Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • ecaddsell

    aktív tag

    válasz arnyekxxx #69898 üzenetére

    Téglával meg a gyártóknak éri meg szigetelni, mert az a minimális javulás néhány cm szigeteléssel szintén elérhető, sokkal kevesebbért.
    Sőt továbbmegyek, biztos van az a pénz meg az a volumen amikor megéri 13cm-es EPS-el szigetelni, de ami alapból mindenütt van minden mennyiségben az 5cm-es lépésekben elérhető, azaz el is jutottunk a 15cm-hez.

    Új háznál meg ahol sok évtizedes megtérüléssel lehet számolni ha egyébként a többi műszaki megoldás rendben van akkor meg tud térülni a több is. Utólag többet felrakni na az költséges tud lenni.

    djsensore
    “huzatmentes klíma” fogalma nagyon is érdekelni kezdett.

    Térfogatra vetítve a levegő csak nagyon kis hőmennyiséget tud szállítani. Ebből adódik, hogy ha sok hőt kell szállítani akkor sok levegő kell (nagy lesz a légáram). Itt amit lehet tenni az, hogy a hideg levegő első körben valami nagy felületen, célszerűen a plafonon oszlik el.
    Daikin marketing anyaga szépen mutatja.

    A másik a szigetelés. Ha kevesebb hőmennyiséget kell szállítani akkor kisebb lesz a légáram.
    Vsz. megfelelő komfortot a két dolog együtt tud nyújtani.
    A többi az nagyjából marketing.

    Persze vannak jövőbe mutató kutatások mint fázisváltó anyagok beépítése a falba ez inkább a jövő zenéje és eleve csak új építésűnél játszik (a téglagyártók nagy lehetősége a szigeteléssel szemben, de ettől persze a szigetelés marad).
    (A fázisváltás az olyan mint a jég vízzé olvadása ami sok hőt igényel csak itt mondjuk 21 fokon.)

    Dorian

    Az, hogy ki mit tart komfortosnak szintén egy jelentős tényező a penész megjelenésében. Ha valaki fázós és neki télen is kell pl. a 23 fok ott nehezebben hűl le a fel a harmatpont alá és nehezebben lesznek meg a penész feltételei.

    Szellőztetni meg szükséges. Egy ideig a saját magam által épített CO2 mérővel (a lézeres modult hozzá persze vettem) nézegettem a CO2 szintet. Nagyon tanulságos volt. Annyira, hogy a következő körben automatikus szellőztetéssel számolok. A konkrét megoldás még nem eldöntött, de tovább mennék a nyissunk ablaknál (eleve azt sem egyszerű jól csinálni mert rövid időre hirtelen nagy levegő cserét kell biztosítani, hiszen a levegőt akarjuk cserélni, nem a lakást kihűteni ill. pl. pollenekre érzékenyeknél ez eleve nem is mindig jó megoldás).

    szimcsi
    Ha komfort kell akkor jó előre indítani kell a klímát, mert egyébként a felmelegedett falak berendezési tárgyak visszahűtése nagy légáramot generál. Rossz esetben a klíma elhelyezkedése miatt még jól méretezett esetben sem fogja ezt gyorsan meg tudni tenni. Viszont folyamatosan járatni a klímát amikor senki sem igényli egy rosszul szigetelt épületben költséges tud lenni.
    Ha megoldható ilyenkor visszaérkezés előtt célszerű pl. hajnalban indítani (ilyenkor a leghatékonyabb/legkisebb a teljesítmény igény).

Új hozzászólás Aktív témák