- Lesifotón és renderképen a Huawei Mate 70 Pro
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- iPhone topik
- Huawei Pura 70 - fura lettem
- Megszületett a hivatalos Xiaomi HyperOS 2 globális terjesztési ütemterv
- Mobil flották
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
-
Mobilarena
Milyen SSD-t vegyek? Mielőtt kérdezel, kérünk az összefoglalót olvasd el! Ha ezt végigolvastad, de még mindig nem sikerült dönteni, akkor amikor kérdezel, kérünk, feltétlen tüntesd fel az alábbi adatokat!
Új hozzászólás Aktív témák
-
andrasko
senior tag
OCZ Vertex 4 128/256 GB v1.5(új) fw-jével kapcsolatban cikk/teszt: >link<
OCZ Vertex 4 128GB (v1.5) teljesítmény/tárhelymód változása a kapacitás telítettség szerint:
OCZ Vertex 4 256GB (v1.5) teljesítmény/tárhelymód változása a kapacitás telítettség szerint:
A fentiek alapján, szerintem kivehető az ajánlott SSD-k közül.
Kár érte!
Pedig specifikációja alapján, akár ez egyik leggyorsabb SSD is lehetne elérhető áron.[ Szerkesztve ]
ÚJ MEGBÍZHATÓSÁG (78): http://hardverapro.hu/tag/andrasko RÉGI MEGBÍZHATÓSÁG (106): http://phmegbizhatosag.atw.hu/phtabla.php?nev=andrasko TELEFON: +36 (70) 505-0202
-
Balage76
senior tag
1, XP-t sajnos még sokan használnak, ha van olyan típus ami a mostaniak közül a legjobban használható, akkor talán érdemes lenne arra cserélni őket.
2-3, khmm, erre most inkább ÉN nem írok semmit...
4, 256-os még van újonan a nagykerben, bár nem egy tömegtermék, de ahogy gondolod. Én úgy látom hogy bruttó 50 körül egyre többen vesznek 256-ost, igaz az újabbak közül...
5, ahogy gondolodEgyéb javaslatok:
- SLC-MLC-TLC témakör frissítése mondjuk EZ alapján. Itt elég részletesen leírták a dolgokat.
Ez egyben az élettartammal kapcsolatos örökös kérdésekre is jó válasz lehet.- a felhasználható területtel kapcsolatos részt érdemes lenne frissíteni. Egyrészt a szükséges 10% OP/spare area helyett már bőven elég az 5% is, másrészt van/lesz olyan tipus ahol normál felhasználás mellett nincs szükség erre az extra helyfoglalásra. Ezt akár az ajánlottak táblázatba is be lehetne írni (kell-e OP vagy sem).
- ahogy nézem, sokszor elhangzik az "elférek-e majd 64GB-on?" kérdés, talán érdemes lenne egy egyszerű felsorolással bemutatni, hogy egy normálisan (Fire/Soul útmutatása alapján) telepített Win + a sokak által használt Office mennyi helyet foglal, így mindenki egyből láthatná hogy mennyi marad még a saját maga által ígényelt/használt programokra.
Hirtelen ennyi jutott eszembe...
-
DeFranco
nagyúr
válasz Balage76 #4152 üzenetére
Nekem ezzel a cikkel van bajom.
Miért úgy számol, hogy van egy fix (50% vagy 90%) terület, ami tele van írva, a többire dolgozol, és csak ez a maradék terület íródik és romlik?
Az a rész, amire konstans írva van (tehát a fixnek tartott 50-90%), nincs bevonva a wear leveling alá? Elég nagy pazarlás lenne, hiszen azok kvázi-egyszer voltak még csak írva....
Ez a 750-es szám egyébként alapszik valamin? Tudtommal még a TLC is ennek többszörösét (ezres nagyságrend) bírja.
[ Szerkesztve ]
-
Balage76
senior tag
válasz DeFranco #4153 üzenetére
azért mert ahhoz hogy a már adattal megtöltött részt is újra használhasd, ahhoz a rajta lévő adatokat máshova át kell írni (két adatot ugyanott ugye nem tudsz tárolni)... ha 10% szabad területed van, akkor ahhoz hogy a foglalt területek celláit is ugyanolyan mértékben használd mint a szabad területeket, ahhoz elvileg nagyon sokat kellene mozgatni az adatokat. Magyarul a hasznos íráshoz nagyon sok "haszontalan" írás tartozik.
750: belenéztek a napba és ezt látták ott.
[ Szerkesztve ]
-
-
JenciHUN
aktív tag
Sziasztok!
Asus P5Q PRO alaplapomhoz tervezek SSD vásárlást. Kérdésem az lenne hogy mivel Sata 2-es az alaplap, Sata 2-es SSD-t vegyek vagy inkább egy új technológiás Sata 3-ast?
Sata 2-esből ezt találtam:
http://www.ipon.hu/webshop/product/samsung_256gb_sata2_ssd_25_mz_5pa256c_eu/183572
Megérné? Esetleg valaki tud valamit róla? (Beszerelés megoldható-e normálisan stb.)
-
Balage76
senior tag
válasz DeFranco #4155 üzenetére
Nagyon kitűnő algoritmus kezeli azt hogy milyen szisztéma szerint történjen a kiegyenlítés. Természetesen egyetlen egységnyi írásszám-különbségnél még nem áll neki vadul ide-oda pakolni az adatokat, de igyekszik elkerülni az ún. "hot-cell"-ek kialakulását, amiken a többihez képest jelentősen több írásszám van.
Ráéreztél a lényegre, ez az SSD egyik rákfenéje, kell üres hely ahhoz hogy optimálisan tudjon működni, ennek a mennyisége azonban a használt algoritmus függvénye.
A cikk ebből a szempontból sántít, de mivel ezt a tényezőt sem az MLC-nél sem a TLC-nél nem vette figyelembe, végülis mindegy. Arányokat és nagyságrendeket akartak érzékeltetni, arra tökéletes a cikk. -
DeFranco
nagyúr
válasz Balage76 #4158 üzenetére
Tehát akkor jól értem, hogy aránytalan elhasználódás (mondjuk x darab 0,01%-ban elhasznált cella vs y darab 30%-ban elhasznált) esetén azért van, hogy a stock adatokat is rámozgatja egy félfáradt cellára, hogy a legfrissebben is be legyenek fogva, ugye?
Feltéve persze, hogy van legalább egy OP-nyi szabad terület erre.
Ha már OP: a 830-asnál nincs gyárilag lecsípett rész, ugye? (a 120 és a 128 GB közötti 8 GB különbségre gondolok) hanem minden bitnyi OP-ról a magiciannak vagy a felhasználónak kell gondoskodni?
-
Balage76
senior tag
válasz DeFranco #4159 üzenetére
Igen, így van. Az OP igazából azért kell hogy tuti legyen hely a mozgatáshoz. Ebből a szempontból tök mindegy, hogy van 10%-OP és csurig van a maradék terület, vagy nincs OP de az oprendszer 10% szabad kapacitást mutat.
Igen, a 830-asnál nincs gyárilag elkerített OP rész, tehát neked mint felhasználónak kell ezzel foglalkoznod valamilyen módon. A 840-esnél ezért lesz 120GB a 128 helyett, illetve 250/256 és 500/512, hogy ezzel a usernek már ne kelljen foglalkoznia. Merthát ugye minél többen vesznek SSD-t arányaiban annál kevesebben értenek hozzá, tehát egyre többször előfordulhatna, hogy nincs OP és teljesen megtelik a diszk. (elvileg) Meg ugye 10-ből jó ha 3 felteszi a Magiciant és jut el az OP menüponthoz. Nevezzük úgy hogy bolondbiztos megoldás lesz.
-
B-L-A-C-K
titán
Ide is bedobom, csináltam egy kis tesztet: HDD vs. SSD (minőség sajnos nem a legjobb, de a lényeg látszik.)
Hátha valakinek segít ha átakar térni SSD-re...
[ Szerkesztve ]
-
unclefucka
senior tag
Hali!
Szeretnék megerősítést kérni a (tév)hitemben, illetve egy két kérdésre ha kapok választ akkor örülni fogok.
Ma jön meg a 120GiB-os OCZ Vertex3-am, ebben ugye a vezérlő eleve lefoglal a 128GiB-ból 8GiB-ot, így elviekben nem kell neki több üres hely a SSD specifikus "problémák" kezelésére, ha jól értettem a korábban született írásokat.
Van értelme adni még neki némi particionálatlan területet?
Ha adok neki mondjuk még 8GiB-ot, akkor automatikusan elkezdi használni a vezérlő, vagy azt még valahol állítgatni kell?THX előre is.
Üdv.: M
Akkor válsz felnőtté, amikor a nálad fiatalabbak elől igyekszel eltitkolni, hogy még mindig gyerek vagy.
-
DeFranco
nagyúr
válasz unclefucka #4164 üzenetére
Itt beszélgettünk, és érintettük ezt a témát is: [link]
Elvileg elég, gyakorlatilag is, én személy szerint különbejáratú véleményként hagynék még neki 8 gigát pluszban. Ezt lepartícionálni sem kell, elég ha ott figyel szabadon. Állítgatni semmit nem kell, a vezérlő tudja a dolgát.
[ Szerkesztve ]
-
unclefucka
senior tag
válasz DeFranco #4165 üzenetére
Hálám örökké üldözni fog!
Ha nem írt volna senki, akkor is aszerint cselekedtem volna, amit leírtál, ugyanis rendszer meghajtóként nem hiányzik majd az a 8-10GiB, még1x köszi.[ Szerkesztve ]
Akkor válsz felnőtté, amikor a nálad fiatalabbak elől igyekszel eltitkolni, hogy még mindig gyerek vagy.
-
oettinger01
őstag
Vajon 2db raptor hdd raid0-ban mennyire veheti fel a versenyt egy ssd-vel?
A széles mosoly titka, VTEC szelep nyitva!
-
B-L-A-C-K
titán
válasz oettinger01 #4166 üzenetére
Adott volt 2 ugyan olyan gép, pont nálam volt ez az SSD eladásra, mondom gyorsan összedobok valamit, úgysem csináltam még videót soha.Csak egy gyenge mobil volt nálam így a minőség elég gagyi, bár a lényeg látszik.
-
DeFranco
nagyúr
válasz oettinger01 #4168 üzenetére
Attól függ miben. Nyers másolásban közelebb állna, mint egy rendes HDD, de seekben elérési időben párhuzamos adattovábbításban cafatokra verné szerintem.
Nem beszélve a hangról és a fogyasztásról, árban meg 2 raptor még drágább is...
-
unclefucka
senior tag
Azért az határozottan megnyugtató számomra, hogy a OCZ Vertex 3 nem lesz törölve az ajánlott listából, hiszen pont ezen lista alapján válogattam az SSD-k között.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz andrasko #4151 üzenetére
Minden tisztelettel, de legközelebb elég, ha a tesztet linkeled, aztán aki beszél/ért angolul, az majd teljes egészében elolvassa a cikket és úgy hozza meg a döntését, mert kiemelni részeket, nem minden esetben szerencsés, mint ahogy ez esetben sem volt az.
Csak 3 kiegészítés(ami a tesztben le van írva, csak nem említetted meg)1. Fél óra alatt szinte teljesen regenerálódott az SSD
2. Csak a 128GB-os modellnél tapasztalták a 98%-ra csökkenést, pl a 256-osnál nem(én még nem tapasztaltam ilyet illetve megnéztem 1-2 más tesztoldalt is, ott sem tesznek említést róla)
3. Otthoni user ebből az egész dologból annyit tapasztal, mint döglött ló a napfogyatkozásbólMindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)
-
kjani18
őstag
Sziasztok!
Életem első SSD-jét vettem meg. OCZ Agility 3 Sata 3 a gyöngyszem.
Asrock A75 Pro4/MVP lappal, 3870K proccal szeretném használni.
Tehát rá fogom telepíteni a W7-et.
Mivel amúgy 1 bites agyam van, valaki legyen oly szíves, jó szájbarágósan leírni, hogy tegyem, elkerülendő a lehetséges buktatókat.Mély tiszteletem, és köszönetem a jövendő válaszokért!
Szerk: cca. 4 GB Xfast Ramot (virtu meghajtó) használok a 8GB -ből.
[ Szerkesztve ]
Olvasd el, benne van a megbízhatóságom is! https://logout.hu/bejegyzes/kjani18/uzletszabalyzatom.html
-
Bodor
veterán
válasz kjani18 #4174 üzenetére
Itt egy nagyon jó cikk, melyet ha alaposan elolvasol, akkor el tudod kerülni a buktatókat.
További problémákat a Flash SSD topikban tudsz megbeszélni. ( Illetve itt is, de inkább oda tartozik, ha már van SSD-d) -
Vasinger!
nagyúr
válasz B-L-A-C-K #4162 üzenetére
Hasonló Latitude-om van nekem is, csak nekem 6430-as van. Az a baj, hogy eddig is erősen gondolkoztam SSD vételbe, de most még inkább
Ami egyedül meggátolt benne az a pénz.
Nem vagyok most tele, pont a laptop vásárlás miatt és minél olcsóbbra törekednék.
Az ajánlott SSD-k között akár 6 ezer forint eltérés is lehet megegyező kapacitással.
Szerintetek melyik lenne a legjobb 128GB-os SSD ami a legmegbízhatóbb és árban sincs elszállva ?
Sebesség tök mind1, azért jó lenne ha SATA3-as lenne, mert hát később talán könnyebb is lesz eladni, de mint olvastam az utóbbi hozzászólásokat, nincs érezhető sebesség különbség SSD és SSD között, főleg nem 6 ezer forintnyi....
[ Szerkesztve ]
-
B-L-A-C-K
titán
válasz Vasinger! #4178 üzenetére
Na az még jobb mint az enyém, frankó kis gép.
SSD-vel ne foglalkozz annyit hogy milyet kéne venni, csak pazarlod az idődet, egy OCZ Agility 3 120GB teljesen rendben van, nekem is volt már olyan, és 23 körül már megtudod venni itt újonnan. Van még a Vertex 3 az kicsivel drágább de semmivel sem jobb, csak annyi hogy van hozzá beépítő keret, az meg neked a notiban van, szóval nem is kell.
-
Vasinger!
nagyúr
válasz B-L-A-C-K #4179 üzenetére
Nos, ami azt illeti, most felvetettél még egy kérdést.
Milyen beépítő keretet adnak hozzá? Gondolom nem ilyet. Mert nekem ilyen kéne, mivel a winyóm mellé tenném be az SSD-t.
Ez az OCZ Agility 120 GB akkor teljesen megbízható? Teszem azt, hogy kb. 3 évig becsülettel helyt fog állni átlagos felhasználás mellett? Tehát nem torrenteznék rá 24/7 és nem tömörítenék reggeltől estig rajta.
Ebből a 120 GB-tól kb. mennyit ajánlott használni? Korábban láttam ezt és azt hittem, hogy tökön szúrom magam, hogy az SSD még csak félig volt megtelve és már drasztikusan csökkent a sebessége.
-
kjani18
őstag
Mindenkinek köszönöm
Olvasd el, benne van a megbízhatóságom is! https://logout.hu/bejegyzes/kjani18/uzletszabalyzatom.html
-
B-L-A-C-K
titán
válasz Vasinger! #4181 üzenetére
Nem ez más, amit mutatsz az ODD beépítő keret, ezt nem is adhatnak hozzá, hiszen noti függő (és azon belül típus is) melyikbe milyen kell. Amit én mondok az egy kis fém váz amibe belemegy az SSD, és azzal együtt a gépbe, de neked való ilyen már alapból van a notebook HDD-n is. Szóval kiveszed a HDD-t, lecsavarozod a keretről, belerakod az SSD-t, és vissza a gépbe.
Az hogy nálad elfog e romlani nem tudom, voltak már hibás darabok, de mivel ebből rengeteg ment el ezért nem is meglepő néhány ilyen. Amúgy minden elektronikai eszköznél is, így ennél is lehet hiba, de akár 10 évig is mennie kéne.
Állítólag kicsit szabadon kell hagyni mindig, de én ilyenekkel se foglalkozok soha, hiszen azért van hogy használjam, nem azért hogy babusgassam. Amúgy nem vagyok egy nagy adatgyűjtögetős, én ezt használtam oprendszernek, és tárolásnak is 40%-60%-ban megosztva.
[ Szerkesztve ]
-
anarchic
tag
Sziasztok!
Segítségeteket kérném ocz Vertex 4 64gb körüliben gondolkodtam de jó döntés?
1. 20e
2. 64gb
3. Win7 prof.(ulti szerintem felesleges)
4. Asztali, Sata2 csati van a lapon
5. Gigabyte GA-MA770-DS3
6. Mivel házamat nem látták el még akkoriban "cooler master stacker 580" Igenetc..
-
DeFranco
nagyúr
válasz anarchic #4184 üzenetére
1: drága, 15k körül forognak a 64 gigások
2: csak ha szorít a cipő, rászoksz, mint Pisti a takonyra, és nem lesz hely a programoknak, persze adott esetben elég, de a több jobb
3: OK
4: OK
5: OK
6: 500 Ft a keret, külön vedd megVertex 4-ről kevés a tapasztalat jelenleg, folyik egy laza eszmecsere arról, hogy érdemes-e így ajánlani, valamint a legújabb FW-el is fennáll az, hogy 80% telítettség felett belassul, adattároló módba kerül, ez nem jó pont. Egyebekben nincs vele gond, meg lehet venni, de nyugodtan választhatsz mást is az ajánlott listából, mert nagyjából egyformák, egyedül a Vertex / Agility 3 páros nem szereti a Marvell chipsetes lapokat.
-
Balage76
senior tag
-
anarchic
tag
válasz Balage76 #4197 üzenetére
Az igazat megvallva használok SSD-t jelenleg is csak Linux platformon és elég erősen torrentezek rajta elég ütős a vas
20gb haselés az nem tart tovább mint 20sec ez egy HDD nél lehet akár 30perc is ha nem több másik manapság eléggé elterjedtek a HD-BD filmek szóval kell.
---------------
Edit:[ Szerkesztve ]
etc..
-
Bodor
veterán
válasz DeFranco #4187 üzenetére
Ez még mindig csak egy pozitív és egy negatív állítás, és nem tudjuk, hogy mi is az igazság.
Ráadásul andrasko kollégánál nem látom okát, hogy miért ne azt írná, amit olvasott. Persze attól még, hogy olvasta, nem biztos, hogy az úgy is van. A másik hozzászólásban viszont védekezésként nem sok bizonyítékot láthattunk, az okokat viszont ismerjük, hogy miért is kell tökéletesnek feltüntetni a Samsungot...
Arról nem beszélve, hogy bőven elég lett volna az első bekezdés.
Nem értem miért kellett már megint a másik gyártó termékét a sárba döngölni.
Ráadásul úgy , hogy amit ír még nem is igaz, ahogy Fire/Soul/CD erre rá is mutatott. Na ebből van elegem.Hogy egy kicsit építő jellegű is legyek, azt gondolom, hogy ezzel a belassulós problémával nem kell foglalkozni, sem a Samsung esetében, sem az OCZ-nél. Ahogy a teszt is mutatja, az OCZ-nél csak a szekvenciális értékek romlanak egy időre ( fél óra alatt a TRIM kiigazítja ) , a 4K értékek maradtak, tehát több, mint valószínű, hogy a kedves felhasználó ebből a "lassulásból" nem fog érezni semmit sem a használat folyamán. Ezért ezt a témát, vagy kérdést részemről lezártnak tekintem.
Az Agility 4 és Vertex 4 szerintem bátran ajánlható típus. Nem biztos, hogy ez a TLC-s új csoda SSD-kről is elmondható lesz, hogy egy kicsit én is szurkálódjak ...
Az biztos, hogy ameddig kaphatóak az MLC-s Samsungok, valószínű hogy jobb áron,mint a TLC-sek, addig én azokat fogom ajánlani. -
Silentfrog
veterán
válasz Balage76 #4195 üzenetére
Az exdigitálban rugalmatlanok,nem válszolnak az emailekre,eltérő információkat adnak a vevőnek,és egyéltalán nem azt érzem,hogy bármit is el akanak nekem adni.
Én nem ajánlom őket.
Ezt elmondtam a kiemelt ügyfélszolgálati munkatársuknek is.
Buktam egy/ jo/pár forintot a hülyeségük miatt.
Új hozzászólás Aktív témák
-
HARDVERAPRÓD
(rögzített hozzászólás)
Köszönöm a türelmeteket, megszületett egy megoldás. A Flash topik a továbbiakban SSD kibeszélő néven fog tovább futni, így ott szabadabban lehet az SSD-ket kibeszélni, megosztani pozitívumot és negatívumot is.
Itt most elég sok hsz szüleletett, ami jobb lett volna oda. Ezeket már nem bolygatom, maradni fog, de kérek mindenkit, (a topik tisztasága miatt) hogy ezeket oda írjuk be ha lehet, vagy onnan linkeljük ide ha nagyon muszáj.
Köszi
[ Szerkesztve ]
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Elemzés Milyen SSD-t vegyek?
- Elemzés Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
- eBay
- Objektívek topikja
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Tömeges letartóztatás volt Dél-Koreában az ország legnagyobb kriptocsalása miatt
- Milyen légkondit a lakásba?
- Lesifotón és renderképen a Huawei Mate 70 Pro
- Black Friday november 29. / Cyber Monday december 2.
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Politika
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest