- Apple iPhone SE (3. generáció) - szélsebes múltidézés
- Mobil flották
- Fotók, videók mobillal
- iPhone topik
- One UI 6.1 frissítésekkel túlórázik a Samsung
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Redmi Note 13 5G - fogyókúra után
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Android szakmai topik
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
Hirdetés
-
Retro Kocka Kuckó 2024
lo Megint eltelt egy esztendő, ezért mögyünk retrokockulni Vásárhelyre! Gyere velünk gyereknapon!
-
Elcsípte a Huawei kameratelefonja az első helyet
ma A Pura 70 Ultra a DxOMarknál tarolt.
-
A tüntetések ellenére is bővítheti német gyárát a Tesla
it Hiába a nagy tüntetések, a helyi önkormányzat rábólintott a Tesla német gyárbővítésére.
-
Mobilarena
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
kozsy18
tag
Urak!
Síktárcsás őrlőkések esetén mi számít kritikus kopásnak?
Tudna róla nekem valaki egy képet küldeni/linkelni?Köszönöm előre is!
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
válasz Bazsee71 #56851 üzenetére
Köszönöm!
Hát, akkor lehet lassan előrehozom a cserét
Mi most az ajánlott kés Super Jollyba, gyári acél, gyári titán vagy Fiorenzato Evo? Vagy műtéttel K30?
Ami akár filter kompatibilis is lehet.[ Szerkesztve ]
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
válasz Csápájev #56876 üzenetére
Szerintem kritikusabb pont a cepptálca tisztán tartása.
De hogy válaszoljak is: nyilván ha gépzsíros, vagy fékfolyadékos lett az imbusz, amivel leveszem a felső szűrőt, akkor eltakarítom az előpakolást megelőzően (más matériában meg nem szoktam velük nyúlkálni). De nem tartok külön szerszámkészletet a géphez."Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
Nekem is ez volt a fő ok, amiért nem kézit vettem. Megemelem a kalapom az OE és a Kinu előtt is, de ennyi pénzért többre értékelek egy berregő micsodát kompromisszumosan.
Mérlegeltem, mit és milyen mennyiségben iszom itthon: kb 50% espresso, 30% tejes ital a maradék pedig filter. Erre nekem azt adta az egyenlet, hogy espressohoz vegyek őrlőt, a filter pedig kompromisszumos lesz.
Ezért nem Wilfat csücsül most az asztalon, mert azzal max coffee shotot csinálok, de espressot tuti nem.Szerintem ha megmarad az érdeklődésed a filter jellegű italok környékén, akkor próbálj ki egy Wilfát. Én már többször ittam belőle filter, teljesen korrekt, élvezhető italt ad, ráadásul Hoffmann és Wendelboe is ajánlja otthoni drehálónak.
Ha budapesti vagy látogass el a Steamhouseba a Batyin, jelenleg ezt használnak filterhez.
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
válasz Bazsee71 #56869 üzenetére
Ha jól tudom volt arra kísérlet, hogy a fine-t leszitálták az EK őrleményéből és élvezhetetlen lett.
Valószínűleg a lényegi különbség az őrlők között abban van, hogy milyen a darálmány alakja (ami kiemelten kés függő, részben fordulatszám, kisebb hányadban bemenő anyag függvénye):- határozott az éle vagy nem
- lapos/kerekded/amorf/ezek kombinációja
- törmelék vagy "szelet".Bemenő anyag: az anyagszerkezeti tulajdonságaira gondolok, repedések jellemzése, keménység, törési munka stb...
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
Éppen kiegészíteni szándékoztam a hozzászólásomat azzal a konklúzióval, amit te is írtál:
Az a lényeg, hogy aki issza, annak finom legyen. Akinek nem az éppen önti a mosogatóba vagy letolja tejjel és majd a következő jobban sikerül vagy máshol kávézik, ahol megtalálja a neki tetszőt.De amit még a vizsgálgatáshoz:
saját részről is egyre többet gondolkozom a hátterén a kávézásnak, de kezdek arra jutni, hogy annyi a független változó a "kávézás tudományában", melyeknek többszörösen összetett kereszthatásai vannak, hogy már-már fölösleges ezzel foglalkozni "civilként". A gyártóknak lenne ez a feladata (bízzunk benne, bizonyos szinten így tesznek) még a termékfejlesztés fázisában.Ahhoz meg éppen drága hobbi, hogy valaki fenntartson 6 darálót 2 kávégépet meg egy komplett labort otthon.
[ Szerkesztve ]
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
De vissza a témához:
Kipróbáltam PJ Get Up! kávéját. Ez egy kemény dolog
Colombia kinek, hogy ciripelt? (ő lesz a következő)[ Szerkesztve ]
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
válasz Bazsee71 #56897 üzenetére
Én még csak ismerkedőben vagyok a piddel, azóta, hogy összeraktam a gépet és hazatértem Dániából most van először annyi kofim, hogy tudok kísérletezni. És közben a Mazzer is bekukkantott, szóval újra tanulok kávét főzni
Akik pidelnek:
Offset hőmérsékletet milyen referenciához állítottátok? Kifolyó vizet összegyűjtve vagy közvetlenül a vízterítőben mérve?De amúgy elég jónak tűnik a dolog eddig, alig esik a hőmérséklet csapolás közben, gőzről pedig hipp-hopp visszaáll a beállítottra, ha átöblögetem.
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
Kérdés:
Aki PY Colombiázik jelenleg, mekkora dózissal húzza őket?
Nálam most a plafon 16 g, mivel vékonyabb kartömítést kaptam, de a Geishaban rejlő koffein istennő szűzies, bársony testéért sem sikerül beállítanom. Bánatomban GetUpot húztam, hogy lássak mán' valami kremát is.Vagy fullszar a Jolly bicskája. BP-en akad valakinek próbára egy használaton kívüli jó állapotú 64 mm-es késpárja?
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
válasz fragola.6035 #56991 üzenetére
Írtam neked ez ügyben.
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
válasz SierraFox #57062 üzenetére
Azt a Knoge-t én is sajnálom, nagyon megtetszett, tényleg jött belőle az eper-dinnye kombó.
De tuti, ezentúl én is nyitva tartom a szemem/fülem, hogy milyen filter kofik jönnek tőlük (bízom egy jó etiópban ).
Ami még nekem filter téren ízlett a Rocket Bean-től a Magic Pussy filter pörije (biztos ennek is van szép neve, de azt nem tudom)."Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
válasz Bazsee71 #57255 üzenetére
Marha jól néz ki ez a cucc. Nekem főként azt tűnt fel, hogy a kilépő keresztmetszet mennyivel nagyobb, a behúzó szakasza milyen nagy bekezdésű. és a forgácsoló élek szöge is másnak tűnik.
Ezt nem szokás Jollyba szerkeszteni?(csakvicceltem)"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
válasz bajnokpityu #57261 üzenetére
Az én Jollymnál alámászik (már forgatom a fejemben, hogy feldobom az esztergára és összeillesztem a késsel), sőt a forgó késtartó alá is bemegy, a csapágytakaró lemezről meg nem tudja kisöpörni.
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
Mellesleg ez a garatkérdést "izgalmasnak" gondolom a Jollynál:
mindenféle szívbaj nélkül képesek voltak majdnem középre néző garatot készíteni, ami lássuk be a matéria kiseprés szempontjából egy bődületes baromság. Ha már összetett szerszámozást igényel az alumínium ház öntéstechnológiája, egy picit kellett volna csak jobban átgondolni a pajtásoknak és nem torlódik fel az érintő irányú garatban a zacc.
Ha egyszer eljutok a festésig, lehet kézbe veszem a régi hengerfaragó turbómarót és befejezem a gyártást.Újabb/más modelleknél is ugyanilyen megoldás van vagy egy betéttel dolgoztak olaszék?
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
Nyilván ebből a szemszögből akár homokozó lapáttal, vagy kullancskanállal is lehetne adagolni a kofit, az se változtatna a garat dugulásán. Automata be/ki kapcsolás mellett meg végképp fölösleges ezen gondolkozni.
De személy szerint lecsaptam a dózert, kiiktattam az automatikát és megy fel a tölcsér, mely megoldás gyárilag is létezik. Ezért kérdés számomra, hogy vajon az olyanokban se gondoltak erre és söprögetnek a mókusszőr ecsettel."Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
válasz Bazsee71 #57310 üzenetére
Szerintem alapból az lenne a jó megoldás (forgó késekre adagolás).
Ha élünk azzal a hipotézissel, hogy adott fordulaton ideális az őrlés, és még 0-nál beletöltöd a babokat, akkor már a tranziens részen is történik szemcsefinomítás (ami ugye ideálistól eltérő).
Más részről az ilyen berendezések indítónyomatéka sem túl nagy, ha ilyenkor az sajátjától nagyobb a kezdeti ellenállása (vagy tf. nem történik meg az indítás), akkor azt nagyobb áramfelvétellel honorálja.[ Szerkesztve ]
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
Én a tölcsér aljáról letekertem a garat elzárót. Abban pont elfér az adag kv és csak ki kell nyitni, ha már forog.
[Ennek az alján látható.]"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
válasz Bazsee71 #57367 üzenetére
Tegnap viccelodtem azzal, hogy dontsetek meg a daralot, de talan a behuzas hianyaban lehet tenyleg meg lehetne probalni, hatha rasegit a gravitacio a centrifugalisra.
Nyilvan ez nem megoldas a problemara, de alatamasztana a jelenseg magyarazatat."Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
válasz Sinisi #57544 üzenetére
Még egyetem alatt, amikor egy nagyobb bulit követően eljött a másnap romboló ereje, akkor ittam rá egy pohár tejet, nekem bevált.
Amúgy az aldis új 2,5-ös laktózmentes tej nagyon finom és elég jól habosítható latte arthoz[ Szerkesztve ]
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
Van valakinek tapasztalata az Italmill liszenszes, Food Friendly jelölésű, elméletileg korrózióálló acélból készült
Mazzer késekkel?keywords: Duranium, Heavy Duty, Long Life
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
Nagyon úgy fest:
[link]
A legtöbb modellhez találtam hasonlót, illetve nem csak itt volt feltüntetve az Italmill.Más:
Csincsiék egy héten belül elküldtek nekem egy gaszto adagolótölcsért, ami éppen 50% akcióban volt. Mindössze 3.200 hazai pénz.[ Szerkesztve ]
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
Ezt én is megértettem...
Brand-nél fel van tüntetve az Italmill, illetve az ő weblapjukon is megtalálható ez a termék.
Alatta pedig a titán-nitrid bevonatos kések (Ezt most leltem).
Először gondoltam azt, hogy valaki megvette a liszenszt, de ezek alapján nekem IM-nek tűnik, a FoodFriendly pedig saját technológia.Valószínűleg az a Food Friendly olyan hőkezelést takar, mely során felületötvözés megy végbe.
Ezért is néztem furán a másol "INOX"-al jellemzett alkatrészekre, mivel az ilyen jellegű anyagok általában nem jó éltartók (ha pl vágóeszközről van szó).[ Szerkesztve ]
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
Ott még nekem se volt.
De a csájníz tölcsér felugrott a helyire'
Igen, a motortakarót pedig tesztüzem céljából 2 oldalas fogja: nemes egyszerűséggel nem volt kedven fúrózni és menetmetszőzni.Hogy kell elforgatni a képet??
[ Szerkesztve ]
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
válasz simi.esp.28 #58088 üzenetére
Bár az enyém nem új korában került ide, de takarítás után a felső néhány menetbe egy lehelletnyi szilikonzsírt kentem. Azóta a szétszedések, takarítások következtében a nagy része eltűnt, a legtöbb filterről espressora átállításkor, mikor a menet alsó részét áttöröltem, kisöpörtem.
[ Szerkesztve ]
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
válasz Bazsee71 #58091 üzenetére
A gyári dózer kupak, ami éppen beleszorul Úgy veszem ki, hogy egyik oldalt belököm és kiemelem, de lehet egyik nap hajtogatok bele egy peremet, amit a csavarokra rögzítek és akkor arra szépen fel tud csücsülni.
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
Eddig úgy vettem észre minimális, de még nem mértem.
Ami nem tetszik, hogy a kések és a késtartók közé a fine szeret beszivárogni és ott letelepedni (de ezek a bicskák nem gyáriak, így lehet ez a probléma...).
Forgó késtartó söprőkéjére szintén a liszt feltapad és ott készít hegycsúcsokat; filterezést követően pedig a menetes részén figyeltem meg több port.
eddig úgy néztem a tölcsérben is a finom liszt marad vissza, de szintén minimális. (Ennek javítására is van ötletem.)
Az őrleményt viszont 0,1 tizedre visszaadja."Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
Amúgy a TheEspressoShop valami hihetetlenül gyorsan kezeli a csomagolást:
tegnap reggel rendeltem tőlük, ma már itt van Budapesten így csak a GLS-en múlik, mikor kapom kézhez."Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
válasz Bazsee71 #58091 üzenetére
Ápdét:
Bojlertömcit rá lehet húzni a gyári kupak peremére és akkor nagyon jóféle, nem esik bele.
Sajnos én előnyújtás közben eltéptem, ezért nem ér körbe, de jónak tűnik.Viszont ez a "gyári" motortakaró fedél nagyon ergya...
[ Szerkesztve ]
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
Annyit megjegyeznék, hogy nem ördögtől való dolog az ilyen illesztés, meglehetősen széleskörű az alkalmazása a műszaki életben: lendítőkerekek, rotorok, szíjtárcsák, csapágyak stb.
Nyilván, ha az embernek csak egy kereszthornyos csavarhúzója és kalapácsa van, akkor nem illik nekiállni leverni a tengelyről az ilyen alkatrészeket, egy hozzá való szerszámmal vagy azt helyettesítő eszközzel kell megoldani a szerelést.[ Szerkesztve ]
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
Kis érdekesség:
Megjöttek az Italmill bökők a Szuper Dzsolliba:Eddig próba nélkül a következők az észrevételeim:
Szűkebb a behúzószakasz, így talán filterre a kések ezen része is dolgozik.
Kisebb élszögek a középső szakaszon.
Kevés sorja.Első próba:
Brutál gyors[ Szerkesztve ]
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
Gyári új késem még nem volt hozzá, de ezzel 3-4 mp alatt eltűnt a 18,5 gramm.
Ahhoz képest ami benne volt, ez fénysebesség.Valaki kérdezte korábban, mennyit nyel el a Jolly takarítás után: 0,6 gramm.
Egy filtert készítettem vele gyorsan, a random beállítás ellenére egész jó lett a lefolyás ideje, ízre pedig érzem az előrelépést, de még barátkozni kell vele.
Van kb fél-1 kiló döglött kv-m, de még erősen gondolkozom rajta, hogy áttoljam-e rajta.[ Szerkesztve ]
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
válasz fragola.6035 #58524 üzenetére
A leirtakhoz hasonlo kavet ittam Koppenhagaban. EKval oroltek, LM-el huztak. Hosszabb ital, tobb ido alatt, szinte crema nelkul mindez Coffee Shot neven. Szerintem a kollega is ilyen italokat keszithet.
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
-
kozsy18
tag
válasz mdav88 #58679 üzenetére
Kezd felcsigázni engem is a téma.
Szeptemberben fogunk új helyre bútorozni és tervben van az erkélyre (amennyiben a házirend engedi) egy kisebb méretű, kompakt eszköz, amivel mindenféle finomságokat lehetne készíteni.
Sinisi által írt Weber termékek elsőre nagyon szimpatikusak.Hol lehet ilyen témában szocializálódni? Van erre az ittenihez hasonló fórum, ahol sokat lehet "ellesni" a tapasztaltaktól?
Köszi
"Egy tehén sokszor ad tejet, de marhapörköltet csak egyszer..."
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen