- iPhone topik
- Megjelent az iOS 17.4, minden idők egyik legfontosabb iPhone-frissítése
- DIGI Mobil
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Eleglide C1 - a középérték
- Milyen okostelefont vegyek?
- Android szakmai topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
Hirdetés
-
Az üzleti chatbot lehet az új fejőstehén
it Üzleti chatbotot indított az Anthropic, azt reméli, hogy sok pénz folyik majd be a cégektől.
-
Nyár végén jön az idei THQ Nordic Digital Showcase
gp Az új bejelentések mellett újabb részleteket kapunk a Gothic Remake-ről és a Titan Quest II-ről is.
-
A Colorful "fagyosan kompakt" alkatrészekkel megy elébe a nyárnak
ph A vállalat többek között egy slim profilos léghűtővel, egy helytakarékos táppal és egy ITX-es házzal adott magáról életjelet.
-
Mobilarena
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Cathfaern
nagyúr
válasz paljoc #111072 üzenetére
Jogos, ezt nem kalkuláltam bele Meg azt is nehéz számszerűsíteni, hogy jó eséllyel az ember első "pár" pörkölései nem is fogják azt a szintet hozni, mint egy tapasztalt pörkölőé.
De valószínűleg nincs is értelme számszerűsítésnek, aki magának pörköl az szerintem nem gazdasági okokból teszi. Nyilván az is hozzáadhat a kávézás élményéhez ha az ember a "saját" kávéját issza, mint ahogy az is, hogy saját maga főzi le és nem csak "elérakják".
[ Szerkesztve ]
-
-
Cathfaern
nagyúr
válasz lszlfrng #111101 üzenetére
Nem akarok ünneprontó lenni, de nem túl transzparens ez a díjazás. Annyit látunk, hogy 5380 induló kapott csillagot, 1-3 között. De hogy mennyi indulóból... ? Azokat sehol se listázzák akik nem kaptak.
A Pacificaffe 1-et kapott, kb. 4000 társával egyetemben. Őszintén nekem ez tűnik inkább "marketing award"-nak, mint hogy tényleg kiemelkedő a termékKicsit olyan "feladat kettesért: írd fel a neved a jobb felső sarokba" szintű dolgot érzek. De aztán lehet tévedek és ez valami nagyon rangos elismerés
[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
-
Cathfaern
nagyúr
válasz WarLock07222 #111120 üzenetére
BővítettemSzerk:
Csináltam egy "Dunántúl" layert (át lehet nevezni ha van akinek jobb ötlete van), mert errefelé csak 1-1 kávézó van (bár Szombathely környékén egyre több, van 1-2 új elvileg még, de mivel még nem jártam bennük nem akartam hozzáadni amíg nem tudom tényleg jók-e), nem nagyon van értelme se megyének se nagyobb városnak külön layert létrehozni.Szerk2:
Viszont nem enged több layert hozzáadni, és Észak-Kelet Mo-nak nincs még layere (Eger, Tokaj ahol tudok jókat). Szóval lehet valami más struktúra kéne?
Egyelőre beraktam őket "Debrecen és környéke" layerre.[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
válasz gboszi #111134 üzenetére
Jó kérdés. Én csak azokat raktam fel akik specialty kávéból dolgoznak, figyelnek arra hogy milyenk kávéból főznek és mit. Attól hogy ittam egy "jó" kávét valahol még nem raknám fel a listára. Ár, kiszolgálás, design, stb. nálam nem volt szempont, csak hogy a kávé jó legyen
[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Viiktor1989 #111135 üzenetére
Nem, tök felesleges bele, csak passzióból szórakoznak ennyit vele az emberek a topicban.
Ásványi sók kellenek a kivonatoláshoz, anélkül "üres" lesz a végeredmény. -
Cathfaern
nagyúr
válasz WarLock07222 #111137 üzenetére
Meg hova menjenek azok akik pörkölők is, de kávézó is egyben? Pl. győri Kapucziner.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz WarLock07222 #111147 üzenetére
Erre a megoldásra nem gondoltam
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Libretom #111223 üzenetére
Szerintem erre alapvetően kétféleképp lehet csak választ adni:
a) topicban előkerül akinek van ismerőse akin keresztül objektívan le lehet mérni pontosan mi lesz a vízben
b) veszel kancsót meg patront, meg desztvizet meg sókat. Kikevered az utóbbit, leszűröd az előbbit, aztán mindkettővel cuppingolsz egyet és megnézed ugyanolyan-e vagy seb) verzió előnye, hogy ténylegesen a te vízedből indul ki, mert ugye az se mindegy
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Libretom #111230 üzenetére
Annyi saját tapasztalatot tudok hozzátenni, hogy én Brita-zok. Nestle Vera-val cuppingoltam (feleségem vaktesztelte is), Brita által szűrt víz egyértelműen jobb volt, mint a Vera-s. Azt nem tudom BWT-s patron hogy viszonyul a Veráshoz, de kiindulásnak szerintem már ez is jó Mondjuk erre a BWT-re rá fogok nézni én is, mert ahogy olvasom kompatibilis a Brita-s kancsóval, viszont valamivel olcsóbb nála. Ha még jobb is, külön főleg megéri Meg tervezek beszerezni fecoter-es vizet is és azzal összehasonlítani (csak ne lenne olyan horror a szállítási költség).
-
Cathfaern
nagyúr
válasz RetepNyaraB #111270 üzenetére
Én tapasztalatom is az, mint Toobee-é: ha fagyasztóban tartod folyamatosan (dupla zacsiban), nem engeded sose fel, csak kiveszel mindig egy adagot, akkor nincs minőségromlás. Nekem egy fél éves Roastopus van így fagyasztóban jelenleg, ugyanolyan, mint frissen volt.
Azt nem tudom, hogy a pára miért nem probléma, de nekem eddig még nem okozott gondot.Viszont azt én is meg tudom erősíteni, hogy ha fagyasztom, felengedem (1 napig szobahőmérséklet kibontás nélkül), akkor utána nagyon hamar ledöglik. Első nap még ok, de második, legkésőbb harmadik napra leromlik.
Illetve nekem az a tapasztalatom, hogy ha bontatlan zacskót behúzom egy dupla záras zacskóba, akkor szobahőmérsékleten (napfénytől védett, melegnek nem kitett helyen) gond nélkül 2-3 hónapot el van minőségromlás nélkül. Szóval én már csak akkor fagyasztok ha van olyan kávém amire pörköléstől számított 2 hónapon belül nem kerülne sor.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Toobee #111292 üzenetére
Először nem akarta tölteni, de aztán rájöttem, hogy dropboxot megzavarhatta a . a fájlnévben és levágta a .csv-t az adatfájlok végéről Visszanevezve már betöltötte.
Azért némi továbbfejlesztés még ráférne a programra... arra jöttem rá, hogy a grafikon máshogy néz ki attól függően mit töltesz be "fő" adatnak és mit összehasonlításnak. Régebbi K-Plus-os mérésemmel próbálkoztam.
Ha a K-Plus-t töltöm be először, akkor ezt látni:
Az elsőnél szépen látszik, hogy az Ode-nál nagyon fine gyakorlatilag nincs, míg K-Plus-nál azért ott van. A második kép alapján viszont azt mondanám, hogy a K-Plus-nak kevesebb a fine-ja... (nyilván direkt összehasonlítás az eltérő kávé miatt nem lehet, szóval ez inkább csak hipotetikus elemzés a grafikonok összehasonlítására)
Túl nagy szemcsékkel meg pont fordítva, az elsőről úgy tűnik, hogy Ode-nál szinte egyáltalán nincsenek, másodikon viszont azért látszik, hogy előfordul.Aztán lehet expert módban valahogy lehet standardizálni a kijelzést, annyit nem játszottam a programmal...
Amúgy azt gondolom, hogy az a kiugró oszlop a nagy szemcsék között mérése hiba lehet, lehet nem töröltél pár clustert amit kellett volna. Legalábbis furcsállanám ha az amúgy alacsony számú nagy szemcseméretben ami szép lineárisan csökken lenne pont egy szemcseméret (tartomány) amiből hirtelen sok lesz Majd később megpróbálom a kép alapján reprodukálni a grafikont.
Amúgy az én méréseim Roastopus Starfish-el készültek még júniusban (azt sajnos nem írtam fel, hogy akkor épp milyen területről volt). Nyilván az eltérő kávé miatt az őrlők direkt összehasonlítására nem alkalmas a fenti kép (bár még mindig kéne csinálni egy "ugyanolyan őrlő ugyanaz a beállítás de különböző kávék" kísérlet mennyire eltérő grafikont eredményeznek, lehet a különbség kisebb, mint elsőre várná az ember).
"Acia első nap. Bele is futottam egy bosszantó dologba. 9:59-nél leáll az időmérés, Gagné AP receptet próbálgatom épp."
Erre én is nem rég jöttem rá az AVX kínai mérlegemmel kapcsolatban, ugyancsak a Gagné AP-s recept alapján... De egy ~10k-s mérlegnek ezt azért elnézem Főleg, hogy bár finom lesz az a kávé, ritkán van türelmem ennyit várni rá, szóval pár próbálgatás óta nem erőltetem a dolgot 5 percig szoktam áztatni, drasztikus különbségek onnantól már nincsenek tapasztalatom szerint.[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Soockit #111354 üzenetére
Én kezdésnek nem cserélnék semmit. Ahogy Toobee írja az őrlő később esetleg fejleszthető, de szerintem ha most kezded a filtert első pár hónapban úgyse azon fognak múlni a dolgok. Ha világos kávét tervezel nagyrészt inni, akkor hőmérsékletállítós kanna se annyira kritikus.
JackFeryll:
Ránézésre igen, de igazából látni kéne, hogy ténylegesen milyen a vízsugár ami kijön belőle. -
Cathfaern
nagyúr
válasz Cathfaern #111359 üzenetére
Kifutottam a szerkesztési időből: kezdésnek én inkább arra költenék, hogy minél jobb minőségű kávét vegyek. Nagyon el tudja venni az ember kedvét ha kínlódni kell és minden paramétert pontosan belőni ahhoz, hogy finom végeredményt kapjon. A legjobb filter pörköléseknél (magyar kínálatból amit eddig kóstoltam Awaken, Casino Mocca, Roastopus tudom említeni) ha nem sikerül annyira jól a főzés, akkor is nagyon finom lesz a végeredmény.
-
Cathfaern
nagyúr
Egyébként filtert hogy lehetett kóstolni? Batch brew-al volt mindenki, vagy volt aki készített frissen?
-
Cathfaern
nagyúr
válasz RetepNyaraB #111473 üzenetére
Ár érték arányban JX Pro verhetetlen, tesztek alapján nem igazán marad el a Kinu-tól. K-Plus felhasználóbarátabb (könnyebb állíthatóság, mágneses tartó, meg "rögmentesítő" alj), viszont drágább 30k-val és 1,5x akkorák az állítási közök, szóval esélyesebb, hogy pont nem találod el a megfelelőt őrlemény méretet.
Továbbá K-Plus-ban elég minimális a fine (lehetőségekhez képest), ami kevesebb testet jelent, mint JX Pro vagy Kinu esetén, viszont tisztább ízjegyeket. Ez már inkább preferencia kérdése espressonál, mint hogy jobb vagy rosszabb.
Ha csak presso, akkor szerintem JX Pro. Ha filter és presso is, akkor esetleg megéri elgondolkozni a K-Plus-on, de valószínűleg akkor is inkább JX Pro-t mondanám.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz konzumpro #111788 üzenetére
Azért annyira komoly tesztet nem terveztem (illetve meg is csináltam mielőtt olvastam volna a hsz-ed).
Itt 18,3 nk°-s a víz.
Vakteszttel néztük ketten, annyi kompromisszum volt hogy csak egy vízforraló volt, így a különböző kancsókból származó főzet hőmérséklete nem volt egyforma. Két kávéval, egyik egy Roastopus Squid a fagyasztóból, másik Kenya CM.
Az eredmény az, hogy BWT egy picit jobb. Talán. Egyértelmű volt a különbség a Britta-s és a BWT-s víz között, és a Squid-el a Britta-s víz valami nagyon fura dolgot csinált, azt egyetértésben lepontoztuk mindketten. BWT-vel valamivel jobban előtérbe kerültek a savas ízjegyek (pozitív értelemben), picit "selymesebb" volt, kevésbé lehetett zavaró ízeket érezni.
De ha nem egymás mellett kóstolgatom őket, akkor mindegyik finom kávé volt és nem biztos megmondom, hogy most épp melyiket iszom.Szóval konklúzió az lett, hogy ami maradék Britta-s patronunk van azt elhasználjuk, de utána áttérünk BWT-re, főleg hogy az még olcsóbb is. Aztán persze majd hosszú távú tapasztalat még változtathat ezen
Egyébként ahogy keresgéltem BWT mg+-ra azt mérték fórumokon (pl. [link]), hogy nem, vagy minimális mértékben csökkenti csak a PH-t (0-0,5 körül mértek), szóval elvileg így gépekbe is jó lehet. De erre nyilván nem vállalok garanciát, hogy tényleg így van.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Kávé Kálmán #111890 üzenetére
Nem fogok tudni ott lenni, de ez borzasztóan ötletes
-
Cathfaern
nagyúr
válasz qvik27 #112109 üzenetére
Nem értek a kávégép tervezéshez, sem gyártáshoz. De én ezzel mindig úgy vagyok, hogy ha ugyanezt ki lehetne hozni olcsóbban, akkor valaki (tipikusan feltörekvő cég) megcsinálta volna, mert mindenki profitból él. Mivel eddig még senki se jött ki ilyennel, azt gondolom, hogy valamilyen szinten mégis csak reális lesz ez az ár.
Ugyanezt látni a kézi örlők terén: tipikusan drágállják a Kinu meg Commandante árát, de amikor a kínai feltörekvő gyártó kijön egy olyan modellel ami egy szinten van velük, az is csak minimálisan olcsóbb (ami azt eredményezi hogy mire ideér Kínából ugyanannyiba kerül, csak helyieknek olcsóbb).
Fórumba is többször feljött, hogy "hát ez csak egy henger meg tengely meg némi csapágy, kést mindenki úgy veszi, CNC-zünk össze egyet". Aztán amikor utánajár, rájön, hogy max drágábbra fog kijönni.De említhetném a topik kedvence NZ-t is, ami "mindenki" szerint túlárazott, de mégse jött ki senki olyan őrlővel ami ugyanazt tudná, csak olcsóbban.
Szóval attól, hogy első ránézésre irreális egy ár, az még nem jelenti azt, hogy ugyanazt meg lehet csinálni olcsóbban is.
Nyilván az már egy külön kérdés, hogy megéri-e kifizetni az árat, vagy célszerűbb bevállalni pár kompromisszumot egy drasztikusan alacsonyabb árért. -
Cathfaern
nagyúr
válasz sz.zs. #112150 üzenetére
Szerkezete alapján szerintem ugyanúgy viselkedik hőelvonás tekintetében, mint a Robot. Mert oké, bevonták szilikonnal, de attól még a fém elvonja a hőt. Amúgy pl. Robot promó videóiban sincs szó alkatrész előmelegítésről, szóval az hogy itt nem említik, nem jelent semmit
Az viszont borzasztóan szimpatikus, hogy a forró vizet már összerakott állapotban kell beleönteni, amikor már semmit se kell mozgatni. Illetve a szilikon segíthet hosszabb bloomoknál. Ami érdekes kérdés, hogy 120 ml víz fér bele, viszont csak 60 ml outputot ír valamiért. Ha a 120 ml-t tényleg át lehetne nyomni rajta (vagy legalább ~90 ml-t), akkor az első allongé képes manuális gép lenne
Szerk: az azért döbbenet, hogy szinte egy kávégép promó videóban sem bírnak tökéletes lefolyást produkálni Ha én csinálnék gépet meg videót hozzá, inkább újravenném 30x...
[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
válasz vicces1 #112185 üzenetére
Én többször ittam is kávét náluk, meg vettem is. Szerintem nagyon jót pörkölnek, de számomra a világos is inkább közepes pörkölés, szóval filterre nem az igazi. Espressora szerintem finom lesz, amit ittam náluk espresso az is finom volt, meg Brikkával is jó dolog jött ki belőle
-
Cathfaern
nagyúr
válasz RetepNyaraB #112570 üzenetére
“Meg nyilván ha nem ezres/liter, mint a Fecoter”
Az 5l-es kannával csak 500/l. És 10.000 Ft (szóval 20l) felett ingyenes házhozszállítás. -
Cathfaern
nagyúr
válasz qvik27 #112689 üzenetére
"házimárkás gép"
AVX maga nem gyárt vagy tervez semmit. Bármi ami AVX név alatt fut az random kínai gyártó terméke (ami vagy jó, vagy nem, láttunk mindkettőre már elég példát) aki nem ragaszkodik ahhoz, hogy saját nevén fussanak a dolgok, hanem vállal "átmatricázást". Ugyanezeket a termékeket megkaphatod aliexpressről is más néven (csak tipikusan valamivel drágábban, mivel nem kapsz mennyiségi kedvezményt).Szóval az AVX-nek meg a tulajának pontosan annyi befolyása van ezen termékek minőségére, mint a Rancilio minőségére.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz qvik27 #112704 üzenetére
Tippre nincs, de nem tudom. Gondolom kinéznek pár szimpatikus terméket, kipróbálják nekik melyik jön be, meg egyeztetnek beszállítóval kivel tudnak jó árat elérni, aztán abból berendelnek egy adagot.
Annyi különbség van tényleges Aliexpresses rendeléshez képest, hogy mivel saját EU-n belüli webshopjában forgalmazza a termékeket, ezért mindenféle EU-s előírásnak (pl. érintésvédelem) meg kell, hogy feleljenek, ami egy sima ali-s rendelésnél nem garantált. -
Cathfaern
nagyúr
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Melyik tápegységet vegyem?
- BestBuy ruhás topik
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Wise (ex-TransferWise)
- Vicces képek
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Főzőcskés topic
- További aktív témák...