- MIUI / HyperOS topik
- Yettel topik
- iPhone topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Telekom mobilszolgáltatások
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
-
Mobilarena
Ajánláshoz szükséges kérdések (alkatrészeknél pontos megnevezést kérünk)
1.: Mennyit szánsz a hűtőre?
2.: Milyen házba kerül?
3.: Milyen alaplapra lesz?
4.: Processzor és videókártya típusa?
5.: Ramok pontos típusa?
6.: Egyéb igények? (szín, RGB, stb.)
>>> Ajánlott léghűtések és paszták táblázata - 2024 <<<
Új hozzászólás Aktív témák
-
atilius
tag
válasz kosturica #2795 üzenetére
Egyébként még a Scythe méltán elhíresült S-flex sorozata, amelyet nagyon sokan használnak hűtőventinek alkalmazza a fluid dynamic bearinget.
Ezenkívül a Noctua szabadalmaztatott csapágyazása az úgynevezett SSO bearing rendelkezik még rendkívüli 170.000 órás élettartammal és 6 év garanciával, mitöbb ellentétben a legtöbb gyártóval ők ezzekkel a ventikkel szállítják a hűtőiket.Nem az ember választja az órát, hanem az óra az embert.
-
Brumi˘
addikt
Üdv. all!
Van valakinek személyes tapasztalata Noctua U90 hűtővel?
-
paix
tag
Sziasztok!
A következő ügyben szeretném a segítségeteket kérni:
Le szeretném halkítani a gépem, és a cpu hűtővel kezdeném. A kérdés: melyik ma a leghalkabb procihűtő?
A konfig egyelőre elég gyenkécske, de hamarosan újítani szeretném, ezért fontos lenne a megfelelő hűtőteljesítmény. Nem szeretném agyontuningolni a gépet, de egy pici pluszt kicsikarnék belőle. A limit legyen mondjuk 14k.Mivel a csendes üzemmódra törekszem, ezért a következő alaplapom is biztosan passzív hűtésű lesz. Számít ez? pl az északi híd hűtése mennyire fontos? Gondom lehet egy "Thermalright Ultra-120"-szerű (értsd: az alaplappal párhuzamosan levegőt fújó) hűtővel?
Háznak antec p182-t néztem ki, abban van több házventi is, de ezt csak később fogom tudni beszerezni.Most az asus Silent Knight II-vel szemezgetek..
Előre is köszönöm a segítséget.
-
kosturica
őstag
válasz keszegduda #2804 üzenetére
Megnéztem jól a táblázatot is!De ami ettől is fontosabb,az a személyes tapasztalat.Márpedig ez a hütő piszok jól teljesit,a hangját is alig lehet hallani!!
Xiaomi MI 5S Plus 6/128 GB Grey
-
atilius
tag
Ha a lehető leghalkabb hűtő beszerzésére törekszel akkor mindenféleképpen olyat vegyél ami 12 cm-es ventit használ és cserélhető rajta a venti (szóval Asus Silent Knight II kilóve).
Az, hogy a lapot hűtése passzív csak nagyon extrém tuningnál jönn számításba.
Nálad döntő föntosságú tényező a venti. Én a helyedben a hang minimálisra csökkentése érdekében erre helyezném a hangsúlyt. Pillanatnyilag a légszállítás-hang arányában a legjobb vetiket a piacon a Silenx cég forgalmazza. Pl.: Silenx Ixtrema légszállítása 130m3/óra 14db hangterhelés mellett. Viszont ezeknek a ventiknek az ára 5k körül van.
Másik rettentően csendes venti a Sxythe S-flex és a Noctua NF-S12-1200, mindkettő kiemelkedő minőségű csapágyazással rendelkezik (olvas vissza kicsit), tehát az életük előrehaladtával a hangjuk is kevésbé nő mint a többi ventinek (különösen igaz a noctua-ra amely csapágyazásnak ez a legfőbb előnye a többivel szemben). Mindkettő ára kb 3k.
Mivel nem akarsz extrém tuningot nyomni így nyugodtan vehetsz hagyományos álló hőcsöves coolert, nem kell az alaplapra merőleges megoldás. Ezek a procit jobban hűtik mint a merőlegesek. Pl egy Thermalright ultra 120 extrém teljesítméynét az 1200 rpm-es ventivel a legjobb merőleges Enzotech Ultra-x cooler 2500 rpm-es venti mellett hozza, szóval a zajszint korántsem ugyanaz.
Tehát szerintem vegyél valamilyen Thermalright-ot a hr-01-től egészen az Ultra 120 extreme-ig attól függően, hogy mennyire akarsz a zsebedbe nyúlni. Minél feljebb mész annál kisebb venti rpm mellett fogod megkapni ugyanazt a teljesítményt.Nem az ember választja az órát, hanem az óra az embert.
-
lecterdoctor
tag
Intel Core 2 Duo E4500 2.20 GHz procira kellene hűtő.
Zalmann CNPS 9700 LED vs. ASUS Arctic Square EVO?
Szerintetek?
-
paix
tag
válasz atilius #2810 üzenetére
Nagyon köszönöm a gyors válaszokat!
Lehetséges tehát az, hogy a mostani cpu-mat (celeron 3,06@3,5ghz) egy ninja passzívan elvinné? (most nincs benne házventi) stock coolerrel cca.55 celsius fokos..
Sajnos nem értek annyira a témához, mint szeretnék:
Ha megveszek egy "toronyhűtőt" és veszek rá egy ventit, akkor hol tudom beállítani azt, hogy pl. csak akkor kapcsoljon be a venti, ha a cpu 60 fok fölé megy? az előbb nézegettem a biost, de ott nincs túl sok testreszabási lehetőség.. (lehet, hogy csak én voltam vak? )a ninjával voltak egyes házaknál "magassági" problémák igaz?
köszi
-
atilius
tag
Valszeg elvinné. Házventi nélkül már egy kicsit necces a dolog. Nem tudom milyen házat akarsz vásárolni később, vagy milyen a mostani házad, de mindenképpen elöl beszívó hátul kifújó megoldás lenne a jó, tehár egy venti ami elöl beszívja a levegőt egy pedig ami hátul kinyomja. Az oldalsó ventis megoldás szerintem nem igazán lenne jó a passzív ninjahoz (meg szvsz egyébként sem a lagjobb mert csak megkavarja a légáramlást).
Nem ismerem a lapodat de általában be lehet állítani, hogy a procihűtő ventije milyen hőfokot kövessen. Ha pwm-es (impulzus vezérelt) a venti (4pin) és az alaplapi csatid is 4 pines akkor biztosan tudod szabályozni a ventit, ha 3 pines a venti akkor attól függ, tudod-e szabályozni a ventit, hogy a alaplapod tudja e csati feszültségét állítani. Kisebb fesz (5V) alacsonyabb rpm nagyobb fesz (12V) magasabb rpm. Viszont az korántsem biztos, hogy képes a lapod teljesen kikapcsolni a ventit, azt hiszem pwm-es szabályozás esetében ez egyáltalán nem lehetséges (csak a legkisebb rpm-en mehet a venti), feszültséges szabályozás esetében viszont igen (nyilván nem kep semmi feszt a venti). Viszont legalcsonyabb rpm esetében már biztosan nem ez a venti lenne leghangosabb a házban.
Nézd meg milyen széles a házad és milyen széles a ninja. Nyilván a házszélességből le kell vonni a alaplap + alaplap tálca magasságát.[ Szerkesztve ]
Nem az ember választja az órát, hanem az óra az embert.
-
i are robot
senior tag
Üdv!
Fogalmam sincs hova forduljak a kérdésemmel, szerintem leginkább ide tartozik, de ha tudtok aktuálisabb topikot, szóljatok.
Szóval az a kérdés foglalkoztat, hogy mennyire problémás és sérülésveszélyes dolog a Core2 Quad procikra egy komolyabb hűtőt (léghűtés) feltenni? Tudom hogy réges régen még le lehetett sarkazni a CPUkat, de ezek a mostani darabok mennyire érzékenyek? Gépet vennék, és nem egy helyen rakatnám össze, hanem alkatrészenként venném még és én építeném össze otthon. A mostani gépemben (Abit AN7, Barton 2600+, Spire Whisperock IV) cseréltem már sajátkezűleg alaplapot meg párszor csak a procit is minden gond nélkül. Ennyi gyakorlattal merjek belevágni egy ilyen kalandba, vagy inkább bízzam szervízre, és tejeljek? Egyszóval nem egyszer bütykölgettem már a gépemet – a kritikus pontnak csak a processzor + hűtő kérdést tartom, a többitől tehát annyira nem tartok – csak nem szeretném leamortizálni a kicsikét. Köszönöm.
-
atilius
tag
válasz i are robot #2816 üzenetére
A procit semmiféleképpen nem tudod lesarkazni. Az lga775-ö foglalat (core2 quad is ilyen) pedig négy rögzítő lyukat tartalmaz az alaplapon. A lesarkazás régen játszott pl az AMD socket A foglalat esetében.
A probléma manapság már inkább a hűtőnek a rendes felhelyzése az alaplapra, vagy mert maga a hűtőnek van valamilyen trükkje (lásd CM Hyper TX2) vagy mert kell hozzá valamilyen extra rögzítés, pl hátsó alaplapi merevítés.
De azárt ezek egyáltalán nem áthidalhatatlan problémák, az első alkalom kicsit nehezebb, viszont ha belejössz akkor nem gombolnak le rólad minden alaplap, proci, venticsere alkalmával ki tudja mennyi pénzt.Nem az ember választja az órát, hanem az óra az embert.
-
Oibacsi
őstag
válasz i are robot #2816 üzenetére
rövid leszek: nem tudod lesarkazni, van rajtuk kupak...intelnél a tualatin óta
-
atilius
tag
Jut eszembe, ha mondjuk Artic Cooling 12-es pwm-es ventiket raknál a hűtőre és a házba is akkor ügyütt tudnák őket szabályozni, mivel ezeknek van továbbvezetésük, tehát össze lehet akármennyit kapcsolni úgy, hogy együtt változik a fordulatuk. Szóval alapjáraton fordul mindegyik mondjuk 500-et, ha rákapcsolsz akkor pedig mindegyik 1500-at. Így nem lép fel az a probléma, hog habár a prociventi alacsony fordulaton dolgozik csendesen, de házventik max fordulaton hangosak.
Áruk kb 1,6k, ha viszaolvastál akkor tudod, minőségi darabok.Nem az ember választja az órát, hanem az óra az embert.
-
kacsala88
csendes tag
hali mindenkinek vettem egy freezer pro 7 -et kicsit hangos de hamit vártam azt megtette.
a kérdésem az hogy a ventillátorok sebeségét hol lehet szabájozni vagy lehet e?? ha igen akkor irjátok le a hogy mijen modon lehet. elöre is kösszAsus p5k, E4500 proci, 2*1Gb Samsung ram, 8600Gts
-
-
bszotak
tag
Sziasztok!
Én egy AMD Athlon 64 X2 5200+ procihoz szeretnék majd egy hűtőt, húzva nem lesz, egyetlen szempont a minél kisebb zajszint.
Kicsit visszaolvasva úgy láttam az olcsóbb hűtők közül Cooler Master Hyper TX2-t ajánlották a legtöbben.
Ez elég csendes megoldás, vagy azért érdemes lenne hozzá venni pl. egy Noctua ventillátort? És ha igen, létezik-e erre való? (ha jól néztem 92mm a gyári ventije)Köszönöm a segítséget!
-
-
paix
tag
válasz atilius #2819 üzenetére
ismét köszönöm a gyors és részletes választ! háznak antec p182-t néztem ki. Elvileg direkt halk üzemre tervezték, és van benne 3 gyári venti, melyből 2 a cpu mellett (egyik a ház tetején, másik pedig a hátsó házventi helyén) van, így szerintem azzal már bírni fogja passzív módban is..
mégegyszer nagyon köszi a segítséget, most számolgatok egy picit. ha lesz még kérdésem jelentkezem.. thx
-
Baluka71
tag
válasz atilius #2817 üzenetére
Szia Atilius
Írod hogy CM Hyper TX2-nek trűkkös a felszerelése.
Kérlek áruld el a trükköt!
Nekem ilyenem van, tegnap raktam fel de még most is fáj a hüvejkújam.
Még, jó hogy a lap nem tört el. Én keresztbe próbáltam, ahogy a rajzon van. SzívásA másik szívás, hogy a lapom biosában nincs FAN control mode,
így aztán max-on pörög és idegesít. Milyen ventit érdemes rárakni, ami halk és jól hűt
és persze 4-pin -es?Köszi
Q8400@3330, Giga EP35-DS3R, 2*2+2*1 GB Black Dragon 800 dual kit Cl4, Gigabyte HD7970, Hyper TX2
-
Sedwick26
tag
Sziasztok. AMD 5400+ os procihoz milyen hűtőt ajánlotok????
[ Szerkesztve ]
-
atilius
tag
válasz Baluka71 #2829 üzenetére
A trükk a CM Hyper TX2 esetében csak annyi, hogy érdemes a felszerelés előtt lepattintani róla a műanyag keretet, mert attól nem lehet rendesen hozzáférni a hátsó két rögzítőhöz. A másik meg talán az, hogy érdemes azzal a lábbal kezdeni amelyik legközelebb van valamelyik alaplaprögzítő csavarhoz, mert ekkor ott kevésbé tudja meghajlítani a lapot, úgyanis a hyper tx rákfenéje, hogy hiába nyomod nem pattan be a műanyag pöcök mert már éri a hátsó alaplaptartó tálcát. Ha kettő sikeresen megvan akkor a végén már a meglévő bepattintott rögzítők merevítik a lapot. Persze mindig átlóssan haladva tovább.
Milyen lapod van? Általában a hardware monitor menüpont alatt található ez a beállítás.
Viszont ha a lapod támogatja a feszültségvezérlést, ez azért kell mert a TX2 ventije 3 pines, akkor szabályozni tudod legrosszabb esetben szoftveresen (pl.: speedfan).
Ha olcsón akarsz jó ventit rárakni akkor én az Artic Cooling 92mm-es 4pines, pwm-es, gumibakos megoldását ajánlom (a régi TX-emre én is ilyet tettem). Kb 1,3k az ára.Nem az ember választja az órát, hanem az óra az embert.
-
atilius
tag
válasz Sedwick26 #2830 üzenetére
Milyen árban? Tuning lesz-e? Nem ártana ha mindenki azzal kezdené, hogy megossza ezeket az infókat velünk.
Pl.: Cooler Master Hyper TX2. Vagy egyik fórmtárs egy csomó jót írt egy bizonyos Akasa cooler-ről (olvass vissza néhány hozzászólást).
Nem rossz az Artic Cooling Freezer 7 Pro sem, viszont ennél vigyázni kell mert könnyen letöri a foglalat rögzítőpöckét.Nem az ember választja az órát, hanem az óra az embert.
-
Cyberbeni
addikt
-
atilius
tag
válasz Cyberbeni #2834 üzenetére
Viszont szoftveresen ha 4 pines az alaplap és 4 pines a venti is akkor lehet szaályozni a fordulatot. Viszont ha 3 pines a veni és a lap nem tudja a feszültségszabályozást akkor nem lehet szabályozni a venti fordulatát.
-
Baluka71
tag
válasz atilius #2831 üzenetére
Köszönöm a választ.
Giga EP35-DS3-am van sima DS3-ról cserélték gariban.
A sima DS3-ban volt feszültség vezérlés és az király is volt (amíg működött).
Alapon 800-al pörgött a venti, semmi hangja nem volt.
Sajnos ez EP-ben én csak Smart FAN controlt találtam (kikapcs, bekapcs)
Ennek meg semmi hatása a CM-re.
HW monitor sem találok, és a SpeedFan-ban sem tudom hol kéne állítani.
A Giga-hoz adnak EasyTune progit de az is csak hőmérsékletre működik.
Ha van ötlet az nagyon megköszönném!!!!Ez a Artic Cooling 92mm-es 4pines, pwm-es, gumibakos megoldás ez halk?
És hol lehet kapni? Így kell kérni a bótban, hogy pwm-es gumibakos kivitelt kérek?
Mi az a PWM? az hogy 4 pin-es, hőmérsékletre változik?Q8400@3330, Giga EP35-DS3R, 2*2+2*1 GB Black Dragon 800 dual kit Cl4, Gigabyte HD7970, Hyper TX2
-
atilius
tag
válasz Baluka71 #2837 üzenetére
Megpróbálok minden kérdésre válaszolni, ha nem is a feltevés sorrendjében.
Leegyszerűsítve a pwm jelenti azt, hogy képes vagy impulzusvezérléssel szabályozni a venti fordulatszámát. A hagyományos 3 pines megoldással szemben ahol a feszültségváltozással lehetet szabáylozni a venti fordulatát, ez egy 4. szálat használ a fordulat-szabályozáshoz, tehát a feszültség állandó a fordulatot az impulzusvezérlés biztosítja.
Én pontosan ugyanígy jártam lapcsere alkalmával, a régi tudta a feszszabályozást az új nem, ezért cseréltem le a 3 pines gyári ventit 4 pinesre, mert ha 4 pines az alaplapi csati akkor biztosan lehet szabályozni a 4 pines ventit.
A smart fan target lesz a megfelelő beállítás kell lennie valahol ezenkívül egy hőmérséklet követésnek is (mi legyen az a proci hőfok amit a bios kövessen és ennek függvényében pörgesse a ventit).
Azért nincs hatása a CM-re mert az 3 pines szóval csak fesszel lehet szabályozni, a te lapod viszont ezt nem tudja. Ezért nem lehet a speedfan-nal sem állítani a fordulatot (egyénként speedfan a nyitóképernyőjén a speed01 alatt lehet állítani a prociventi fordulatát, természetesen ha az alaplapi cpu csatira kötötted a ventit).
Cseréld le ventit 4 pinesre és máris tudni fogod szabályozni, természetesen ehez az alaplapi csatinak is 4 pinesnek kell lennie.
Az AC venti csendesebb a gyárinál, jobban hűt, jobb a csapágyazása, egyszóval minőségibb darab. A pontos típusa: Arctic Fan 9 PWM
Én egy számtech boltban vettem, de lehet rendelni a netről is. Nézd meg itt a ph-n a bazárosoknál. Hova valósi vagy? Szegeden tudok priviben küldeni bolt nevet ahol biztosan lehet kapni.Nem az ember választja az órát, hanem az óra az embert.
-
Baluka71
tag
válasz atilius #2838 üzenetére
Mindent köszönök!
Uccsó kérdés, ez a bekezdés melyik kérdésemre vontkozott?A smart fan target lesz a megfelelő beállítás kell lennie valahol ezenkívül egy hőmérséklet követésnek is (mi legyen az a proci hőfok amit a bios kövessen és ennek függvényében pörgesse a ventit).
Pösti vagyok
Q8400@3330, Giga EP35-DS3R, 2*2+2*1 GB Black Dragon 800 dual kit Cl4, Gigabyte HD7970, Hyper TX2
-
atilius
tag
válasz Baluka71 #2839 üzenetére
Erre a kérdésre vonatkozott:
"Sajnos ez EP-ben én csak Smart FAN controlt találtam (kikapcs, bekapcs)"Azt értetem ez alatt, hogy ennek az engedélyezésével lehet a proci hőfokának függvényében szabályozni a venti fordulatát.
Feltételezem Budapesten nem lesz probléma egy AC ventit áruló boltot találni.
-
Lacika25
tag
Hali!
Szerintetek mi lenne a jobb megoldás, ha vennék a gyári CPU hűtő helyére vmi jobbat, vagy tennék a házba előre is 12 cm-es ventit.
Köszi előre a válaszokat!
Gigabyte GA-P61-USB3-B3, Intel Core i3 2100, 4GB Kingson RAM, ASUS HD6770 Direct CU 1GB, ACER monitor, 400 GB Samsung winchester, DVD író, FSP 350W-os tápegység, Cooler Master ház, Logitech EX110 billentyűzet és egér.
-
Szasinka
tag
válasz atilius #2831 üzenetére
Az biztos, hogy le kel venni róla a műanyag köpenyt. Először én se vettem le és utána napokig fájt a hüvelykujjam . A hétvégén újra raktam, úgy, hogy a műanyagot levettem: 3 perc és kész is volt ráadásul most sikerült egyből rendesen megfogatni.
Szóval aki ilyet akar fölrakni az egyből azzal kezdje, hogy lekapja a műanyag burkot! -
törölt tag
Az mitől lehet, hogy egy jól pasztázott, jól felfogatott ninja alatt egy 3,4-en ketyegő e6750 felmászik 70 fokig, miközben a borda alig kézmeleg?
Melyik az a hűtő, amelyik a legkisebb hőtehetetlenséget eredményezi, tehát amelyik a legjobban átveszi a hőt a procitól?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Qru
MODERÁTOR
(rögzített hozzászólás)
Felmerült az igény egy CPU léghűtés kibeszélő topik iránt, ami megnyitásra került.
A jövőben itt csak a konkrét választással/vásárlással kapcsolatos dolgok kerülnek a kibeszélő topikba pedig a minden más (tesztek, vélemények, tapasztalatok).
[ Szerkesztve ]
#nincsbennetarcsi
-
(rögzített hozzászólás)
Szeretnék minden érdeklődő fórumozót megkérni, hogy hűtő választáshoz a Topik Összefoglaló elején lévő 6 pontos kérdéssorra igyekezzen minél pontosabb választ adni, hogy érdemben segíteni tudjunk.
A jelenlegi ár-érték arányban legjobbnak tartott hűtőkről az összefoglaló táblázatot árkategóriánkénti besorolásban itt találjátok: > > > Hűtő toplista. < < <
Egyéb, forgalomban még kapható és ajánlott hűtők: Aktív hűtők.
Forgalomban már nem kapható, leginkább használt piacon fellelhető hűtők: Kifutott hűtők.
Jó minőségű, ajánlott zsírok hűtő alá: Hővezető paszták.
A topikhoz nem, vagy csak részben kapcsolódó témák linkjei:
Hogyan javítsam a házam szellőzöttségét? - > Léghűtés topik
Ha nem szellőzik jól, akkor cseréljem? - > Milyen házat vegyek?
Kéne új venti! - > Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
Csak a hűtő marad? - > Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
Többet szeretnék tudni a hővezető pasztákról! - > Hővezető paszták
Hogyan feszeljem alul a procim? - > Az adott tokozás saját topikja
Hogyan delideljek? - > Tuning kezdőknek
AiO-t tudtok ajánlani? - > Még mindig nem! Kompakt vízhűtés
Kérek mindenkit, hogy a topik szakmaiságát őrizzük meg, így a témába nem vágó hozzászólásokat inkább privátban, vagy az adott téma saját topikjában beszéljük meg.Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő.
- Teszt DeepCool AK400 Digital: hűtés extra kijelzővel
- Teszt DeepCool Assassin IV: egy igazán különleges toronyhűtő
- Teszt Nehézfém: Montech Metal DT24 Base hűtő
- Teszt DeepCool AK500 hűtő: elegancia magas áron
- Teszt Megvan-e 250 watt? Jonsbo HX6250 hűtő tesztje
- Teszt DeepCool AK400 hűtő: elegancia és hatékonyság
- Teszt DeepCool AK620 hűtő: színes LED-ek nélkül is megkívánjuk
- Teszt IceGiant ProSiphon Elite: jéghideg szódával
- Teszt A Zalman CNPS20X trónfosztásra tör a léghűtések piacán
- Teszt Noctua NH-U12A: a hűtők új királya?
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest