Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • King Unique

    titán

    válasz limpi #5814 üzenetére

    Mivel a Windowsok alapértelmezetten nem kezelik az Ext4 fájlrendszert, ezért felcsatolni sem tudják az olyan fájlrendszerű partíciókat (nem kapnak meghajtóbetűjelet) és ennek okán azoknál nyilván a meghajtóoptimalizáló (trimmelés) sem futtatható. + A modern Windowsoknál a TRIM alapértelmezetten az NTFS és ReFS fájlrendszerű köteteknél támogatott.
    Külső programokkal és akár a beépített WSL 2-vel is megoldható az egyes Windowsoknál az Ext2/3/4 fájlrendszerű kötetek kezelése, de ez már értelemszerűen az adott Windows topik témája, ott kellene ezt tovább fejtegetni.

    A modern Windowsok beépített meghajtóoptimalizálója nem feltétlen ismeri fel minden esetben SSD-ként (szilárdteszt-meghajtó) az USB-n csatlakoztatott külső SSD-ket, meg attól is függhet, hogy támogatja-e az adott modell az UNMAP (TRIM) funkciót vagy sem, lásd egy másik topik esetét. Na meg ugye ki kell próbálni, hogy a futtatásnál az SSD-knél jellemző felszabadítás (trimmelés), vagy a CMR (SMR HDD-knél is lehet TRIM) HDD-knél használatos töredezettségmentesítés történik-e. + Olyan is lehet, hogy csak elsőre detektálja HDD-ként (merevlemez-meghajtó), majd pl. egy WinSAT disk teljesítményteszt futtatása után már SSD-ként.
    + Az ugye az egy dolog, hogy az előbbi mit mutat, ellenben elsődlegesen a tesztelés a lényeg, hogy aszerint működik-e a TRIM illetve UNMAP, vagy sem.

    "valahogy az SCSI driver-t kéne UAS módról UNAMP módra váltani ahhoz, hogy egyáltalán mehessen a TRIM"

    Nincs olyan, hogy "UNAMP mód", BOT és UASP mód, illetve az utóbbinál UAS csatlakozás van. Ahol az UASP / UAS működése feltétele a TRIM illetve USB-n az UNMAP működésének, amihez az utóbbit még firmware szinten is támogatni kell az eszköznek (külső háznak). Valamint az operációs rendszernek is, ami pl. Linuxok esetén akár külön beállítást is igényelhet, lásd az előzőleg már linkelt példát.
    + Az már a legutóbbi válaszban is le lett írva, hogy a router specifikus beállítási lehetőségeket értelemszerűen pl. az adott router topikjában, vagyis az ASUS routerek topikban kellene megtárgyalni, annak a témája. Vagy akár az adott Linux topikban, ha Linux specifikus a beállítás.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák