- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Mobil flották
- Apple Watch
- iPhone 16 vagy Oppo Reno13?
- Vodafone mobilszolgáltatások
- iPhone topik
- Apple iPhone 13 Pro Max - őnagysága
- Új információk a Galaxy A36 és Galaxy A56 kameráiról
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
Zsombi1987
csendes tag
Sziasztok!
Úgy néz ki h leváltom a "jó öreg" 7700K-mat 9900Kra.
A kérdésem a következő:
Matx házam van és ehhez illő lapban gondolkodok.
Jelenleg egy z270G gaming-em van.A következő két deszkát néztem ki:
-ASUS ROG MAXIMUS XI GENE
-MSI MPG Z390M GAMING EDGE ACKérdéseim:
Megéri a majdnem dupla felárat az asus?
Lehet bármi hátrányom ha továbbra is kitartok a microatx méretnél 9900k esetében? /tuning szempont/Köszi a hozzászólásokat!
-
Milka 78
nagyúr
válasz Kaci84 #91103 üzenetére
Mindkettő kiváló deszka...csak kell neked ilyen tudás, ezen az áron?Az ACE elég jo vrm-el felszerelt deszka és igen kézreálló a biosa míg a Master abszolút top lap sima liba neki egy 9900k oc is, de a bios-t szokni kell (ízlés kérdése). Mindkettő bőven sok tudásban egy i5 alá.
[ Szerkesztve ]
-
Milka 78
nagyúr
válasz Zsombi1987 #91104 üzenetére
az MSI lapja kb a GIGABYTE Z390 M GAMING szint. Attól gyengébb a vrm része, de nagyobb hatékonyabb a a vrm bordája...szerintem a 9900k tuning ésszel/módjával mehet benne, de nem árt egy ventivel a vrm részt megszellőztetni.
Ehhez képest a Gene igazi xoc lap és a nagy tudásúak váltig állítják, hogy simán berakható a Maximus IX szintjére ami nem piti dolog. A két lap két külön világ a kérdés, hogy kell e neked ilyen szintű tudás és hajlandó vagy e ennyit fizetni érte. -
sad_Vamp
őstag
Srácok létezik az hogy:
1. a Taichi X470 nem szereti a 3200MHz-es G.Skill RipJavs-t?
2. esetleg a ryzen 1300x nem tudja kezelni a 3200MHz-es G.Skill RipJavs-t? (kevesebb MHz-n sem?)összerktam és nem bootol a gép... kezdek kicsit ideges lenni....
(Tudom hogy nem a legmegfelelőbb topic pls linket hová írjak, köszi!)
“When the flaws of the system are exposed, it is usually the irritant who gets cast out.”
-
veterán
válasz sad_Vamp #91107 üzenetére
Summit Ridge topik
Nem indul és mi baja a gépemnek
Azonnali procis kérdések
van több azonnali kérdésekes topik isValami biztos nem oké, mert 2133MHz-en azért el kéne induljon szerintem, de írj be a fentiek közül valahova.
[ Szerkesztve ]
solfilo
-
csucsbicep
nagyúr
AM4 alaplapok. Gondoltam megosztom. Ha már volt sorry.
-
w44
csendes tag
válasz csucsbicep #91109 üzenetére
koszi
-
addikt
Üdv!
Egy több mint 5 éves konfigot búcsúztatnék a nem túl távoli jövőben. Vegyük ki az egyenletből, a pár hét múlva megjelenő új Ryseneket, és egyelőre maradjunk az Intel vonalon, és azon belül is, egy i7-9700K procinál. Lenne mellé 16 GB RAM (G.SKILL F4-3200C16D-16GVKB ), a VGA egy RTX 2070-es Asus Dual OC, a jelenlegi tápom egy 550 W-os BeQuit Dark Pro 11.
A procit csak a gyári órajelen használnám, viszont lehetőség szerint alulfeszelve. Más különösebb kívánságom nincs, kivéve azt, hogy lehetőleg 4-5 évig megint nem akarok ilyen kérdésekkel foglalkozni.
Ja, persze, az ár kérdés, az mondjuk legyen max 50 e Ft.
A fentiekhez kellenének javaslatok valamilyen alaplapra, ami lehetőleg Asus legyen, mivel az utóbbi 7-8 évben csak Asus cuccaim voltak. A Z390-es alaplapokra is jöhet javaslat, függetlenül attól, hogy nyúzva nem lesz a proci.
Előre is köszönök minden javaslatot.[ Szerkesztve ]
"Nem azért felejtünk el játszani, mert megöregszünk, hanem attól öregszünk meg, hogy elfelejtünk játszani." G.B. Shaw
-
fauv
őstag
Tiszteletem !
Urak, a srácnak akarok venni egy 9400f-es procit és alaplapot hozzá.
Ha ezt megveszem hozzá : ASROCK H370M PRO4 menni fog rendben, nem kell bios frissítés meg mit tudom én?
Esetleg elég hozzá ez is ? ASROCK B365M PRO4
Melyik a javasolt?
Köszi előre is
[ Szerkesztve ]
-
palfitom
félisten
B360 / H370 a 8. generációhoz készült, ezért kell neki BIOS frissítés.
Bár a B365 a 9. gen-hez jött ki, elvileg nem kell hozzá, de Milka találkozott már olyan példánnyal, amin régebbi BIOS volt.
Én a B365-öt venném.Life is too short to drive boring cars. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Szakmai kérdésekkel NE PRIVÁTBAN keress, annak a fórumon a helye! Köszönöm!
-
vaakuum
addikt
Augusztusban kellen összerakni egy új ryzen gépet, ezzel kapcsolatban kérdésem, hogy az eddig bejelentett x570-es itx lapok között van olyan, ami vállalható kategória? Jó lenne az itx, mert akkor nem kellene nagyobb házra váltani. Nagyon szélsőséges esetben egy matx jöhet számításba, de az csak utolsó utáni opció lenne. Fontos lenne a stabil tápáramkör, meg a jó hűtés, illetve hogy az ssd-t is rendesen rá lehessen pattintani, ne zavarjon semmit ha hűtőborda kerül rá, illetve ne melegedjen túl nagyon, ha borda nélküli lehetőség van csak. Mindenes/játékgép alapja lenne. Feltételezem, hogy addig új lapokat már nemigen fognak bejelenteni, tehát teoretikusan a jelenlegiek jöhetnek csak szóba 5-6 hét múlva is.
Igazából eddig az asus kis lapja tűnik a legjobbnak. Mi a véleményetek?"Asszony kell a házba!" - Kőműves Kelemen - Szerintem is, csak nem pont úgy, waze! -----------------------------------------Az ideális nő függvénye: x=3ylog(y)-{(1/36)exp[-(36y-36/e)^4]}
-
caris1
tag
Sziasztok!
Ha nem szeretnék tuningolni, akkor egy Ryzen 2600 alá ugyanolyan jó a ASRock B450M Pro4, mint a MSI B450M MORTAR? Vagy van az MSI-nek más előnye is?
Köszi,
We buy things we don't need with money we don't have to impress people we don't like.
-
Paxker315
addikt
válasz caris1 #91124 üzenetére
Magasabb memória frekvencia, jobb vrm, bár annak overclock nélkül nincs jelentősége.
Sok vásárló szerint az asrock b450m Pro4 is kezel 3400MHz memoriakat, sajnos nekem 1200 CPU mellett 3200 a plafon, vagy alacsonyabb freki, szorosabb időzítés.
A Pro4 jó lap, de a mortar meg kiemelkedően jó.
[ Szerkesztve ]
-
Tibtobi
tag
Sziasztok!
Segítségeteket kérném:
1. Mennyit szánsz az alaplapra?
- 70k
2. Milyen hardverek alá szeretnéd?
- i7 9700k
- gtx 1060ti
- samsung m.2 ssd
3. Milyen méretű lapot szeretnél?
- atx
4. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB,SATA,PCI,PCI-E,...)
- m.2, ami említésre méltó
5. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ?
nem lényeges
6. Szeretnél tuningolni vagy nem?
max az auto
7. Használt, vagy új alaplap?
új
8. Fontos e a lap kinézete (színe,design,rgb,...)
nem baj, designos, de megbízhatóság az első számomra.
+1: Esetleg szeretnél CF/SLI-t?
nemAmiket ajánlott ismerősöm GIGABYTE Z390 AORUS ELITE és ASUS ROG STRIX Z390-F GAMING.
Esetleg egyéb alternatívák vagy tapasztalatok a fenti 2-vel kapcsolatban?
Előre is köszi! -
Sage83
aktív tag
Sziasztok
Egy i5 9400f procihoz és 2x8gb 3200mhz G. Skill rip v memóhoz milyen z390 alaplap az ajánlott?
Ár max 50 ezer ft!Válaszokat előre is köszönöm!
-
Paxker315
addikt
válasz Sage83 #91129 üzenetére
Gigabyte Z390 UD, Z390 Gaming X
pl ezek jók az olcsók közül
-
nagyúr
Sziasztok!
Úgy néz ki, elhalálozoitt az Asus M5A88V EVO-m.
1. Létezik még olyan alaplap, és érdemes beruházni rá, ami kompatibilis a meglévő AMD X4 960T processzorral?
2. Ha nem létezik, akkor milyen alaplapot (ezzel együtt milyen processzort) ajánlanátok általános használatú pc-be? Internet, szövegszerkesztés, videó és hangvágás, filmnézés, zenehallgatás, stb. Játék egyáltalán nincs, viszont sok SATA3 port kell, mert 6 db adattároló hdd-t is fogadnia kell, a rendszer-SSD-n kívül. Kell PCIe foglalat, esetleg belső vagy külső eSATA csatlakozó. És ha már vásárolni vagyok kénytelen, lehetőleg ne avuljon el túl hamar.1. Mennyit szánsz az alaplapra?
Procival együtt 40-50k.
Ha megoldható a meglévő proci alá, ha nem, akkor mindegy.
A házam nagy méretű ATX
5. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP)?
Mivel másik gépem is van ugyanarra a monitorra kötve, és azon az alaplapon csak DVI van, jó lenne, ha ezen lenne analóg kimenet is.
NEM
Nem zárkózok el a használttól, gondolom sokkal jobb ár-érték arány érhető el vele.
NEM
+1: Esetleg szeretnél CF/SLI-t?
Azt sem tudom, mi az.Köszönöm!
[ Szerkesztve ]
-
Paxker315
addikt
válasz liszi70 #91133 üzenetére
ha nem tervezel processzor-ram-alaplap cserét (mert RAM-ból a Tied még DDR3-at fogad, így, ha alaplapból újabb platformra váltasz&cpu-ra, akkor kelleni fog RAM is)
Akkor érdemes itt körbefutni. AM3+ foglalatos alaplapok, van szép számmal, bár, Neked kell tudnod, megéri-e erre költeni, v eladod a cuccokat és veszel pl. AM4-es csomagot, ami "jövőbiztosabb",
Ott pl. mehetne:
Alaplap: Asrock B450M Pro4, GigaByte DS3H, MSI B450M Bazooka V2 ~ 20k-25k akár apróról, dobozban.
Proci: Ryzen 1200 ~ 15ezer apróról garival
RAM: 2x4 GB Patriot Viper 4 3000Mhz CL16 kit, picit olcsóbban Viper 4 Elite Series 2x4Gb 2800Mhz CL16 ~ 13-15 ezer HUF.És ez még egy kis bogarászással 50k alatt marad.
A meglévőket meg eladod. És, ha van egy AM4 pakkod, azzal a következő években-generációkkal is bőségesen elleszel. Én továbblépnék. Főleg, hogy AM4&első gen ryzen cuccokat aprón dobozban-garanciával elég nyomott árakon ki lehet fogni, alaplapból meg vállalható B450-eseket.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Paxker315 #91134 üzenetére
Nagyon köszönöm!
Bevallom, nem szívesen cserélnék procit és memóriát is, így, hogy rávilágítottál, létezik még az én meglévő procimhoz és ramomhoz alaplap-lehetőség. Inkább akkor egy 20k körüli új alaplapot nézek az általad linkelt listából. Pl. [link] vagy [link] Először az asus-okat néztem, de kiestek, mert ha jól látom, ebből a merítésből mindegyik SATA2-es.Úgy látom, a legtöbb lapon 6 db. sata port van. Ez a szokásos elérhető mennyiség, vagy van olyan, amin több van?
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz liszi70 #91135 üzenetére
Bezárult a kör, úgy látom, a meglévő proci-ramhoz alkalmas alaplapok vagy integrált vga nélküliek, vagy sata 2-esek. A sata2 alapból kiesett, mert ssd-hez kell a sata3. Végül is, egy videókártyát vehetnék, csak plusz költség és plusz utánajárás az is.
Mégis inkább újabb lap-proci-ram szettre kellene váltanom? Újban van valami szett, ami elérhető 40-50k körüli összegért és teljesíti a leírt, nem túl nagy elvárásokat? (Integrált vga, min. 6db sata3, pcie)[ Szerkesztve ]
-
Paxker315
addikt
válasz liszi70 #91137 üzenetére
akkor az 1200 helyett 2200G és problema megoldva. Gyors RAM-al picit húzva gtx1030 körüli szinten van az IGP-je
Grafikus egységet az alaplapok már nagyon régóta nem kapnak, azok a procikban vannak, de ma már inkább ott sem.
2200G! most nincs ugyan aprón, de szokott lenni, meg boltban is vmi 26ezer körül van. Csak nagyon hamar elhordják őket apróról, mert.. Jók.
bár a legtöbb lapon nem fogsz annyi SATA csatit találni..
[ Szerkesztve ]
-
Paxker315
addikt
válasz liszi70 #91139 üzenetére
bármilyen B450-es lap, frissített BIOS-szal B350-esek is. Nomeg A320, de azokat sosem ajánlom, csak nagyon-nagyon alap irodagépekbe.
Egy 4 magos, erős integrált GPU-s proci alá azért érdemes B450-est venni, főleg, hogy azok már a 3. generációs ryzeneket is támogatni fogják. A SATA3 csatlakozok szamaval leszel bajban, mert 6 az sok. A legtobb olcso lap 3-4-et tud.
-
ahorvath95
csendes tag
Sziasztok!
Ősszel gépet újítani tervezek, kb a 0-ról. Kizárólagosan játékra használnám, tuningban nem gondolkozok (minimális húzás csak).
A kiszemelt kártyavidia GTX 1660 Ti
proci: Intel i5 9400f
memória: Kingston 2x8gb 3200 mhzA kérdésem az lenne tőletek, hogy milyen alaplapot ajánlanátok a fent említett cuccok mellé?
Néztem, hogy a 9. gen procikhoz a z390 ajánlott - melyik gyártóra "esküdtök" illetve melyiket ajánlanátok? Összefoglalóban olvastam a GIGABYTE Z390 Gaminget, azzal van valakinek tapasztalata?Már néztem az ASUS rog strix z390-E Gaming, szerintem az túlzás ehhez a konfighoz - szerintetek?
Illetve ha nem Z390 - egyéb alternatívát esetleg tudtok, ami megéri?
A keret nagyon max 70.000 Ft lenne, de faragnék az árból, ha már letettem a fejem az i5 9600K-ról (eredetileg abban gondolkodtam)
Köszönöm előre is a segítségeteket!
-
Paxker315
addikt
válasz ahorvath95 #91142 üzenetére
ha nem igazán szeretnél overclockolni, a Gigabyte Z390 Gaming X ideális, a Z390 Gaming UD meg optimális.
ezek kedvező árfekvésű, de már decens lapok.
STRIX-et nem érdemes. Durva felára van a névnek. Ill. Júli7-->jön a Zen2. Érdemes megvárni, mit kínál majd, mert, van egy olyan érzésem, hogy nem lesz elmaradva az intelek mostani generációjától 1magos-1szálas teljesítményben sem. Deszkának meg oda egy MSI B450M Mortar tökéletes.
[ Szerkesztve ]
-
ScomComputer
veterán
Gigabyte X570 Gaming X
Imádom ezeket a videókat.... -
zzola
titán
Üdv!
MSI B450M MORTAR
Asus TUF B450M-PRO GAMINGFenti két lap közül melyiket? Áruk most szinte ugyanaz.
R2600/3600 alá lesz OC-val.Köszi!
[ Szerkesztve ]
-
Zsombi1987
csendes tag
Sziasztok!
Melyik alaplap lenne a legjobb választás mATX méretben 9900K alá?
/jóóó tudom h a maximus gene, de mondjuk akkor a 2. legjobb
köszönöm -
vaakuum
addikt
Egy 2700x alatt mennyire lenne eretnekség egy itx méretű msi b350i AC pro alaplap a mostani matx msi b350m mortar után?
Mindkét alaplap megvan, valszeg kényszerű csere lesz egyéb okokból, csak érdekelne a véleményetek, mire számítsak.[ Szerkesztve ]
"Asszony kell a házba!" - Kőműves Kelemen - Szerintem is, csak nem pont úgy, waze! -----------------------------------------Az ideális nő függvénye: x=3ylog(y)-{(1/36)exp[-(36y-36/e)^4]}
-
tajati
aktív tag
Sziasztok!
I9 9900k-hez ill. i7 9700k esetében milyen lapot érdemes nézni? Az óraszám nem lenne emelve főleg blender és after effects futna rajta. 40-50k körül lehet gondolkodni ebben az esetben?
Köszönöm a válaszokat!
Új hozzászólás Aktív témák
Ha kérdezel, feltétlenül közöld a következőket:
1. Mennyit szánsz az alaplapra?
4. Milyen bővítőhelyekre van szükséged? (USB 2/3,SATA 2/3,PCI,PCI-E,...)
5. DVGA-t vagy IGP-t szeretnél használni és utóbbi esetben milyen kimeneten csatlakoztatnád a monitorodhoz (HDMI,DVI,DP) ?
+1: A jövőben tervezed e a processzor cseréjét (pontos típus)/fontos e az alaplap fejleszthetősége?
Összefoglaló tele van alaplap ajánlásokkal, kérdés előtt nézz rá, sanszosan válaszra lelsz.
Ha az alaplapoddal kapcsolatos kérdésed van ami nem függ össze a vásárlással (beállítások, OC, stbstbstb...) vagy csak valami meghibásodott akkor látogasd meg az "Nem indul és mi a baja a gépemnek " illetve az "Azonnali alaplapos kérdések órája" topikot! Ez egy ajánlós/vásárlós topik!
Ha nem a témával kapcsolatos a mondanivalód, látogass el az Alaplap OFF topik-ba.
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest