Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    válasz M107 #50511 üzenetére

    Igen, ezt jól látod. Ezek ráadásul már 3D QLC-k, nincs belőlük planáros 2D, mint anno MLC/TLC-ből. Ezért már eleve nem olyan gyenge a TBW-jük, ehhez még hozzájön az, amit írtál, hogy mivel olcsó, ugyanazért az árért kétszer annyi cella között oszlik meg az írás, máris duplázódik a TBW. Így meg átlagosabb desktop felhasználásra a 3D QLC is bírja nagyon sok évig. Egyelőre még elég kevés 3D QLC-s meghajtó van, BX500, meg az Intel 660p. A legtöbb gyártó előbb a meglévő 3D TLC-s készleteket, termékvonalakat futtatja ki.

    A QLC viszont elbukja azzal az olcsóságát, hogy lassú a 16 feszültségszint kiolvasása miatt, ezért sok cache-re szorul (ami meg relatíve drága), több SLC cache kell neki, és több DRAM cache (tipikusan DDR3L, néhány NVMe-snél DDR4), utóbbit a belépő kategóriás termékeknél szeretik lehagyni a gyártók, pedig nagyon nem kéne.

    A QLC után nem hiszem, hogy lesz belátható időn belül valami. Az már 5 bites NAND lenne, 2⁵=32 feszültségszinttel, és mivel Quintuple level-nek nem lehet írni, mert az szintén QLC lenne, így Pentuple Level Cell-nek (PLC) kéne, hogy legyen.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák