Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Tin

    veterán

    válasz mpo #37169 üzenetére

    Jo hat persze, ez is egy kulon szakma, es mint olyan, tapasztalatot igenyel. De azert elkezdeni fejtegetni azt, hogy a mobil klima valojaban nem is hut, eleg meresz kijelentes, foleg, hogy valojaban hut, csak lenyegesen rosszabb a hatasfoka, mivel a meleg levegot is a hideg kozegen at kenytelen szallitani. Mellesleg valaki irta korabban, hogy miutan szigetelovel korbetekerte a klima csovet, jelentosen tudta javitani a hatasfokat (nyilvan ezzel a gegecso hajlithatosaga ugrott, de fix helyen volt neki a klima).

    Sokan nem akarjak megerteni, hogy bizonyos helyzetekben nincs mas lehetoseg, mint a mobil klima, vagy az allando 30 fok. Itt kulfoldon rengetegen berelnek lakast, es nekik nem opcio a split klima, mert egyszeruen nem szereltethetik fel, vagy esetleg konkretan nincs is hova. Es persze megneznem, amikor majd a szaki kijon, es 170€-ert klimat telepit (ezek az otthoni arak). Itt szerintem minimum 500€ lenne csak a telepitesi dij, es akkor nem beszelek arrol, hogy a klimak alapbol 20%-al dragabbak (a mobil is).

    20 eve lakom klimazott lakasokban, nekem is sikerult mar rossz helyre felszerelni es megorulni az arcot fujo legaramtol (szerencsere lehetett korrigalni), ezert nyilvan fontos, hogy hozzaerto, tapasztalaton alapulo szakertore hallgassunk, es a klima kozvetlen legarama soha ne erjen olyan pontot, ahol jellemzoen tartozkodik ember (pl. kanape, iroasztal, agy, stb), ugyanakkor lehetoleg minel nagyobb teret elerjen a kiaramlo levego (tehat ne a fal fele legyen forditva). En pl. jellemzoen eggyel nagyobb keszuleket veszek, mint az ajanlott, mert az inverteresek ugyis kepesek leszabalyozni, tehat nincs szamottevo fogyasztasnovekedes, cserebe, hasznalati tapasztalat alapjan akar tobb helyiseg hutesere is hasznalhato, ahogy azt a fenti peldaban irtam. Legutobb pl. egy 14 m2-es szobaba vettem egy 3.5-es Daikint, mert kb 15e-el volt dragabb csak, mint a 2.6-os, es ki tudja, hogy a jovoben nem akarom-e atrakni mashova (ami olcsobb, mint eladni, es uj nagyobbat venni).

    Szoval persze, ha csak megoldhato, csakis split, es valami normalis, megbizhato marka, de azert nem kellene leokadni es leszarozni a mobil klimakat sem, mert van, akinek egyszeruen nincs mas opcioja. Magyarorszagon megertem, hogy elenyeszo azok szama, akik nem tudnak sajat maguknak split klimat felrakni, de akar csak az elmult par hsz-ben ott volt fel tucat olyan eset (paraszthaz, alberlet, tetoter, stb), ahol nem opcio a split. Oda viszont siman ajanlhato a mobil, es akinek azzal nincs tapasztalata, ne beszeljen hulyeseget egy szakmai forumban.

Új hozzászólás Aktív témák