb és csendesebb 3 év garival.
WD Purple, Red EFRX, Seagate Skyhawk, Ironwolf mind jó. Mindegyik bírja a napi ki-be kapcsolást, én is így használom őket.
Ha 7200RPM-eset szeretnél, az hangosabb lesz, azok is bírják a ki-be kapcsolást, de azok már 5 év garival vannak: WD Red Pro, Gold, Seagate Barracuda Pro, Exos.
Tapasztalatom szerint a legcsendesebb HDD a Purple és a Skyhawk. -
Dzsekó
addikt
válasz pistabyte #66573 üzenetére
Sajnos nincs. WD vonalon csak húzósabb áron találsz HDD-ket. WD Black Red Pro, amik 7200RPM-esek és 5 év garival vannak. De ezekből 2-4TB-os van csak.
3TB-os a Toshiba P300-ból van csak 2 év garival, de jóval kedvezőbb áron. -
varmi2
nagyúr
Üdv.
Ha egy nvr-be nem wd purple kerül, hanem mondjuk wd red, az ugye nem nagy probléma? Max két kamera képét kell rögzítenie.Klaustrofóbia- Félelem a zárt helyektől, például, ha zárva van a KOCSMA!
-
Roland8622
aktív tag
Sziasztok. Elégedetten használok egy WD40PURZ-t.
Nézek még egy 4TB-os merevlemezt (ami szintén egy ilyen házba menne Orico )és gondolkodom, hogy kipróbálok egy ST4000VX007-t.
Mennyivel lenne gyorsabb a Seagate? És melyik a halkabb? A WD-t nem igazán hallom.
Viszont mikor elakarok érni róla valamit, gondolkodik rendesen.És valamelyik nap azt is észrevettem, hogy nagyobb méretű videónál (16GB-os mkv) mint ha képkockákat hagyott volna ki. De ez utóbbi lehet a lejátszó hibája is. Kicsit fura volt.Vagy esetleg sérült mikor átmásoltam a régi vinyóról? Mikor visszaléptettem ahhoz a részhez, már jó volt a kép.
Huawei P60 Pro / Huawei P50 Pro / iPhone 13 sima (1 hétig, de volt :D) / HTC U11 (már 4.5 éve) /BOSSHIFI B3 / FiiO BTR3
-
Dzsekó
addikt
válasz Roland8622 #66581 üzenetére
Lehet gyenge számítógép, ha valami brutál felbontású mkv-t szeretnél lejátszani. Akkor szokott frame-eket dobálni. 4K videó 4 magos procival az igazi és hardveres gyorsítás sem árt. Frissítsd a lejátszót a legújabbra, illletve próbálj ki több lejátszót (VLC, KM Player, mplayer). Ha ezeken túl vagy és nem ez a gond, akkor teszteld le sebességre a HDD-t Total commanderrel, ha ott jó, akkor elvileg jónak kell lennie a videó lejátszásnak. Ha levág a sebesség, akkor meg lehet próbálni másik USB3 porton, ha ott sem jó, akkor külön a HDD-t sata porton, ha az is jó, akkor külön a keretet másik HDD-vel.
A Skyhawk sebességre egy kutya a Purple-el. Kb. egyforma halkak.
-
XuChi
addikt
Sziasztok. Szeretném a segítségeteket kérni. Van egy wd80efax NAS HDD-m. A bajom az, hogy brutalisan hangos!!! Olyan seek zaja van, hogy egy másik szobában is hallom, ha éppen másolok rá. Ráadásul a DS118 házát is berezonáltatja. Borzalmas.
Ennek a helyêre keresek 8TB atom halk HDD-t. 0-24/7 üzemre. Ára majdhogynem mindegyKöszönöm előre is.
-
Roland8622
aktív tag
válasz Dzsekó #66583 üzenetére
Köszönöm a válaszod. Akkor marad a Purple. Azt már ismerem és jó eddig.
A gép az ami az adatlapomon van.Nem egy erőmű, de eddig amire kellett mindig elég volt. Másolási értékek rendben vannak. Lejátszó lehet a bűnös, mert csak ennél a filmnél vettem észre vagy kódolási hiba.
pl. egy ilyen meg sem kottyant a gépnek egy Atmos hangsávval /MPC-BE x64/ :
Format: Matroska
Format version: Version 4
File size: 16.9 GiB
Duration: 3 h 0 min
Overall bit rate mode: Variable
Overall bit rate : 13.4 Mb/sHuawei P60 Pro / Huawei P50 Pro / iPhone 13 sima (1 hétig, de volt :D) / HTC U11 (már 4.5 éve) /BOSSHIFI B3 / FiiO BTR3
-
Dzsekó
addikt
Rossz hírem van, 8TB-osból az az egyetlen 5400RPM-es HDD van már, de kimérték zajméréssel, és 7200RPM-et mértek, gyártó oldalán még 5400RPM van.
Egy régebbi Purple 8TB-ost találtam újban borsos áron, de lehet, hogy beragadt termék.
Ez 5400RPM, nem parkol, 24/7-re tervezve. 6TB-os már van Purple-ből kedvezőbb áron, majdnem kettő kijön a fenti 8TB-os árából. Vagy a másik megoldás, hogy vadászol használt WD80PURZ vagy WD81PURZ HDD-t. A WD82PURZ már 7200RPM-es. -
tibaimp
nagyúr
-
Dzsekó
addikt
válasz tibaimp #66587 üzenetére
A mérések szerint az inkább 7200RPM lesz. Inkább a seek-re panaszkodik, nem a rezonanciára. És ha rezonál, nem fogom neki azt mondani, hogy "tesztre" vegyen egy másikat, hátha az jó lesz. És ha ugyanolyan lesz, akkor már lesz két rezonálósa. A linkelt Purple biztosan csendesebb, csak kérdés, hogy beszerezhető-e még újonnan. Ha nem, akkor marad a használt vadászása. Ebay-en van fent, csak ott kérdéses, hogy a szállítás alatt megsérül-e, ezért inkább Mo.-i használt vásárlása személyes átvétellel az egyetlen járható út szerintem.
Egyébként még lehet, hogy egy 7200RPM-es WD82PURZ-al is jobban járna, mert a Purple-k mindig is csendesebbek voltak a Redeknél. Ha a WD80PURZ vagy a WD81PURZ beszerzése nem megy sem újban, sem használtban, akkor inkább egy WD82PURZ-al próbálkoznék, mint egy másik WD80EFAX-al...[ Szerkesztve ]
-
Dzsekó
addikt
Ezt honnan vágtad ki?
Én már csak mindenhol performance class-t látok meg "5400RPM class"-t,
és egyre több helyen olvasni, hogy kimérték az RPM-et hang alapján. Magyar cikk.
Kíváncsi vagyok, hogy ez az EFBX/EFGX mikor jelenik meg WD oldalán és milyen néven fog futni. WD Red Plus Plus. Még 5000-el drágábban...
Amíg a WD nem takarítja el az 5400RPM-et az EFAX-ok alól, addig maradnak az összefoglalóban az eddigi helyén az EFAX-ok, de ha változás lép életbe, akkor majd átrakom. Mindenesetre tartom az eddigi feltevésem, ha 7200RPM-es az EFAX, akkor WD82PURZ halkabb lesz, mint a WD80EFAX (WD80/81PURZ pedig tuti halkabb). A 7200RPM gyanút az is alátámasztja, hogy XuChi szerint a másik szobából hallani a seek hangot. A 7200RPM-es HDD-k seek hangja "kopogósabb".[ Szerkesztve ]
-
Dzsekó
addikt
-
tibaimp
nagyúr
-
XuChi
addikt
Dzseko ; Lauda:
A lényeg a Seek zaja, ami olyan mint a 20 éves quantum fireball-nak! Borzalmas. Erre rájön még az, hogy a HDD fordulatszáma miatt, a NAS műanyag háza rezeg, zizeg, ciripel. Hiába cseréltem csavarokat, hiába raktam a NAS-t szivacspárnára, nem változott semmit. Ellenben ha a WD40EFRX-et rakom bele, akkor semmilyen hang jelenség nem jön elő.
A Purple HDD-knél valamit mintha réges régen olvastam volna, miszerint adatvesztés lehetséges azoknál NAS-ban ha nem videó fileokat ír ? Vagy valami ilyesmi..., ne nevessetek ki -
XuChi
addikt
A WD82PURZ is 7200rpm ? Vélemény róla ?
-
Derrewyn
senior tag
Éppen ez a "trükk", nem feketén-fehéren 5400 RPM-et ír, hanem "5400 RPM Class"-t a "Performace Class" sorban. És ha a lentebb is linkelt cikk végét elolvasod, ott aWD kvázi bevallja, hogy hát ezt nem úgy kell érteni, hogy ennyivel forog, hanem ilyen szintre pozícionálták.
[ Szerkesztve ]
-
kacsento1
senior tag
Sziasztok!
Merevlemez vásárlás előtt állok. Elolvastam az összefoglalót, de még most se igazán tudom melyik típus lenne számomra megfelelő. Egyelőre 1TB nagyságú merevlemezt szeretnék venni fényképek és videók tárolására, de főként fényképek. Jelenleg Crucial 120GB BX500 CT120BX500SSD1 SSD-n fut a Win10 és a programok. Mellette tárolásra jelenleg egy Western Digital 500GB WD5000AZRX 64MB SATA3 hdd van. Ezek mellé szeretnék valami megbízható 1TB-os merevlemezt. Ki mit ajánlana?
Új hozzászólás Aktív témák
- Hír Új 12 és 14 TB-os merevlemezek jönnek az év végére a Toshibától
- Hír 2020-tól gyorsan nőhet a Seagate HDD-k tárkapacitása
- Hír 14 és 15 TB-os merevlemezeket mutatott be a Western Digital
- Hír Nagy kapacitású héliumos Seagate merevlemezek érkeztek
- Hír Drasztikusan növeli az adatátvitel tempót konvencionális HDD-iben a Seagate
- Hír Alig van eltérés a HDD-k között a Backblaze megbízhatósági statisztikájában
- Hír Megérkeztek a Western Digital 10 és 12 TB-os Purple merevlemezei
- Hír Itt a Western Digital 14 TB-os PMR HDD-je
- Hír Hatékonyabb notebookokba szánt HDD-t mutatott be a Toshiba
- Hír Hagyományos irányt követő modellekkel frissíti vállalati HDD-it a HGST
- Hír Új technikával gyorsítaná a merevlemezek működését a Seagate
- Hír Seagate SkyHawk AI merevlemezek mesterséges intelligenciához
- Hír Egy év múlva érkezik a Seagate 20 TB-os HDD-je – HAMR technológiával
- Hír 40 TB-os HDD-ket ígér a Western Digital MAMR technológiája
- Hír Elsőként mutatott be 14 TB-os merevlemezt a HGST
- Hír 12 TB-os HDD-vel bővült WD Gold sorozat
- Hír Olcsó és gyors 8 TB-os merevlemezt hozott a Toshiba
- Hír Új HDD-családdal támadja az adatközpontokat a Western Digital
- Milyen TV-t vegyek?
- Bitcoin, Tesla: az egeken a befektetők reményei, Musk a Trump-kormányba kerül
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Mini PC
- Milyen processzort vegyek?
- Már jövőre befuthat a Stellar Blade PC-s kiadása
- Házimozi belépő szinten
- Projektor topic
- Formula-1
- További aktív témák...
- Samsung 500GB M.2 SSD-k 970 - 980 PRO
- Crucial P3 Plus 2TB M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - Eladó! 39.000.-
- Új bontatlan Sandisk Ultra 3d SSD 4TB és Samsung 2.5 870 Evo 500GB SATA3 + Sandisk Extreme Portable
- SAMSUNG 2TB 990 PRO M.2 NVME PCI-E 4.0 x4 - Hűtőbordával - Új - 7450-6900 MBs - Eladó!
- BONTATLAN! WD Western Digital My Passport 2TB USB 3.2 Black (WDBYVG0020BBK)
- 4TB WD RED PRO! WD4005FFBX (NEM RECERTIFIED) 4TB 7200rpm 256MB! Teljesen új, bontatlan, sok garral!
- 4TB WD RED PLUS-ok! WD40EFPX (NEM RECERTIFIED) 4TB 5400rpm 256MB! Teljesen újak, bontatlanok, garral
- 256gb nvme ssd eladó
- Kingston 500GB NVME SSD SNV2S/500G - BONTATLAN
- Eladó bontatlan új 5 db ADATA su650 240gb
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs