Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • pc360

    addikt

    Összehasonlítottam a legtöbbször előforduló PDF-nézegetők legfrissebb verzióit egy példa PDF-en. A default beállításokat vettem alapul, mindegyikben be van kapcsolva a kép- és szövegsimítás. Az 50+ megás Foxit-et nem volt gusztusom a gépre telepíteni, illetve azt már régebben kiveséztem, elég gyenge eresztés.

    Adobe Acrobat Reader DC (FTP)

    • Telepítés: Ez a legnagyobb, nethez is akar csatlakozni több ízben, erőlteti a saját account létrehozását stb. A magyar verzió telepítője nem a legújabb, azt utólag patcheli föl. Nézegető funkcióra teljesen fölösleges, és mint ki fog derülni, messze a leggyengébb.

    • Kezelhetőség: A scroll az oldalakat váltja, kurzor pedig az elemek, szövegek kijelölésére szolgál. Space nyomvatartás kell, ha a kurzorral finoman szeretnénk mozgatni a tartalmat, ahogy a Photoshopban is. A felülete könnyen megadja magát, a működése kiszámíthatatlan, pl.: fogja magát, és egyszercsak nem működik a space funkció, vagy elkezd egyhelyben recezni a scrollra. A kijelölés szintén hamar bebuggol. A látható hasznos terület ennél a programnál a legkisebb, ráadásul állandóan kinyitja az eszközök oldalpanelt, amit mindig el kell tüntetni a nagyobb szabad felületért.

    • Sebesség: Kifejezetten lassan építi fel a sokrétegű dokumentumok tartalmát. Hiába a nyolcmagos gép és az SSD, ha nem bírja időben renderelni a dolgokat.

    • Opciók: Mindenre kiterjedő. Ezt a részt nem bogarásztam át, mert akkor máris hatszor ekkora lenne a "gyorstesztem".

    • Minőség: Látványosan szar, tele képi glitch-ekkel. Egy másik PDF-ben a kisebb felbontású képeken lehetett látni, hogy a képsimítás mennyire nem működik, atom pixeles a Sumatra-hoz képest. Ez teljesen érthetetlen az Adobe-tól, ami amúgy más programjaiban a legjobb átmérezető algoritmusokkal dolgozik, hardvergyorsítással megtoldva.

    példakép

    PDF-XChange Viewer

    • Telepítés: A fölös beépülők kikapcsolhatók, moderáltabb méretű, van portable verziója.

    • Kezelhetőség: Normál scrollozás, space-re vált a következő oldalra. A kurzor alapfunkciója a finom görgetés, amit az eszköztáron kell átváltani, ha szöveget szeretnénk kijelölni. A működése stabil és pontos.

    • Sebesség: Gyors, hamar építi fel a rétegeket. Az Adobe-a rádob legalább egy 3x-os szorzót...

    • Opciók: Bőséges. Ennek a kielemzésébe itt se mentem bele.

    • Minőség: Glitch-ek ezen is látszanak, de már jóval kevesebb. Egy másik PDF-en viszont kiderült, hogy a színkezelése különbözhet az alternatíváktól; teljesen máshogy építette fel az oldalakat, mint ahogy azt valószínűleg kellett volna. Jó eséllyel egy eltalált színprofillal orvosolható a dolog, amire létezik opció a programban. A példa PDF-el nem volt gond.

    példakép

    Sumatra PDF

    • Telepítés: A legegyszerűbb, legkisebb, és van portable verziója.

    • Kezelhetőség: A legnagyobb szabad felületet hagyja meg az olvasásra. A scrollozás normális, space-re vált oldalt. A kurzor funkciója hibrid: szöveg környékén kijelöl, ha bárhol máshol ragadjuk meg az oldalt, akkor pedig finom-görget. Szerintem ez a legjobb módszer. A működése stabil és pontos.

    • Sebesség: Gyors, de egy lehelletnyivel lassabb a komolyabb dokumentumok esetén, mint a PDF-XChange Viewer rendere. A különbség elenyésző, valószínűleg gyengébb procik esetén jöhet elő.

    • Opciók: Minimális. A többfüles kezelés és a history megtartása kikapcsolható, és kb. ennyi.

    • Minőség: Glitch-ektől ez se teljesen mentes, de kevésbé durvák, mint a PDF-XChange Viewer-ben, és az alacsonyabb felbontású képeket kicsit szebben simítja annál.

    példakép

    Szerintem nem sok hozzáfűznivaló van. Hacsak nem kell az Adobe-ból egy kifejezett funkció, az messze kerülendő. Egyszerűségben a Sumatra még mindig a király. Sebességre a PDF-XChange Viewer-rel evez egy hajóban, egy hajszálnyival az utóbbi javára. A minősége az Adobe-nak katasztrófa, a Sumatra és a PDF-XChange nagyjából megegyezik, a Sumatra kicsit kevesebb képi hibát produkál. Így hát szimpla nézegetésre számomra marad a Sumatra az etalon. Ha egy kicsit több funkcióra van szükség, akkor szóba jöhet a PDF-XChange.

    [ Szerkesztve ]

    Válogatott, rendszeresen frissített programok ► neszetools.hu

Új hozzászólás Aktív témák