- iPhone topik
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Eleglide C1 - a középérték
- Milyen okostelefont vegyek?
- Android szakmai topik
- DIGI Mobil
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
Hirdetés
-
Két Zen 5-ös dizájnjának mintáit is szállítja már az AMD
ph A szerverpiacra szánt Turin platform, illetve a mobil szintre nevező Strix Point érhető el a főbb partnerek számára.
-
Egyre közelebb a Poco F6 startja
ma Újabb ár/érték csatát nyerhet a Xiaomi almárka.
-
Premier előzetest kapott a V Rising
gp Napokon belül befut a teljes PC-s kiadás, az év során pedig megkapjuk a PlayStation 5 változatot.
-
Mobilarena
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Tomace91 #122870 üzenetére
Mindig elmondom ilyen kérdésnél, hogy a Brikka nem kotyogós kávét csinál. Ha a kotyogós a cél, akkor jobb a sima. Ha presso a cél, akkor jobb direkt presso gép (akár manuális / karos). Ha jobb lenne valami sűrűbb, mint a kotyogós, de nincs hely / idő / pénz / energia rendes presso gépre, akkor jön képbe a Brikka.
Objektíven nem jobb a Brikka a sima kotyogósnál. Más.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Toobee #122900 üzenetére
Kinézet egy dolog, de azért egy hardveres időzítőt igazán rakhattak volna bele, hogy ne legyen muszáj mindig elővenni a telefont. És ahhoz azért meg drága, hogy "oké, ennyiért akkor is". Persze ez felhasználás kérdése is, mert ha ígyis-úgyis grafikont nézeget az ember, akkor ez nem hátrány. De pl. ha Switch-el főzök, akkor timer muszáj, grafikon sokat nem mutat
-
Cathfaern
nagyúr
válasz CsiguszMaxim #122909 üzenetére
Milyen vizet használsz?
Illetve:
"WDT-m is csak két keresztbe fogott vastagabb hústű"
Ezzel többet ártasz, mint használsz, ha nincs elég vékony tűd, akkor inkább hagyd ki. -
Cathfaern
nagyúr
válasz Parci #123241 üzenetére
Tudom javasolni Hendrik legutóbbi receptjét, bloom 2-3x-os vízzel, wwdt (vagy ha nincs wdt, akkor kanállal átmozgatni alaposan), 2 perc bloom, aztán felönt a teljes mennyiség (relatív gyors tempóban). Marha egyszerű recept, és nagyon stabilan jó a végeredmény, utóbbi időben majdnem mindig így főzöm.
Hasonlóan stabilan jó az April-féle 2x100g 10-10s alatt öntéses recept, csak szerintem jobb finomabbra menni mint ők ajánlják. Ennek előnye, hogy elég érzéketlen az őrleményre, szóval ha az őrlőd relatív sok fine-t generál, akkor is jó eredményt lehet elérni.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz sutszi #123296 üzenetére
Amikor a Gaggia Classic nagyon ment, akkor az árkategóriájában nem volt alternatívája. Alap kiépítésben sem, tuningolva meg verte a többszörösébe kerülő gépeket is.
Aztán a felső kategória utolérte (pl. PID már lassan alap, ami régen egyáltalán nem volt az), illetve túl is lépett rajta (főleg ha megépítettség / kinézet is szempont). Illetve elterjedtek a manuális gépek, amik olcsóbban tudják ugyanazt, mint a tuning GC, sőt akár többet is a jobb kontrollálhatóság miatt. Így igazából az a piaci rés amit a (tuning) Gaggia betöltött megszűnt, és maradt egy gép amivel mókolni kell, hogy igazán jó legyen, és még úgy is vannak korlátai.
Ha valakinek van már egy, akkor nincs ok cserélni, de igazából nem nagyon van már miért direktben azt ajánlani.
-
Cathfaern
nagyúr
Nálam 1:17 arányú filternél ez azt jelenti, hogy egy kávéra eső víz költség 13 Ft-al több (24 vs. 37). Ezzel szemben csak forint árfolyam miatt az egy adagra eső kávéköltség 35 Ft-al lett több (245 Ft vs. 280 Ft), ha ugyanazzal a 14 eur / 250g kávéval számolok. És akkor azzal nem számoltam, hogy ez egy évvel ezelőtt még a limitált filter pörkölésű kávék ára volt, most már inkább az átlag.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Parci #123835 üzenetére
Ha kell pressora és filterre is, akkor szerintem ha biztosra akarsz menni, akkor K-Plus vagy K-Max (kb. ugyanaz a kettő, K-Plus a "blind shaker"-es aljjal több). Esetleg a K-Ultra, de az csak a tekerőkarban más, illetve hogy 22 helyett 20 micron egy fokozat, amik szerintem nem érik meg a plusz pénzt. K-Ultra-t gyakorlatilag azért adták ki, mert a Comandante nekiállt pereskedni, ahol a tekerőkart jelölte meg problémának, és emiatt pár EU-s országban nem lehet forgalmazni őket amíg le nem zajlik a per...
Ugye fő alternatívák a C40 és a KINGrinder K6.
C40 ízben kb. ugyanazt hozza, mint a K-Plus / K-Max, viszont használhatóságban nagyon le van maradva tőlük. A mágneses tartó is kényelmesebb, mint a rácsavarható, az állítógyűrű meg drasztikusan jobb, főleg ha gyakran állítgatod. Illetve a K-testvérek gyorsabban is őrölnek, ami filternél kb. mindegy, de pressonál azért jelentős.
Pressora red clix nélkül nagyok lesznek az állítási fokok, szóval azt mindenképp számold bele ha arra is kell. Viszont red clix-el még nagyobb kínlódás állítgatni, vagy visszatekerni nullára ha elfelejtetted hol volt...Kingrinder K6 árban nagyon bajnok. Majdnem hozza a K-Max / K-Plus / C40 ízvilágát, de tesztek alapján azért kiérezhető a különbség. Viszont túl sok tapasztalat nincs vele, főleg hosszabb távon, illetve annál sincs mágneses tartó. Kevés tapasztalat miatt, illetve mert az nem fordult meg még a kezemben, én nem merem ajánlani.
Ha csak filterre kéne, akkor ZP6 egyértelműen ver ízben mindent (bár ott sincs mágneses tartó... ), viszont pressora kb. csak a legfinomabb fokozata használható ami nem túl ideális :)
Szóval szerintem K-Plus (ha érdekel a blind shaker) vagy K-Max, vagy kb. ezek árának a feléért a K6 ha lemondasz a mágneses tartóról meg bevállalod, hogy bizonytalanabb.
[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
válasz qvik27 #123816 üzenetére
"Háát. Ez a baj ezekel a meszendzser meg fékbusz cosportokkal, hogy azok nem szolgáltatások, így a működésük nem szabályozott. A fórumnak vannak használati feltételei meg egyéb szabályai, amiket rájuk lehet verni, ha nem azoknak megfelelően működnek."
Dehogy lehet rájuk verni. Egy fórum szabályzata jogilag semmit se ér.
"Ha egy fórumra regisztrált felhasználó vagy, és onnan dob ki, akkor azt olyan indokkal teheti, ami benne van a szabályzataiban."
Indoklás nélkül kirakhatnak bármilyen fórumból bármikor. -
Cathfaern
nagyúr
válasz Toobee #123893 üzenetére
Tesztet nem láttam még, de pár hete instán valaki egy hétig naponta posztolt DiFluid R2 vs. Atago méréseket sztoriban, ott +-0.01 eltérés volt köztük egy napot kivéve, akkor meg talán 0.03-0.04. Szóval bíztató volt. Nem emlékszek már pontosan ki volt (talán @aramsecoffee), meg nyilván nincs már meg a sztori.
De szerintem lassan jönnek ki tesztek, több embertől láttam már utalást rá hogy készülőben.
Szerk: Socratic-osok csináltak egy tesztet, de őszintén ebből kicsit nehéz szerintem leszűrni, hogy gyakorlatban mennyire jó, de bíztatónak tűnik ugyancsak: [link]
[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
válasz home.barista #123981 üzenetére
Hario Skerton felhasználóbarátsága, csak remélhetőleg jobb őrleménnyel
Szerk: 370 EUR pre-order ár? Nem igazán értem miért venne bárki ilyet pl. Fellow Ode helyett...
[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
GH = General Hardness szóval keserűsó (de lehet más is, lásd p.lac kálciumot is használ). KH picit kevésbé triviális, német ""Karbonathärte"" rövidítése (passz, hogy miért ez a kifejezés használatos), ez a bufferre vonatkozik, szóval szódabikarbóna (de ez is lehet más is).
Részletesebben lásd p.lac linkjét -
Cathfaern
nagyúr
válasz roBEEsz #124114 üzenetére
Kísérletezz el kezdésnek americano-val: fogod az espressot és felöntöd tetszés szerinti vízzel. Így könnyen meg tudod nézni, hogy mi az a sűrűség ami neked legjobban bejön. Lehet ezzel önmagában is megelégszel, de ha mégse, akkor ha tudni hogy milyen arány jön be, könnyebb tippet is adni, hogy mivel lehet kiváltani
-
Cathfaern
nagyúr
Én Fellow Carter Move-ban hozom be minden nap a napi 2 filter kávémat. Kerémiabevonatos belseje van, így nincs semmi fémes mellékíz, a szájkialakítása jobb, mint a legtöbb poháré, és délután 1-kor is teljesen jó a hőmérséklete*, amit reggel 6-kor főztem le (annyi, hogy direktben bele kell főzni a termoszba, mert kiöntő túl sokat hűt rajta ahhoz, hogy délutánig meleg maradjon). Egy picit változik az íze állásában, ahogy korábban írtam, kávéfüggő ez mennyire áll neki jól vagy sem. De igazából aminek nem áll jól, még annál is ezerszer jobb a végeredmény, mint bármi céges kávé (ha meg nem tudnám, hogy ez állt x órát, akkor nem mondanám nem).
* értsd: olyan 48-51 fokos. Szóval pont jó filter hőmérséklet, de ha valaki azt szereti, hogy kifejezetten forró a kávé, ahhoz azért kevés.
[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Bazsee71 #124367 üzenetére
Szerintem az okozza a gondot, hogy ha csinálsz vele valamit, majd utána "levegőn" tárolod. Mire gondolok:
Eddig akárhány vákuum tárolós tesztet néztem (Hoffmann és Sprometheus is csinált ilyet, csak hogy nagyobb neveket mondjak), mindenhol egyértelműen a vákuumos jött ki győztesnek. És mindegyikben valós használatot teszteltek, tehát naponta vagy max. pár naponta kinyitották és újrazárták.
Hasonlóan, topikban többünk használja úgy a fagyasztót, hogy egész zacsi be a fagyasztóba, sose engedjük fel, csak mindig kiveszünk annyit amennyi épp kell. Én még nem tapasztaltam minőségromlást így.
Ők meg vákuumozzák + fagyasszák, ha kell belőle kiveszik felengedés nélkül, és újravákuumozzák és vissza a fagyasztóba.Viszont én akárhányszor próbáltam a "bezacsizom és/vagy leragasztom bontatlanul, lefagyasztom, majd kibontás nélkül felengedem 24h óra alatt, majd kibontom és használom" módszert, fixen azt vettem észre, hogy első nap olyan, mint frissen, de utána 1-2 nap alatt hirtelen leromlik.
El tudom képzelni, hogy ez történhet vákuumos esetben is, hogy ha valami vákuumosan van tárolva, majd utána simán "levegőn", akkor hamar leromlik (nyilván vákuum + fagyasztó ugyanez).Szóval igen, szerintem vagy adagonként kell tárolni, és akkor nem nagyon lehet elrontani, vagy nem szabad megváltoztatni a tárolás módját.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Eugene Roe #124411 üzenetére
"20-20dkg port tárolni valahol a lakásban, ami elfogyhat, rendelni kell, gyerek megtalálhatja, meg baszkódni kell a mérleggel is."
Szódabikarbónát kapsz bármelyik boltba, valószínűleg még lesz is otthon. Keserűsót kapsz bármelyik gyógyszertárba, nagyon rendelni azt se kell. 100g-os zacskóban kapod, 5L-hez keversz mondjuk 1g-ot, szóval 500 L víz után el is fog fogyni. Azért ez annyira nem nagy "baszkódás". Anyagok kimérése ékszermérleggel meg kb. 10 másodperc.És így cserébe pontosan ugyanolyan lesz mindig a vízed, és pontosan be tudod lőni az ásványianyag tartalmát.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Eugene Roe #124416 üzenetére
"Jelenleg például ezerszer jobban megmozgatna az, ha valaki vezúvi ~vulkánvízzel, vagy francia gleccservízzel főzne le egy kávét"
Amíg ezeknek az ára sokszorosa lesz a saját keverési megoldásnak, addig nem igazán fog senki se ezzel kísérletezni. Plusz ezt tényleg probléma beszerezni a legtöbb embernek -
Cathfaern
nagyúr
válasz babosf #124597 üzenetére
Az a Nestle Vera már nem kapható amit régen itt vettek az emberek. Mindig is két verzió futott párhuzamosan, egyik alacsony, másik magas (értsd: általános ásványvízzel megegyező) ásványi anyag tartalommal. Előbbi ok volt kávéhoz, de eltűnt, utóbbit lehet kapni.
"Deszt, víz helyett Garai zero is jó?"
Meg se tudom nézni a webshopot ha nem olyan helyen lakok ahova szállítanak Ha 0-s ásványi anyag tartalmú, akkor jó... -
Cathfaern
nagyúr
Lehet kéne csinálni egy külön kávés webshopok / pörkölők / akármi topikot, mert borzasztóan unalmas a rendszeres heti fikázást olvasni Teljesen függetlenül attól, hogy jogos-e vagy sem.
És akkor ez a topik megmaradhatna annak, hogy hogyan főzzünk kávét, ahelyett hogy ki miért hülye. -
Cathfaern
nagyúr
válasz babosf #124739 üzenetére
Maga a víz szerintem nincs felhájpolva. Filternél szerintem a sorrend kb.: bab > ok őrlő (1ZPresso Q2, Timemore C2, stb.) > víz > felsőkategóriás őrlő > recept >>> brewer.
Ami viszont túl van hájpolva az a precizitás amivel a vízkeveréshez kell.Első pár kísérletet 0.1g-os mérlegen csináltam, és a különbség ordító volt a legjobb kancsós szűrt vízhez képest is. Ha mondjuk kinézel egy receptet ami 210 mg buffer, 740 mg keserűsó, akkor bőven-bőven jó vagy azzal, ha buffert pont addig rakod, hogy 0.1-ről 0.2-re átváltson a mérleg, keserűsót meg 0.6-0.7 váltásnál rakod még picit, de ha eléri a 0.8-at leszedsz belőle. Nyilván az egész sokkal egyszerűbb egy ékszermérleggel, és egyformább lesz a végeredmény, de a 0.01 pontosság hiánya miatt nem fogsz szar kávét inni, azt garantálom. 0.1 g közeli eltéréseket (5L vízben) nem lehet kiérezni direkt összehasonlítás nélkül szerintem, különösen nem ha nem ugyanazt a kávét főzöd.
De a fenti receptet nyugodtan megduplázhatom, és a végeredmény még mindig drasztikusan jobb lesz, mint bármilyen kancsós szűrt víz.
[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
DiFluid R2 teszt. Linkelt résznél van a 2 percnyi lényegi értékelés, előtte egy elég alapos "mi egyáltalán az a TDS mérés és hogyan kell" guide van.
Akinek nincs kedve végignézni: hasonlóan konzisztensnek találták, mint az Atagot, annyi különbséggel, hogy az R2 konzisztensen 0.04-el magasabb értéket mért (ami igazából a célfelhasználás szempontjából nem sokat oszt-szoroz).
[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Stauffenberg #125008 üzenetére
"Most nyomtam meg a rendelés gombot egy Timemore C2 Max-ra. Úgy érzem kell a nagyobb kapacitás és alig kerül többe a sima C2-nél."
Lemaradtam a Hario-s körről, de egy plusz tapasztalat, hogy megnyugtasson, hogy jól döntöttél
A Hario őrlőkkel nem az a legnagyobb baj, hogy milyen az őrleményük. Persze, az se jó, de igazából lehet vele filteren is teljesen értékelhető dolgot produkálni. Kotyogóson főleg. A legnagyobb probléma velük, hogy milyen őket használni. Ezt a "nehéz" tekerni dolgot ne úgy képzeld el, hogy érzed hogy tekered. Ezt úgy képzeld el, hogy 2-3 fordulatonként teljesen beakad a kar, picit vissza kell húznod és izomból rátekerned újra, hogy egyáltalán elinduljon. Közben a tekerés erejétől többször elcsúszik a kezedben ahogy tartod és foghatsz rá újra rendesen. És nem 10 fordulat alatt van meg egy őrlés, főleg nem 30g-ra... :) Én pár hónapig használtam filterre (értsd: durvább őrlemény, könnyebb tekerni, mint kotyogósra), aztán eladtam inkább és vettem helyette C2-t. Bal hüvelykujjamon szabályosan bőrkeményedés kezdett kialakulni ahogy tartottam az őrlőt.Amúgy a célra szerintem a C2 teljesen jó választás volt. Jelenleg alsó kategóriában ár/érték bajnok a 1ZPresso Q2, ami $-ban nem is kerül sokba, Ft-ban viszont nagyon elszállt az ára... De kotyogósra nem fog kijönni a kettő közötti különbség. Régebben elég sokat főztem kotyogóssal, C2 - 1ZPresso K-Plus váltást kotyogóson nagyon minimálisan vettem csak észre, pedig az nagyobb ugrás ennél.
Ha meg esetleg mégis nagyon ráfeküdnél a filter témára, akkor meg jegyezd meg az 1ZPresso ZP6 nevet..."nekem az a 60+ ezer forint soknak hangzik, akkor már lehet elgondolkoznék azon, hogy (akár használtan, akár kicsit kipótolva) vennék egy gépet a feladatra."
Rossz hír, de elektromos őrlőkből 100k lesz az alja, még használt esetén is... Ha "gépet a feladatra" alatt úgy értetted, hogy kávéfőzőt is, akkor még rosszabb hírem van... -
Cathfaern
nagyúr
válasz Tomace91 #124990 üzenetére
"WDT, disztribútor, Normcore V4 58,5 mm-es tamper"
WDT = max. 0.35-ös tű? Ha nem, akkor többet is árthatsz vele, mint amennyit használsz.
Illetve jól WDT-zel? Nem csak a tetejét, hanem az aljától kezdve körkörös mozdulatokkal spirálisan felfelé.Ha mindkettőre igen a válasz, akkor én megpróbálnám kihagyni a disztribútort.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz JackFeryll #125033 üzenetére
Nekem 2020 júniusában 20k ($62) volt a Timemore C2 Aliexpressről.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Stauffenberg #125101 üzenetére
Annó C2-vel 14-16 között használtam 1 személyes, meg 2 személyes brikkához. Szerintem 16 jó kiindulás lehet neked.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz #98690560 #125249 üzenetére
Csinálj 2 perces, vagy akár hosszabb, pl. 5 perces bloomot.
Illetve két öntésnél én felezni szoktam, szóval esetedben 50 - 175 - 300 lenne. Bár én mióta wwdt-zek picit több, mint 3x-os vízzel szoktam, meg úgy kerekebbre is jön ki Szóval én tolnám 60 - 180 - 300-al. De nem hiszem ez drasztikusan befolyásolná a dolgot.
"felöntöm 150ig, az lecsorog 1:30 körül, majd 300ig öntöm fel"
Ugye a "lecsorog"-ot nem úgy érted, hogy teljesen átfolyik a víz? Bloomot leszámítva ne hagyd, hogy a kávéágy kilátszódjon a víz alól, minden öntés között maradjon legalább egy fél centi víz fölötte.Ha ezek nem segítettek, akkor meg lehet próbálni nagyon más recepteket hátha valamelyik jobban fekszik a kávénak. Pl. Hoffmann v2, Lance "ultimate" receptje, esetleg módosított April recept, de az inkább 12g környékén működik jól (Nem kell hozzá flat bottom, mehet bármilyen brewerrel. Őrlemény picit finomabb a szokottnál, két gyors öntés 10-15s alatt, köztük 35s. Mindegyik öntés fele körbe, másik fele középre. Szóval esetedben 75 körbe, 75 közép - 35s - 75g körbe, 75g közép).
Illetve brewert nem írtad, nagy általánosságban lapos aljúakkal (Kalita, Orea, etc.) édesebb lesz, kúposokkal (v60, etc.) meg savasabb. Ez persze vagy opció vagy nem.
De had tegyem hozzá, hogy én csupán ananász és kivi ízjegyek láttán nem számítanék különösebb édességre, szóval nem biztos hogy sokkal édesebb lesz a végeredmény (bár laposnak akkor se kéne lennie).
[ Szerkesztve ]
-
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Serpenthelm #125338 üzenetére
Én szerintem ha egy tétel problémásnak bizonyul, akkor érdemes cuppingolni egyet vele. Ha úgy finom, akkor van értelme kísérletezni. Ha úgy se ízlik, akkor valószínűleg egyszerűen nem ízlik ez a kávé és mindegy mit csinálsz vele, nem fog bejönni.
Így ki lehet a zárni a "vajon jó ez a kávé csak nem tudom lefőzni jól, vagy nem is jó a kávé" kérdéskört. -
Cathfaern
nagyúr
válasz Serpenthelm #125345 üzenetére
Cuppingnál nincs technika. Belerakod az őrleményt a pohárba, felöntöd vízzel 1:17 arányban, vársz 5 percet, tetejét megmozgatod kanállal, hogy lesüllyedjen az aljára, tetejéről leszeded a maradék "habot" (lehet akár egy kanállal is, csak akkor több kávé fog elveszni), majd vársz újabb 5 percet, hogy lehűljön és utána kanállal kóstolod a tetejéről.
Egyedül arra kell figyelni, hogy ha felkavarod, vagy iszol direktben belőle, akkor változni fog az íze. De ha egy kávét magában nézegetsz ez se olyan nagy probléma. -
Cathfaern
nagyúr
válasz Serpenthelm #125350 üzenetére
v60 milyen módszerrel? De cupping kevésbé érzékeny őrlemény méretre. Én mondjuk közelebb szoktam kotyogóshoz őrölni, mint valami durvább őrleményt igénylő v60-hoz.
-
Cathfaern
nagyúr
Magára a folyamatra, vagy inkább a kóstolás részére?
Magát a folyamatot Hoffmann szerintem jól elmutatja, én is az alapján csináltam először: [link]. Max. annyi kitétellel, hogy utóbbi időben az okosak szerint érdemes 5 percet várni, nem csak 4-et. Kóstolás részére meg jó lehet Hoffmann másik videója: [link]."Balga kérdés: ilyenkor egy másik kávét is érdemes vele egy időben cuppingolni? Ami pl bevált és ahhoz hasonlítani?"
Ha van kéznél, akkor az segíthet. De igazából ennek a cuppingnak annyi az értelme csak, hogy megkóstold a kávét anélkül, hogy maga a főzési folyamat változtatna az ízén.
Én ha ilyet csinálok, akkor csak arra figyelek, hogy mit érzek a kávén, ízlik, nem ízlik, érzek-e benne valami zavaró ízt, stb. Ha például így érzek benne pörköltebb ízvilágot, akkor tudom hogy a) egy kis keserűség a főzetben normális lehet, b) felesleges nagyon küzdeni a minél jobb kivonatolásért, mert inkább az ellenkezője lesz a probléma. Vagy másik oldalról ha érzem, hogy nagyon savas így, szinte semmi édesség vagy "édes ízjegy" nincs benne, akkor nem erőltetem kotyogóssal, mert csak tömény sav lesz a végeredmény.#125355 Nutra
"Őrlőben van bármi szempont?"
Megint az a kérdés mi a cél Ha több kávét akarsz összehasonlítani, akkor kb. mindegy, csak értelemszerűen ugyanúgy és ugyanazzal őröld mindegyiket. Ha adott főzési módszerre tesztelnék, akkor viszont valószínűleg azzal az őrlővel csinálnám amivel őrölni fogok az adott módszerhez."Amúgy jó móka, bár elég kis arányban találom el a zacslókra írt ízjegyeket. "
Nincs is igazán esélyed rá, két okból:
1. Az ízjegyek ugye nem "ízek", hanem szubjektív ráérzések. Attól, hogy a pörkölőt valami körtére emlékeztet, nem biztos téged is arra fog. Különösen igaz ez ha nem helyi vagy legalább hasonló kultúrkörbeli a pörkölő (pl. USA-ban egy körtének jelentősen más íze lehet, mint nálunk).
2. Az ízjegyek különösen akkor jönnek ki ha egymáshoz viszonyítasz kávékat. De nyilván te nem fogod tudni ugyanazokkal a kávékkal összehasonlítani, mint a pörkölő.Amúgy pont a fentiek miatt nem is célszerű 1-1-ben az ízjegyek alapján kávét vásárolni ("szeretem a kivit, a kávéra rá van írva, hogy kivi, akkor biztos ízleni fog"), sokkal hasznosabb ha úgy áll az ember az ízjegyekhez, ahogy Hoffmann beszél róluk a fent linkelt második videóban: egyfajta általános leírásként. Pl. ha 3 ízjegyből 3 gyümölcs, akkor valami erősen savas kávét fogsz kapni, ha a 3-ból 3 csoki / karamell / mogyoró, akkor meg ne számíts különösebb savra, stb..
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Parci #125608 üzenetére
Ha a forte amúgy bejön espressora, miért nem veszel inkább mellé egy őrlőt kifejezetten filterre? Pl. Fellow Ode-ot időnként bekaciózzák, és akkor nagyon baráti áron el lehet hozni. Alap kése is jó, idővel meg lehet SSP-re cserélni és akkor kb. ki vagy maxolva filterre.
Meg Timemore Sculptor tűnik ígéretesnek, de az még nincs EU-ban, meg drágább is, meg csak előzetes tesztek vannak egyelőre. -
Cathfaern
nagyúr
válasz Parci #125618 üzenetére
Sorry, valamiért azt hittem a forte kúpos késes.
Fellow Ode alapból annyi, mint egy C40, szóval nem kétszázezres kategória És tavaly volt hogy 50%-os akcióban ment.
De akkor neked úgy lenne értelme ha SSP MP-s kés is menne bele, úgy meg már azért közelít a 200k-hoz.Bazsee71:
Nekem a gen 2 késekkel fenntartásaim vannak. Ahogy én kivettem oké, hogy lemegy elég finomra, viszont érezhetően több fine-t is generál, és nagyjából az a (nem túl nagy dobra vert) konszenzus, hogy az 1.1 kések tulajdonképpen jobbak filterre "hardcore" vonalon. Szóval ha én vennék Ode-t, valószínűleg vennék inkább egy első generációst + SSP MP kés bele.[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Parci #125624 üzenetére
De ha csak egy mazzer van, akkor továbbra is állítgatni kell, és ahogy olvasom a topikot az mazzeren nem egy nagy élmény Plusz ekkora állításnál valószínűleg célszerű áttolni 1-2g-ot, hogy biztos az új méret jöjjön ki.
Bazsee71
Mit értesz "minden variáció" alatt? Főzési módszert, vagy... ? -
Cathfaern
nagyúr
válasz rastacsz #125643 üzenetére
Persze. De őszintén meglepne ha más kávéval picit más álláson még csak nem is hasonlítana egymásra a két grafikon. És nyilván olyanon lett tesztelve ahol Hoffmann filtert főz.
Illetve feltételezem, hogy a szubjektív ítélete, miszerint minimális eltérést érez a kettő között, nem egyetlen kávé egyetlen őrlésén alapszik.
Szóval ezt azért emeli ki mert amúgy jönni fog valaki aki feltekeri legdurvább állásra, ahol a két őrlő tök eltérő őrleményt fog produkálni, és lóbálja a Hoffmann hülye táblát. Nem pedig azért, mert azt gondolná, hogy más kávéval más álláson nem lesz hasonló az eredmény.
Egyébként ettől függetlenül egyetértek Hoffmann-al, jelenleg pont nem vennék filterre elektromos őrlőt, hacsak nem nagyon muszáj. Picit érthetetlen az Ode gen2 árazása, amit az ő elmélete megmagyarázhat (ki kell söpörni a gen1 készleteket), illetve érkezik pár őrlő ami érdekes lehet és megváltoztathatja a piacot / erőviszonyokat.
[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
válasz lojzi1 #125722 üzenetére
Nem olyan rég jött ki egy tanulmány ([link]), abban azt állapították meg, hogy igazából az ásványi anyagoknak nem a kivonatolásban, hanem az ízérzékelésben van szerepe: értsd ha deszt vízzel főzöd a kávét és utána kevered hozzá az ásványi anyagokat, ugyanaz lesz az eredmény, mint ha alapból a kevert vízzel főznéd.
Szóval ebből következik, hogy érezhető különbség lesz a kevert és csapvizes verzió között, értelemszerűen az előbbi javára. -
Cathfaern
nagyúr