Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • szabcsi73

    csendes tag

    Sziasztok!

    Az alábbi gépet raktam össze kb 2-2,5 éve, pont a vírushelyzet előtt, gyereknek, főleg sulira és játékra, utóbbi esetén Fortnite, Minecraft, Roblox és hasonló jellegű (böngészőből indítható) megy most max.
    - FD Node 304
    - Gigabyte B450 I Aorus Pro WiFi (AM4)
    - Ryzen 3200g
    - G.Skill Ripjaws V 2x8GB, 3200, CL16
    - A2000 M.2 500GB
    - Seasonic Focus 450W [Moduláris, 80+ Gold]
    - +vmi full HD semmi extra, levetett 22-es irodai monitor

    Szerintem aránylag kiegyensúlyozott, a célnak megfelelő gép lett, eltekintve az ITX formátumtól, amit általában errefelé a fórumozók és a topikgazdák kerülnek (nem javasolnak a felár miatt), de a hely mérete/hiánya azért tényező volt, és anno szándékosan lett ilyen.. Köszönet az akkori segítségét még egyszer. Bár nem kizárt, hogy most már mATX is lehetne mai eszemmel, mert úgy néz ki, felfelé van még helye a szobában.

    A gyerek növöget, most 13+ éves. Kezdi rágni a fülemet, hogy kéne neki komolyabb grafikai képesség. Persze, tudom, örüljön a kölyök, hogy van gépe, meg egyébként is dolgozzon meg érte :) NEM tudva, milyen játékot fog játszani 2-3 év múlva (bár túl véres és élethűt szerintem még nem engedünk majd neki…, hehe, arra azért kíváncsi leszek, hogyan ezt oldja meg az anyja) érdemes-e most mégiscsak alakítani kicsit a gépen? Eredetileg nem volt elsődleges szempont, vagy terv, de azért kb. ez is kalkulálva volt, hogy ha úgy adódik, vmit javítani lehessen az összeállításon, ahogy fejlődnek az alkatrészek. Most, hogy a videókártyák árai kb normalizálódtak (csak az Ft árfolyamot tudnám feledni… :(), akár érdemes átgondolni.

    Ebbe a lapba elvileg belemegy az 5000-es széria (bios frissítés után), a házba belefér egy közepesen komoly GPU.

    Végiggondolva, bennem a következő lehetőségek merültek fel:
    1. opció: veszek egy 5600x-et és egy 6600xt-t. Ez most kb 260-280eFt. A gép nem volt ennyi 2,5 éve, de ezzel legyen el még 5-6 évig (egyetemig, ha megy). Ha eladom a 3200g-t, az -30k kb.

    Mi legyen a táppal? Ha az adatlapokat nézem, az első opció esetén elvileg nem kéne cserélni, de az összerakók és a BQ! kalkulátor is 500-550-et javasolnak. A 6600xt 160-180W, a proci 65W (igaz TDP), a többire tuti elég kéne legyen a “maradék” teljesítmény. Ez a procicsere most megléphető, de félek, 1 év múlva már nem biztos, ha a 5600x elkopik a kínálatból, viszont amúgy ez úgy vélem neki elég lesz egy jó darabig. Kérlek erősítsétek meg, hogy az 5600x és a 6600xt nagyjából kiegyensúlyozott összeállítás, és hogy elég hozzá a 3200-as memória. Erre hajlok leginkább, és mivel nem sürgős eszementen, hátha mennek még lejjebb az alkatrészek árai. Btw, az 5600x-re kell a gyárinál jobb hűtő?

    2. opció: Marad a 3200g és mellé rakok egy 6600xt-t. És 2-3 év múlva a GPU marad a többi csere. Csak 2-3 év múlva szerintem bármi sokkal drágább móka lesz, mint most beletolni egy 5600x-et, mert akkor más is cserélendő lesz (lap, ram, proci, és sanszosan táp is).
    3200g és 6600xt: nooormális együtt? nekem elég kevésnek tűnik a 4 mag 4 szál… talán így a táp is biztosabban elég, bár nagy eltérés nincs, de úgysem lesz 100%-on futtatva a 6600xt tippem szerint… Ennek szerintem sok értelme nincs. Hacsak nem nagyon max grafikán akar játszani, alacsony fps-sel, de most pont nem így használná...

    3. opció: majdnem komplett gépcsere, SSD, memória marad max kb. Vagy talán a ház is? Ha elbírja a hőjét annak, ami belekerül, akkor maradhat.
    Mi lenne az, amit érdemes lenne cserélni, beleteni, építeni, akár Intel alapon (bár az ha jól tudom melegebb, az ház cserét is jelenthet?) Ha nincs házcsere, akkor meg a formátum korlátoz és drága…
    A konkrét cél ismerete nélkül tudom, hogy nem sok értelme van ezen rágódni, de valamivel ki kell szúrjam a szemét a gyereknek. De pl. a kérdőív alapján fordítsuk meg a kérdést...cél: multi és single játék FHD, ssd és ram marad, 120Mhz-es monitor, hdmi/DP, freesync/G-sync van, mennyiért lehetne normálisan összerakni egy konfigot (annyi van rá, amennyibe kerül), miből állna, és hogyan viszonyulna ez árban és teljesítményben az 5600x+6600xt kombóhoz?)

    4. várok, és majd ha minden infó megvan, akkor kap csak új gépet, feltehetően addigra az 1-2 verzió már nem marad opció, tehát teljes gépcsere. De addig nem tudja mivel játszana, amíg nem tud vele játszani… És az eredeti cél nincs meg, hogy van értelmes időn belül egy erősebb grafikus teljesítmény.

    5. ?

    Alapvetően nem pénz kérdése, csak annyiban, hogy feleslegesen nem költenék értelmetlen dologra, ezért is gondolom az 1-est a megfelelő iránynak, de ha azt mondjátok, hogy van jobb irány, és a javaslat, hogy ezek közül pl. csak a teljes gépcsere élhető/racionális, akkor az nem felesleges, és annyiba kerül, amennyibe, majd akkor arra kérdezek rá itt :) .

    Tudom, hogy másik monitor nélkül nincs értelme venni erősebb GPU-t, tehát akkor persze az is lesz, de marad FHD-n, csak esetleg vmi jobb frissítésűt nézek.

    Nekem az a tippem, hogy mivel most másokkal közösen online játszik ezért nem a grafikán lesz később sem a hangsúly. A 6600xt mint abszolút maximum merült fel bennem. Olvasgatva a fórumot, kb. FHD-ra árban ezt szoktátok kihozni optimumra is. Ha 5600x-hez “elég” egy gyengébb és olcsóbb, hogy pariban legyen vele, akkor legyen az, mert 5800x-et azért mégsem tervezek venni. Nvidia is jöhet javaslatként, ha az jobban illik/aránylik a procihoz.

    Tudom, hogy nem gépre kértem javaslatot, és nem is a döntést akarom rátok hárítani (az azért úgyis látszik, hogy én, a mostani infóim alapján hogyan döntenék), csak szeretnék kérni észrevételeket, hogy a fentiek közül mi hülyeség, mi kezelhető (ésszerű), és esetleg milyen alternatíva lehet még, ami nekem nem jutott eszembe, vagy milyen szempontot hagytam ki. Ha majd konkrét gép építése lesz soron, meglévő célokkal/játékokkal, akkor persze majd konkrétan kérdezek GPU típusszám szintjén. ;]

    +1 Abszolút nem idevaló, de egy 6600xt árából jó sok évnyi GeForce NOW vagy Stadia előfizetés kijön. Nem ugyanaz, de ezek teljesen reménytelenek?

    És tudom, kitölthetném a kérdőívet, csak ugyanígy sok lenne a kérdőjel már a céloknál is.
    Ha nem lehet ennyi infó alapján javasolni irányokat, akkor tudomásul veszem, elnézést kérek előre is, és nem kell lehurrogni :)

    Előre is köszönöm, és bocs, ha még szűrkén is túl off.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák