Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • mgTerminator

    veterán

    válasz mgTerminator #5145 üzenetére

    Most néztem programmal, elvileg JMS 561 chip van mind a 2 tokban. Esetleg az nem járható út hogy amelyik működik, annak lementeni, és áttölteni a másikra?

    De egyébként az az érdekes, hogyha külön álló módba kapcsolom, akkor az egyik vinyónak kiírja az adatait. De nekem jó lenne a raid mert nem akarok 100 meghajtót :U

  • King Unique

    titán

    válasz mgTerminator #5151 üzenetére

    Nem mindegy, hogy elvileg, vagy ténylegesen is, meg nem derült ki hogy szoftveresen pontosan hogyan sikerült eztmegnézni. De arról amúgy épp nemrég volt szó, hogy fizikai szemrevételezéssel (példa) lehet a legbiztosabban meggyőződni a chip típusáról.
    A JMicron chipes külső házak esetében a firmware lementéséhez, frissítéséhez van a téma összefoglalóban útmutató, illetve pl. ezen hozzászólásban leírva a lépések. De ez, illetve a firmware módosítása kizárólag csak saját felelősségre javasolt, ami ha nem jön össze, akkor "téglásítás", a külső ház működésképtelen állapota lehet a vége!

    Nem derült ki, hogy pontosan milyen másik külső házról van szó, amelyiknél a kívánalmaidnak megfelelően ismeri fel RAID módban a HDS a merevlemezeket, de másik megoldás értelemszerűen venni egy ugyanolyat, aztán kész. :))

  • mgTerminator

    veterán

    válasz King Unique #5152 üzenetére

    Az Acasis-t megnéztem, le is fotóztam. A másikat holnap nézem meg fizikálisan.
    Távolról szoftveresen néztem meg az összefoglalóban letölthető szoftverrel.

    A másik külső ház egy Yottamaster 2.5" ház, be akartam rendelni mégegyet, de nem hiszed el, az Ali azt dobta ki hogy 0 találat. Ebayen is néztem, emlékeim szerint 1db volt, de az is valami irreális áron. :Y

    Szóval, elméletben tegyük fel hogy ugyan az a chip van mind a 2-ben, akkor működhet a szoftver átmentés? Vagy ha nem működik, visszarakható ami rajta volt?

  • Krystal_s

    addikt

    válasz King Unique #5150 üzenetére

    "valamint a szoftveres leválasztás után sem kikapcsolni, leállni benne a HDD, ha pl. Windows 7-et használsz és ott nincsen ez registry szinten beállítva."

    Ahogy már írtam: "leválasztom a külső hdd-t, leáll a lemez", azaz kikapcsol. Ezzel nincs gondom ennél a háznál.

    "megoldható az eszközkezelőben is"
    Írtam, hogy nem szeretném az eszközkezelős megoldást.

    Nem tudom a ház támogatja-e a készenléti módot. Még nem találtam róla infót. Olvastam, hogy egy idő után szépen kikapcsol Xboxra kötve. Ebből úgy gondolom, hogy igen. Viszont az sem lenne az igazi, mert nálam mindig fut valami HDD figyelő, parkolást tiltó program a másik HDD miatt és az sokszor felébresztené.

    Ezért lenne jobb a leválasztás, ami után majd néha szeretném újra aktívvá tenni. Olyankor nem tudom mennyire számít a chip. Találtam erre több programot, csak azok telepítősek, vagy fizetősek és nem szerettem volna feleslegesen telepíteni, próbálgatni addig. Hátha valaki itt ajánlott volna egy általa próbált/használt portable programot.

  • King Unique

    titán

    válasz mgTerminator #5153 üzenetére

    Mármint ha a JM2033x FW Update Utility programra célzol, akkor az nem feltétlen írja ki minden esetben a chip pontos típusát, több opciót is megjeleníthet, lásd a linkelt screenshoton. Ezért is érdemes fizikailag is szemrevételezni, ha van rá lehetőség. De ha már felismeri és a másik külső ház is kétlemezes, RAID funkciós, akkor annál is esélyes a JMS561.

    A firmware frissítése, flashelése normál esetben úgy működik, hogy adott ahhoz a megfelelő firmware és tool közvetlenül az eszköz gyártójától, vagy annak híján esetleg külső forrásból, nem egyik külső házét lementve és azt átrakva egy másikra. Saját felelősségre (!) esetleg ki lehet próbálni az utóbbit is, aminek ha jó esetben nem a külső ház téglázása lesz a vége, akkor szükség esetén elvileg visszarakható annak az előzetesen lementett firmware-e, lásd az előzőleg linkelt leírást.

    [ Szerkesztve ]

  • King Unique

    titán

    válasz Krystal_s #5154 üzenetére

    Nem teljesen értelek több okból kifolyólag sem...

    1. A Windowsban a szoftveres leválasztás az eszköz eltávolítására szolgál, amit utána fizikálisan is szokás leválasztani a gazda hardverről, azaz kihúzni az USB-kábelt, stb. Ha az a cél, hogy átmenetileg készenléti állapotba váltson, akkor azt a funkciót, a készenléti, más néven alvó módot szokás normál esetben használni, illetve olyan külső házat, ami azt firmware szinten támogatja.

    2. Az előző válaszban linkelt leírásokban szemléltetve van több módszer is arra, hogyan lehet fizikai újracsatlakoztatás, vagyis az USB-kábel kihúzása-bedugása nélkül újracsatlakoztatni az előzőleg szoftveresen leválasztott USB-tárolóeszközt. Ahol azok között van külső program ingyenes és fizetős kivitelben egyaránt, valamint a Windows beépített eszközei, lásd pl. eszközkezelő, parancssorban DevCon, stb. Ahol ha már az eszközkezelő nem felel meg számodra, akkor nem világos miért akkora gond, ha telepíteni kell egy olyan kis programot mint pl. a Dev Eject, pláne ha otthoni gépről és használatról van szó, nem pedig céges gépről admin által felügyelve? :F

    3. "mert nálam mindig fut valami HDD figyelő, parkolást tiltó program a másik HDD miatt és az sokszor felébresztené."

    Az nemrég a másik topikban, valamint korábban itt pl. ebben a hozzászólásban és a társtopik ezen hozzászólásában is le lett írva, hogy az alvó mód X perc teljesen inaktív állapot után értendő, ellenben ha az OS, vagy egy program azon időn belül állandóan hozzáférést intéz a külső merevlemezhez, akkor nem fog működni. Vagy ha készenléti állapotba is vált, akkor abból állandóan felébred az előbbi ok miatt. Ha az a cél, hogy működjön, akkor az ilyen külső szoftverek használatát mellőzni kellene, vagy beállítani, hogy ne piszkálják állandóan a külső merevlemezt. Ha ez nem megoldható, vagy nem is cél, akkor viszont ez esetben eleve nincs miről beszélni, hiába támogatja a külső ház firmware szinten a készenléti módot, ha az adott szoftverkörnyezet nem teszi lehetővé annak megfelelő működését, ennyi.

    [ Szerkesztve ]

  • Krystal_s

    addikt

    válasz King Unique #5157 üzenetére

    1. Alapból a leválasztás arra lett kitalálva igen, hogy utána ki lehessen húzni a kábelt/eszközt...
    ...de rengeteg ember úgy használja, hogy leválasztás után nem húzza ki az eszközt, főleg a külső HDD-t. Azért választják le, mert úgy teljesen leáll (amelyik tudja) a HDD és semmilyen program, sem rendszer nem fér hozzá, azaz nem indítja el, nem ébreszti fel soha ellenben a készenléti móddal. Készenlétiben nem csak akkor indul el a külső HDD, amikor a felhasználó úgy akarja. Viszont lehúzni sem akarják az emberek ilyen használat mellett, hanem amikor szükséges, akkor szeretnék újra csatlakoztatni anélkül, hogy kábelt ki-be dugdosni kelljen.
    Erre találtak ki ilyen programokat, mint pl DevEject, USB Safely Remove, Zentimo. Eddig ezeket találtam. Biztos van még sok.
    Az Eszközkezelős megoldás sem kényelmes. A sima letiltás, engedélyezés módszer jó lenne, de az nem elég, még el is kell távolítani, törölni stb.

    2. Kísérletezni nem szeretnék, mert ezek eléggé "beleülnek" a rendszerbe és sokszor a Win nem képes teljesen nyomok nélkül eltüntetni a telepített programokat, ezért nem akarok többfélét telepíteni, csak ami biztosan jól működik. Mindhárom programot kipróbáltam Sandboxieban és úgy nálam nem működtek, utóbbi 2 még fizetős is. Most itt írta volna valaki, hogy ő XY programot használja és jó, akkor azt telepíteném. Így most megint marad a kísérletezés saját káron. :\

    3. Pontosan, már ezért nem felel meg nálam a rendszer alatti készenléti mód, akkor sem ha működne...

  • King Unique

    titán

    válasz Krystal_s #5158 üzenetére

    1. Az a rengeteg ember nem is feltétlen mindig használja a Windowsban a szoftveres leválasztást, vagy ha már használják, akkor általában azzal a céllal, hogy utána fizikálisan is leválasszák az USB-kábel kihúzásával az eszközt a gazda hardverről. Ahol a kábel kihúzása a portból azért nem olyan bonyolult és megerőltető művelet, 1 mozdulat aztán kész, max. akkor téma, ha esetleg nehezen hozzáférhető helyen van. Bár az igaz és jellemző a felhasználók egy részénél (nyilván nem mindenkinél), hogy folyamatosan csatlakoztatva van a külső merevlemez, nem húzzák ki a kábelt sem, a PC, illetve az OS alvó állapotba kapcsolásakor, PC/OS kikapcsolásakor sem, stb. De ők ilyenkor rendszerint nem is feltétlen választják mindig le szoftveresen, meg az alvó mód működése sem mindenkinél elvárás, sőt vannak olyanok akiknél pont az a kívánalom, hogy ne legyen készenléti állapot, ne álljon le a külső házban a HDD. Ha az a cél, hogy működjön az alvó mód és akkor leálljon a külső házban a HDD, akkor meg eleve olyat kell venni és használni, ami támogatja ezt firmware szinten, mint már említve volt többször. Ami ha adott, akkor normál esetben nyilván működni is szokott, tartósan készenléti állapotban marad a külső meghajtó és csak akkor ébred fel abból, pörgeti fel újra a HDD-t, ha pl. a felhasználó megnyit egy fájlkezelőt és célirányosan tallózza a meghajtó tartalmát, meg akar nyitni arról egy fájlt. Ha ez a működés nem jön össze, mert pl. egy külső program állandóan piszkálja a külső meghajtót és ezért nem vált készenléti módba, vagy emiatt abból gyakran felébred és újra leáll, akkor az már az adott szoftverkörnyezet miatt van és egyéni probléma, nem a külső merevlemez hibája, ennyi.
    Ez a szoftveres leválasztás utáni visszacsatolás az USB-kábel kihúzása és újracsatlakoztatása nélkül meg inkább rétegigény szokott lenni, meg akkor sem feltétlen mindig a készenléti állapot egyfajta alternatív megoldásaként. Ehhez az eszközkezelős megoldás meg szerintem pont hogy egyszerű, az USB-gyökérhub bejegyzésnél, vagy az USB 3.0 vezérlőnél letiltás-engedélyezés aztán kész, nem kell semmit eltávolítani és törölni, Windowst sem kell újraindítani, stb., erről is volt már szó az előző válaszokban.

    2. Ezek egyszerű kis programok, pláne egy ilyen Dev Eject, nem világos miért "ülne bele" annyira a rendszerbe. :F Nem 3rd party antivírus szoftverek ezek, amik tényleg "belelülnek" rendesen, meg amiiket úgy kell csökkentett módban a szoftvergyártó saját eszközével eltávolítani. Az USB Safely Remove és Zentimo xStorage Manager programokat meg történetesen jómagam is használom évek óta gond nélkül és ezek nyilván nem akármilyen tákolmány szoftverek, hogy ilyen-olyan problémát okozzanak. Meg egy dolog, hogy fizetősek, de 30 napig teljes funkcionalitással használhatók trial módban, ami kipróbálási, tesztelési célra nyilván bőven elég.
    Apropó uninstall, ott pl. egy Dev Eject esetében elég lehet a Windowsnál a beépített eltávolítás használata, de amúgy van számos külső program is erre a célra (példák), amik bizonyos esetekben hatékonyabb eltávolítást végeznek. Másrészt meg ha már akkora a para amiatt, hogy nehogy valami nem kívánt módosítást hajtson végre, vagy gondot okozzon egyik-másik külső program a Windowsnál, akkor az ilyen esetekre való a rendszer-visszaállítás használata és a program telepítése előtt visszaállítási pont létrehozása, vagy előtte esetleg komplett rendszermentést (lemezképfájl) készíteni a Windowsról a beépített eszközzel / külső programmal, stb. Szóval nem feltétlen kell ide Sandboxie, aminél annyira nem meglepő, ha nem feltétlen úgy működnek az említett szoftverek, mint éles környezetben. Meg ha már eleve adottak az előbbi lehetőségek, akkor nehogy már akkora gond legyen, hogy élesben telepíteni kell egy programot a kipróbáláshoz, amik ráadásul nem akármilyen kétes eredetű, malware tenyészet, tákolmány szoftverek. :N

    3. Oké, csak akkor ugye ez esetben a külső ház vonatkozásában - ami ezen topik témája - nem nagyon van miről beszélni, mert esetedben a szoftverkörnyezet eleve gátolja/gátolná a készenléti mód megfelelő működését, hiába támogatja/támogatná az eszköz firmware szinten. Valamint ha csak a szoftveres leválasztás utáni visszacsatolás a cél, az a kérdés, akkor ez eleve OS, jelen esetben Windows specifikus téma, nem külső ház specifikus.

    Akkor ezzel szerintem már bőven túl lett itt tárgyalva ez a téma, tovább nem szükséges ragozni. Mármint esetlegesen az olyan továbbiakat, mint pl. a Windows specifikus beállítási lehetőségek és ahhoz külső programok használata stb., értelemszerűen az adott Windows-verzió topikjában, vagy a "Milyen program, ami...?" topikban kellene tovább fejtegetni és nem itt, bár a lényeg szvsz már itt is bőven le lett írva. Persze ha magával az Ewent, vagy esetleg más külső házzal kapcsolatban van további érdemleges észrevétel, kérdés, ami kapcsolódik a topik témájához, akkor az más, azt természetesen fel lehet itt tenni.

    [ Szerkesztve ]

  • Krystal_s

    addikt

    válasz King Unique #5160 üzenetére

    Köszönöm.
    Maradnék mégis az Eszközkezelős tiltós módszernél, de erre több variációt is írtak. USB Mass Storage Device, vagy USB háttértár, vagy USB gyökérhub, vagy USB3 gyökérhub tiltás-engedélyezés.
    ...és ami megtévesztett és nem akartam, az az USB gyökérhub eltávolítás módszer, mert annál szükséges utána az újratelepítés is.

    Viszont azt írják USB3 gyökérhub tiltás előtt szabályosan le kell választani a lemezt, majd utána kell tiltani. Ennek így nem lenne értelme, mert leválasztás után a tiltás-engedélyezés nem csatolja vissza a lemezt.
    Nálam csak akkor működik jól, ha nem választom le, csak simán letiltom, majd engedélyezem.
    Nem tudom, hogy leválasztás nélkül nem okoz-e bajt, nem sérülhetnek az adatok, mert pont ennél a lemeznél van alapból a gyorsítótárazás bekapcsolva és nem engedi gyors elvtávolításra beállítani. :F

    ui: Amúgy a USB Safely Remove és Zentimo nálad jól működik ebből a célból is? A legelső kérdésem az ilyen programokra irányult és akkor nem említetted, hogy te ezeket ismered és használod.

  • King Unique

    titán

    válasz Krystal_s #5161 üzenetére

    Nem tudom te milyen Windowst használsz, de nálam Windows 10-nél az eszközkezelőben az USB-gyökérhub (USB 3.0) esetében simán működik a letiltás-engedélyezés a külső merevlemez visszacsatolásához, nem kell semmit törölni, sem újratelepíteni, Windowst sem kell újraindítani, stb. Valamint szoftveres leválasztás után és anélkül is, de itt tudtommal eleve az előbbiről volt eddig szó. Ha nálad nem működik, akkor lehet menni tovább fejtegetni a témát az érintett Windows rendszer topikjába, mint már említve volt az előző válaszban.
    Windowsoknál USB-s meghajtók esetén rendszerint eleve le van tiltva az írási gyorsítótárazás, a felhasználónak kell külön bekapcsolni, ha engedélyezni akarja az eszköznél. Vagyis érdekes, ha az adott külső merevlemeznél alapból be van kapcsolva, az még pláne, ha állítólag az írási gyorsítótárazás elől a pipát kivéve nem lehet átállítani jobb teljesítményről gyors eltávolításra, még az eszköz újracsatlakoztatása és/vagy a Windows újraindítása után sem, stb. De ez megint olyan, hogy inkább az érintett Windows rendszer topikjában kellene tovább fejtegetni, nem kifejezetten ennek a topiknak a témája mélyebbre menően kibogozni.

    Igen, használom az említett 2 programot, de leginkább az egyik társtopikban részletezett ok miatt. Próbáltam ezekkel a szoftveres leválasztás utáni visszacsatolást is, működik, de ennyi, nem emiatt használom ezeket elsődlegesen, mint már említve volt.

    [ Szerkesztve ]

  • lacko6

    senior tag

    Hi.

    Raidre ez jo valasztas vagy van valami best buy?
    Ssd re RaidSonic ICY BOX IB-RD2253-U31? :R

  • King Unique

    titán

    válasz lacko6 #5164 üzenetére

    Ha rákeresel, akkor láthatod, hogy többször volt már szó erről a külső házról itt a topikban, többen vettek, használnak ilyet, logout blogbejegyzés is íródott róla, stb. Alapvetően egy jó, minőségi külső ház, bár az előbbiek alapján itt a topikban nem mindenki volt a működésével teljes mértékben elégedett, de ez az adott hardver- és szoftverkörnyezet függvénye is lehet.

  • Krystal_s

    addikt

    Nem tudom miért kellett elküldeni másik topikba!!! :(((
    Átcseréltem a házat és a HDD-ket. Ebben a házban (EWENT EW7044 2,5" SATA USB 3.1) egy másik HDD-t is alapból Jobb teljesítményre állítja + írási gyorsítótárazás engedélyezésre.
    Ugyanaz a lemez másik külső házban Gyors eltávolításra van állítva.
    Tehát ez külső ház miatt van sajnos.
    Továbbra is az lenne a kérdésem, hátha más is találkozott már ilyennel. Egy külső ház miért erőszakolja ki ezt a beállítást és miért nem engedi átállítani a rendszerben? :F (Próbáltam másik rendszer alatt is)

    és amikor átállítom, akkor ezt a hibát írja ki...

  • mgTerminator

    veterán

    válasz King Unique #5165 üzenetére

    Te milyen házat ajánlanál, ami tudja a RAID-et és a HD Sentinel is ismeri és normálisan működik?

  • KaiotEch

    nagyúr

    Üdv. Kollégák ezt a fajta Orico házat próbálta már valaki? HDD-hez lenne. Az ütésállósága, minősége érdekelne. Reviewba valaki beírta, hogy gagyi műanyag hatású. :R

    [ Szerkesztve ]

  • King Unique

    titán

    válasz mgTerminator #5167 üzenetére

    A leírtak alapján a most használt Acasis külső házadat is kezeli a HDS, csak nem feltétlen jeleníti meg a 2 HDD adatait külön-külön, ami az alkalmazott RAID módtól is függhet, mint már említve volt. + Akár a HDS verziójától is, lásd a nemrég említett kétlemezes külső háznál más korábbi esetét. Ahol ha az említett programnak esetleg nem a legújabb verzióját (5.61) használod, hanem valami muzeálisat, akkor értelemszerűen frissíteni kellene a legújabbra, majd utána azzal is megnézni hogyan jeleníti meg a külső meghajtót, az abban lévő merevlemezeket.

  • mgTerminator

    veterán

    válasz King Unique #5169 üzenetére

    Kipróbáltam a legújabb beta verziót is a HDS-ből, sajnos ugyan az a helyzet. (jelenleg 5.60 van fent) Sőt, nem tudom hogy miért, de most mindegy milyen verzió van fent belőle, fagy. Konkrétan beállításokat sem nyitja meg, semmi. Letöröltem, újraraktam, gépet újraraktam de mégis. Egyedül a vinyót nem tudtam még lehúzni és úgy megnézni mert nem vagyok otthon.

    Viszont jó ötletet adtál, mert azt még nem próbáltam hogy single módban a legújabb betát megnézni mit reagál rá. Korábban próbáltam az 5.60-as verzión, de akkor is csak az egyik meghajtót mutatta, míg a másik kérdéses volt. Vinyók felcserélése után meg a másik vinyót mutatta (tehát a 2. slotban lévőt mindig)

  • King Unique

    titán

    válasz KaiotEch #5168 üzenetére

    Itt mondjuk a pontos modellszám nem ártana, mert többféle is van ilyenekből a gyártó kínálatában. De amúgy nem, eddig még nem említette itt a topikban senki, hogy pont ilyen külső házakat használva, max. korábban egy másik hozzászólásban volt szó a külső hatásoknak jobban ellenálló modellekről többek között az ORICO kínálatából is.

  • Hoffer

    őstag

    Sziasztok,

    Nem tudom ez e a legjobb topik de milyen házat ajánlotok NVMe ssd-hez?
    Egyszeri alkalomra kellene adatmentésre!

    :R

  • King Unique

    titán

    válasz Hoffer #5172 üzenetére

    Lásd innen a fórumról mások eseteit, hogy ők milyen USB 3.X külső házat használnak M.2 PCIe NVMe SSD-khez. Példák: [link], [link]. + Olyan ismert gyártók kínálatában is vannak ilyenek, mint pl. az AXAGON, LC-Power és főleg a RaidSonic (ICY BOX), stb.

    "Egyszeri alkalomra kellene adatmentésre!"

    Akkor miért akarsz venni, ha csak 1x kell és utána többet nem használod, illetve ez esetben miért nem kérsz kölcsön valakitől egyet, vagy teszed be PC-be azt az NVMe SSD-t és oldod meg ott az adatmentést? :F

  • valakky

    aktív tag

    vettem egy Axago EE25-XA3 ALINE nevű dobozkát, de úgy nézem, csak azért, hogy itt leírhassam, más inkább ne tegye... 3 gépben próbálva se ment usb2 sebesség fölé. a win as2115 megnevezéssel jelöli.
    elvileg az jó, most nem tudom, miben van a hiba. kb. abban, hogy megvettem.

  • King Unique

    titán

    válasz valakky #5174 üzenetére

    Az EE25-XA3 eleve egy USB 3.0-s (USB 3.2 Gen 1x1) külső ház, aminek normál esetben nyilván az USB 3.0 szabványnak megfelelő sebességgel kellene működni. Mármint akkor, ha a külső mellett az USB-kábel és az USB-port is legalább USB 3.0-s, a gazda hardveren futó OS natívan / külön driverrel támogatja az USB 3.0-s adatátvitelt, a külső házban lévő HDD/SSD meghajtó kellően gyors, fájlkezelős fájlmásolásnál a forrásmeghajtó (amiről a másolás történik) is kellően gyors, másolandó fájlok mérete is megfelelő (nagy) a szekvenciális (magas) adatátviteli sebesség eléréséhez, stb.
    Az előbbiek esetedben biztosan rendben vannak? :F Illetve lásd egy másik esetnél leírtakat, az ott javasoltakat lenne célszerű ellenőrizni, kipróbálni, + ha csak a fájlkezelős másolást nézted akkor szintetikus tesztet is pl. ATTO / CDM szoftverrel Windows esetén.

    [ Szerkesztve ]

  • valakky

    aktív tag

    válasz King Unique #5175 üzenetére

    gyári usb kábele. értelemszerűen usb3 csatikon próbáltam. több hdd-vel is, meg most egy ssd-vel is.
    annyit pontosítanék, hogy másolni lehet rá, a maximuma olyan 150 MB/s volt, 130 alá win szerint nem ment. ezt előzetesen nem is próbáltam, mert nekem most arra kellett hogy másolgassak rá, nem róla.
    másolni róla ssd-ről kb. max 50 MB/s, és folyamatosan 100% lemezhasználatot mutat.
    hdd-ről meg csak tényleg csak usb2 sebesség. de hdd-re is simán lehetett másolni 100-130 MB/s környékén, dettó 100% lemezhasználat mellett.
    formáztam ennek a történetnek egy ssd-t, meg egy hdd-t is.
    2 laptop, thinkpad, meg egy dell, és egy asrock itx lap.
    ezeken a cuccokon más külső usb3 rackkjeimmel eddig minden rendben volt ezekkel a hdd-kel, ssd-vel. ahogy most is gond nélkül mennek.

    [ Szerkesztve ]

  • King Unique

    titán

    válasz valakky #5176 üzenetére

    A külső HDD/SSD meghajtóra másolás az írási, míg az arról történő másolás az olvasási sebesség. Ami ha 130-150 MB/s és 100-130 MB/s, vagyis USB 3.0-s sebesség volt, akkor nem igazán stimmel az eredeti állítás, miszerint csak "se ment usb2 sebesség fölé". :N Valamint ha egy lassú HDD-ről történik a másolás a külső merevlemezre, akkor nem meglepő, ha az lassabban, akár USB 2.0-s sebességgel megy, ezért fontos hogy a forrásmeghajtó is kellően gyors legyen, mint már említve volt.
    A 100%-os lemezhasználatnál meg kérdés, hogy mi, melyik folyamat okozza, amit meg kellene nézni a feladatkezelőben. Ha másolás közben pl. az antivírus szoftver vizsgálja a lemezt, akkor nem meglepő, ha magasabb a lemezhasználat. Ahogyan akkor sem, ha pl. a HDS szerint gyenge / hibás szektorok vannak a HDD/SSD meghajtón, vagy egyéb gond van vele. + A Windows mellett másik OS alatt sem ártana tesztelni a külső házat és a másolást, ami lehet pl. Linux, illetve Linux Live rendszer pendrive-ról bootolva, ha nincsen "élesen" telepítve egyik gépre sem. + Másik USB 3.0 porton (asztali PC-nél hátlapi) és másik USB 3.0 kábellel is javasolt kipróbálni biztos ami biztos alapon, ahol a külső ház a gyári / egyéb rövid kábelével lehetőleg közvetlenül a porthoz legyen csatlakoztatva, ne hosszabbító kábellel megtoldva, vagy USB-hubon keresztül.

    "ezeken a cuccokon más külső usb3 rackkjeimmel eddig minden rendben volt ezekkel a hdd-kel, ssd-vel. ahogy most is gond nélkül mennek."

    Mármint ha most ugyanezen HDD/SSD meghajtók ugyanezen gép és OS párosításnál más külső házakban megfelelően működnek, nincsen 100%-os lemezterhelés és lassú másolási sebesség ugyanazon meghajtókra történő oda-vissza másolásnál, meg ha nem is a gyári / egyéb USB-kábel okoz gondot, akkor lehet azt mondani, hogy ez esetben vélhetően az EE25-XA3 külső ház lehet a probléma forrása, ellenkező esetben viszont nem.

    [ Szerkesztve ]

  • semetka

    őstag

    Nem találtam dokkolós topikot de hasonló a rack is. Volna egy [ilyen] dokkolóm, de valamiért usb 3 on valami problémája van, usb 2-n rendesen megy. Tünete az hogy elkezdek másolni egy winyóra ami ebben a dokkolóban van és szinte 0-ra belassul, képtelenség másolni rá. Gépem a leírásban, laptopon probáltam ott teljesen jól működik usb 3-on is. Gépemmel lehet a probléma?

    [ Szerkesztve ]

    ==Gigabyte Z170X Gaming 3 Core i5-6600 2x4GB DDR4 2666MHz Kingston HyperX Fury with Intel HD Graphics 530==

  • valakky

    aktív tag

    válasz King Unique #5178 üzenetére

    maradjunk annyiban, ez a szóban forgó axagon egy fos a többimhez képest. még jó hogy igazából nem magamnak vettem :DDD
    csak gondoltam kipróbálom az enyémkéimmel, mielőtt még pofára esek és adatot oda vissza másolgatni megyek vele, aztán esetleg gyárilag DOA.
    végül is csak félig lesz pofára esés. másolni róla lesz kínszenvedés usb2 sebességgel. bár ki tudja, egy hp laposhoz viszem, azt lehet szeretni fogja.
    kipróbáltam még, ha már itt van, egyik rúterem se látja. nem mintha használnám évek óta bármire is az usb csatikat rajtuk. de ilyen se járt még nálam rackből. mondjuk ha jól emlékszem akkor az egyik axagonos pcie/sata bővítővel szívtam egy fél délutánt, mire valami kriksz-kraksz nyelvű oldalról találtam valami drivert hozzá, mert az alap winessel képtelen volt normális működésre.

  • King Unique

    titán

    válasz valakky #5180 üzenetére

    Az előző válaszokban leírt, javasolt dolgokat megnézted, kipróbáltad, letesztelted? :F Csak mert nem mindegy, hogy magával a külső házzal van gond, vagy az USB-kábellel, vagy a felhasználó saját hardver- és szoftverkörnyezeténél nem stimmel valami, ami a problémát okozza. :))

    A router meg eleve más tészta, az az elsődlegesen támogatott "A" helyett amolyan "B" kategóriás hardver- és szoftverkörnyezet, aminél nem meglepő, ha kompatibilitási, vagy egyéb gondok vannak a működésnél, lásd korábban más esetét. Meg az olyan vackokon normális tápellátást biztosító USB-port sem feltétlen szokott lenni, amiről az egyik társtopikban is volt szó korábban. Valamint az ilyen "B" kategóriás eszköz/készülék + OS felállásnál pl. a GPT partíciós séma szerinti lemezek kezelése sem mindig adott, van hogy azért "nem látja", ami nyilván nem a külső ház, hanem az adott szoftverkörnyezet, illetve OS hibája.

    [ Szerkesztve ]

  • King Unique

    titán

    válasz semetka #5179 üzenetére

    Ez a topik és a másik külső házas társtopik elsődlegesen értelemszerűen a külső házakkal foglalkozik, de másodlagosan/érintőlegesen mindkettőnél téma a HDD dokkolók is, a téma összefoglalókban is vannak dokkolókról beszámolók, tesztek. Ahol ha 2,5"-os HDD/SSD meghajtóhoz való dokkolóról, olyan méretformátumú lemezzel való használatról van szó, akkor az értelemszerűen ezen, míg a 3,5"-os a társtopik témája.

    Ha az adott dokkolóval és benne a HDD-vel laptopon teljesen jól működik a fájlmásolás USB 3.0-n, ellenben a PC-n nem, akkor igen, az utóbbinál, annál a hardver- és szoftverkörnyezetnél nem stimmel valami. Amivel kapcsolatban az itteni téma összefoglaló "Gyakran ismételt kérdések" fejezetében vannak kérdések és azokra válaszok. Bár azt nem árt azok próbálgatása előtt tisztázni, hogy PMR / SMR HDD-ről van-e szó. Ha SMR, akkor annál nem meglepő a belassulás másolásnál (írásnál), lásd nemrég más blogbejegyzését.

    [ Szerkesztve ]

  • semetka

    őstag

    válasz King Unique #5182 üzenetére

    Rendben elolvasok mindent, köszi.
    Még annyi észrevétel hogy van hogy annyira belassul hogy meg is áll a másolás és ilyenkor nem is mindig indul újra hanem "szüntesse meg az írásvédettséget" dob. HD sentinelnél meg egyel feljebb megy a ultra ata crc error count. Winyó egy Samsung HD103UJ

    ==Gigabyte Z170X Gaming 3 Core i5-6600 2x4GB DDR4 2666MHz Kingston HyperX Fury with Intel HD Graphics 530==

  • King Unique

    titán

    válasz semetka #5183 üzenetére

    Ez a HDD már kissé muzeális, ennél pláne lényeges, hogy pl. a HDS szerint milyen az állapota. Valamint ha a SMART-ban az Ultra ATA CRC Error Count értéke növekszik, akkor az adatátviteli hibákra utal, vagyis kérdéses, hogy USB-n rendben van-e a fizikai csatlakozás (port, kábel), szükség esetén javasolt másik USB-kábellel is kipróbálni a dokkolót, stb.

  • semetka

    őstag

    válasz King Unique #5184 üzenetére

    Jól mondod, tényleg eléggé régi. :) Filmek tárolására használom. Teljesen hibátlan winyó HDS szerint, csak mióta a dokkolóval használom lett pár Ultra ata CRC error. Sajnos nincs másik kábelem, de érdekes akkor laptoppal miért jó. Minden USB3-as porton kipróbáltam a gépen, mindegyiken belassul/megáll. Van több USB3-as HDD házam benne winyóval de azok rendesen mennek nem állnak meg. Csak ez a dokkoló.

    [ Szerkesztve ]

    ==Gigabyte Z170X Gaming 3 Core i5-6600 2x4GB DDR4 2666MHz Kingston HyperX Fury with Intel HD Graphics 530==

  • semetka

    őstag

    válasz King Unique #5184 üzenetére

    Működésre bírtam az usb 3.1-et és kipróbáltam ott ezt a dokkolót. Tökéletesen működik. Akkor az usb 3.0-n miért nem jó?

    [ Szerkesztve ]

    ==Gigabyte Z170X Gaming 3 Core i5-6600 2x4GB DDR4 2666MHz Kingston HyperX Fury with Intel HD Graphics 530==

  • King Unique

    titán

    válasz semetka #5186 üzenetére

    Ha maga a dokkoló jó, ugyanazon / másik gépen, illetve ott USB 3.1 (Gen 2) porton megfelelően működik, akkor az már az adott hardver- és szoftverkörnyezet hibája, ha USB 3.0 porton ez nem teljesül. Aminek további fejtegetése már nem feltétlen ennek a topiknak a témája, illetve továbbra is max. azt tudom mondani, javasolni, ami a téma összefoglaló "Gyakran ismételt kérdések" fejezetében le van írva erre vonatkozóan.

    [ Szerkesztve ]

  • mgTerminator

    veterán

    Milyen 2.5" tokot tudtok ajánlani ami:

    - 2 bay RAID0 támogatás
    - Itthon beszerezhető (valami ismertebb webshop előnyben)
    - HD Sentinel normálisan felismeri mind a 2 lemezt külön-külön (RAID esetén is!)
    - Stabil működés
    - 5V-ról tápolható

  • King Unique

    titán

    válasz mgTerminator #5188 üzenetére

    Ez a téma nemrég már ki lett tárgyalva itt, az ott említett kétlemezes külső ház is elvileg megfelelhet a célra. Ahol ha az a probléma, hogy HDS nem jeleníti meg külön-külön a 2 lemezt, akkor a most használt külső háznál is lehetne riportot küldeni a fejlesztőnek és jó esetben egy újabb programverzióban ez változhat.

  • mgTerminator

    veterán

    válasz King Unique #5189 üzenetére

    Egy olyat szeretnék, amit más használ és működik, bevált.
    Konkrét modellt szeretnék és ha van akkor egy webshop linkjét ahol már dobhatom is a kosárba :) köszi

  • kmatalik

    csendes tag

    válasz semetka #5186 üzenetére

    Szia!

    Nekem ugyanilyen Sharkoon QuickPort XT USB3.0 dokkolóval van problémám. Jó sok időt eltöltöttem a hibakereséssel és szerintem rájöttem, hogy hol a hiba.

    Figyeld meg, mindig olyankor van probléma, amikor a dokkoló UASP módban csatlakozik a gépre, tehát USB-csatlakozású SCSI- (UAS) háttértárként. Windows 10-en uaspstor.sys ilyenkor a driver. Ez lenne a gyorsabb verzió, de a JMicron vezérlő valamilyen parancso(ka)t nem jól kezel, ezért pár GB írása után nálam mindig hibával megáll és nem megy tovább. Több gépen is próbáltam, mindenhol ugyanez volt.

    Ha viszont a régebbi BOT módban csatlakozik, tehát sima USB háttértárként (Windows 10-en usbstor.sys driverrel), akkor valamivel lassabban, de minden probléma nélkül működik. Ezt úgy tudom elérni, hogy régebbi USB 3.0 vezérlő drivert telepítek a gépre, ami nem kezeli az UASP-ot és BOT módban használja a csatolót.

    Szerintem egy böszme nagy bug van valahol a JMicron JMS56x sorozatú vezérlőkben az UASP kezelésével kapcsolatban, amit nem vettek észre, vagy nem törődtek vele. Tucatnyi hasonló hibaleírást találtam a neten, évek óta panaszkodnak a tulajdonosok, de sehol sem találtam eddig megoldást.

    Balszerencsémre a másik külső USB csatolóm is JMicron JMS 567 vezérlős (Axagon Fastport 2). Ez ugyanilyen hibákat produkál és ugyanaz a megoldás segít rajta. Ezért gondolom, hogy a hiba a JMicron vezérlőnél van.

    Még ideírok néhány adatot, a pontosabb azonosítás végett:

    Device Vendor: Sharkoon
    Device Name: QuickPort XT USB3.0
    Description: USB-csatlakozású SCSI- (UAS) háttértár
    Device Type: Mass Storage Device
    USB Device ID: VID = 152D PID = 9561
    Product Name: JMS56x Series
    Vendor Name: JMicron Technology Corp. / JMicron USA Technology Corp.

    Device Vendor: AXAGON
    Device Name: AXAGON USB to SATA adapter
    Description: USB-csatlakozású SCSI- (UAS) háttértár
    Device Type: Mass Storage Device
    USB Device ID: VID = 152D PID = 0567
    Product Name: JMS567 SATA 6Gb/s bridge
    Vendor Name: JMicron Technology Corp. / JMicron USA Technology Corp.

    A Sharkoon gyártói támogatásnak már elküldtem ezt a leírást (rövidebben), de még nem kaptam választ.

    Üdv,
    Krisztián

  • semetka

    őstag

    válasz kmatalik #5191 üzenetére

    Köszi ezt a hosszú írást, tényleg nekem is úgy csatlakozik. Nem hittem el hogy csak nekem van problémám vele. Másol pár GB-ot és megáll és nem megy tovább. Már épp azon agyalok hogy eladom és veszek valami Asmedia chipsetes dokkolót. De akkor megvárom hátha kapsz valami segítséget a gyártótól.

    [ Szerkesztve ]

    ==Gigabyte Z170X Gaming 3 Core i5-6600 2x4GB DDR4 2666MHz Kingston HyperX Fury with Intel HD Graphics 530==

  • King Unique

    titán

    válasz kmatalik #5191 üzenetére

    Azért ezt így szerintem nem feltétlen kellene általánosítani, hogy az egyes USB 3.0-s JMicron chipes tárolóeszközöknél az UASP mód bugos és emiatt nem működnek rendesen, hanem csak BOT módban. Az, hogy esetedben gond volt/van, az egy dolog, ami lehet az adott hardver- és szoftverkörnyezet(ek), + az adott külső ház / dokkoló, utóbbiaknál az USB-kábel + dokkoló foglalatok (slot) megfelelő csatlakozása/érintkezése + akár USB-chip firmware függvénye is, stb. + Maga az UASP adatátviteli mód ugye USB 2.0 és USB 3.1 (Gen 2) portnál és csatlakozásnál is működhet, ahol azt írta a fórumtag, hogy ott oké, csak USB 3.0-n nem. Meg azt is írta, hogy nála ilyenkor írásvédettségre utaló hibaüzenet van, aminél nem meglepő, ha leesik 0-ra az adatátviteli sebesség, mivel ez esetben nem lehet írni a külső meghajtóra, illetve ez más jellegű hibára is utalhat. Továbbá ebben a topikban is többen használtak/használnak különféle JMicron vezérlős külső házakat UASP módban USB 3.0 porton (például JMS578) és eddig nem említettek ilyen problémát, sőt pl. egy korábbi tesztemnél a JMS567 chipes külső ház nálam is gond nélkül működött USB 3.0 + UASP + W10 felállásnál, megfelelő volt az adatátviteli sebesség, nem állt meg hibával és nem esett le 0-ra a fájlmásolásnál, stb.

    Az meg a másik, hogy manapság modern és fejlett operációs rendszereknél általában adott a natív USB 3.0 és UASP támogatás, ahogyan rendszerint a Windows 10 esetében is. Ezt külön megtákolni, a beépített helyett erővel másik drivert telepíteni és ráerőltetni a rendszerre hogy az elavultabb és butább BOT módban működjön, nem feltétlen a legjobb megoldás. Illetve ha gond van, akkor ilyenkor az első lépes a külső háznál, dokkolónál először megbizonyosodni arról, hogy tényleg azzal van-e a gond. Vagyis USB 3.0 porton UASP módban kipróbálni másik USB 3.0 kábellel, másik USB 3.0 porton (asztali PC-nél hátlapon lévőn), valamint másik gépen és másik operációs rendszerrel is, ahol az utóbbinál a Windows mellett célszerű mással, pl. Linuxszal, illetve pendrive-ról bootolható Linux Live rendszerrel is, ha nincsen az adott gépre normál módon telepítve. Ahol ha mindenhol, minden helyzetben fennáll az említett probléma UASP módban, ellenben BOT esetében nem, akkor lehet azt mondani, hogy valószínűleg az adott dokkoló / külső ház, illetve az UASP mód lehet a probléma forrása, ellenkező esetben viszont nem. Aminél, mármint az adott dokkolónál / külső háznál ilyenkor célszerű megnézni a firmware-t is és ha szükséges, akkor azt frissíteni, illetve csak saját felelősségre, ha az eszköz gyártója közvetlenül nem kínál hozzá firmware-t, hanem csak külső forrásból való érhető el.

    [ Szerkesztve ]

  • kmatalik

    csendes tag

    válasz King Unique #5194 üzenetére

    Szia!

    Köszönöm a részletes válaszod, nagyra értékelem, hogy ennyi fórumtagnak segítesz részletes leírásaiddal. Megcáfolni nincs szándékomban, messze kevesebb tapasztalatom van ebben a témában.

    De az azért gáz, hogy van két dokkoló, ami JMS567 vezérlővel működik és hasonló hibajelenségeket produkál normál házi használatú gépeken. Én a két eszközt három különböző gépen próbáltam. A fórumtárs hasonló hibajelenséget tapasztalt az ő gépén. Az ilyen kis eszközöknek az lenne a dolguk, hogy bedugjuk őket és működjenek egy átlagos Windows 10-es gépen minden állítgatás nélkül. És hogy támogassák az UASP módot, ha már a leírásukban szerepel.

    Jó, hogy adtál linket a korábbi JMS567-es tesztedhez, ezt eddig még nem olvastam. Két megjegyzés:
    - Te SSD-vel teszteltél, én HDD-vel. Lehet, hogy csak HDD-vel jön elő a hiba?
    - Gondolod, hogy volt a tesztek alatt több GB-nyi folyamatos írás az SSD-re? Nem szakaszosan, hanem folyamatosan. Nálam akkor jön elő a hiba, amikor több GB-ot szeretnék egyben kiírni. Ha kisebb adatcsomagokat ír megszakításokkal, akkor nincs gond.

    Még talán annyit, hogy nálam mindig ezekkel a 129-es és 153-as eseményazonosítókkal jönnek létre bejegyzések az Eseménynaplóban, amikor a hiba előjön:

    Napló neve: System
    Forrás: UASPStor
    Eseményazonosító: 129
    Szint: Figyelmeztetés
    Leírás: Visszaállítás történt a következő eszközre: \Device\RaidPort2.

    Napló neve: System
    Forrás: disk
    Eseményazonosító: 153
    Szint: Figyelmeztetés
    Leírás: A rendszer ismét megpróbálta végrehajtani a(z) 2 jelű lemez (PDO objektum neve: \Device\00000067) 0x5fc170 logikai blokkcímét érintő I/O-műveletet.

    Közben írtam az Axagon támogatásnak is, hátha tőlük jön valami válasz.

    Ha lesz időm, megpróbálom még a Linux Live alatti teszteket is, habár én Windows 10-en szeretném ezeket használni, úgyhogy ott kellene működniük.

    Üdv,
    Krisztián

  • King Unique

    titán

    válasz kmatalik #5195 üzenetére

    Egy ilyen eszköz eleve PnP (Plug and Play), vagyis igen, csatlakoztatod és normál esetben működik egy átlagos Windows 10-es gépen minden állítgatás nélkül. Ellenben a felhasználó saját hardver- és szoftverkörnyezete + bizonyos beállítások néha okozhatnak meglepetést és ezért nem feltétlen teljesül az előbbi minden esetben. Korábban volt akinek JMS567 vezérlős külső ház nem működött Linuxon, illetve mint utólag kiderült egyes kernel verziókkal és fájlrendszerekkel volt gond, mert NTFS-t használva már igen. Aztán volt akinél routerhez csatlakoztatva volt probléma, de az a normál és elsődlegesen támogatott ("A" = PC, Mac & desktop OS) helyett az ilyen "B" kategóriás hardver- és szoftverkörnyezetben annyira nem meglepő, illetve ugyanaz a külső ház JMS567 vezérlővel máshol, másoknál teljesen rendben volt (példa). Aztán volt olyan eset is, akinél a JMS567 chipes külső ház HDD-vel megfelelően működött, ellenben SSD-vel nem, de a firmware frissítése után az utóbbi is megoldódott, valamint az adatátviteli sebesség is megfelelő volt kb. 100 GB írás/olvasás után. Apropó firmware, az említett JMS567 chipes külső házamnál 00.01.01.04 verziójú firmware van, lásd egy korábbi hozzászólásban leírtakat.
    A másik OS, a Linux Live rendszer csak kipróbálás, tesztelés végett lett említve, hogy kiderüljön OS-től függetlenül fennáll-e az említett probléma, vagy esetleg Windows specifikus, illetve az utóbbinál is csak bizonyos feltételek megléte, teljesülése esetén jelentkezik.

    A feltett kérdésekre válaszolva:

    SSD-vel és HDD-vel egyaránt teszteltem, használtam azt a külső házat, sőt jelenleg is használom egy HDD-vel USB 3.0 + UASP + Windows 10 felállásnál és nálam egyik esetben sem jött elő az említett probléma.
    Sok szintetikus teszt lett rajta akkor lefuttatva, + azóta volt manuális fájlmásolás is több alkalommal több 10/100 GB adattal SSD-re és HDD-re egyaránt és nem tapasztaltam az említett jelenséget. Igaz nálam most egy PMR HDD van benne, nem SMR, az utóbbinál nem meglepő X GB folyamatos írása után a belassulás, lásd a nemrég linkelt blogbejegyzést.

    [ Szerkesztve ]

  • semetka

    őstag

    válasz King Unique #5196 üzenetére

    Firmware updatet megprobálnék még én is. Honnan tudom leszedni illetve nehéz az update?

    ==Gigabyte Z170X Gaming 3 Core i5-6600 2x4GB DDR4 2666MHz Kingston HyperX Fury with Intel HD Graphics 530==

  • King Unique

    titán

    válasz semetka #5197 üzenetére

    A téma összefoglalóban ott van hozzá a leírás és abban a külső letöltési forrás, + a nemrég linkelt példában is van egy másik JMS567 chiphez. Aztán azt már ne kérdezd, hogy ahhoz a dokkolóhoz pontosan melyik külső firmware lesz jó, ha jó lesz egyáltalán, passz.
    A firmware házilagos módosítása, frissítése csak és kizárólag saját felelősségre javasolt, pláne ha ehhez külső forrásból való a firmware és nem közvetlenül az eszköz (dokkoló) gyártójától!

    [ Szerkesztve ]

  • kmatalik

    csendes tag

    válasz King Unique #5196 üzenetére

    Szia!

    Ismét nagyon sokat segítettél. A leírásokban szereplő firmware frissítőket letöltöttem és ráengedtem a két eszközre. Mivel nincsenek gyári firmware fájljaim, nem kockáztattam frissítéssel, csak meg akartam nézni a jelenlegi fw verziószámokat. Az eredmények:

    Sharkoon QuickPort XT USB3.0
    JMicron JMS567 Firmware Update Utility v1.0.1.0 - nem ismeri fel az eszközt
    JMicron 2033x M.P. Tool v1.16.14.1 - nem ismeri fel az eszközt
    JMicron JM2033x FW Update Utility v1.19.13 - nem támogatott chip

    Axagon Fastport 2
    JMicron JMS567 Firmware Update Utility v1.0.1.0 - Click 'Yes' to proceed with the firmware update
    JMicron 2033x M.P. Tool v1.16.14.1 - FW 00.02.02.03
    JMicron JM2033x FW Update Utility v1.19.13 - felismeri a chipet JMS568/567/566 sorozatúnak

    Az egyik linken volt egy bejegyzés, ami számomra elég nagy valószínűséggel megmagyarázza a helyzetet. Az AKiTiO nevű gyártó az alábbi megjegyzést fűzte az egyik JMS567 firmware update-jéhez:

    Version: 138.01.00.01
    Date: 9/6/2016
    -------------------------------------
    Fixed: In some circumstances, transferring large files to the disk fails

    Ez pontosan az általam tapasztalt hiba, kicsit általánosabban megfogalmazva. Én úgy mondanám, hogy UASP módban nagyobb fájlok írása hibával leáll.

    Tehát a firmware bugos volt és már 2016-ban volt rá javítás. Amit ezek szerint sem a Sharkoon sem az Axagon nem implementált az én 2018-ban és 2020-ban vásárolt eszközeimre. Bosszantó.

    Az Axagon Fastport 2 még garanciális, a Sharkoon QuickPort már nem. Kíváncsi vagyok, hogy sikerül-e a szervíztől / gyártói támogatástól előbb-utóbb firmware frissítést szereznem mindkét eszközre.

    Üdv,
    Krisztián

  • semetka

    őstag

    válasz kmatalik #5199 üzenetére

    Én holnap megpróbálom frissíteni erre a 138 asra. Csak elég hosszú a folyamat :)

    ==Gigabyte Z170X Gaming 3 Core i5-6600 2x4GB DDR4 2666MHz Kingston HyperX Fury with Intel HD Graphics 530==

Új hozzászólás Aktív témák