-
Mobilarena
TOPIK ÖSSZEFOGLALÓ
Kérlek, KÉRDEZÉS ELŐTT olvasd el!
HA KÉRDEZEL, EZEKRE AZ ADATOKRA SZÜKSÉGÜNK LESZ:
Új hozzászólás Aktív témák
-
Csaby25
őstag
Sziasztok!
Gyors kérdés, Intel Core i7-10700K vs AMD Ryzen 9 3900X, játékra melyik a jobb?Köszi!
A kis emberek más emberekről beszélnek, a középszerű emberek eseményekről, a nagy emberek pedig ötletekről beszélnek.
-
IreN!CuS
őstag
válasz Csaby25 #93051 üzenetére
gyors válasz:
1. Milyen célra használnád elsődlegesen? (Játék / munka? Ha játékra, akkor multiplayer, vagy inkább singleplayer játékok?)
2. Pontos konfigurációd leírása /alaplap, videókártya, monitor (felbontás és képfrissítés), táp stb./ vagy hivatkozz az adatlapodra, ha ki van töltve!
3. Mennyi pénzt szánsz rá?
4. Új vagy használt processzorban gondolkodsz?
5. Szeretnél-e tuningolni, avagy távol áll tőled?Smoke weed Everyday :D / Aki beperelte magát és nyert / ".....A fiú barát akkor is barát marad ha berakja ...""Go for the eyes Boo, GO FOR THE EYES!! RrraaaAAGHGHH!!!"
-
Csaby25
őstag
válasz IreN!CuS #93052 üzenetére
Irtam, hogy játékra (sinlge és multi is)....
Mondjuk úgy, hogy érdekelne full hd és 4k felbontás is, az ár nem számít, a konfig meg olyan lesz ami maxra ki tudja hajtani a procit, melyik lenne az erősebb?
Újban gondolkodom és érdekelne, az is hogy tunningban melyik a jobb, illetve tunning nélkül is, bár gondolom, hogy K-s procinak nincs nagy értelme tunning nélkül...
Köszi![ Szerkesztve ]
A kis emberek más emberekről beszélnek, a középszerű emberek eseményekről, a nagy emberek pedig ötletekről beszélnek.
-
IreN!CuS
őstag
válasz Csaby25 #93053 üzenetére
"az ár nem számít" akkor AMD oldalon 5800x/5900x/5950x , Intel oldalon 10900k
[link] itt kb az összes említett CPU benne van, ha esetleg még sem lenne unlimited money akkor ezt is [link] érdemes megnézni. 4k-hoz meg vga kell inkább azt nem írtad mid van, mit tervezel venni. Tuning, órajelben Intel többet megy viszont szenvedős a hűtése, AMD oldalon "kevesebb a tartalék", de a linkelt videókban látod.[ Szerkesztve ]
Smoke weed Everyday :D / Aki beperelte magát és nyert / ".....A fiú barát akkor is barát marad ha berakja ...""Go for the eyes Boo, GO FOR THE EYES!! RrraaaAAGHGHH!!!"
-
karis
tag
Sziasztok!
Jelenleg egy i5 8600 ketyeg nálam, és érdekelne hogy egy i5-10600k vagy az AMD r5 3600XT lenne a jobb választás helyette? Természetesen új lap is kerülne alá, és szeretném kicsit húzni is az órajelet. Benchmarkok alapján Intel-t látom jobbnak, de a PCIE 4.0 támogatás meg az AMD felé húz. Egy RX 5700 XT lenne a társuk.
Előre is köszönöm!
-
Paxker315
addikt
Mire használod a gépet? Ha játékra, akkor: Milyen kepfrissites, milyen felbontás, milyen címek?
10400f vagy 3600 sokkal jobb ar/érték mutatóval bír. Mind a 10600k, és 3600xt kifejezetten nem koltsegtudatos választás .
Én nem venném egyiket sem speciel. Nem sokat vesztenel a két citalt olcsóbb procival
-
palfitom
félisten
válasz kolopele #93050 üzenetére
A 8. generációval indult (a Ryzenek hatására) az egyre javuló ár-érték arány, és tart a mai napig is. Már a 8100 és 8400 is remek, szinte hihetetlen volt a korábbi Intelekhez képest, folytatta a 9100 és 9400, majd most ismét odacsapott a 10100 és a 10400.
Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!
-
palfitom
félisten
Valóban csak K-s procit tudsz tuningolni, de WQHD 75Hz-re nincs szükséged 5 GHz fölött tomboló procira.
Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!
-
Intruder A 6
aktív tag
Sziasztok! 2700X et mire lenne érdemes lecserélni? RTX 3070 lenne mellé!
-
veterán
válasz Intruder A 6 #93061 üzenetére
Szia!
Összefoglaló kérdéseit válaszold meg, ezek volnának azok:
1. Milyen célra használnád elsődlegesen? (Játék / munka? Ha játékra, akkor multiplayer, vagy inkább singleplayer játékok?)
2. Pontos konfigurációd leírása /alaplap, videókártya, monitor (felbontás és képfrissítés), táp stb./ vagy hivatkozz az adatlapodra, ha ki van töltve!
5. Szeretnél-e tuningolni, avagy távol áll tőled?solfilo
-
Paxker315
addikt
Miért húznád amúgy az órajelet? Mert 75Hz, 5700xt mellett "ugyanmindegy". Illetve: Ryzen akkor kizárt, mert, gyakorlatilag nem beszélhetünk érdembeni OC-potenciálról, optimalizálni lehet. Az új széria meg kb. "dobozból" csúcsra van járatva.
Szerintem, tényleg nem érdemes nagyon pancsolni pénzzel, és a két Általad citált hat-tizenkettes cpu nem jó ár:érték arányú. De ezt csak így látom : )
-
palfitom
félisten
válasz Intruder A 6 #93064 üzenetére
Árat nem sikerült megadni...
Ryzen 5600X, vagy 5800X lenne az ajánlott.
-
palfitom
félisten
Szívesen.
Pláne nem kell, ahogy VGNGR kolléga is írta, ott "a VGA fog keményen izzadni", a proci nem olyan lényeges.Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!
-
Paxker315
addikt
4k 60hz-en tökmindegy! : ) Oda GPU kell jó bika, akár 6800 is mehetne. Proci azon a felbontáson "kevésbé hangsúlyos", a videokártyád lesz a szűk keresztmetszet.
Ha tényleg 4k 60hz-en szeretnél játszani, bőségesen elég egy 10400f, ryzen 3600 is. A váltás azért lenne számodra ésszerű, mert a plusz hat szál jól fog jönni& fejleszthetőbb. A mostani lapodról&procidról minimálbefektetéssel tudsz váltani. Én meglépném.
[ Szerkesztve ]
-
palfitom
félisten
Ez az általad használt játékoktól függ. Ha azoknak elég a 6 szál (azért még vannak ilyenek), akkor egyelőre nincs jelentősége, de ha általánosságban beszélünk, akkor igen, érdemes váltani, hisz 12 szálat tudnál mozgósítani.
1440p 75 Hz, ill. 4K 60 Hz esetén szinte semmi előnye nincs a 10600-nak a 10400-zal szemben (más helyzetekben sem olyan sok, mint a felára).Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!
-
-
RobinHD
tag
válasz VirsLee #93075 üzenetére
ez a kedvencem: egyik fórumtárs ezt mondja a másik a másikat.
nekem is a 8700 vs 9700 vs 10400 dilemma állt fenn. hisz papíron kb azonos a teljesítményük.
végül a későbbi fejleszthetőség miatt 10400 lett. a 8700 pasztázott proci. 9. szériától van forrasztott, ami jobb hőelvezetést eredményez.Privátra illik válaszolni! :)
-
RobinHD
tag
10400at választottam én is pont az új mivolta és a későbbi fejleszthetőség miatt. (várhatóan szokás szerint a 1200as socket is 2 generációt fog megérni. Szal 11.gen-el kompatibilis lesz, legalábbis remélem)
VGNGR: nem vitattom, sosem volt 8700-am. Igy tapasztalatom sincs vele. Pusztán amiatt említettem meg, mert itt is vissza olvasva láttam h negatívként volt megemlítve az intel pasztázott procijai, s más helyen is utána olvasva sem voltak túl jó véleménnyel, az újabb forrasztott verziókat jobban dicsérik. ettől függetlenül lehet nincs jelentősége ennek ha valaki nem tuningolja és nem i9-et vesz.
Privátra illik válaszolni! :)
-
palfitom
félisten
válasz RobinHD #93079 üzenetére
Nálad egyértelmű volt, hisz neked 1. generációs 1151-ed volt.
Háát, a forrasztott kupasoktól sem estem hanyatt, sajnos...
-
VGNGR
senior tag
válasz RobinHD #93079 üzenetére
Ha valaki nulláról/régi platformról vált, egyértelmű, hogy az újabbat kell venni. Viszont itt adott egy z370-es deszka, amiből jó buktával lehetne csak kiszállni. A 10 gen alá meg hasonló tudású Z-s lap húzós. Tehát a lap cserére is rá kellene fizetni pár 10-est. Ha a 8600-at kis szerencsével 40-45 körül el tudja adni akkor 10-15 ezerből meg van az upgrade. És még mondig nincs kimaxolva a platform, tehát még mindig nem zsákutca... NonK procinál nem gond a hűtés takony pasztával sem, ezt engedjétek el.
-
VirsLee
Topikgazda
Na igen, de arra akarunk rávilágitani, hogy ezzel csak újonnan vásárolt, de nem igazán újabb processzorod lesz.
8700 vs 10400
Skylake magok vs Skylake magok
12MB L3 vs 12MB L3
6 mag 12 szál vs 6 mag 12 szál
PCI-E 3.0 vs PCI-E 3.0
nincs tuning vs nincs tuning
4.3GHz all-core turbo vs 4 GHz all-core turbo
4.6GHz max-turbo vs 4.3 GHz max-turboElső ránézésre bizony jobbnak tűnik a 8700, mint a 10400. Ha mindenképp platformot akarsz váltani, azt ne egy ilyen proci miatt tedd meg, mert ez ablakon kidobott pénz. Akkor tolj bele egy olyan procit, ami gyorsabb annál, mint amit ebbe tudnál tenni. Láthatod, hogy architektúrálisan megegyeznek, és azért venni egy 1200-as lapot, hogy még lassabb órajelen is fusson ugyanaz a proci szerintem nem éri meg.
-
kolopele
nagyúr
120 - ért ne vegyél semmiképpen 8700 - at, akkor már inkább válts platformot és 10400f. 120k környékén akkor már kapsz I9 9900 - at. Nyugodtan vehetsz 65k körül az aprón 8700 - at, a procik nem mennek csak úgy tönkre.
Én a 6/12 - őt jobban preferálom mint a natív 8 magot. -
kolopele
nagyúr
Évekbe nem mennék bele, de nagy valószínűséggel igen, főleg ha feljebb lépsz mint FHD, mert akkor már a kártya lesz a fő meghatározó. 9900k egy brutális proci, 8/16, max. turbó minden magon 4.7 GHZ stock. Fontos a jó hűtés is, ezt hozzá kell tennem. Az 1200 - as platformnak lenne még értelme egy 10700 - as procival, mert ott még tudsz feljebb is lépni, max. kell egy 50 ezer forintos Z490 MSI A-PRO alaplap pluszban. A 10700 ugyanannyiba kerül mint egy 9900, ugyanúgy 8/16, és ott még van egy brutál CPU, a 10900k. Ha minden igaz, még egy széria belemegy majd az 1200 - as foglalatba. A jelenlegi platformod vége a 9900k.
[ Szerkesztve ]
-
VirsLee
Topikgazda
Sokat segítene, ha leírnád mennyi a keret.
Egyébként ha attól tartasz, hogy 5 évre elég-e a 9900k, akkor nem tudjuk.
De ha az nem elég, akkor 5 évre tervezés esetén AMD AM4 B550. Ott 16 magig tudsz menni és van PCI-E 4, amit lehet, hogy kihasználnak majd 5 év alatt. A következő generációs Intel, a Rocket-Lake csak 8 magos lesz maximum. Ezért ajánlottuk a használt 8700-at, mert 2020 év végén ez éri meg neked. Használt procit nyugodtan vedd meg, vidd a géped, szereljetek be a procit és futass egy stress tesztet rajta. Nem hiszem, hogy gond lenne. Non-k procikat nem is húzzák. 2 év múlva ilyenkor mar javában váltanak DDR5-re az emberek.
Ha ránk hallgatsz 8700 használtan, ha platformot váltasz 5 évre, akkor AMD. -
karis
tag
Köszönöm mindenkinek a segítséget. Valószínüleg akkor ez lesz a választás.
-
fzboxx
senior tag
Sziasztok!
Fiamnak szeretnék karácsonyra egy "első gamer" gépet. Ezért is egy olyan új konfigot szeretnék, ami még két-három évig jól használható, utána meglátjuk, merre megyünk tovább. Nem fontos a több évig bővíthetőség, hosszú időtállóság.
Ezzel kapcsolatban szeretném a tanácsotokat kérni.1. Milyen célra használnád elsődlegesen? (Játék / munka? Ha játékra, akkor multiplayer, vagy inkább singleplayer játékok?)
Főként játékra lenne, de távoktatásra is. Mostanság Fortnite (multi player is), később persze erősebb is, de nem csúcs játékok. (Én például kipróbálnám az MSFS 2020-at, persze nem max. grafikával...)
Csak monitor van, minden más új lenne.
Monitor (van): FHD és 75HzCPU: AMD Ryzen 5 (2., 3. generáció)
Alaplap: ATX, gondolom B450 vagy esetleg B550
RAM: 2x8GB, 3000MHz, CL16, dual channel
VGA: ami a fent említett monitor esetén nem akadozik és még két évig kibírja. Itt megkérdezném, hogy a 4GB vs 6/8 GB VRAM, illetve a DDR5/DDR6 egy ilyen alsó közepes konfignál számít-e egyáltalán?
SSD: 250GB M.2 NMVe
HDD: 1TB valami... (WD blue...)
Ház: elöl is lyukacsos ATX, hogy "fújjon a szél" rendesen, ha kell
Táp: 550W/600W. Ezt tőletek várnám...
Hűtés: gondolom proci függő. Kérdés, hogy a házra is kell-e plusz hűtés. Ezt is tőletek várnám...Gondolom az lenne az optimális, ha az alaplap és a VGA egy gyártótól lenne (MSI?).
200e-300e
Csak új processzor.
5. Szeretnél-e tuningolni, avagy távol áll tőled?
Nem, már kinőttem belőle. Hagyom a fiataloknak...Fontos még a minél hosszabb garancia, ez nyilván alkatrészenként eltérő lehet.
Előre is köszönöm a válaszokat!
Üdv, Zoltán.
-
VGNGR
senior tag
Ugyanott vehetsz 8700-at, ahol el is fogod tudni adni a 8600-at, a HA-n. Ha hosszabb távra tervezel és felmerült a 10700-as is meg a lapcsere (árban), akkor még egy nonK 9900 is megfontolandó, az van újonnan HA-n 105-ért. 4,6 all core turbo 8 magon.... (ugyanott kapható 8700 is 63 ezerért) Azt mondjuk már hűteni kell, oda nem elég az 5k-s hűtő mint a 8700-ra, lehet, hogy kell egy 15-20 ezres.
#93092 fzboxx
Ez inkább az [asztali gépes] topik témája, ha komplett gép kell.[ Szerkesztve ]
-
palfitom
félisten
Megint csak visszakanyarodunk oda, hogy WQHD 75Hz és 4K 60Hz-hez nem kell bivaly proci.
6/6-ról érdemes váltanod 6/12-re, esetleg 8/16-ra, de nem kell hajszolnod a magas órajeleket.Összefoglalva:
- ha számodra járható út a használt, akkor i7-8700 -> ez a legegyszerűbb megoldás, nem kell lapot cserélned, és később még léphetsz 9900 / 9900K-ra is, ha kell. Új procit 100k körül egyáltalán NEM ajánlott ebbe a platformba venni, még akkor sem, ha megengedheted magadnak.
- ha csak új, akkor egy 10400 / 10400F a te procid, ez jó áron kapható, és fejleszthetőbb platform.
- ha elköltenél 100k környékét, akkor i7-10700, vagy Ryzen 5600X lenne a javasolt.#93087 kolopele
"főleg ha feljebb lépsz mint FHD" - Szépen kérlek, előbb olvasd vissza a kérdező hsz-eit, mielőtt ajánlasz neki valamit! Ő már most is WQHD-n van, és gondolkodik 4K, esetében szó sincs FHD-ról.Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!
-
palfitom
félisten
válasz fzboxx #93092 üzenetére
Szia,
Ezzel irány az asztali gépes topik!
-
VirsLee
Topikgazda
válasz fzboxx #93092 üzenetére
Néhány kérdés és tanács annak fényében amiket irtál.
Fontos szempont szerintem, hogy Te fogod összeszerelni a gépet vagy egészben akarod megrendelni, mert ha minden egy helyről van, akkor annak azért van egy kis felára, de ez a legkényelmesebb.
Irtad, hogy nem fontos a több évig bővithetőség és időtállóság? Ez alatt mit kell érteni? Esélytelennek látod a jövőben mondjuk, hogy kicserélj benne egy processzort vagy egy videókártyát?B450 esetleg B550 kérdést a proci is befolyásolja. A 2600/2600X jó vétel szerintem ilyen kisebb költségvetésű gépbe, az viszont nem megy a B550-ben. 3100 szintén jó lehet. Ha mondjuk 200-250 a keret a gépre, akkor én ennél nagyon drágább procit nem vennék.
NVME SSD szerintem felejtős egy ilyen konfigba, inkább vegyél bele egy 500GB-os 2.5" SATA-t. Jobban megéri. A dupla tárhely hasznosabb lesz, mint a plusz sebesség. Sok teszt van a neten, játék alatt nem tudják megkülönböztetni a SATA-s és NVME-s SSD-t a felhasználók.
Nem hiszem, hogy lenne bármi jelentősége, hogy ugyanaz a cég gyártja-e az alaplapot, mint a VGA-t. Az elmúlt 27 évben - amióta magamnak bütykölöm a gépet - nem hallottam erre semmi meggyőző story-t.
Táp: itt is bővithetőség a egy fontos szempont. Ha azt nem nagyon tervezed (nem kell időtállónak lenni), akkor vegyél egy jobb minőségű 450W-os tápot. Ez se olcsó feltétlenül 15-25k, de szerintem jobban jársz egy 450W-os jó minőségű/hatásfokú táppal, mint egy 600W-os gagyival. Nálam az 500W-os 80+ gold-os tápegység vigan futott a Vega 56-os kártya mellett, ami ~240W-ot eszik. Nálad az egész konfig fog jó eséllyel 250W körül lenni.
VGA: 1650S/5500XT/1660 kb. ez a sorrend árban és teljesitményben is. Ekkora kerettel szerintem nem nagyon éri meg fölé menni.
-
Balázs_Sz
csendes tag
Sziasztok,
Photoshophoz építenék gépet, kb 200E-ből. Picit lehet fölé menni, de jobb lenne inkább alá.
Eddig i5 10500, 10600, ill. i5 9600k, 10600k jött szóba. Amiben elakadtam:- Utóbbiak tuningolhatók 5GHz-ig, de előbbiek (szorzózárasak) is turbózhatók és úgy csak pártized MHZ-vel maradnak le az 5GHz-től. Viszont nem értek a tuningoláshoz, és nem tudom, hogy lehet-e/megéri-e fél-egy napokra maxon pörgetni, amikor rajzolgatok a gépen vagy a turbo is megfelel. Plusz a szorzózárasoknak gondolom kisebb hűtés is elég.
- A Photoshop nem igazán használja a több magot, inkább az egymagos max. teljesítmény az érdekes. Mit gondoltok, van jobb opció ezeknél a processzoroknál (hasonló árban)?
Alaplapnak valamelyik olcsóbb z390/z490-es darabot godoltam, ami a leírások alapján már elbírja a tuningot. Az gondolom, a szorzózárasok turbózására is elég. Lenne hozzá M.2 NVMe SSD + tuningolt memória. Egyelőre integrált GPU-t használnék (anyagi okokból), de később talán egy 1660 Ti-t.
Előre is köszönöm!
-
IreN!CuS
őstag
válasz Balázs_Sz #93099 üzenetére
Szia
Itt -> [link] láthatod a Adobe Photoshop CC teszt eredményeket, szerintem ez segít eligazodni. Intel oldalon a tuninghoz K-s cpu kell Z-s lappal, AMD oldalán nincs ilyen megkötés viszont nincs is annyi tartalék, cserébe kevésbé melegszik. Viszont ha intergált igp kell akkor intel vonalon egyszerűbb az élet, főleg mert a Ryzen 5/7 PRO széria sajnos nem nagyon kapható és árban sem feltétlenül éri meg.
[ Szerkesztve ]
Smoke weed Everyday :D / Aki beperelte magát és nyert / ".....A fiú barát akkor is barát marad ha berakja ...""Go for the eyes Boo, GO FOR THE EYES!! RrraaaAAGHGHH!!!"
Új hozzászólás Aktív témák
KERÜLJÜK A "HIT-VITÁKAT"!
Ez egy szakmai fórum, ahol nincs helye elvakult fanatizmusnak.
Az ilyen hozzászólások törlésre kerülnek!
KÉRDEZÉS ELŐTT olvasd el az Összefoglalót!
- Teszt AMD Ryzen XT: extra teljesítmény?
- Teszt Mit tud a Zen 2 az olcsóbb szegmensben?
- Teszt Szép touché, AMD: bemutatkoznak a Zen 2-es processzorok
- Teszt AMD Ryzen – a második menet
- Teszt Coffee Lake processzorteszt: LGA1151 újratöltve
- Teszt Ryzen 3, i5, i3 és Pentium – körkép az alsóházban
- Elemzés Megateszt: Intel CPU-k Nehalemtől Skylake-ig
- Hír CES 2022: jócskán bővült lefelé az új Core sorozat
- Hír A régebbi DRM-ekkel gondjai lehetnek az Alder Lake CPU-knak
- Hír Keveri a Rocket és Comet Lake-et az Intel 11. Core generációja
- Hír Leleplezte az új generációs asztali processzorcsaládját az Intel
- Hír Töltelékfejlesztéssel fedi le a 7 nm csúszását az Intel
- Hír Kiengedte a tóból a régóta dédelgetett tigrisét az Intel
- Hír Hardveres szintre viszi a malware-ek elleni védekezést az Intel