Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • trialboj

    őstag

    Első E-bike élményem:

    Tegnap végre lehetőségem volt kipróbálni egy ebikeot, aminek sajnos nem tudom a pontos modelljét, mert a tulaj sem tudta és éjszaka mentünk, de egy merida volt, vázba épített akkuval, ha jól látom a tavalyi modellek még nem így voltak szerelve szóval idei kellett legyen 27.5, 2.6-os Michelin gumik, 600kwh aksi, RS teló elöl, shimano váltó, dropper, és vadász zöld szín, ennyit tudok róla.
    Nagyon keveset mentem vele, csak 2 meredekebb mászásnál kértem el hogy lássam mit tud a BoosT mod, mire ámuldoznak a youtuberek. Na hát az tényleg brutál jó érzés, pont ahogy gondoltam, sokkal könnyebben felmászol bárhova, 3x mentem fel le míg a haver az enyémmel fel tudott jönni 1x, a végére egyformán lihegtünk mint a kutyák, szóval pont olyan mint amilyennek elképzeltem, ezen kár is vitázni bárkivel, aki kimaxolja annak extra megterhelés, de többet mókázik, aki nem bír felmenni nélküle, annak is jó segítség, aki meg tatáskodásból veszi hogy elvigye az analog strava szegmenseket azzal nincs mit csinálni.

    Most ami nem tetszett: 25 nél érkező betonfal mikor elszáll a rásegítés nagyon kellemetlen , ráadásul simán lekapcsol a motor, nem csak szép lassan veszi el a rásegítést. Na de erről tudtam hogy ilyen, nincs mit elemezni, viszont a rásegítés, na az nekem nagyon de nagyon darabosnak és amatőrnek tűnt.
    Ismétlem nem tudom melyik modell volt, de majdnem biztos hogy 2020 ban gyártott, tehát azt hittem már csodálatosan össze van olvasztva, és csak akkor durvul be mikor én is elkezdem tekerni mint a veszett, de pl mikor szűk helyen fordultam vagy szándékosan csak keveset tekertem majd leálltam majd megint, akkor szinte mint egy fulladozó autó, éreztem hogy tekerés után még 1 picit segít, aztán bumm semmi, majd mikor megint elkezdtem simán tekerni, megint egyből sokat segített a motor.

    Azt hittem ezt már régen megoldották, arról volt szó, hogy csak akkor ad full powert ha te is odateszed magad, amit lehet így csinál, de a sima pedál átfogatós tekerésnél iszonyúan nagy a rásegítés, ami nagyon nem tetszett, ott érzed hogy inkább a babettára hajaz mint egy bringára.

    A pozitív csalódás a hang volt, videókon sokszor hallottam mennyire visítanak, de ez nagyon csendes volt, egyáltalán nem zavart.
    A végén pedig amit eddig nem értettem de most már tiszta, a súly. Mindenhol kiemelték, hogy hát ezzel azért másképp kell kanyarodni meg eleve pozicionálni, amit bullshitnek gondoltam, de ahogy visszaültem a sajátomra, éreztem hogy oda rakom az elejét ahova akarom, az ebiknál viszont ha rosszul kezdtem a mászást, nem tudtam kiemelni az orrát és áttenni kicsit arrébb, mert egy tank, ugyanúgy lefele, szűken nem pakolászom ide oda, szépen ívesen kell nyomvonalat váltani, és ha belecsúsztam egy vájatba akkor onnan izomból ki nem tudtam emelni.
    De a legfurább az volt, hogy mikor visszaültem az én kis csodagépemre, a lábizmom annyira hozzászokott ehhez az eddig nem tapasztalt fura érzéshez, hogy jön a motortól a rásegítés, hogy mikor elkezdtem pörgetve tekerni az analóg gépen, úgy éreztem mintha minden pedálfordulatnál nekem is lenne kis rásegítésem. Nagy móka volt, nem mentem közel sem nyélen, mégis rengeteg PR-t hoztam csak azzal hogy követtem valakit aki nagyobb tempót ment mint amennyit én ott szoktam.
    A véleményemet viszont némiképp összeborzolta ez a mini teszt, mivel a fun része olyan ahogy elképzeltem, de ami meg nem tetszett az sokkal furább, és a darabos rásegítés, ami közel sem észrevehetetlen eléggé mesterségessé változtatja az eddig megszokott bringázás/tekerés élményét. Lehet nem árt aludni még pár száz napot erre a kérdésre.

    "Do not go where the path may lead, go instead where there is no path and leave a trail." // Ralph Waldo Emerson //

Új hozzászólás Aktív témák