Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • asha07lcc

    tag

    válasz zakrafein #3148 üzenetére

    Szerintem az FTXN25-nél jobb választás ez:
    ASYG 7 LMCA / AOYG 7 LMCA 2,0 (0,5-3,0) 3,0 (0,5-3,4)

    És a minősége sem rosszabb semmivel.

    A Daikin belépő modellje rosszabb paraméterekkel rendelkezik.
    És drágább is.

    Kiegészítés: a visszaszabályozásnak Fujitsu esetén még hátrányát nem láttam.
    Olajvisszatérítése így is rendben van.

    Privátban kaptál egy összevetést.

    [ Módosította: radi8tor ]

  • no-police

    csendes tag

    válasz zakrafein #3149 üzenetére

    Nekem is kis Fujitsum van a hálószobában, és jól működik, bár egy kicsit lehetne csendesebb. Amikor legkisebb ventillátorfokozaton megy, akkor semmi hangja, viszont akkor szinte nem is lehet érzékelni, hogy hűt. A következő fokozaton meg már elég hangos, és nekem is 10 nm körüli a szoba, túl messzire nem lehetett rakni az ágytól, így kicsit zavaró.

    Egyébként én akkor a Panasonicon dilemmáztam, sokat nézegettem a neten, de aztán szerencsére bementem egy bemutatóterembe, ahol volt kiállítva vagy tizenötféle beltéri egység, és megtudtam nézni élőben is. Meg kell mondjam, hogy a Panasonic műanyagai, összerakási minősége elég gyalázatos volt, lötyögött minden a gépen, és beindítva is remegett, ami nagyon feltűnő volt a fényes fehér felületű műanyagon tükröződő fény miatt.
    Érdemes megnézni a készülékeket, mielőtt megveszed, mert a neten meg a katalógusokban nem teljesen úgy néznek ki, mint élőben. Ráadásul olyan cégtől érdemes úgyis megvenni, meg telepíttetni is, amelyikhez el tudsz menni, mert azok a webes áruházak, meg normális elérhetőséggel, fizikai valóval nem rendelkező "vállalkozások", na azoktól óvd meg magad, mert minden szezonban eltűnik belőlük jópár darab, aztán a garanciális problémával lehet menni a sóhivatalba.

  • zakrafein

    csendes tag

    válasz windy #3150 üzenetére

    Köszönöm mindegyikőtöknek - feltétlenül meg fogom nézni és így már könnyebb lesz dönteni.

  • Azharel

    aktív tag

    Üdv!

    Panel lakásba (45m2) kellene hűtő/fűtő klíma. Totál fogalmam sincs mit hogyan kéne, de azt szeretném ha az egész lakást hűtené. Egyáltalán ez megoldható ? milyen klímára volna szükségem ? 200.000 -ből szeretnék kijönni.

  • havri1

    félisten

    Hali!

    Ez milyen lehet?

    Vortex VAI-A12A1D 3,6kW inverteres split klíma

    Egyéb jellemzők: automatikus újraindítás, páramentesítő funkció, távirányító
    Energiaosztály: A
    Fűtő teljesítmény: 3,8 kW
    Garancia: 1 év
    Hűtő teljesítmény: 3,6 kW
    Típus: split klíma
    Üzemi zajszint: -

    Üzemmódok: hűtő és fűtő
    Teljesítmény: 1.4-3,6kW (hűtés)
    Teljesítmény: 1.3-3.8 kW (fűtés)
    Energiaosztály (hűtés üzemmód): A
    Energiaosztály (fűtés üzemmód): A
    E. E. R. - 3.61
    C. O. P - 3.37
    Üzemi áramfelvétel: 5.32 (1.8-7) A (hűtés)
    Üzemi áramfelvétel: 5.32 (1.7-6.5) A (fűtés)
    Hűtőközeg típusa: R410A
    Tömeg: 39+11.5 kg (kül. /belt. egység)
    Beltéri méret: 882x286x203 mm
    Kültéri méret: 760x540x260 mm
    Teljesítményfelvétel (hűtés üzemmódban): 1.053 (0.36- 1.3) kW
    Teljesítményfelvétel (fűtés üzemmódban): 1.053 (0.36-1.3) kW
    Tápfeszültség: 230 / 50 / 1 V/Hz/F
    Folyadékcső mérete: 6.35 mm
    Gázcső mérete: 9.53 mm
    Oldalfali klíma jellemzők
    Automatikus újraindulás
    Vezeték nélküli távirányító
    Párátlanító üzemmód - 24 idő intervallum
    TOSHIBA kompresszor

    [ Szerkesztve ]

    havri

  • windy

    tag

    válasz havri1 #3156 üzenetére

    Kb. 12-13 évvel ezelőtt kezdtek az országba áramlani az olcsó kínai noname splitklímák. 40.000-60.000 forintig lehetett kapni a tecsótól a baumaxon keresztül az ósanig szinte minden nagyáruházban. Mint minden olcsó termékre ezekre is óriási érdeklődés, igény volt, irdatlan mennyiséget adtak el belőlük. A legalacsonyabb minőségű anyagokból, leggyengébb minőségű összeszereléssel készültek, és szinte minden sorozatnak voltak tipushibái,ráadásul volt, hogy az alkatrészek beszerezhetetlenek voltak, akár hónapokig is.. Voltak apróbb, bosszantó hibák, például a terelőlapáttól voltak hajlamosak megválni bizonyos tipusok, csörögtek-zörögtek, szigetelési hiányosságok miatt csöpögtek a gépek, a működtető hűtőközeg bizonyos tulajdonságai miatt a működésük labilis volt, stb. Mégis a legtöbb korai, garanciális meghibásodást az elektronika, a vezérlőpanel hibája jelentette, melytől gyakorlatilag a készülék megszűnt működni. Pedig ezeknek a vezérlés olyan egyszerű volt, mint a faék, hőmérséklet mérés alapján kompresszor-ventillátos kikapcs-bekapcs, szinte csak ennyi.

    Mivel most már tilos behozni az EU-ba a fixkompresszoros készülékeket, a multik kénytelenek voltak keresni olcsó, szintén noname kínai inverteres klímákat. Ennek eredménye ez a Vortex is, meg amiket nyáron lehetett kapni küönböző márkaneveken, jellemzően Whirlpool, Orion, Budget, stb 110.000 - 130.000 körüli árakon. Mivel ezek a készülékeke is az abszolut low-end kategória, felmerül a veszélye annak, hogy ha a fixfordulatosoknál olyan sok meghibásodás volt a vezérléssel, akkor mennyire lesznek stabilak ezeknél az inverteres vezérlőpanelok. A tapasztalat azt mutatja, hogy még a komolyabb márkásabb klímáknál is a legtöbb hibát az inverterpanel, esetleg a beltéri vezérlőpanel okozza, félő, hogy a nonameknél is ezzel lesz a legtöbb hiba, hiszen azért jóval összetettebb elektronika van bennük, mint a régi on-offos testvéreikben.

    A garancia érvényesítésével is voltak azért problémák. Sokszor kimondottan a behozatalra célzott projectcég importálta a berendezéseket, mely ahogy eladta a szállítmányt azonnal fel is számoltatta magát. Így a kereskedőknek nem volt hova fordulni az alkatrészigényükkel.

    Az EU-ban forgalomba hozott klímáknak rendelkeznie kell energiahatékonyságot tanusító lappal. Mivel ezeknek a noname készülékeknek az Euroventen nyomát sem lehetett találni, szemérmetlenül hamisították az adatokat. Láttam olyan készüléket, ahol az adattáblán fel volt tüntetve, hogy a hűtésteljesítménye 3,5 kW, szerepelt a teljesítmény-felvétele : 1370 W. Ehhez képest az Energia-tanusítványán pofátlanul 3,3-as EER érték volt, ami az "A" energiaosztályhoz tartozott.

    Mielőtt sokan nekem esnének, hogy náluk milyen jól működött évekig az olcsó kínai klíma, gyorsan jelzem, hogy nekem is volt, és kisebb gondoktól eltekintve 6-7 évig működött, úgyhogy eltűrtem a falamon. Nagyon olcsó volt, ötvenezerért vettem, és ebben az időben márkás, LG, Samsung főleg japán, Hitachi, Sanyo, 120-130 ezernél kezdődött. Túl nagy volt a különbség, akár háromszoros is.

    Most viszont, amikor ennél a Vortexnél 20-30 ezerrel többért (ami ugye 20-25 százalék) már rendezett hátterű, és igen jól bevált Gree-t lehet kapni, és alig valamivel többért Samsungot, akkor már úgy vélem, hogy tényleg csak az kockáztassa meg a Vortexek, Whirlpoolok, Orionok, stb. vásárlását, aki nagyon elszánt, és nem érdekli, hogy azok az adatok, amiket megadnak a gépre, sehol sincsenek ellenőrizve, az sem érdekes, hogy az importőr gyakorlatilag kideríthetetlen, hogy sem szervízháttér, sem alkatrész-utánpótlás nem biztosított.

  • asha07lcc

    tag

    válasz havri1 #3156 üzenetére

    Ha jól emlékszem AUX kínai vagy török a gyártó egyszer utánanéztem.
    Fairchild az IGBT blokk benne.

    Semmilyen minősítéssel nem rendelkezik.
    Adatai kis számolás után sehogy sem stimmelnek.

    Nem sokkal drágábban stabil megbízható és jó alkatrészhátterű gép pl a Gree(több importőrtől).
    A többi érvet az előttem szóló leírta már. Japán klímát lehet beszerezni ennél 40%-50%-al többért ami biztos.

    Itt meg lehet keresni az eredeti gépet, gyártót:
    http://www.alibaba.com/showroom/inverter-air-conditioner.html

  • havri1

    félisten

    Köszönöm mindkettőtöknek az infókat!
    Beszéltem a klímásommal, végül rábíztam, ON/OFF-os lesz, mert még tud szerezni olyat, amihez van alkatrésze még egy pár évig.
    Így megúszom sokkal olcsóbban..
    Kínaiból nem merek inverterest venni (ő is ezt mondta amúgy), mert ha beszarik a vezérlőpanel, kuka nagy valószínűséggel.
    ON/OFF-os meg nem nagyon száll el, ha mégis, 2 év garit vállal, ha utána, van alkatrész.

    havri

  • asha07lcc

    tag

    válasz havri1 #3159 üzenetére

    Nyugodtam választhatsz kínai invertereset pl Gree azzal nem lesz gond ha meg lesz van alkatrész.

    Persze ez attól is függ, mennyibe fáj az onoff. Gree inverteres gép már elérhető kb 10%-al többárt mint a belinkelt jószág.

  • windy

    tag

    válasz havri1 #3159 üzenetére

    Nem a kínai szóval van a baj, hanem a mindenáron való legolcsóbb árakra való törekvéssel. Kínában is gyártanak elfogadható sőt kimondottan jó minőségű sajátmárkás termékeket, csakhogy azoknak az ára is magasabb.. Azok a cégek, akik a Vortexhez hasonló gépeket hozzák be az országba, kinézik a legolcsóbb terméket az alibaba.com-on vagy valami hasonló portálon, és azt rendelik le, hogy a magyar piacon is a legolcsóbbak lehessenek. Nem érdekes, hogy milyen jellemzői vannak a készüléknek, nem számít az alkatrész-utánpótlás, igazából semmi sem, csak az alacsony ár. Minden mást lehet hamisítani. Már kinn Kínában olyan cimkét nyomnak rá a gépekre, amit csak rendelnek tőlük, semmi sem drága.

    A nagy kínai gyártók, Gree, Midea, Haier, Hisense, talán azok, melyeknek a minősége is elfogadható, jó. Ezeknek már vannak mérnökeik, van innováció, bár ez azért még leginkább a japán gyártók termékeinek visszafejtésére és másolására szorítkozik. Ők is gyártanak mindenféle néven klímákat, de a saját márkanéven forgalomba hozottak felelnek meg leginkább a felállított minőségi követelményeknek. Ami kihullik a rostán, az alacsonyabb áron más néven kerül forgalomba.

    Szóval, senkit nem akarok kínaira rábeszélni, de ha a pénztárca szűkössége határt szab, akkor jól körülnézve és utánajárva, ezek közül is lehet jól választani.

  • asha07lcc

    tag

    válasz havri1 #3159 üzenetére

    Hozzáteszem, hogy a kínai termékek közül amit kiválasztasz arról érdemes ezen és az ehhez hasonló fórumokon véleményt kérni ahol nem csak egy szubjektív véleményt olvashatsz hanem sokat, így kialakulhat abból talán az objektív vélemény.

    Azt is hozzátenném találkoztam tisztességes noname kínai inverteres géppel, de 0 azaz 0 supporttal.

    Ha szerencséd van, akkor ez nem probléma nem is érdekes.
    De ha nincs, akkor a háttértámogatás nem jönne rosszul.

    Az egyre szigorodó szabványok miatt az Eu-ban csak minősített bemért hatékonyságban egy standard feletti gép kerülhet be.

    Ez ezeket a gépeket szűrné ki.
    Elvileg.

  • havri1

    félisten

    Köszi ismét!
    Kínai amit fog hozni, de ami a lényeg, van rá 2 év gari (ha ő rakja fel), és alkatrész hozzá.
    A garancia érvényesítése a többire nekem amúgy se tiszta. Csak akkor él állítólag, ha kijelölt szakszerviz teszi fel, ha meghibásodik ők jönnek ki bevizsgálni stbstb.
    Számla kell az éves tisztításról, etcetc.
    Tehát ha megveszem az ósönös kínait, gyakorlatilag ott sincs garancia, nem beszélve ha lenne, se biztos, hogy működne a háttér miatt ugye.

    ON/OFF-os mellett meg azért döntöttem, mert :

    - Olcsó, és az én igényeim egyelőre kiszolgálják. Ugyanezekkel a feltételekkel az inverterest 3.6kW -ost 120-ért tud hozni, és hát az pont a duplája sajnos ugye.

    Viszonylag szerencsém volt, mert a felszerelés 45-55k között működik, de mivel visszatérő vásárló vagyok, és most 3 db-ot is telepít a családban ennek keretein belül, így ~30-ba megoldja.
    Az előzőt is nagyon baráti áron csinálta, és itt olvasottak alapján nekem az jött le, maximális szakértelemmel szerelte.
    Vákuumszivattyú, vízelvezető esés, stbstb, odafigyelt a részletekre.

    90-ből jön ki nálam így most a 3.6kW ON/OFF szereléssel együtt. Ha 2-3 évig elmegy, nekem már megérte.
    Sajnos nem ismert számomra a márka, most vakon bízok a szerelőben.

    Jövök majd beszámolóval, ha felszerelte mindet :)

    :R

    [ Szerkesztve ]

    havri

  • radi8tor

    MODERÁTOR

    válasz havri1 #3164 üzenetére

    Biztos el fog menni.

    Nekem egy 3.7-es Genex ON/OFF klímám van már cca. 7 éve.
    39900 Ft-ért vettem, 8000-ért szerelte fel félig ismerős banda (nekik csak csövezni és légteleníteni kellett, mindent előkészítettem).

    ⭐ Stella

  • Susu582

    újonc

    Sziasztok,

    Tanácsot, tapasztalatot szeretnék kérni tőletek.
    Egy 65nm-es 3szobás kelet dél és nyugati tájolású lakás klimatizálását szeretnénk megoldani.
    Alaprajzot a csatolt linken meg tudjátok nézni. A déli hosszanti fal a ház oldalhomlokzata.

    Két verzióra kaptunk eddig ajánlatot:
    Az elős szerint egy triál megoldással a déli falra kerülne egy kültéri egység, amelyhez 3 beltéri egység
    csatlakozna, egyenként a szobákba elhelyezve. Ez egy meglehetősen drága, de hatékony megoldás.
    A másik verzió, hogy a viszonylag kicsi (8nm-es) étkező központi helyiségbe kerülne egy mono split
    klíma. Innen az ajtók nyitásával (3ajtó van az étkezőn), csukásáaval szabályoznánk a lakás többi
    részének a hőmérsékletét. Ez jóval olcsóbb, de kevésbbé hatékony megoldás.

    A kérdés az, hogy az utóbbi egyáltalán műlödne-e? A távolabbi szobát is tudná-e érezhetően hűteni? (Itt 5-6fok különbséget bőven elfogadhatónak tartok) Továbbá van-e más ötletetek, azt szemelőtt tartva, hogy az erkélyt semmiképp nem szeretném beáldozni.

    Előre is köszönöm.

  • neduddki

    nagyúr

    válasz Susu582 #3166 üzenetére

    HI!

    masosidk megoldas felecsdel, kivev ha vegigleg csatornazoda hazat...:- )

    udv

    neduddki

    https://facebook.com/bestwax.eu, mailto: bestwax.eu@gmail.com hamarosan: www.bestwax.eu a lustasag fel egesseg, en tejjesen egesseges akarok lenni

  • McSzaby

    őstag

    Sziasztok,

    40 nm-s lakásra hány kw-s klíma kell kb., hogy egészségesen lehűtse a lakást? Elég kicsi lakás, középen van az előszoba, amiből egyenesen nyílik a konyha, jobbról nagyszoba, balról kis szoba. A kis szoba inkább csak háló fülkének jó és én úgy gondoltam, hogy középre, erre a folyosóra/előszobára raknám fel a klímát.

    Szerintetek hány kw-s és milyen klíma kell nekem és kb. mennyiért jutok hozzá egy normális teljesítményű és fogyasztású klímához? Milyen márkát tudtok ajánlani?

    #ThankYouSirAlex #ThankYouLouis

  • asha07lcc

    tag

    válasz Susu582 #3166 üzenetére

    Ha a hűtés a fő cél akkor valamennyire működne a dolog a fajsúlykülönbség miatt lassan keveredne a levegő ami lenn hűvösebb. Igaz a klímát ebben az esetben a legalacsonyabb hőmérsékletre beállítva magas ventifordulaton kell nyomatni.

    Úgy nem valami komfortos és takarékos az üzem.

    Persze ebben az esetben ne számíts arra, hogy azok a helyiségek ahol nincs beltéri precízen hűvösek lesznek, amennyi jut az jut nekik oszt jónapot.
    Igaz e gépberuházás olcsóbb e,, de ez annyira elég, hogy ne dögölj meg a nagy melegben.(bocsánat).
    A szobánkénti szabályzás jó igaz a beruházási költség jóval több.
    Annyi megjegyzés, hogy a ha befér az ajtók felett lehetne a beltéri mert akkor a kis szobákban biztos, hogy nem veszi el semmi elől a helyet(ehhez kb 32-35 cm kell a plafonig).

    Igen kis szobák, tehát a legkisebb 1,5 kw-os beltérik is elegek lennének.
    Ha lakás akkor más is lakik gondolom ott ezért nagyon csendes kültéri is ajánlott.
    Panasonic, Fujizsu , Daikin , Hitachi, Mitsubishi talán az LG és a Samsung is vsendes kültérivel megy.
    A megbízható és olcsóbb Gree és klónjai sajnos hangosabbak.
    Társasházben ez is fontos lehet, sokkal fontosabb, mint az ember gondolná.

  • asha07lcc

    tag

    válasz McSzaby #3168 üzenetére

    Kellene egy alaprajz legalább.

    40 nm-re pont határon van egy 3,5kw-os jobb(nem drágább, jobb) klíma.

  • asha07lcc

    tag

    Közben megérkezett a Samsung 2014-es lakossági modellek típusa és listaára is....

    Hát az ár közelíti illetve veri a japán gépekét...

  • windy

    tag

    válasz Susu582 #3166 üzenetére

    Szia!

    Mindenképpen az első megoldás az, ami teljes, korrekt megoldásnak nevezhető. Bár nem tudom, hogy a szobákban hogy vannak az ágyak elhelyezve, de a beltéri egységeket mindenképpen célszerűbb az ajtó fölé elhelyezni, ha van ott kb.35 cm szabad hely. Természetesen jóval magasabb a költség, mint egy darab klímánál, de abba a kis közlekedőbe elhelyezni egy darab berendezést, és onnan várni, hogy mindenhol hűs legyen, az sajnos, szinte kizárt, hogy bejöjjön, szerintem kidobott pénz. Amivel esetleg kicsit spórolni tudsz, az, hogy nem multi berendezést választasz, hanem három mono készüléket, ha van mód a kültéri egységek elhelyezésére. Ennek az alacsonyabb ár mellett másik előnye, hogy amikor nem megy mindegyik készülék, akkor takarékosabb a működése, valamint kisebb a meghibásodás lehetősége is, ráadásul a szeparáció miatt ha véletlenül egyiknél valami hiba lép fel, attól még a másik kettő üzemel.Egyébként így arajzot nézve, nem olyan vészesen nagy munka az egész.

  • windy

    tag

    válasz McSzaby #3168 üzenetére

    Ha a teljes lakás 40 nm, akkor abból mindig van pár nm-ami nem igényel hűtést (fürdő, WC, kamra). Így, ha ezeket leszámítjuk, egy átlagos, normál hőterhelés mellett elég kell, hogy legyen egy 3,5 kW-os klímaberendezés. Most már csak a lakás tagolása az, ami befolyásolhatja ezt a dolgot. Érdemes helyszíni felmérést kérni (általában ez térítésmentes) egy közeli klímaszerelő cégtől, kimegy egy szakember, és pontosan meg fogja neked mondani, hogy mire is van szükség a lakásod hűtésére. Ha esetleg etszel fel ide alaprajzot, akkor itt is tudunk egy kicsit többet segíteni.

  • asha07lcc

    tag

    válasz Susu582 #3166 üzenetére

    Egy jól méretezett multi lehet simán versenyképes árú a monoval 3 beltéri egység esetén.

  • windy

    tag

    válasz asha07lcc #3176 üzenetére

    Máskor olyan életbevágóan fontosnak tartod kihangsúlyozni, hogy kis helyiségekbe milyen lényeges, hogy a klíma vissza tudjon szabályozni extrém alacsony teljesítményre. Most akkor ebben az esetben ez már nem olyan lényeges szempont? Teszem azt, ha az egyik hálószobában használják csak a berendezést, akkor hogy fog egy kb. 5 kW-os kültéri egység nem on-offosként működni? Hogy fog visszaszabályozni mondjuk 1 kW alá, ha már lehűtötte a helyiséget? Elmondom, sehogy, szinte végig ki-be fog kapcsolgatni, ugyanis másfél kW alá nem tudja visszaejteni a teljesítményét, mert nem kapna a kompresszortest elég olajzást, és megszorulna a szerkezet, leégne a motor..

    A legkisebb Fujitsu trial gép listaára 750.000 forint a legkisebb Fujitsu mono készülék listaára 200.000 forint, ha ezt vesszük háromszor, akkor marad 150.000 forint különbség. Ezt azért nem nevezném elhanyagolható különbségnek, hiszen ebből kényelmesen kijön a rendszer telepítési költsége. Ja, és akkor még csak egy középkategóriás készülék árát vettem alapul. Természetesen egy Gree multi sokkal olcsóbb, de ott olcsóbbak a monók is. Meg a kockázat is nagyobb.

    Egyetlen egy érv szól a multi mellett, az, ha végképp nincs hely elhelyezni a több kültéri egységet, Ha viszont van olyan falfelület, vagy tető, ahol van mód erre, ott semmi más nem indokolja a bonyolultabb szerkezetű, nagyobb meghibásodási kockázatú és drágább készüléket.

    [ Szerkesztve ]

  • Susu582

    újonc

    válasz asha07lcc #3176 üzenetére

    Köszönöm az eddigi válaszokat.
    A három kültéri egység sajnos nem jöhet szóba. Egyrészt a szomsédok, (azon az egy falon nam zavarna senkit) másrészt külső panelfalra drágán szerelnek, harmadrészt a nyugati falra kerülő kültéri az erkélyt megtöltené meleggel, ami így használhatatlanná válna.
    A cél valóban az, hogy ne "dögöljünk meg a melegtől". Múlt nyáron 33 fok volt a 13nm-es nyugati szobában, a nagyobban és a keletiben 31fok. Ha el tudnék érni egy 27 fokot annak már örülnék.
    Szemelőtt tartva ezt és a költségvetést. Mivel a triál megoldásnál ára miatt legfeljebb Gree vagy Midea jöhet szóba, Míg az egyetlen mono felszerelése esetén meg tudnék engedni egy jobb eszközt. Elképzelhetőnek tartja bárki, hogy elérhető ez a nem túl nagy álomnak számító 27 fok a szobákban?
    Köszönöm mindenkinek.

  • neduddki

    nagyúr

    válasz Susu582 #3178 üzenetére

    HI!

    ha jol remlik vki irta korabban hogy splithez csinalt "csatornat" keress ra

    udv

    neduddki

    https://facebook.com/bestwax.eu, mailto: bestwax.eu@gmail.com hamarosan: www.bestwax.eu a lustasag fel egesseg, en tejjesen egesseges akarok lenni

  • windy

    tag

    válasz Susu582 #3178 üzenetére

    Hidd el, hogy látatlanban senki nem fogja tudni megmondani, hogy egy berendezéssel mit fogsz tudni elérni. Normális szakember meg ilyen találgatásokba nagy nyilvánosság előtt nem is megy bele, hiszen ennek kimenetele teljesen kétséges. Laikusok találgatásai meg szerintem teljesen figyelmen kívül hagyandók, mert ugye egyrészt, semmi sem drága, másrészt meg tényleg csak találgatás, nem sok tapasztalati és tanult alapot tartalmaz. Látni kellene a helyszínt, és akkor tudnánk segíteni, akár teljes, akár kompromisszumos megoldásokban. Egy helyszíni felmérés nem kerül semmibe...

  • asha07lcc

    tag

    válasz Susu582 #3178 üzenetére

    Lutri a dolog 1 géppel, de bejöhet igaz kicsi az esély.

    Gree Midea tipusokkal az a probléma, hogy a kültéri zajszintje magasabb multiban jóval, mint a japáán vagy a koreai gépeké.

    Van kompromisszumos javaslat elküldöm egy privát üzenetben.

  • asha07lcc

    tag

    válasz windy #3177 üzenetére

    A multi gépek tényleg nem szabályoznak vissza annyira, de feltételezhetően nem csak 1 helyiségben megy egyszerre a hűtés ha meleg van kinn.
    Fűtés esetén is lehet ilyen helyzet.

    De itt szerintem a hűtés a fő irány.
    És valóban a visszaszabályzás 3 külön helyiség esetén fontos(lenne)
    Multi esetén nem hinném, hogy az olajozási-kenési probléma lenne amiért a szoftver nem engedi vissza a teljesítményt, hanem a beltéri egységek egységnyi kivetített teljesítménylimitje lehet az alapja.
    Ha olajozási probléma lenne akkor az a mono gépeknél is meglenne amik nagyon visszaszabályoznak és egy mono gépet sem láttam, ami ilyen hibával állna inverteresek közül. Még az LG-nél sem ahol a csúcsgép 0.3kw hűtőteljesítményig visszaszabályoz, vagy a Fujitsu esetén sem ahol 0,5kw-ig illetve egyes Gree modellek esetén sem ahol 0,45kw.-ig visszaszabályoz(a Gree ugyanazzal a kompresszorral mint a Daikin alap inverteres gépek kb 1,3kw visszaszabályzási limittel monoban)
    Egy 1,35Kw-ig visszaszabályzó trial kültéri esetén ha 3 beltérire osztjuk a teljesítményt akkor 0,45kw a hűtőteljesítmény..
    Nyilván nem a legjobb megoldás a multi a szabályzás tekintetében ezt nem is állította senki.

    A többi részhez nincs mit reflektálni az egyedi megállapodás kérdése.

  • myk74

    senior tag

    Sziasztok!
    Adott ez a kis 47nm-es társasházi pecó.
    [link]
    Kelet-nyugat,tehát mindíg süt ide a nap.Nyáron nagyon meleg van.
    Nem akarok jégvermet,csak hűvösebbet,mert két pici gyerek van.
    100k alatt szeretném megúszni!
    Mit ajánlottok?Esetleg Nyíregyházi szaki elérhetősége is jöhet!
    Köszönöm

    Nincs kéz Nincs csoki!

  • asha07lcc

    tag

    válasz Susu582 #3178 üzenetére

    Néhány multi kültéri szabályzási tartománya hűtésben és fűtésben:

    Gree és klónjai:
    GWHD(24)NK3#O 7,10 (2,20~10,00) 8,50 (3,60~11,00)

    Fisher:(Midea klón)
    FS3MIF-270AE2 trio 7,41(5,19~9,63) 8,31(5,82~10,5)
    ez téves adat lehet mert így nincs értelme az inverteres vezérlésnek

    Haier:
    3U19FS1ERA trio 5,4 (1,5-7) 6,5 (1,8-8)
    1 db 2 kw beltérivel is elindul, nem kell hozzá több beltérit csatlakoztatni
    3 beltérivel van belőle akciós szett úgy tudom kültéri all dc-s( a ventilátor is)

    Midea és klónjai :
    M3OD-27HFN1 7,90 8,20 szabályzási adat nincs

    HD(Chigo klón) ha tényleg nagyon szűk a költségvetés

    HDO3MI-270C 7,8 (0,78~8,96) 8,99 (0,97~10,34)(Chigo név: C3OU-21HVR1)
    HDO3MI-210C 6,00 (0,94~7,70) 7,22 (1,14~9,34)(Chigo név: C3OU-27HVR1)
    1 db 2 kw beltérivel is elindul, nem kell hozzá több beltérit csatlakoztatni
    nagyon visszaszabályoz nem is drága sőt olcsó de Chigo gyártás.Mitsubishi twin rotary kompresszor van benne. Kültéri venti Welling-Midea YDK-60-6P3-4 2 sebességes Ebből is van akciós szett.

    LG:
    MU3M19 5,3 (1,35-6,33) 6,3 (1,41-7,27)

    Fujitsu:

    AOYG 18 LAT3 trio 5,4 (1,5-6,8) 6,8 (1,5-8,0)
    AOYG 24LAT3 trio 6,8 (1,5-8,5) 8,0 (1,5-9,2)

    Panasonic:
    CU-3E18PBE 5,2(1,8-7,3) 6,8(1,6-8,3)

    Toshiba:
    RAS 3M26 UAV-E 7,5 (4,2-9,0) 9,0 (3,0-11,2)

    Daikin:
    3MXS40K 4,0 (1,5-4,2) 4,4(1,5-4,7)
    3MXS52E 5,2 (1,5-6,5) 6,8(2,3-7,3)
    3MXS68G 6,8(2,4-8,7) 8,6(3,0-10,6)

    Hitachi:
    RAM-53NP3A (1,8-5) ( 2,5-6,8)

    A japán és koreai gépek mind all dc inverteresek(a kültéri)

    [ Szerkesztve ]

  • asha07lcc

    tag

    válasz asha07lcc #3184 üzenetére

    Fisheren fel vagyok akadva, de mindenütt ezeket az adatokat találom.
    Továbbra is kizártnak tartom, mert 2 kw-os beltérikkel ha 2 db megy be sem indulna.

  • windy

    tag

    Számtalanszor van olyan élethelyzet, hogy csak egyik szobában akarja használni az ember a klímaberendezést. Sőt, tapasztalatom szerint az a legritkább, hogy mindegyik megy egy időben, mert mondjuk a hálóban is meg a nappaliban is tartózkodunk egyszerre.

    Nemrégiben voltam kinn Távol-Keleten az egyik nagy márka klímagyárában látogatóban. A gyárlátogatás és a fejlesztőlaborok látogatása során meglepően sok szó esett a kompresszorok olajozásáról, a hűtőközegek olajoldó képességéről, a rendszerben maradt olaj visszahordásáról. Ez az egyik neuralgikus pontja a szabályozható fordulatszámú kompresszorral szerelt klímarendszerek működésének, igen sok kísérlet és fejlesztés folyik ezen a területen. Amíg a fixfordulatos kompresszorok voltak, addig ez nem volt különösebb téma, mivel egy adott kompresszor-teljesítményre kellett méretezni és az adott szállítóteljesítményre kellett beállítani, azt a megfelelő olajmennyiséget, ami a kompresszor megfelelő kenéséhez szükséges volt. Csakhogy amióta a kompresszorok fordulatszáma bizonyos intervallumban mozog, ezáltal a kenési igény is, a szállítási mennyiség is és az olajvisszahordás képessége is változik. Az egyik legnagyobb probléma pont a multi berendezéseknél fordul elő, amikor a három négy-öt beltéri egységből pl. csak egy múködik, és az olaj nagy része az üzemen kívüli beltérikben maradt. A sokbeltéris VRF, VRV rendszereknél külön olajvisszahordási fázis van beépítve a szoftverbe, míg a kisebb multi gépeknél ilyen elvétve van.

    Vannak gyártók, akik feszegetik a határokat, és a mono gépeiknél is engedik extrém szintre visszaszabályozni a fordulatszámot, de ez nem biztos, hogy a készülék élettartamát nem befolyásolja rossz irányba. Ha ez a probléma nem állna fenn, akkor egészen akár 0,1 kW-is is lehetne engedni pl. egy 3,5 kW-os gépet, de ezt persze nem teszik, hiszen kb. pár perc alatt megdöglene a kompresszor

  • asha07lcc

    tag

    Multi gépek esetén ahol az inverteres vezérlések vannak az elektronikus adagoló is tartozék. Olajelhordás csak üzem közben lehetséges, mivel üzemen kívül zárva van az adagoló szelep. A hosszú és nagy szintkülönbségáű csőkiépítésnél maradhat számottevő kenőanyag a csőben.

    Sok multi típus a visszaszabályzásból adódó olajelhordást olajvisszatérítő üzemmel oldja meg vagy olajcsapda is létezik többféle a nyomó-gyűjtő illetve a kompresszor szívóoldalán is mely megakadályozza vagy minimalizálja az olajelhordást. Már a lakossági multik esetén is.

    Olajelhordás veszélye akkor fokozott, ha a kültéri egységet feljebb helyezzük el , mint a beltéri egységet ez jellemzőbben azért nagyobb épületekben van ahol VRF VRV stb ipari jellegű gépek kerülnek beépítésre.
    Igaz ott az adagolószerv jellemzően a belltéri egységben van azaz hűtési üzemben is a hűtőkör fele legalább nagyobb nyomású ami az olajvisszatérést elősegíti.

    Vagy lakossági kiépítésnél pl jellemző a padlóban törtémő csőelvezetés, ebben az esetben hiába kerül a beltéri magasabbra mint a kültéri a gravitáció nem tudja elősegíteni a kenőanyag visszatérését.
    Itt szükséges bizonyos áramlási sebesség, hogy visszakerüljön az olaj. Főleg hűtési üzemben mert az adagoló mögötti szívó oldal a teljes kör a kültéri egységig.

    mono gépek esetén a teljesítményszabályzás alsó határát a kenés is befolyásolja, de a kenőanyag ha tiszta és jó a technológia amivel a gép össze lett rakva akkor a viszkozitása illetve szivattyúzhatósága valamint a kenőképessége(olajfilm minősége ami nem függ össze annyira szorosan a folyási tulajdonságaival) a meghatározó illetve a hűtőközeg olajelhordása ebben az esetben nem annyira jelentős, hogy ne maradna kenés.

    Az LG ilyen modellje pl:0,3kw-ig lemegy hűtésben és fűtésben is.
    H09AK
    H12AK
    P09MN
    P12MN

    Gree Daikin kompresszorral:1YC23AEXD kenőanyag:Daphne FVC50K
    GWH09KF-K3DNA6A 0,45kw-ig lemegy a szabályzása

    Ugyanez Daikinokban is van pl FTXS25K/RXS25K ott csak 1,3 kw-ig engedik le a hűtési teljesítményt.

    A Fujitsu ilyen modellje pl:0,5kw-ig lemegy hűtőteljesítményben még az alapmodell is.
    ASYG07LECA
    ASYG07LMCA
    ASYG09LECA
    ASYG07LMCA
    ASYG07LUCA
    ASYG09LUCA
    Mégis hosszú garanciát biztosítanak rá akár 10 évet is és 20 m hosszig csövezhetőek.

    De ide vehetjük pl a Daikin FTXG50JW/RXG50K modellt ahol az 5 kw gép 0,9kw hűtőteljesítményig lemegy.

    Ha nem bírná a kompresszor az igénybevételt illetve nem lenne megoldott az olajprobléma akkor nyilván nem ide hangolnák a kompresszorok teljesítményét.
    Egyik gyár sem kockáztatná meg, hogy tízezrével jöjjenek vissza a gépek.

    Inkább marketing és használattal összefüggő elgondolások lehetnek ezeknek az alapjai.

    PL mi lehet a magyarázata annak, hogy dez a két testvérmodell ami azonos csak szoftverben tér el:
    MUZ-FH25VE hűtés:2.5 (1.4 - 3.5) illetve MUZ-FH35VE hűtés :3.5 (0.8 - 4.0)

    http://planetaklimata.com.ua/instr/Mitsubishi_Electric/Mitsubishi_Electric_MUZ-FH_VE_Service_Manual_Eng.pdf
    a nagyobb teljesítményű gép esetén szabályoz vissza jobban 0,8kw hűtőteljesítményig?

    Ezt nem indokolhatja olajzási és technikai megoldási probléma ha megegyeznek és a kisebb gép 1,4 kw-ig engedi csak vissza ami a 0,8 kw majd 2x-ese.

    0,1 kw-ig nem hinném, hogy le lehet engedni a teljesítményt, mivel a hőscserélők méretei és a hűtőközeg fázisváltása illetve a körfolyamathoz minimális áramlási sebesség szükséges . Ott már alig lenne ventisebesség is.
    Igaz olajzási probléma sem mert nem jut ki semmi a kompresszorból.

    fűtésben és hűtésben egyébiránt a lakossági készülékeknél ahol az adagolószerv a kültériben van erőteljesen különbözik az olaj útja.

    Ipari kereskedelmi berendezésekben sokféle megoldás van az olajvisszahordásra illetve az elhordás megakadályozására, ezek mennek át egyre gyorsabb tempóban a háztartási berendezésekbe is.

    Ugye a kereskedelmi VRF VRV Multi-V stb gépeknél egy hűtőkörön több adagolószerv van így fűtésben a beltériben lévvő adagolósuzerv teljesen kibnyit és a kültériben adagol be hasonklóan a lakossági gépekhez.
    Hűtésben eltér a dolog mert a beltériben és a kültéribe lévő adagoló egyszerre is dolgozhat.

    Fűtésben egyik kivitelnél sem probléma az olajelhordás, mivel az alacsony nyomású oldal a kültéri ami közzel van a kompresszorhoz( plusz a sokféle csapda egyebek)

  • asha07lcc

    tag

    válasz Susu582 #3178 üzenetére

    Mint láthatod a Chigo/HD multi Siam/Mitsubishi kompresszorral visszaengedi a teljesítmányét 780w hűtőteljesítméényre ami a legtöbb mono klímánál is kisebb. Ez már jó lehet egy szobába is.

    Igaz Chigo.

  • windy

    tag

    Abból, hogy egy-két gyártó (itt főleg a Fujitsuról van szó) engedi a készülékek extrém alacsony teljesítménytartományban való működését, még nem következik, hogy ez jót tesz a készüléknek. A kompresszor kenésének hiányossága a készülékek élettartamát befolyásolhatja nagymértékben. Persze, tudom, a mai világban, ha egy műszaki cikk működik 3-4 évet, az már szinte jónak mondható, hiszen kell a gazdaságot mozgatni, cserélni a berendezéseket, ezt diktálja a fogyasztói társadalom. Ettől függetlenül, én azért nyugodtabb vagyok, ha egy száz, vagy többszázezer forintos berendezést megvásárolok, azért egy tíz évre berendezkedhetek vele. Ezt kockáztatni azért a leginkább marketingeszközként használható technikai megoldásért, nekem nem jön be. Természetesen a tíz év garancia emlegetése erős csúsztatás, gyári garancia 2 év van a Fujitsukra is, a tíz évet bizonyos megkötésekkel a magyar importőr adja, ami azért nem ugyanaz, lévén, hogy a gyártónak nincs hazánkban gyári képviselete. Hitachira, Daikinra, Toshibára is van mód tíz év garit kapni, és bár ezek mind legalább olyan komoly, sőt komolyabb, jelentősebb gyártók, mint a Fujitsu, mégis jellemző, hogy a klímáik alsó teljesítményhatára az 1 kW közelében van, nem engedik lejjebb, ennek a felére. Egyébként a Toshibának voltak régebben olyan modelljei, ahol szintén alacsony volt a teljesítményhatár, aztán szépen le is álltak ezzel, a mostani gépeiknél újra 1 kW körül mozog.

  • neduddki

    nagyúr

    válasz myk74 #3183 üzenetére

    HI!

    gondolom ragyuttle mar mission imposibble:- )

    udv

    neduddki

    https://facebook.com/bestwax.eu, mailto: bestwax.eu@gmail.com hamarosan: www.bestwax.eu a lustasag fel egesseg, en tejjesen egesseges akarok lenni

  • asha07lcc

    tag

    Kicsit hosszabb lesz elnézést....

    A teljesítmények visszaszabályozása nem csak 1-2 gyártóra és főleg a Fujitsura jellemző , hanem egyéb gyártókra is.

    A Fujitsu példaként nem nagyon hozható fel, mert az importőri 10 év garancia lehet szelektáló, de alapgarancia is 3 év a 21. sz körlevél (2010 máj 06)szerint,nem 2 év az említett típusokra.
    A 10 év garanciát valóban a magyar importőr adja ebben az esetben a garanciális feltételek közt az nem szerepel, hogy nincs garancia ha a készülékek visszaszabályoznak 0.5 kw teljesítmény köré.

    A Gree sem kis gyártó. Alapmodelljei nagyon visszaszabályoznak és nagy tömegben kerülnek értékesítésre.

    És nagy mennyiségben gyártják értékesítik az olcsó alap modelleket
    GWH09MB-K3DNA3K COZY DC INVERTER Gree gyártású kompresszor.
    Szabályzás hűtés: 0.5 – 3.2 kW
    Szabályzás fűtés: 0.8 – 3.5 kW
    Számtalan klón névvel is.

    illetve az LG termékeit is ahol hasonló vagy még nagyobb a visszaszabályzás egyes típusok esetén. Az LG-nek gyári képviselete is van és korlátozás nélküli teljes garanciát nyújtanak a készülékekre ha a gyári paraméterekkel mennek amiben szintén benne van a 0,3kw.ig visszaszabályzás a prémium gépeikben.

    A 3 márka közül egynél sem jellemző, hogy a visszaszabályzás miatt tömeges vagy akár egyedi meghibásodások lennének. Ez erős csúsztatás, nem támasztható alá semmivel.
    Külömnösen a Fujitsu esetén ahol 20 m max csőtávolság is járul ehhez.

    Nem hinném, hogy 3 éven túl berendezkedni egy készülék esetében attól függne meddig szabályoz vissza.
    Nem marketingeszközként hanem speciálisabb igény kiszolgálására alkalmas az ilyen visszaszabályozás, ezekben az esetekben a kisebb helyiségek hűtése-fűtése egyedileg jobban szabályozható nem viselkedik on-off klímaként a drágán megvásárol berendezés, hanem folyamatos üzemmel komfortosan teszi a dolgát.

    Ha egy feladatra ilyen gép megfelelő bátran lehet alkalmazni. Nem lesz semmilyen kenésből adódó problémája.

    De vehetjük a Daikint is.
    Logikai bukfenc az érvelés szempontjából, hogy a kis teljesítményű modellek nem szabályoznak vissza annyira, mint a nagyobbak.
    FTXG50JA/RXG50K 5,0 (0,9-5,8) 5,8(0,9-7,5)
    FTXG50JW/RXG50K 5,0 (0,9-5,8) 5,8(0,9-7,5)
    FTXS60G/RXS60F 6,0 (0,9-6,7) 7,0 (0,9-8,0)
    Ezek nagyobb gépek, tahát a hűtőközeg-olaj áramlási sebessége hasonló lehet, mint a kisebb gépekben ha nagyon 0,5kw vagy az alá mennek.
    FTX20JV/RX20JV 2,0 (1,3-2,6) 2,5 (1,3-3,5)
    FTXS20K/RXS20K 2,0 (1,3-2,6) 2,7 (1,3-4,1)
    FTX25JV/RX25JV 2,5 (1,3-3,0) 2,8 (1,3-4,0)
    FTXS25K/RXS25K 2,5 (1,3-3,0) 3,4 (1,3-4,5)
    FTXG25JA / RXG25K 2,5 (1,3-3,0) 3,4 (1,3-4,5)
    FTXR28E/RXR28E 2,8 (1,55-3,6) 3,6 (1,3-5,0)

    FTX35JV/RX35JV 3,2 (1,3-3,8) 3,4 (1,3-4,8)
    Viszont a multi gépek egyes modelljei ahol kihangsűlyozásra került hsz-ekben a több beltéri rendszernél az alacsony visszaszabályzott teljesítmény gond lehet a következőket látom:

    2MXS40H 4,0 (1,5-4,2) 4,4(1,5-4,7)
    2MXS50H 5,0 (1,5-6,4) 5,7 (1,5-6,0)
    3MXS40K 4,0 (1,5-4,2) 4,4(1,5-4,7)
    3MXS52E 5,2 (1,5-6,5) 6,8(2,3-7,3)

    Vehetjük akár a Toshibát most is van eléggé visszaszabályzós modellje:
    RAS B13N3KV2-E / RAS 13N3AV2-E 3,5 (0,8-4,1) 4,2 (0,9-5,6)
    RAS B16N3KV2-E / RAS 16N3AV2-E 4,5 (0,8-5,0) 5,5 (0,9-6,9)
    RAS B10N3KVP-E / RAS-10N3AVP-E 2,5 (0,8-3,5) 3,2 (0,8-5,8)
    RAS B13N3KVP-E / RAS-13N3AVP-E 3,5 (0,9-4,1) 4,2 (0,8-5,9)
    De van a duál kültérik közt is jobban visszaszabályzós:
    RAS M14 GAV-E 4,0 (1,1-4,5) 4,4 (0,5-5,2)
    Itt nincs olajozási probléma?
    És van durvább ellenpélda is ahol nagyon nem szabályoz vissza a multi kültéri...
    RAS 3M26 UAV-E 7,5 (4,2-9,0) 9,0 (3,0-11,2)
    RAS 4M27 UAV-E 8,0 (4,2-9,3) 9,0 (3,0-11,7)
    Itt vajon 1 beltérivel (ha több van rajta kikapcs de 1-et bekapcsolunk) ami pl 2 kw elindul?

    Fujitsu Hitachi Daikin Toshiba 10 éves garanciája eltérő.

    Mono készülékek esetén tudomásom szerint:

    Fujitsu 3 év alap/gyári garancia vagy 10 év feltételekkel kivéve az akciós 2 éves garokat az LLC LLCC LLCA KKC végű modelleket. Stabil háttérrel.
    Hitachit az importőr adja korlátozásokkal de minden üzemmódra, stabil háttérrel.
    Daikin egyedi ,nem gyári képviselet által biztosított forgalmazóként eltérő korlátozott garancia stabil háttér általában
    Toshiba igen sok forrásból érkező bizonytalanabb importőri hátterű, a 10 év garancia emiatt bizonytalan.

    Fenti garanciák nem a gépek minőségét jelentik azok mind megbízhatóak. Persze ezeken kívül számtalan gyártó jó és megbízható gépe létezik.

    A nagy szabályzási tartomány komfortosabb és az egyedi igényeket jobban kiszolgálja bőven elférnek a kínálatban ezek a készülékek és meghibásodás nélkül sok éve mennek a modellek.
    A Gree(és klónjai) pl tömegmárka több modellje eltérő kompresszorral és felépítéssel nagy számban megy gond nélkül jó pár éve.
    A Fujitsu modelljei is
    stb stb
    Nem kell, hogy jót tegyen egy üzemmód a készüléknek ne tegyen rosszat ennyi az elvárás.
    Minél szélesebben szabályoz annál szélesebb a felhasználhatósága , komfortossága.

    A Fujitsunak viszont régen és most is vannak ilyen modelljei. Mennek szépen és nem változtatnak a visszaszabályzáson.
    Ez is a fogyasztói társadalom igénye.

    Kis ipartörténet:
    -------------------------------------------------------

    Úgy tűnik a Fujitsunak azért bejön a dolog.
    Pl: 2003-2004-ben:
    ASY 9 LSBCW / AOY 9 LSBC 0,5-3,6 0,5-6,0
    2007:
    ASYA 7 LCC / AOYR 7 LCC 2,1 (0,5-3,0) 3,0 (0,5-4,6)
    ASYA 9 LCC / AOYR 9 LCC 2,6 (0,5-3,6) 3,6 (0,5-5,3)

    ASYB 9 LDC / AOYS 9 LDC 2,6 (0,5-3,7) 3,6 (0,5-6,1)

    2009-2010:
    ASYA 7 LGC / AOYR 7 LGC 2,1 (0,5-3,0) 3,0 (0,5-4,6)
    ASYA 9 LGC / AOYR 9 LGC 2,5 (0,5-3,2) 3,2 (0,5-4,5)

    2011:
    ASYG 7 LE / AOYG 7 LE 2,1 (0,5-3,0) 3,0 (0,5-4,0)
    ASYG 9 LE / AOYG 9 LE 2,5 (0,5-3,2) 3,2 (0,5-4,2)
    ASYG-07LU / AOYG-07LU 2,0 (0,5-3,0) 3,0 (0,5-4,0)
    ASYG-09LU / AOYG-09LU 2,5 (0,5-3,2) 3,2 (0,5-4,2)

    2014:

    ASYG 7 LMCA / AOYG 7 LMCA 2,0 (0,5-3,0) 3,0 (0,5-3,4)
    ASYG 9 LMCA / AOYG 9 LMCA 2,5 (0,5-3,2) 3,2 (0,5-4,0)
    ASYG-07LUCA / AOYG-07LUCA 2,0 (0,5-3,0) 3,0 (0,5-4,0)
    ASYG-09LUCA / AOYG-09LUCB 2,5 (0,5-3,2) 3,2 (0,5-4,2)

    Ha ennyi gond lenne a visszaszabályozássel szerintem rég leálltak volna róla:)

    Nézetem szerint a példának hozott Toshiba esetén másról, nem műszaki megfontolásról lehet szó akkor hamarabb megszüntették volna ők is az ilyesmi modelleket. Vagy ennyi időn keresztül egy komoly gyártótól marketingeszközként használható technikai megoldás?
    2003-2004-2005:
    RAS-10JKVP-E / RAS-10JAVP-E 2,5 (0,6-3,4) 3,2 (0,6-6,2)
    RAS-13JKVP-E / RAS-13JAVP-E 3,5 (0,6-4,2) 4,2 (0,6-6,6)
    2006:
    RAS-B10EKVP-E / RAS-10EAVP-E 2,5 (0,5-3,5) 3,2 (0,6-5,8)
    RAS-B13EKVP-E / RAS-13EAVP-E 3,5 (0,6-4,5) 4,2 (0,6-6,6)
    2008:
    RAS-B10SKVP-E / RAS-10SAVP-E 2,5 (0,5-3,5) 3,2 (0,6-6,1)
    RAS-B13SKVP-E / RAS-13SAVP-E 3,5 (0,6-4,5) 4,2 (0,6-6,9)

    2009-2010:

    RAS-B10SKVP-E / RAS-10SAVP-E 2,5 (0,5-3,5) 3,2 (0,6-6,1)
    RAS-B13SKVP-E / RAS-13SAVP-E 3,5 (0,6-4,5) 4,2 (0,6-6,9)
    RAS-10PKVP-E / RAS-10PAVP-E 2,5 (0,5-3,5) 3,2 (0,6-6,1)
    RAS-13PKVP-E / RAS-13PAVP-E 3,5 (0,6-4,5) 4,2 (0,6-6,9)
    2011:
    RAS-10SKVP2-E / RAS-10SAVP2-E 2,5 (0,5-3,5) 3,2 (0,5-6,5)
    RAS-13SKVP2-E / RAS-13SAVP2-E 3,5 (0,6-4,5) 4,2 (0,5-7,7)
    RAS-10PKVP-E / RAS-10PAVP-E 2,5 (0,3-3,5) 3,2 (0,3-5,8)
    RAS-13PKVP-E / RAS-13PAVP-E 3,5 (0,3-4,5) 4,2 (0,3-6,1)
    RAS-16PKVP-E / RAS-16PAVP-E 4,5 (0,3-5,0) 5,5 (0,3-6,5)
    2013:
    RAS B10N3KVP-E 2,5 (0,8-3,5) 3,2 (0,8-5,8)
    RAS B13N3KVP-E 3,5 (0,9-4,1) 4,2 (0,8-5,9)

    2014:

    RAS B10N3KV2-E / RAS 10N3AV2-E 2,5 (1,1-3,0) 3,2 (0,9-4,8)
    RAS B13N3KV2-E / RAS 13N3AV2-E 3,5 (0,8-4,1) 4,2 (0,9-5,6)
    RAS B16N3KV2-E / RAS 16N3AV2-E 4,5 (0,8-5,0) 5,5 (0,9-6,9)

  • myk74

    senior tag

    válasz neduddki #3190 üzenetére

    Igen rájöttem!
    Azért várom a csodát!

    Nincs kéz Nincs csoki!

  • havri1

    félisten

    válasz myk74 #3193 üzenetére

    Miért lenne az?
    Mobil klíma..
    10 éve vettem egy noname 1kw mobilt, mai napig működik. Semmit extrát nem tud. Bekapcsolod, hűt, zörög :D, kikapcsolod nem hűt, nem zörög :D
    23nm nappalit ha ment folyamatosan, kellemesen lehűtötte. Pontosabban kellemes hőérzetet adott.

    [ Szerkesztve ]

    havri

  • myk74

    senior tag

    válasz havri1 #3194 üzenetére

    A falon elférnek még dolgok,lent már nem :)
    Mobilt nem szeretnénk.

    Nincs kéz Nincs csoki!

  • havri1

    félisten

    válasz myk74 #3195 üzenetére

    Felfúrod, van az a szaki aki megcsinálja :DDD
    Amúgy akciós on/offos kínai, és egy felszerelés.
    Nekem most szerelik fel, 90k lesz cakli pakli. Hog milyen, és mennyit fog bírni, majd 2-3 év múlva megtudjuk..

    havri

  • Icedragon86

    csendes tag

    Tisztelt szakértő közönség !

    Klíma vásárlás elé nézünk és ebben szeretnénk némi segítséget kérni ugyanis a bőség varázsa elvakítja szemünket és szaktudásunk kevés ahhoz hogy átlássuk mi is kell nekünk . Egy két információ a lakásról :
    -korai építésű panel lakás
    -rossz szigetelés
    -48 m2
    -kb egész nap süti a lakást a nap
    Alapvetően 1 klímát gondoltunk a hálóba, de a lakásban nincsenek ajtók tehát egy légtér az egész. Ezen okból kifolyólag gondolkodunk multi klímában 2 beltéri 1 kültérivel viszont itt kezdődnek a bajok ugyanis 250.000 Ft nál többet nemigen akarunk rászánni csak elkerülhetetlenen helyzetben . Jó lenne kicsit hosszabb távra tervezni ezért valami minőségi kellene viszont keveset is fogyasszon . Egyszóval lehetetlent kérünk : ) . Ami eddig felmerült az a Daikin Fujitsu Panasonic amikről jókat írogattak.
    Ha valaki erre a lehetetlenre tudja a várást kérjük írja meg nekünk.
    Üdv. Ice

  • windy

    tag

    válasz Icedragon86 #3197 üzenetére

    Szia!

    Sajnos ebben az árban, ezekből, az általad megjelölt japán klímákból egy darabot fogsz tudni csak venni, ami nem biztos, hogy kevés, ezt megmondani csak a lakás elosztásának ismeretében lehet. Az út, amit érdemes bejárni: szakembert kihívni, lakást felmérni, ajánlatot kérni, és aztán az alapján dönteni. Lakóhelyedhez közeli, normális, elérhetőségekkel, telephellyel, vonalas telefonszámmal, honlappal rendelkező (egyszóval normális keretek közt működő) szakcéget keress, és egészen biztosan segítenek neked.

  • asha07lcc

    tag

    válasz Icedragon86 #3197 üzenetére

    All dc inverteres dual klímát japánt biztosan nem kapsz ennyiért.
    Kínait igen ami szintén all dc inverteres ha van még belőle akciós készlet az importőrénél.
    Annak br ára 236000 FT-ha van. Hétfőn meg tudom kérdezni.

    48nm esetleg 1 géppel is jól temperálható az bőven belefér a keretbe. Azt viszont ha a hálóba teszed oda sok, ha a nappaliba esetleg a háálóba jut kevés. Egy alaprajz azért valamennyi segítség lenne a közös gondolkodáshoz.

    privát üzenetben van konkrétum, nézd meg azt is, biztos vagyok benne, hogy több fórumtagtól kaptál már:)

  • asha07lcc

    tag

    válasz asha07lcc #3199 üzenetére

    Ja all dc: minden része elektronikával szabáléyozott, a kültériben minimum az elektronikus adagolósnak, inverter vezérlésű kompresszornak és majdnem fokozatmentes fordulatszám szabályozású ventilátornak kell lennie.
    Így érhető ek a jobb hatásfok és a komfortosabb üzem meg a kisebb zaj.
    Pongyolán de a lényeget kiemelve.

Új hozzászólás Aktív témák