Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Zeki

    nagyúr

    válasz #24536576 #24361 üzenetére

    Br 70k nem sok a telepítésért.

    Idézek egy másik fórumból mik is kellenek, hogy klímás legyél és klímát szakszerűen telepíthess, javíthass:

    1. Kell szakképzettség. Az teljes körűen két OKJ tanfolyam. Hűtő-, klíma- és hőszivattyú berendezés- szerelő (OKJ 35 582 03), de ennek előképzettségi feltétele a - Hűtő- és légtechnikai rendszerszerelő szakmai előképzettség (OKJ 34 582 05) /vagy épületgépész technikus/

    2. Külön "engedély" kell a tevékenység végzéséhez illetve a klímagáz kezeléséhez.

    A fluor tartalmú gázok kezelését is magában foglaló tevékenységeket a 14/2015. (II. 10.) Korm. rendelet szabályozza. Ebben le vannak írva a tevékenységek és a hozzájuk szükséges szakképzettség. Ennek 4. melléklete a HR és MR szektor klímagázt tartalmazó alkalmazást szerelő, karbantartó, szervizelő és szivárgásvizsgáló, valamint klímagázkezelést végző természetes személy képesítési igazolásainak jele, megnevezése és az 517/2014/EU európai parlamenti és tanácsi rendeletnek való megfelelése.
    Külön szabályozást kapott a fluor tartalmú gázok kezelésével kapcsolatos képesítés, amire a végzettségtől függetlenül szükség van. Ezt a 60/2016. (XII. 28.) NFM rendelet szabályozza. Ebben le vannak írva a tevékenységek, amelyekhez speciális képesítést kell szerezni (F-Gáz vizsga). A képesítés megszerzéséhez szükséges előfeltételeket írja le a 2. melléklet.
    Magát a vizsgát a Klímavédelmi Hatóságnál lehet megtenni. google... már működik Magyarországon is. Lehet, hogy járnak Szlovákiába most is, nem tudom, de a rendszer már működik.

    3. Ha mindent szabályosan akarsz, akkor kell egy ADR vizsga (veszélyes anyag szállítás) és tűzvédelmi szakvizsga. Ezek gyorsan megvannak.

    Ha mindezen túl vagy, akkor akár egyéni vállalkozást is indíthatsz.

    ------------
    Hogy mennyi munkát lehet összeszedni?

    Napi 2 felszerelés (2x60-100.000 Ft -költségeid), és karbantartás egész évben, akár.(és felette, amennyire jó leszel)

    Az, hogy naponta feldobsz két klímát 2x 80.000 forintért (minusz anyag és egyéb költséggel), jól hangzik.

    Vidéki nagyvárosban nyáron nem lesz ennyi, télen meg csak karbantartás pár, kb.

    De ha ügyes vag, és jó lesz a híred, lesz munkád egész évben. Ez persze nem 1 szezon eredménye.

    Pár gondolat hozzá, hosszú lesz, és nem a kedved akarom elvenni vele:

    Segéded, (vagy Te) elbírja(od) a 4. emeletet gyalog szerszámokkal telepítésenként 5x, akár? Vagy a 20 J ütőenergiás 10 kiló súlyú gépet panel átfúrásnál 5 percen át tartani, míg átmegy pár vason?

    Cserepet szedtél már le tetőről, hogy alatta elvidd a csöveket? kikötöd magad, vagy jószerencse?

    10. emeleten lógattál már le 40 kilót, hogy rátedd a tartóra? Mi van, ha leesik?

    Fúrtál plafont felfelé át?

    Második emeletre vállon fel kell vinni a 40 kilós kültérit a létrán...

    Tudsz segítséget kérni ha nem indul el a gép?

    Elektromos bekötés, gipszelés, vizes munkák mennek?

    Van autód, amibe két beltéri, kültéri, és a szerszámok elférnek?

    Ha megnézed a klímások autójait, Transporter méret az átlag.

    Ezen túl 1.000.000 Ft simán belemegy:

    Szerszámban egy sima ütvefúró, egy nagy gép a negyvenes lyuknak, hozzá 20-as, 40-es fúró, porszívó, létrák, szivattyú, peremező, csővágó, segédanyagok, rézcső, gázok, stb.

    Csak pár cucc ára:
    https://www.gepdepo.hu/akkus-gep/furokalapacs/makita-dhr171z-sds-plus-akkus-furokalapacs-geptest-dhr171z.html
    https://timarszerszam.hu/hitachi-dh52me-furo-vesokalapacs/t
    https://www.gepdepo.hu/tartozek/furas/sds-max-zentro-furoszar-o12-o50/makita-sds-max-zentro-furoszar-40x570mm-p-78162.html
    https://www.gepdepo.hu/porszivok/szaraz-nedves-porszivok/makita-vc4210lx-szaraz-nedves-porszivo-vc4210lx.html?referer=arukereso.hu

    Hivatalos része: kockázat értékelésnek kell legyen az adott munkára, hozzá munkavédelmi utasítás.

    Egyéni védőeszközök, mint füdugó, védőszemüveg, kesztyű, 5 pontos heveder, zuhanás gátló, kötél, és persze évenként ellenőrzés, minősítés, selejtezés, stb.

    Felelősségbiztosítás a munkához?

    ---------

    A másik fő kérdés a szükséges eszközök:

    Biztosan kell majd fúrni. Ebből a legkényesebb, hogy kb 50-60 mm közötti lyuk kell, amin közlekednek a beltéri egységtől a kültéri felé a csövek.

    Egy rendes 50-es sds max fúrószár 80e ft. Egy fúró, ha márkás, 150-300e, de persze lehet fúrni nem márkással is. Ezen felül kell persze kisebb fúró csatornák rögzítéséhez, kondenzvíz cső elvezetéséhez, stb. Szóval a fúrás és hozzá kapcsolódó dolgokra 200-500e ft ot lehet mondani, még az 500 is kevés lehet, attól függ, mennyire vagy igényes, mennyi pénzed van. ÉS el ne felejtsem: porszívóznod kell, a jó ipari porszívó a vevő elégedettséghez nem elhanyagolható,...

    Kéziszerszámok: Csőszerelő szerszámok, csavarhúzók, villás kulcsok. Ez akár már van is. Ami fontos: egy jó csőperemező.

    Nincs kétségem afelől, hogy korunk rugalmas, modern klímaszerelője képes szerelni az alábbiak nélkül, legalábbis új klímát telepíteni lehet (nem szabályosan, de lehet):

    nyomatékkulcs, vákuum szivattyú, gáz lefejtő, palackok, csap- és mérőóra egység, mérleg... ez legyen mondjuk min. 500e?

    Na meg kell egy jármű, amivel ezeket viszed, létrával, csövekkel, kábelcsatornákkal, klímaberendezéssel együtt.
    Namost itt majd minden dolog olyan, hogy kapsz egy öreg furgont 300 ezerért meg újat 10 millióért is.

    Hogy mennyi munkát? Jó kérdés. Ahogy látom, a piac tele van 90%-os szerelőkkel, vállalkozásokkal. Mit értek ez alatt? Csak új klímát szerel (elvégre abban van előtöltött gáz.) Összerakja a rendszert. Egy olyan peremezővel peremez, amivel már az apja is tudott klímaszerelő korában, de lehet, hogy a nagyapja is.

    Nyomatékkulcs fel sem merül, megtépi jól a hollandereket, jó az úgy. Vákuumszivattyú az úri huncutság, majd a gáz úgyis kizavarja a levegőt a csövekből.

    A kondenzvíz csövet jó vastagon össze krokiszalagozza a csonkkal a beltéri egységben. Pár hétig biztosan nem fog szivárogni.

    Azért 90%, mert ez így látszólag működik. Már csak +10%-ot kellene hozzátenni, hogy mindenki elégedett legyen, de azt én nem tudom megmondani, hogy az a 10% az megtérül-e a piacon. Ezen a piacon (is) egyszerre igaz, hogy egyes szereplők jól keresnek vele, másoknak meg nem éri meg.

Új hozzászólás Aktív témák