- Telekom mobilszolgáltatások
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Lesifotón és renderképen a Huawei Mate 70 Pro
- Samsung Galaxy Z Fold4 - egyre megy, honnan nézed
- Yettel topik
- Íme az új Android Auto!
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Google Pixel topik
- A Mobvoi eddigi legkeményebb órája a TicWatch Atlas
- Mobil flották
-
Mobilarena
Milyen SSD-t vegyek? Mielőtt kérdezel, kérünk az összefoglalót olvasd el! Ha ezt végigolvastad, de még mindig nem sikerült dönteni, akkor amikor kérdezel, kérünk, feltétlen tüntesd fel az alábbi adatokat!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Frawly
veterán
válasz BTom1970 #65439 üzenetére
Nem, ezzel már HDD-knél sem volt gyorsabb semmi. A particionálás arra való, hogy az egyes oprendszereket és a felhasználói adatokat külön tudod tartani. Pl. C: a Windows telepítés, D: meg egyéb adatok, ahová tudsz telepíteni, letölteni, torrentek, stb.. Gyorsítani nem fog semmit, de ha újra kell húznod az OS-t, akkor a másik partíción megmaradnak az adataid. Annyiból ajánlott csak, de lehet egyben is, hogy csak C:, de akkor újratelepítéskor lehet állandóan adatokat is visszahúzni mentésből.
Win7-et nem javaslom, mióta nincs már rá támogatás, egyelőre még lehet használható így is, de ki tudja meddig. Win10-nek nincs olyan hűdenagy gépigénye, csak SSD-t igényel maga alá, de azt meg most veszed használatba, úgyhogy gond letudva. Esetleg kicsontozol belőle netes leírások alapján ezt-azt, és nem fogsz érdemi sebességkülönbséget érezni Win7-hez képest. Megeszi a Win10 a Win7 termékkulcsot, simán beaktiválódik vele, az ingyenes frissítés még mindig működik.
HDD-nél is mindegy sebesség szempontjából, hiszen a fej így is, úgy is bejárja ugyanazt az utat, ha egy, ha külön partíción vannak az adatok. Oda kell pozicionálnia magát, ahol az adatok vannak. Utoljára csak a lapozófájlnál volt ilyen, meg nagyon lassú HDD-ken a rendszernél, hogy megérte őket az első partícióra tenni, mert az volt a lemeztányér szélén, és annak volt a leggyorsabb pozicionálási sebessége, de ez a szisztéma elég gyorsan lement a lefolyóba, mióta a HDD-kben egynél több tányér is előfordul, és a HDD-k sebességben fejlődtek, cache-ük is nőtt, ma már majdnem mindegy. SSD-nél meg aztán végképp teljesen mindegy, ott nincs meghajtó külső széle, nincsenek rajta sorban az adatok amúgy sem, ezért a töredezés sem számít neki.
[ Szerkesztve ]
-
szecska24
tag
Sziasztok!
Külső adattárolónak vettem egy 970 EVO Plus 2TB-os nvme SSD-t, nagy méretű video/foto fájlok mozgatásához. Alapvetően egy 16”-os Macbook Pro-ra lenne kötve legtöbbször, ennek TB3-as portjai vannak.
Jó áron tudok egy ASUS ROG Arion külső házhoz jutni, ami ugye USB 3.2, elméleti max sávszél 10Gb/s. Ami nem rossz, de ugye az SSD ennek kb a 3x-osát tudja.
És akkor a kérdés:
Tudtok esetleg kishazánkban elérhető TB3-as csatolóval ellátott külső M.2 nvme SSD házat? (Ott elvileg 40Gb/s a max...) -
King Unique
titán
válasz szecska24 #65453 üzenetére
Az ASUS ROG Strix Arion csak USB 3.2 Gen 2x1 = USB 3.1 Gen 2 (10 Gbps) típusú, az USB 3.2 szabvány és eszköz ténylegesen = Gen 2x2 (20 Gbps), mint pl. egy itteni cikkben lévő gyárilag készre szerelt megoldás. Ha Thunderbolt 3-as kell (ami eleve feláras), akkor ott van pl. ezen tesztben lévő külső ház, AliExpress, eBay és társai piacterek kínálata, stb., + a fórum keresője. Hazai boltban, webáruházban elérhető passz, olyan szinten eleve szűkebb ott a kínálat, fáziskésés szokott lenni az egyes új termékek elérhetőségénél, stb.
[ Szerkesztve ]
-
®abstract®
őstag
Uraim!
16 giga RAM van a gépemben emiatt azt olvastam hogy a Windows lapozófájl okat ki lehet kapcsolni. Na most végül is ezeknek mi a funkciója?
Mert leginkább játékoknál veszem észre hogy hibajelenséget fordulnak elő hogyha alapozó fájnak a méretét leveszem minimál ra vagy kikapcsolom 1 es játékok kilépnek hibaüzenettelSzavahihetőség manapság ritka kincs.
-
King Unique
titán
válasz ®abstract® #65455 üzenetére
Nem tudom hol olvastál, hol írtak ilyet, de biztos nem a Microsoft, meg max. opcionális javaslat lehetett. Illetve a kérdést tulajdonképpen magad is megválaszoltad, még sok RAM esetén sem javasolt letiltani a lapozófájlt, mivel egyes programoknak, játékoknak ilyenkor is szüksége lehet rá, meg ha nem akarsz pl. így járni.
Legközelebb az ilyen kérdéseket meg inkább a Flash SSD topikban kellene feltenni ha túl vagy a vásárláson, ami az itteni téma összefoglaló legelején is le van írva.
-
Shing
őstag
válasz ®abstract® #65455 üzenetére
Nem érdemes kikapcsolni, azért amit írtál. Bizonyos szoftverek úgy vannak optimalizálva, hogy mindenképp használják.
A lényege hogy a HDD/SSD egy lefoglalt területét használja a gép memóriaként. Ezért mondogatják hogy érdemes kikapcsolni, mert értelemszerűen sokkal lassabb mint a RAM. De maradjon bekapcsolva és automatán.
Egyébként annyi előnye még mindenképp van, hogy leállításkor nem törlődik a tartalma. Tehát lehet rá optimalizálni, akár gyorsabban is indulhat egy szoftver vele, stb. -
Zebu
addikt
Meg is jött a Sandisk 3D SSD, most klónozok éppen. Azt nézem, hogy olyan 41C körül van a klónozás közben. Várom, hpgy végezzen. Be is regisztráltam a Sandisknál, meg is adta az 5 év garanciát.
[ Szerkesztve ]
-
®abstract®
őstag
válasz King Unique #65456 üzenetére
Rendben köszönöm az információkat
Shing:
Az automata beállítást kipróbáltam csak akkor meg felszaladt ilyen 10gb a méreteSzavahihetőség manapság ritka kincs.
-
KisApám
addikt
HA itthoni jó akciót láttok 1 TB SSD-re (pl. WD Blue, Samu 860), gondolom itt a fórumba majd megtalálom, szóltok.
̿ ̿ ̿ ̿ ̿'\̵͇̿̿\з=( ͡ °_̯͡° )=ε/̵͇̿̿/'̿'̿ ̿ ̿ ̿ ̿ ... ... Memento Mori
-
Zebu
addikt
zümmögő vinyó klónozás közben gondoltam mérek egyet az SSD-re.
Sandisk 2TB:
[kép]Majd futtatok egyet ha nem lesz ennyire elfoglalt a gép akkor is, de szerintem kb jó. Ugye?
-
hermandani
tag
Sziasztok!
1. Mennyi az a maximum ár amennyit szánsz rá?
30.000Ft környékét.
2. Mekkora SSD-re van szükség?
500Gb szerintem elég lenne, windows10 kerülne rá és esetleg 1-2 nagyobb játék.
3. Asztali gép vagy laptop, SATA3 vagy mSata vagy M.2 a csatlakozó?
Asztali gép, azt hiszem sata3...
4. Pontosan milyen alaplappal lesz használva az SSD?
Gigabyte P55A-UD3R [link]
5. Hány év garanciával rendelkezzen az SSD?
Min. 5 év.
6. Átlagos, vagy professzionális felhasználásra kell-e az SSD?
Átlagos felhasználásra.Előre is köszönöm a segítségeteket
-
HARDVERAPRÓD
válasz hermandani #65466 üzenetére
Szia!
Összefoglalót nyisd le kérlek és onnan válogathatsz. Én erre WD BLUE 3D-t vennék -
nagyúr
válasz KisApám #65464 üzenetére
Nem jellemző itt, múlt évben is a Best Buy topikból hoztuk át ide, ha voltak jó SSD akciók, sajna az Alza őrület idén elmarad. Nézegetni kell az árakat, arra ne számíts, hogy innen tudod meg, hol érdemes aktuálisan most megvenni valamit.
(#65468) Graphics
Mi volt tegnap? Lófüttyök vannak mostanában, nem rendes akciók, sajnos.
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
koby11h
őstag
Kisebb SSD-k:
"Zárásként egy akció: az USAnotebook december 6-áig kedvezményesen kínál 0 km-es, M.2-es OEM SSD-ket, melyekre egy év garanciát vállalnak. A választékban 128 GB-os SATA3 (M.2-2280), illetve 128 GB-os és 256 GB-os NVMe (M.2-2240/2242/2280) meghajtók vannak a kisebbek 2990, a nagyobbak 5990 forintos áron, többféle gyártótól (főleg Samsung, Kingston és Western Digital)."
Forrás:
Oldal végén"C3PO egyetlen igazi hibája, hogy választékosan fejezte ki magát a sok bugris között..."
-
blu79
addikt
Sziasztok, érdeklödnék hogy erről az ssdről mi a véleményetek ? : SAMSUNG PM981a 512GB NVMe megbízható ? Érdemes megvásárólni ? Vagy inkább mást ? C meghajtóként használnám , win lenne rajta meg 1-2 dolog....
¯\_(ツ)_/¯ = G-sync 165Hz ips 1440p « Ahogy a programozók készítik programjaikat, az első jöttment harkály lerombolhatná az egész emberi civilizációt »
-
blu79
addikt
Mit jelent h jobban járok? Megbízhatóbb ? Ez lenne a legfontosabb nekem , az hogy picit lassabb vagy gyorsabb egyik a másiknál az már lenyegtelen ...
¯\_(ツ)_/¯ = G-sync 165Hz ips 1440p « Ahogy a programozók készítik programjaikat, az első jöttment harkály lerombolhatná az egész emberi civilizációt »
-
lenoma
aktív tag
Összefoglalóban leírják mik ezen OEM meghajtók hátrányai:
"Apróhirdetésekben sokan hirdetnek eladásra laptopokból kiszedett, vagy laptopban való felhasználásra szánt OEM SSD-ket.
Ezekről azt érdemes tudni, hogy bár a sebességükkel nem szokott probléma lenni, a terméktámogatás viszont nem megoldott. Tehát nem lehet egyszerűen firmware-t frissíteni az SSD gyártó alkalmazásával, mert nem is ismeri fel az SSD-t, mivel az nem kiskereskedelmi forgalomba szánt típus. Ezekhez az SSD-khez a laptop gyártója biztosítaná a firmware-t, amit a laptop , illetve a rá szabott program hiányban elég nehézkes lenne beszerezni és alkalmazni.
Hivatalos számla és garancialevél hiányában nem megoldott a jótállás érvényesítése sem egy esetleges meghibásodás esetén." -
degec
senior tag
válasz UberMutant #65483 üzenetére
megbízható kell ebből indulnék ki. KC600, WD RED ?
-
Graphics
Jómunkásember
válasz UberMutant #65487 üzenetére
Tény, csak gigabiten igazából a háló lesz a szűk keresztmetszet
Eladó HP Prodesk ( i3-6100T/8GB/128GB)
-
Frawly
veterán
válasz TeeJay #65481 üzenetére
Ez csak elvi veszély, azért hívja rá fel a figyelmet az összefoglaló. Nem is azt írja, hogy emaitt nem szabad OEM-et venni, csak hogy ha több választás is van, kb. azonos áron, akkor a nem OEM-et érdemesebb preferálni vásárláskor. Elképzelhető, hogy az SSD firmware-ében valami bug van, és azért kell frisssíteni fw-t, vagy csak új sebességoptimlaizációk kerültek be az újabb firmware-be. Ritkán, de előfordulhat ilyet, és ilyenkor OEM SSD-knél nehezebben oldható meg a frissítés. Szerintem még valamit ilyenkor is lehet trükközni, de még sose frissítettem OEM SSD-t. Nem OEM-et igen, az teljesen sima, volt egy bootolható .iso, azt bebootolta az ember, ott valami FreeDOS alapon lefutott egy szöveges progi, karakteres felületen írta mit nyomjak, és kb. 1 mp. után kiírta, hogy kész a frissítés, indítsam újra a rendszert. Adatok is megmaradtak, azt hiszem Samsung 860 EVO volt. Ezt is csak azért frissítettem, mert miért ne, úgyis töröltem volna előtte mindent róla, mert új rendszert akartam ráhúzni, és egyúttal a fw frissítését is megléptem. De a többi SSD-men még sose frissítettem, pedig van-volt egy pár már, sose volt egyikkel sem gond amiatt, mert nem lett frissítve.
#65482 degec: NAS-ba, és 1-2 terás méretben is ugyanazok az ajánlottak, amik 250 gigás méretbe, átlag desktop felhasználásra. Nem tudom a NAS mekkora hálózati sávszélességről hajtod, ha nem túl sebesről, akkor a költséghatékonyság keretében egy 860 QVO-t vagy 870 QVO-t, vagy valami hasonló QLC-s SSD-t is bevállalhatsz, nem sebességbajnokok, de HDD-re még így is köröket vernek, és 1 gigabites net ~125 MB/sec sebességét meg tudják hajtani azok is. QLC SATA-ban kb. ennyi is a választék, az Adata SU630 van még, de az SU-sorozattal összeségében nem votlak jó tapasztalatok (SU800-at kivéve), így azt nincs, ami alapján ajánljam, más SATA QLC meg nincs. A gyártók a QLC-ket inkább M.2-ben hozzák ki (Intel 660p, Crucial P1), mert ott az NVMe-vel és a Memory Host Buffer funkcióval jobban tudják ellensúlyozni a lassabb QLC NAND gyengeségeit. Ezt neked kell tudnod, hogy megkockáztatsz-e erre QLC-t, vagy maradsz olcsóbb 3D TLC-s SSD-knél, Crucial MX500, WD Blue 3D, stb.. Az se mindegy, hogy mennyit írnál rá évente.
-
degec
senior tag
válasz Frawly #65489 üzenetére
nem olyan sok lenne az írás, 3 telefon mentése menne rá, és két asztali gép emailezése doksijai céges dolgai..WD blue vagy red? erre mehetek ? nem tudom mi a különbség..de red-et kimondottan nasba ajánlják..csak lehet valami..
Graphics: igen láttam köszi.. igaz !!![ Szerkesztve ]
-
mrzed
senior tag
Én is pont a wd red-et nézegettem nas-be... viszont meggyőztek, hogy nem annyival jobb, mint amennyivel többe kerül, mint a blue. Igazából egy terásra nézve 200TBW -el többet garantálnak a red-re. Végül is 860 evo lett amit megvettem, de szerintem ez sem fogja tudni tartani a tempót 2Gbit-es torrentt-el 40-50GB adatmennyiség feletti letöltésénél. Írás+olvasás egyszerre történik a hash ellenőrzés miatt, és még számolni kell a megosztások kiszolgálására is. Ide már nem ártana nvme ssd, de a lapon már csak 1x-es pcie van szabadon, integrált vezérlő pedig nincs rajta. Szerintem lesz 2 sata ssd raid0-ban a torrentnek, egy hdd pedig az esetleges mentéseknek.
-
KaitouP
nagyúr
Srácok, nem feltétlen milyen SSD-t vegyek kérdés, viszont fél OFF: SSD rögzítő csavarra lenne szükségem (az alaplapomhoz járót már nem találom) M.2 2280 SSD-hez. Akárhogy keresem neten, nem találok. Valami ötlet valakinek esetleg?
Sonic X Shadow Generations teszt: https://playstationcommunity.hu/sonic-x-shadow-generations-ps5-ps4
Új hozzászólás Aktív témák
-
HARDVERAPRÓD
(rögzített hozzászólás)
Köszönöm a türelmeteket, megszületett egy megoldás. A Flash topik a továbbiakban SSD kibeszélő néven fog tovább futni, így ott szabadabban lehet az SSD-ket kibeszélni, megosztani pozitívumot és negatívumot is.
Itt most elég sok hsz szüleletett, ami jobb lett volna oda. Ezeket már nem bolygatom, maradni fog, de kérek mindenkit, (a topik tisztasága miatt) hogy ezeket oda írjuk be ha lehet, vagy onnan linkeljük ide ha nagyon muszáj.
Köszi
[ Szerkesztve ]
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Elemzés Milyen SSD-t vegyek?
- Elemzés Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest