Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Mauzes

    őstag

    Sziasztok!

    Nagyon kezdő vagyok NAS témában, ezért lenne néhány alapvető kérdésem, amire eddig nem találtam választ (pár órája már olvasgatok erről). A kérdések hosszúak, de csak azért, hogy megértsétek, válaszolni röviden lehet rájuk. :)

    1. Ha jól értem, úgy működik a dolog, hogy NAS rádug routerre, majd a router-en keresztül éri el az adatokat az összes további eszköz, tehát NAS-ra közvetlenül nem dugok semmit. Hogyan fogja látni a wifi-s lapotopom a NAS-t, mint egy új meghajtó (pl. G) vagy valami médiaeszköz vagy csak valami speciális felületen? Tehát mennyire egyszerű a NAS-on tárolt adatok olvasása, írása, mozgatása, stb.?
    2. Mennyire "lassul" az adatok elérése, ha wifin keresztül laptopról olvasom azokat? Tehát pl. ha a belső vinyón van sok fotó, akkor ugye villámgyorsan lehet lapozni közöttük, ez egy NAS esetében is hasonló, vagy azért van ilyen "gap"/"töltés" pl. a képek olvasásánál? Vagy ez a gap attól függ, hogy wifi-n keresztül vagy kábelen csatlakozik az eszköz (pl. laptop) a routerhez?
    3. NAS-on lévő videókat közvetlenül lehet stream-elni vagy előbb le kell tölteni?
    4. NAS-on lévő HD-videókat le tudnak-e játszani wifi-n keresztül az eszközök vagy ehhez már kábelezni kell? Vagyis mekkora wifi-s adatsebesség kellene a problémamentes lejátszáshoz?
    5. Videók lejátszásánál ugyanúgy lehet-e beletekerni, mintha a belső vinyón lenne vagy pedig úgy, mint pl. Youtube (tehát hogy akár másodpercekig töltenie kell)?
    6. A Samsung Smart TV-mnek saját médialejátszója van, ami jól visz mindenféle tartalmat USB-ről, pl. mkv videókat. Ez hogyan fogja látni a NAS-t, mint egy meghajtó vagy hálózati eszköz vagy kell valami speciális beállítás? Vagy kell egy külső media player is ahhoz, hogy onnan érjem el a videókat a Samsung tv-re?
    7. A NAS, ha jól tudom, alvó módba rakja a vinyót, amikor sokáig nincs használva. Ilyenkor az eszközök továbbra is látják, és automatikusan beindul a vinyó, amikor el akarom érni?
    8. A torrent klienst hogyan kell pontosan értelmezni? A számítógépen elérhető NAS felületen tudom hozzáadni a torrentet a klienshez, majd megy automatikusan és a számítógépet kikapcsolhatom? Mert ugye ha a pc-s kliensen adom hozzá és a NAS meghajtót választom célkönyvtárnak, akkor a gép kikapcsolásakor leáll a letöltés.
    9. Olvastam, hogy be lehet állítani, hogy a NAS kikapcsoljon pl. minden éjszaka energiatakarékossági okokból. Ha beállítok ilyet, akkor ez automatikus lesz, függetlenül attól, hogy futtatok-e torrentet vagy egy eszköz videót stream-el róla vagy pedig elég okos ahhoz, hogy ezt érzékelje? Vagy alapvetően máshogy működik ez a beállítás csak én nem értek valamit?
    10. Úgy tudom, hogy be lehet állítani jogosultságokat a NAS-on tárolt tartalmakhoz, de ez hogyan működik, MAC-cím alapján, IP-cím alapján vagy hogyan? És ha egy mappát mondjuk "levédesz", és azt valaki meg akarja nyitni, akkor csak kiírja, hogy access denied vagy nem is lesz látható?
    11. Kizárólag hálózaton keresztül tudom elérni a NAS tartalmát, vagy pedig lehet-e USB-n keresztül TV-re dugni, és akkor úgy látja, mint egy pendrive-ot?

    Előre is köszi!

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák