- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Megérkezett Magyarországra a Galaxy A16 4G is
- Android szakmai topik
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- Huawei Pura 70 - fura lettem
- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
- Poco F6 5G - Turbó Rudi
-
Mobilarena
Üdvözlet minden kedves látogatónak, akit érdekel ez a remek kikapcsolódási forma. Legyen az hobbi vagy sport szintű.
Új hozzászólás Aktív témák
-
vendingo
veterán
Nekem a héten mindenki csodálta a supernova light 3m botomat. Mindenki azt hitte, hogy daiwa, meg hogy valami nagyondrága bot, amikor mondom, hogy walter, meg egyből jöttek, hogy ez a wörldcsámpion?
Húztam a kilós pontyot, közben dolgozott a fék, a bot fele karikába, várták a szörnyetJó kis peca volt a mai is. Sok szép keszeg, 2 apró ponty, aztán ráállt a harcsa az etetésemre, fodrozódott meg habcott a víz. Hétvégén 24 óráson fogtak is kettő kisebbet rakóval.
[ Szerkesztve ]
Csak a Puffin ad neked erőt és mindent lebíró akaratot!
-
cool13
őstag
Hova érdemes leülni pecázni egy jót kezdőként? Esetleg how to hozzá. Adjatok tippeket szabira. Ordast szeretem. Tereske is volt már amit mondtatok.
-
jpeetr
aktív tag
válasz BlackmMmDog #52059 üzenetére
mi a különbség egy feeder és egy sima monofil zsinór közt?
-
jpeetr
aktív tag
válasz BlackmMmDog #52062 üzenetére
akkor végülis nem lenne mellényúlás, mert tesztek alapján ennek a zsinórnak majdnem a legkisebb a nyúlása
-
hermanyi
addikt
válasz cool13 #52065 üzenetére
Mag Mag Mag Mag és egy kevés Magmix . Horogra Wafters vagy Mag Azt a tavat nem kell túlcifrázni , keszegre nem kell számítani mert annyi a ponty benne ,hogy agyon nyomták a keszegeket
Aláírás (nem kötelező megadni - minden hozzászólásnál automatikusan az üzenet végéhez íródik)
-
Zoli bácsi
őstag
Ha aug. 30-án megyünk pecázni, azt hova írjuk be......??
Nézzétek meg a fogási naplótokat! -
BlackmMmDog
aktív tag
válasz Zoli bácsi #52067 üzenetére
Sehová, akkor tilos menni
-
hermanyi
addikt
El-kurta a nyomdász
Aláírás (nem kötelező megadni - minden hozzászólásnál automatikusan az üzenet végéhez íródik)
-
Gabesz87
veterán
Hétvégére ha jó idő lesz, újra pecát tervezek. Bevásároltam a múltkor bejövős tintahalas-májas koombóból. Most szívesen elmennék az Orosházi bányatóra. Van valakinek tapasztalata vele? Haldoradon meg Google-ban is jókat írnak róla.
Egy kérdés, ami foglalkoztat. Olvastam már párszor itt, hogy a szakítószilárdság lentől felfelé nőjön. Haldorados profik ugye ezt nem követik (én is az alapján készítettem el a szerelékemet). 20-as Team Feeder Long Cast+20-as fonott dobóelőke+16 vagy 18-as (nem emlékszem) Braxx Pro előke. Na most ha követni akarom a lentről felfelé elvet, akkor milyen főzsinórt kellene használnom? Mert ami erősebb, mint a 20-as fonott dobó, az 20-as méretben fonottat jelent, vagy monofilből ilyen 30-asat.
[ Szerkesztve ]
-
Spoon16
tag
válasz Gabesz87 #52070 üzenetére
Kis segítség kellene:
mennénk holnaptól 3 napra néhány cimborával pecázni a Dunára ,sátorral.
Eddigi terv az a gödi sziget volt, illetve valahol Sződligetnél tudtak valami helyet, de mindkettő kiesett,mert vagy nagyon alacsony volt a víz, vagy nagyon sáros-iszapos volt a part.Én nagyon nem vagyok helyi, tudtok esetleg ajánlani valami tuti helyet,ahol van víz - esetleg halat is lehet fogni- meg elfér 4-5 sátor és nincs nagy tömeg? Gyakorlatilag Gödtől Tökölig kb. bármi jó lehet, mobilak vagyunk.
-
Gabi atya
csendes újonc
válasz Spoon16 #52072 üzenetére
Gabesz87: a dobóelőke kivételt képez, a feladata, hogy a dobás lendítő fázisában kibírja a nagy igénybevételt. Ekkor gyorsul fel a teljes szerelék, így ekkor éri a legnagyobb húzóerő a zsinórt (ezért érdemes a bot kétszeres hosszának megfelelő dobóelőkét kötni, hogy a dobon kellő menetszám legyen a fonottból is a lendítéskor). Akkor érdemes kötni, ha nagy a szerelék tömege vagy ha közepes a tömege, de cserébe nagyon nagy a távolság ahova dobunk. Newton óta tudjuk hogy F (erő)= m (tömeg) x a (gyorsulás). Az első esetben a nagy etetőkosár nagy tömege miatt lesz nagy a húzóerő, míg a második esetben a közepes tömeg nagy gyorsulása miatt (tiszta erőből meghúzod a botot).
Spoon16: kicsit távolabb van, de Zebegénynél van egy pici sziget a parttól kb 100 méterre. A szigettel szemben lehet indián kenut bérelni amivel át lehet költözni a szigetre. A jelenlegi vízállásnál mindkét part horgászható (part felé iszapos, a főág felé eső rész kavicsos), fák alatt lehet sátrazni, mindkét oldalon temérdek paduc, néhány gigantikus dévér és márna fogható. Mondjuk most hétvégén biztos nem lesztek egyedül...
https://www.google.com/maps/@47.8021421,18.9052084,15.69z
A gödi szigetről mit lehet tudni? Ott még sosem jártam, de szívesen kipróbálnám.
-
Gabesz87
veterán
válasz Gabi atya #52073 üzenetére
Nekem végtére nem is nagyon volna szükségem rá. Nem dobálok 100+ méterre. Nem tudom megítélni, fogalmam sincs, de szerintem 40 méternél nem igen van több, amennyire be szoktam dobálni. Talán még annyi sem. A szerelék meg nem nehéz egyáltalán. Eddig a Vario Method kosarat használtam, 25g-osat, most meg Method Flat Feeder kosarat vettem, 30g-osat. Úgyhogy ha ezeket alaposan meg is töltöm, szerintem olyan 70-80g-nál nem több szerintem. Vagy akkor itt pont a nagyobb gyorsulás miatt jó ha van a dobóelőke?
Na mindegy, a lényeg, hogy most használok, de jelenleg így néz ki a szakítószilárdság sor lefelé: 5,5 - 18,42 - 16,48 (már ha jól emlékszem a zsinór vastagságokra). Tehát a monofil főzsinór a leggyengébb láncszem, az szakad rossz esetben. Apósom fonott főzsinórt használ, én nem halgattam rá -
jansky1
senior tag
Hi
Horog probléma
Idén kezdődött ez a dolog, hogy egyre több a leakadásom. Évek óta használtam ezt a horgot nagy megelégedéssel. Nem tudom már mire visszavezetni a dolgot csak erre. Célpontjaim szinte mindig a pontyok, abból sem a nagyobb fajták. Elképzelésem szerint amurok lehetnek, amik leakadnak, nem akad a szájukba megfelelően a horog. Lehet kicsi?Tudtok esetleg ajánlani ebből a méretből megbízhatóbb horgot? Horog méreten nem szeretnék növelni (10-es).
-
Palesztin994
aktív tag
válasz ctrlaltdel13 #52045 üzenetére
Köszi a választ!
Elvileg jobb a csalifelkínálási módja, ha 2cm lágy a többi bevonatos. Meg persze dobáskor is jól jön a merev rész.[ Szerkesztve ]
-
Sub-S
senior tag
válasz Zoli bácsi #52077 üzenetére
Horog fenésére van valami bevált/ajánlott márka/típus?
-
jansky1
senior tag
válasz Zoli bácsi #52077 üzenetére
Horog öble felől jön.
Elég gyakran cserélem az előkéket, nem szoktam fenegetni, megy a kukába, ha tompának találom.
Ehhez a 10-es horgokhoz max 10mm-es csalit használok, legtönn 7-8-9 mm-es
Nincs túl messze.
Csak az amurokra, meg a más szájszerkezetükre tudok gondolni. :\
Korábban írtam, hogy az előre gumizott method kosarak közül a zöld gumisat vettem, ami sokkal lágyabb, mint a kék elődje, gondoltam nem ül a bevágás, így most gumi nélküli method kosarakat használok, de nem történt változás, nem lett kevesebb leakadás.[ Szerkesztve ]
-
@mriya@
őstag
-
Gabi atya
csendes újonc
válasz Gabesz87 #52074 üzenetére
Nagy gyorsulás csak akkor van ha nagyon meghúzod a botot. Ilyen távolságra ekkora kosárral biztos, hogy nem dobsz erőből, így szerintem semmi sem indokolja a dobóelőkét.
Talán így jobban érthető: képzeld el, hogy egy vékony nylon bevásárló szatyorba beteszel pl 20 kg ólmot és megpróbálod felemelni -> az ólom meg sem mozdul de a szatyor füle elszakad (nagy kosárral, pl 150g dobás esete, tipikusan folyóvízi peca).
Most képzeld el, hogy ugyanebbe a szatyorba beteszel csak 6-7 kg ólmot, de tiszta erőből, nagyon hirtelen próbálod meg felrántani a földről -> az ólom meg sem mozdul de a szatyor füle elszakad (normál kosárral, de tiszta erőből dobás esete nagy távolságra).
A leírtak alapján a te szatyrodban kb 3 kg van és nem rángatod. -
Gabesz87
veterán
válasz Gabi atya #52081 üzenetére
Rendben van, akkor leszedem a dobóelőkét. De mi legyen a (fő)zsinórral? Maradjon így, ahogy van (20-as Döme Team Feeder monofil + 18/16-os Braxx pro horogelőke). Csak mert ha így szakad, akkor a monofil szakad ugye. Amire volt is példa korábban. Szóval vagy egy vastagabb monofil, vagy fonott főzsinór?
Elnézést a bonyodalomért, lehet, hogy túlkomplikálom, csak próbálom a legjobbat kihozni a botomból, szerelékemből. -
szetcsuszott
aktív tag
válasz Gabesz87 #52082 üzenetére
0.07-es KK superpower. Ez van nekem, az ugyanilyen 0.10-eshez képest is érezhetően jóval vékonyabb. De elég jól bír. És egy tekercs, ha csak előkének kell, elég egy életre, meg még a fele megmarad. A 0.10-es ebből kb. annyit bír, mint a 0.23-as nevisem, valamivel kevesebbet, ha csak a rájuk írt adatokat nézem, de szinte biztos vagyok benne, hogy a nevis monó hamarabb szakadna.
[ Szerkesztve ]
Kezitcsókolom, jó helyen járok? Ez itten az internett? Redmi note4 4/64, Mi11 lite 5G
-
Gabesz87
veterán
válasz hermanyi #52085 üzenetére
Nekem semmi bajom vele. Mivel nemrég kezdtem a horgászatot, abszolút tudatlan vagyok, és az összes számomra érdekes haldorados cikket elolvastam a legelejétől. Azok alapján állítottam össze a szerelékemet. Ezért van a Braxx pro előke. De nyitott vagyok abszolút az ajánlásokra, tapasztaltak ötleteire.
-
Spoon16
tag
Gabi atya: Köszi, annyira nem mennék le,meg talán közben talált is valamit a csapat helyi fele valahol fentebb.
Kíváncsi leszek, sosem horgásztam még a Dunán, biztos nagy élmény lesz. -
hermanyi
addikt
válasz Gabesz87 #52086 üzenetére
20 as főzsinórra nyugodtan köthetsz 20 as előkét is ,mert mivel rövidebb úgy is az fog szakadni . De 20 as monofil előke már a nagy halakhoz kell vagy nád mellé eltépni a halat . Én jelenleg 20 as főzsinór ( MAP Optimum 6lb ) t használok 15-17 es Guru N-Gauge előkével . 12-16 os Feeder special horoggal . Fogtam már amurt is vele bírta .
-
horcsog
tag
Nem vitatom azt lehet olyan szituáció amikor kellhet folyón. Pl egy húzós vízen messzebb keszegezel és 2 percenként ki kell rángatni. Ha lehet én elkerülöm . Az is igaz én pl a Dunán keszegre ilyen módon nem szoktam horgászni amit írtam példaként. Nekem Duna és keszegezés az spiccbot vagy bolognai. Élvezetesebb a számomra mint feederrel. Ha pontyozás és olyan a hely jellege akkor feeder, vagy hagyományos fenekező.
Amióta bejöttek a fonottak Dunán nagyon sok olyan pálya van ami kemény terep eleinte direktben fonottakat is sokat próbáltuk. Nem hozta a hozzáfűzött reményeket nem lett kevesebb halvesztés kapás pedig kevesebb. Vagy olyan jellegű helyen ahol a fonott nyúzó nagy szögben emelkedik mert szinte a lábad alá horgászol elég gyakori pontyozásnál kőlábhoz. Nem nyerő vsz kapás szempontból ahogy beleúszik normális hal nem szereti.
Persze lehet olyan időszak vagy hely módszer mondjuk egy amurázás amikor zabálnak. Van ismerősöm aki feederen is ilyenkor direktben fonottat használ mert jönnek a 10 + -os amurok és nincs kedve hetente zsinórt cserélni és így is van kapás. Szóval sokféleképpen lehet halat fogni fonottal vagy anélkül de én kerülöm ha lehetséges csak ha muszáj akkor használom.
Amurozni se szoktam például nem szeretem örülnék ha eltűnne a vizekből busával együtt. Például spiccbotokat sem használom begumizva. Ha kell akkor match vagy bolognai, vagy egyéb orsós úszós bot. De nálam a spiccbot az tűspicces nem használok csőspicces gumizós spiccbotokat. Mindenkinek megvannak a maga hóbortjai tudod, nekem is.
[ Szerkesztve ]
-
horcsog
tag
válasz Gabesz87 #52086 üzenetére
A saját hóbortjaim állóvízen nem használok fonott dobóelőkét sem fonott előkét. Nagy általánosságban használt cuccom középerős/erős olyan helyeken ahol azért komolyabb halakra is számítani lehet főzsinórnak 23 vagy 20-as preston mono süllyedő zsinór. dobóelőke nincs , előkének 23-ashoz 20-as 20-ashoz 18-as ugyanebből a preston monóból . Nem egy agyonbonyolított cucc. Ehhez viszont az kell ne nagy súlyokat akarj sűrűn messzire dobálni.
De ha te kezdőként fonott dobóelőkét használsz , vagy fonott előkét nem valószínű ezen múlik majd a horgászatod eredményessége vagy eredménytelensége. Mert ez egy kis részlet . Lehet jobban jársz vele amíg kicsit kialakul a technikád mert erősebb kevesebb kosarat dobsz el vagy kevesebb hal tépi le az előkét.
Horgászol horgászol aztán majd kialakul. Mondjuk egy 23-as preston mono főzsinórral 20-as előkével megoldható szerintem nagyjából bármilyen erősségű feederbottal 30-40 méterre horgászni. Úgy jönnek a pontyok és keszeg kárász a horgászat végén egy szák halat fogtál és nem kellett közben a zsinórból levágni. Ha sok ilyen pecát csinálsz akkor viszont a fonott dobóelőkével kevesebbszer kell levágnod a monofil főzsinórból.
[ Szerkesztve ]
-
horcsog
tag
Ez így van. Folyón aztán tényleg lehet variálni. Ezért is szuper peca .
pl egyszer láttam egy csókát egy letisztult csatornán lassú áramlás úgy horgászott feederbot elektromos kapásjelző és vastag fonott zsinór a végszerelék bojlis és üldözte a halakat. Még halat is fogott vele . Lábujjhegyen közlekedtem a parton erre nagy elektromos jelző vinnyogások a szomszédban más se hiányzott gondoltam valaki eltévesztette a bojlis tó felé az utat. és fogott halat akkor is amit kisebb csodaként éltem meg, de van ilyen.
[ Szerkesztve ]
-
Zoli bácsi
őstag
Vettem több horog fenőt, hasonló mind, egy kis bevágásban kell elhúzni a horgot párszor. Persze most kis feeder horogról beszélek. A gyémántporos ami nekem bevált, van a Carp zoomnak ilyen kitolható, három nút van benne, valamilyen kő lehet az anyaga, valahogy nem érzem olyan jónak. Vannak ilyen gyémántporosak, úgy néz ki mint a körömreszelő, akkora is, kissé vastagabb, és van benne nút. Azt hiszen Delphin néven vettem utóljára.
Csodát várni nem kell tőle, a gyári hegyet nem hozza vissza, viszont amikor érzem hogy nem az igazi a horog hegye, pár húzás a nútban, és határozottan jobb, használható lesz még a horog. 2-3 fenés után kidobom a horgot, érezni hogy már nem olyan jó az eredmény.
Nagyobb horgokat máshogy fenek, nagyobb Jig horgot kisebb késélező kővel fentem meg.
Ami számomra érdekes, hogy arról olvastam, fenés után speciális zsírral át kellene kenni a horog hegyét, hogy ne rozsdásodjon. Én soha nem kentem semmivel, és soha nem tapasztaltam hogy rozsdásodott volna a horog a fenés után.
Na, közben kigugliztam, ez nekem bevált: [link] -
@mriya@
őstag
válasz BlackmMmDog #52093 üzenetére
Köszi, menet közben rájöttem.
Legyél olyan ember, mint amilyennek a kutyád gondol!
-
jjohn
aktív tag
válasz horcsog #52092 üzenetére
Hát igen vannak, ilyen őrült vad pecások . Én például imádom, amikor más nem fog semmit és ők ezekkel a szerkókkal fognak.
Egy aranyos történet, amit elmesélnék.
Egyesületnél voltak verseny horgászaink, akik országos szinten jól szerepeltek. Adódott, hogy verseny után megmaradt etető anyagot szerették volna elhorgászni. Szokásos keverék (etető anyag+szúnyog, giliszta, X21..stb). Le is ültek a partra a kiszemelt részre és megkezdődött a horgászat. Etetés közelre távolra. Előkerültek a finom szerelékek (Bolognai, Match, rakós). Telik múlik az idő egy két apró sneci kisebb dévér más nem nagyon jött. Jó két óra elteltével sem volt eredményesebb.Ekkor meg érkezett Pista bácsi kismotorral, kipakolt finom üveg botokkal. A barátaimtól kb 50 m-re. Etető anyag kukorica dara plusz vaníliás cukor bekeverve. Szerelék 30-ös főzsinór telibe kötve a horog, etető kosár csúszóra szerelve. Bottartó ágas és karika kapás jelző.
Kaja meggyúr csalizás főtt kukorica, giliszta és bevetés. Alig telt el 20 perc és érkezik a az első ponty kb 3 kg, ahogy saccoltam kicsit messzebbről. Majd kis idő múlva egy 6-os.
Kis öreg pakol köszön és lép haza.
A barátaim a versenyzők csak néztek és közben jót mosolyogtak, és konstatálták ez igen (nem minden arany ami fénylik hiába szuper szerelés, kaja). Vagyis szerencse is kell és a halat is meg kell találni. -
jpeetr
aktív tag
Köszönöm a segítséget mindenkitől orsó és damil ügyben.
FOX EOS 10000 lett a befutó Stroft GTM 0,20-as monofil damillal.Ment rá egy pár méter
[ Szerkesztve ]
-
szetcsuszott
aktív tag
Van ilyen. Én vagy 3 hete.. két etetés, ezerféle csali, feederbotok, totális nulla, leszámítva a rohadék törpeharcsákat..
4,5 éves fiam a stég előtt nyílt vízen másfél méterre a stéglábtól törpézgetett, szórtunk neki is egy kis etetőt, meg egy fél marék csőről levágott tejes kukoricát. A kis 1300 Ft-os 3m-es nevis compact pole spiccbotjáról kb. 20 perccel azelőtt sokadszor szakadt le a 16-os monofil zsinór (valszeg mikor bedugtam a végét a gumidugóval, akkor sérült.). A további szakadások kiküszöbölésére felraktam neki 0.10-es kínai fonottat, úszót rá, alá egy mini előkerögzítő gyorskapocs, és abba a 16-os monó előke. De már meguntam, hogy fél percenként húzgálom a törpék belét a horoggal, felraktam neki egy szem tejes kukoricát csonti helyett. Azt is eszik a rohadékok, de nem nyelik azonnal torokra. Fogott még vagy két törpét, aztán kapás, burvány.. na mondom bejött neki az etetésre egy jobb kárász, erre karikába a kis bot, szegénykém kicsit meg is ijedt, majdnem kivette a kezéből a botot a ponty. 1,9-es pontyot fogott a stéglábtól vagy másfél méterre egy méteres vízből, nyílt vízen, úgy, hogy közben ott ugrált, lomolt, dobogott folyamatosan a stégen. Én meg szart se fogtam.szerk: nyilván együtt fogtuk, ő akasztotta, de én vettem ki, azért ez még sok volt neki
[ Szerkesztve ]
Kezitcsókolom, jó helyen járok? Ez itten az internett? Redmi note4 4/64, Mi11 lite 5G
-
Steady74
Topikgazda
válasz szetcsuszott #52098 üzenetére
de az érdem az övé! gratulálok!
-
Gabesz87
veterán
válasz szetcsuszott #52098 üzenetére
Jövő aug-ban az én fiam is 3 éves lesz, lehet neki gyerekjegyet venni, pecázhatunk együtt
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest